| Author |
gwarych Poziom 16

|
14 Mar 2006 23:03 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
Witam!
To i ja dodam swoje trzy grosze ;-) ...tak sobie czytam, bo mnie dziecko męczy bardzo mocno tym I-Droidem.
W pierwszym odruchu kupiłem gazetkę i nawet zamówiłem prenumeratę... A potem doczytałem co, ile i za ile i... (jako że trochę się tematem zajmuję) ...szczęka faktycznie mi pyknęła o klawiaturę.
...Do tej pory nic nie przyszło, mały był zawiedziony, ale zaczęło mu przechodzić i mam teraz nadzieję, że nic mi nie przyślą ;-) - bo faktycznie koszty są przesadzone...
Jeśli chodzi o konkrety, to zagooglałem co to za chipy są w owym robociku, bo mnie zaciekawiło, to co było na płycie - z omówieniem jego funkcjonalności - cała afera z SSN i uczeniem ;-)...
Dalej czytając ten wątek trafiłem na coś na temat ARM9 i tak mi się skojarzyło, (sorki jeśli powtarzam to co już tu było) że w module tej zabaweczki jest również ARM9, tyle, że w bardzo "wypasionym" ogródku MC9328MXLP
https://www.arrownac.com/aws/resource_mag/april_2004/engineering/motorola_imxl_mc9328mxlp_product_brief.pdf
I faktycznie jak ktoś opisał wyżej, konstrukcja zbudowana z modułów o pewnym stopniu autonomiczności, z własnymi mikrokontrolerami, najlepiej możliwie specjalizowanymi, jest chyba dość interesująca.
Dużo prościej stworzyć mniejsze partie kodu. Te uruchomione na osobnym µC, będą sterowały konkretnym elementem i jego wszystkimi możliwymi akcjami na bazie prostych jednostkowych poleceń. Polecenia wydaje główny program decyzyjny (może nawet SSN ). Przypomina to trochę wywoływanie funkcji lub hmm obiektów ;-) np: ramie_lewe_ruch_gora_30
Tak więc nasz "główny mózg" będzie obciążony jedynie interpretacją danych wejściowych i podejmowaniem odpowiednich akcji... za pomocą tego co ma do dyspozycji.
Takie rozwiązanie daje dość duże możliwości rozbudowy dzięki skalowalności. No i przy odpowiednio opracowanym oprogramowaniu sprzętu dość ciekawe możliwości, w miarę prostego programowania, nawet dla początkujących osób.
Ci "lepsi" mogliby napisać soft dla sprzętu, a ci co dopiero zaczynają mogliby poruszać się już na wyższym poziomie.
Ponadto prace można by rozdzielić na poszczególne osoby. Każdy element-moduł można budować niezależnie - w oderwaniu od reszty - wystarczy ustalić coś w rodzaju protokołu - listy rozkazów na które mają reagować (lub wysyłać) poszczególne moduły. Jak działa jaki moduł musi wiedzieć jego konstruktor. Dla reszty wystarczy, potraktowanie go jako czarnej skrzynki, która zachowa się tak czy inaczej na skutek dostarczonych konkretnych kodów wejściowych - rozkazów.
Wszyscy muszą tylko umieć wywołać odpowiednie kody-polecenia z głównego programu.
Nie przeszkadza tu oddalenie poszczególnych członków projektu, mogą pracować w zupełnym oderwaniu, pod warunkiem trzymania się założeń-specyfikacji. Po połączeniu w całość i tak powinno wszystko zadziałać. Poza tym łatwość wprowadzania zmian czy różnych dodatków.
Choć z drugiej strony zawsze może coś pójść nie tak ;-) - ale po to chyba się uczymy - prawda?
Jak mówią cała zabawa w gonieniu zajączka...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2006 23:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
snicek Poziom 14

|
14 Mar 2006 23:40 I-Droid - konkrety |
|
|
|
o to mi sie podoba :) prawie ze moj sposob programowania i myslenia.... mialem wrazenie ze sam siebie czytam momentami :) i moze w koncu ktos sie zainteresuje gotowa plytka ktora proponowalem, wlasnie na jej podstawie mozna zrobic modulowe skladanie robota (czyli tak jak wczesniej pisalem sprawdzony system w lego mindstorm). moje ramie mialo wlasnie taki schemat programowania (silnik_nr_1=10 lub silnik_nr_1=-12 itp operowanie na funkcjach bardzo przyspieszalo programowanie)...
dzis sie troche pobawilem robotem zabawka (robosapiens) ktory porusza sie o wlasnych nogach i mysle ze jednak do wielu zastosowan lepiej jest uzyc kol zamiast nog, chyba ze ktos zrobi cos co znalazlem przegladajac wczesniej podawane linki mianowicie robota ktory robil jaskolke, gwiazde i fikolka do przodu i do tylu (11,3 mb).
|
|
| Back to top |
|
 |
Daedalus Poziom 9

|
19 Mar 2006 16:01 I-Droid - konkrety |
|
|
|
A myślał ktoś z was nad tym aby sterować tym robotem za pomocą internetu albo przez GSM ?
Dawało to by ciekawe możliwości np. podczas naszej nieobecności w domu można by robowowi rozkazać aby się rozejrzał, zrobił zdjęcia i je nam wysłał.
Dostęp robota do internetu można by zrealizować poprzez Wi-Fi albo podłączyć mu telefon komórkowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
daniel93 Poziom 22

|
19 Mar 2006 16:56 I-Droid - konkrety |
|
|
|
Ja bym to dał jako moduł do kupienia za dopłatą.
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtekcz Poziom 11

|
23 Mar 2006 22:29 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
Widzialem robota Robosapien (tego z 1 strony wątku). Muszę przyznać, że jest ciekawy. Ma własnego pilota (ale może tez być sterowany z komórki). Trójpalczaste chwytaki posiadają czujniki dotykowe, podobnie jak stopy. Ale najciekawsze jak chodzi i tańczy. Rewelacja. :D Mój chrześniak dostał go od dziadka na urodziny(kupiony w Luxemburgu), ale ponieważ dzieciak ma dopiero 2 lata to na razie najwiekszą zabawe ma ojciec :D
|
|
| Back to top |
|
 |
daniel93 Poziom 22

|
23 Mar 2006 22:43 I-Droid - konkrety |
|
|
|
wojtekcz: możesz się dopytać jak są zrealizowane czujniki dotyku ??
|
|
| Back to top |
|
 |
pkar Poziom 6

|
24 Mar 2006 08:54 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
Proponuje, by probowac podliczac kazdy numer kolekcji i-Droida - szacunkowy koszt materialow. Ale z pierwszego numeru nie tylko jedna LEDe, ale ze srubkami, drucikami i wtykiem. Nie do oszacowania pozostanie rzecz jasna plastik obudowy...
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtekcz Poziom 11

|
|
| Back to top |
|
 |
ArturZy Poziom 15

|
26 Mar 2006 10:56 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
Tak jak obiecałem wcześniej, zamieszczam skany z prenumeraty z opisem montażu i-DROID'a.
Galeria skanów (fotek) jest dostępna pod :
http://arturz.fotosik.pl/albumy/9430.html
Na razie zamieszczone są pierwsze trzy numery, będę uaktualniał w miarę otrzymywania nowych.
ps. W galerii zdjęcia są poumieszczane nie po kolei, zwracajcie uwagę na nazwę pliku widoczną pod zdjęciem, np. part1-3 oznacza skana z części pierwszej strona 3.
|
|
| Back to top |
|
 |
McRancor Poziom 24

|
26 Mar 2006 14:40 I-Droid - konkrety |
|
|
|
Po pierwsze, takie umieszczanie materiałów z czasopisma bez porozumienia z wydawcą jest nielegalne.
Po drugie, to samo jest na polskiej stronie idroida w dziale instrukcje.
|
|
| Back to top |
|
 |
ArturZy Poziom 15

|
26 Mar 2006 15:55 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
| McRancor wrote: |
Po pierwsze, takie umieszczanie materiałów z czasopisma bez porozumienia z wydawcą jest nielegalne.
Po drugie, to samo jest na polskiej stronie idroida w dziale instrukcje. |
Po pierwsze mało mnie obchodzi co jest nielegalne w internecie, ale napewno nie to.
Po drugie , nie wiedziałem, że tam to jest, już nie będę tego zamieszczał.
Jest dostępne tam :
http://www.i-droid.pl/instrukcja.php
|
|
| Back to top |
|
 |
r06ert Poziom 20

Joined: 03 Dec 2004 Posts: 934 Location: woj. wielkopolskie
|
26 Mar 2006 22:46 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
Witam!
Ja moge pomóc przy budowie. Jestem eleketronikiem hobbystą.
Znam na poziomie podstawoym:
-assemebler mcs51,
-pascal, delphi,
-basic, visual basic,
dobrze znam:
-vc++ (dos),
-elektronika, szczegolnie technika cyfrowa,
ponadto miałem styczność z takimi programami jak:
-Pspice
-ORCad
i wiele innych...
Nie mam zbyt wiele wolnego czasu bo studiuje a w weekendy pracuje, ale
jak bedzie potrzebna pomocna dłon to chętnie wyciągne ręke :)
|
|
| Back to top |
|
 |
AZWE Poziom 15

|
10 Jun 2006 19:10 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
Następne numery wciąż sie ukazują.Co do kosztów wygląda to tak:numery potrzebne do złożenia całej głowy-260 zł.Za co?Sam nie wiem.Zawartość wszystkich tych numerów to:
obudowy,śruby,tandetny silniczek,enkoder+przekładnia,dwie niebieskie diody LED 3mm,10 diod SMD,układ sterujący(płytka z gniazdkami i zalanym scalakiem a na wierzchu troche kondensatorów,diod i rezystorów),wtyczki,kable,mocowania,trzy mikrofony stereofoniczne,pojemnik na baterie,czujnik zbliżeniowy(kawałek miedziowanego laminatu połączonego przewodem z układem sterującym).Działa on na zasadzie wykrywania zmian pola elektrostatycznego wokół sensora z laminatu
|
|
| Back to top |
|
 |
i-Droid01 Poziom 1

|
|
| Back to top |
|
 |
McRancor Poziom 24

|
04 Aug 2006 10:22 I-Droid - konkrety |
|
|
|
Budowa pino byłaby kilkukrotnie droższa niż i-droida, dystrybutor wycenił PINO na 45,000$ w formie takiej jak widoczna na obrazkach, a jego projekt nie jest rozwijany od 3 lat.
Z takiego projektu można co najwyżej czerpać, ale żadnych przełomowych rozwiązań tam nie widze, jest sterowany z PCta, oparty na serwach.
| Moderated by MirekCz: |
Wykasowałem/zmoderowałem część ostatnich postów nie związanych z tematem lub zawierających docinki.
Jeżeli temat ponownie zacznie się rozwijać w takim kierunku to zostanie zamknięty. |
|
|
| Back to top |
|
 |
Matisz5 Poziom 10

|
06 Aug 2006 19:04 I-Droid - konkrety |
|
|
|
Chcecie zbudować takiego robota na własna rękę??
Też chce tylko nie wiem jak, jestem zupełnie początkujący, jak widze jak opisujecie poszczególne elementy to nie mam pojęcia o co chodzi.Możecie dać jakiś poradnik dla takich jak ja?? Od czego zacząć, żęby zrobić własnego (tańszego) i z takimi funkcjami jakie my chcemy??Pomożcie, na tym forum duzo jest takich, myśle ze taki poradnik byłby bardzo przydatny. A może jest tylko nie wiem?? Jak tak to bardzo przepraszam i prosze o link
| Moderated by MirekCz: |
| Na forum jest opcja szukaj... naucz się z niej korzystać. |
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
18 Aug 2006 15:38 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
Naczytałam się tu dużo na temat postępowania admina i modów na oryginalnej stronie I-Droida 01. Podobno przekręcają oni linki do tego tematu i kasują niewygodne dla nich posty i tematy. Pytanie jednak brzmi: Czy przypadkiem tutaj nie odbywa się to samo? Napisałam wczoraj czy przedwczoraj posta na tym temacie i co się okazało? Że dzisiaj już tego posta nie ma! Czyżby na tym forum praktykowało się te same techniki?
| Moderated by McRancor: |
| Tego typu posty będą usuwane - to nie jest dyskusja na temat co sądzisz o tym robocie, tylko konkrety na temat budowy, rozwiązań sprzętowych, programowych, ewentualnych niejasności. Dlatego też dalszą część dyskusji usunąłem - to nie jest forum do takich rozmów |
|
|
| Back to top |
|
 |
Pittt Poziom 19

|
14 Feb 2007 01:25 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
No i jak Panowie Wasz Robocik ? bo mój jusz gada i rozumiemie coś nie coś co się do niego nawija :)
A Wy ? Wy tylko gadacie, tj gadaliście... hehe
|
|
| Back to top |
|
 |
McRancor Poziom 24

|
14 Feb 2007 01:36 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
A piszą w tej gazetce chociaż jak co działa? Bo z tego co słyszałem to ludzie nie znają nawet parametrów użytego tam wyświetlacza…
Napisali coś o rozpoznawaniu dźwięku? Jak to się odbywa? Czy dalej ograniczają się tylko do instrukcji co gdzie podłączyć?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Feb 2007 01:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
treker Poziom 19

|
14 Feb 2007 09:40 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
Na pewno. Poczytaj instrukcje na ich stronie, aż żal to oglądać pełno fotek aby pokazać jak podłączyć 3 przewody. Ci co je składają nic o podzespołach nie wiedzą.
Pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
31 Mar 2007 01:45 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
Dla wszystkich zainteresowanych, nieoficjalnie do idroida można podłączyć karte SD/MMC. http://www.digidude.net/i-droid01/sd_mod/index_eng.htm
Zainteresowanym tym robotem i jego podzespołami polecam stronkę:
http://www.adrirobot.it/menu_new/index/index_idroid.htm co prawda po włosku, ale znajomość angielskiego, polskiego i obrazkologia umożliwia spokojnie zrozumienie tego co tam jest.
Osobiście kupiłem sobie kilka modułów brain&vision (procek 32bit/150MHz, ram, flash za 40zł, to prawie darmo) i zamierzam je wykorzystywać jaki sterowniki maszyn przemysłowych (vel pomysłowych ;) ), dołączenie karty SD znacznie rozszerza możliwości. Mam jeszcze pytanko, na schematach blokowych moduł bluetooth jest podłączony do modułu main-board i linią przerywaną do moduł B&V. Czy może ktoś się orientuje czy to połączenie (opcjonalne) jest wewnętrznie przez złącze 2x6pin czy trzeba będzie odpiąć port RS232 od płytki portów i podpiąć bezpośrednio do moduły bluetooth. Może zapytam inaczej, czy ktoś już uruchomił kompletny system operacyjny? Jeśli tak, to czy moduł bluetooth jest widoczny pod portem szeregowym czy nie (procek dragonball ma 2 moduły uart).
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbig61 Poziom 3

|
06 Nov 2008 14:04 I-Droid, czyli co wybrałem "zamiast" |
|
|
|
Też kiedyś zastanawiałem się, czy nie zacząć kupować tej serii dla dziecka ale po podliczeniu kosztów produktu sprzedawanego przez DeAgostini zdecydowałem się kupić Lego Mindstorms i jestem zadowolony, dziecko też :)
Jakiś czas temu sprawdzałem cenę Mindstorms w sklepach internetowych w USA - to było $200, więc niektórzy ludzie sprowadzają to do Polski i sprzedają na Allegro.
Poniżej jako komentarz do wcześniejszej dyskusji załączam informację o aukcji - próbie sprzedaży I-Droida przez człowieka, który "umoczył" w tym dużą kasę:
=======================================
Robot I-Droid 01 bezkonkurencyjna oferta!
Aktualna cena 800,00 zł Nie było ofert kupna
| Moderated by Mcrancor: |
| Treść aukcji i numer usunąłem - znajdowały się tam dane prywatne. To co zostawiłem doskonale oddaje przesłanie. Post raportowano |
=======================================
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Nov 2008 14:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wowa_kalashnikov Poziom 2

|
18 Oct 2009 10:37 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
Post już dawno upadł tak jak cała wrzawa wokół tego wielkiego przekrętu, ale ci co się nabrali nadal żałują. Mam następujący problem, otóż: pożyczyłem tego robota od znajomego, żeby zobaczyć ile to jest warte i jak na złość gdzieś zapodziałem trzecią płytę. Czy mógłby mi ktoś udostępnić cd3 (iso)? Znajomy jest wielce przywiązany do tej zabawki, chociaż tak na prawdę uruchomił ją może ze dwa razy i nic z tym więcej nie robi.
|
|
| Back to top |
|
 |
73kajuda Poziom 6

|
21 Dec 2009 02:02 Re: I-Droid - konkrety |
|
|
|
Podaj e-mail to Ci prześlę.- to odnośnie WOWY.A druga sprawa ja mam I-droida złożonego od prawie 2 lat.Tylko trzeba trochę pomyślunku jak i co z niego można "wycisnąć".Mnie np.bardzo dobże służy podczas mojej nieobecności w domu,podgląd sytuacji w mieszkaniu itp.Szkoda mi było wydawać kilkaset złotych na rejestrator i kamery.Niezłą modernizację można wykonać np z tąd
http://tdroid.altervista.org/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=1.
|
|
| Back to top |
|
 |