FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

I-Droid - konkrety o tym robocie

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> I-Droid - konkrety o tym robocie
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#61 09 Mar 2006 14:23   

I-Droid - konkrety

Może na początku prosta zabawka umiąca ślepo jeździć gdzie mu każą z możliwością dokupienia modułó ???
Bo moze ktoś nie chce głośników???
Odpada jeszcze sterowanie głośników i zapisany dźwięk na tym jednym przykładzie zaoszczędzi ze 150zyli.
Back to top

Frubi
Poziom 13
Poziom 13

Post#62 09 Mar 2006 14:54   

I-Droid - konkrety

Daniel niezly pomyls ;) Mozna by bylo zrobic taka wersje standard i dodac jedynie jakies moduly ;) jedynie nie oznacza ze 10 ale moze wymyslic 100? A na raz naprzyklad by moglo byc 2-5 ?
Back to top

KwaseeeeczeK
Poziom 7
Poziom 7

Post#63 09 Mar 2006 15:02   

I-Droid - konkrety

czyżby nie lepiej kupić se gotowego i-droida ... bo jak on nie zadziała (te wasz "i-droid")
Back to top

konradek26
Poziom 16
Poziom 16

Post#64 09 Mar 2006 15:19   

I-Droid - konkrety

NIE. O to przecież nam chodzi żeby nie kupować tylko zrobić swojego.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2006 15:19   

Back to top

KwaseeeeczeK
Poziom 7
Poziom 7

Post#65 09 Mar 2006 15:36   

I-Droid - konkrety

taa i zaplacicie tyle samo ... porażka ... ten temat jest podobny do mojego "przepis na komputer" :)

Nie chce was obrazić/urazić !
Back to top

snicek
Poziom 14
Poziom 14

Post#66 09 Mar 2006 15:44helpful post - solution   

I-Droid - konkrety

widze ze wreszcie pojawilo sie kilka konkretow w tym watku jesli chodzi o tworzenie wlasnego projektu. czytam ten watek od poczatku i mysle ze moge wam cos wreszcie zaproponowac. padaja propozycje zrobienia czegos na linuxie, otoz moja propozycja jest taka aby zastosowac do tego celu cos co sie opiera na procku arm9 ma wyjscie usb rs232 (com) czytnik kart chipowych, lcd kolor 480x320, kamere i wszystko za jedyne 100-200 zl za calosc.
jest to gotowy element ktory trzeba (tylko ;))przeprogramowac (czego wlasnie nie umiem) jest to cala uruchomiona plyta z tymi wlasnie elementami. mysle ze jesli ktos by wgral do niego wlasnego linuxa to moglby przebic i-droida mozliwosciami o jakies 10 razy. np mozna wyswietlac kolorowe jpegi ktore beda przedstawiac mimike robota, lub informacje ktore ma komus przekazac. do portu usb lub rs232 mozna podlanczac o wiele latwiej rozne zew moduly, co pozwoli na latwa rozbudowe i zwiekszanie mozliwosci. jesli jest tu ktos na forum kto umialby wgrac do niego linuxa to mysle ze wiele problemow macie odrazu z glowy.

a teraz najwazniejsze .... czym jest to urzadzonko? to jest bardzo ciekawy videotelefon z angli ktory mozna czasem kupic na allegro. na forum elektrody bylo o nim kilka postow, od niedawna staram sie zebrac najwazniejsze w watku :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2383812&highlight=#2383812
pamietajcie ze to gotowe podloze pod robota to maly koszt, sa do niego zrodla linuxa darmowe rzecz jasna, tylko moja wiedza w mikrokontrolerach jest za mala zebym cos z niego zrobil sam. a jestem pod wrazeniem cenowym i mozliwosciami tego sprzetu.
pozdrawiam i mam nadzieje ze wam sie uda.

ps wczesniej konstruowalem ramie robota na bazie lpt i wlasnej kostrukcji karty dzialajacej na zapomnianym zlaczu ISA. chetnie przejde na mikrokontrolery i pomoge w tym przedsiewzieciu
Back to top

Zumo
Poziom 18
Poziom 18

Post#67 09 Mar 2006 17:45   

Re: I-Droid - konkrety

KwaseeeeczeK wrote:
taa i zaplacicie tyle samo ... porażka ... ten temat jest podobny do mojego "przepis na komputer" :)

Nie chce was obrazić/urazić !

Właśnie NIE zapłacymy tyle samo bo DeAgostini zabiera z tej sumy dużo pieniędzy dla firmy , może 60 % ! W dodatku muszą zapłacić za druk tej gazety ! A dla nich ten robot mógłby kosztować nawet 10.000 zł tylko wiedzą że nikt by tego nie kupił !
Back to top

kossa11
Poziom 2
Poziom 2

Post#68 09 Mar 2006 18:01   

I-Droid - konkrety

Wicy ma racje.

To ma być tańszy, nowocześniejszy i !!!POLSKI !!! a nie jakiś składak z ALLEGRO i czenści z odzysky :(
Bo i tak wam koszty wychodzą kosmiczne.
Konkrety proszę a nie bujanie w obłokach.
Back to top

freezero
Poziom 4
Poziom 4

Post#69 09 Mar 2006 18:14   

Siemka, jestem nowy na forum jednak ten wątek przeglądam od jakiegoś czasu. Bardzo mi się podoba;] Sam miałem ochote na tego i-droida tylko cena;[ i długoć zbierania tego całego świnstwa.
Osobiście bardzo chciałbym pomóc w tym projekcie.
A do czeogo mogę się przydać?
Nie znam się zabardzo na robotyce, ale moge pomóc w programowaniu.
(c/c++) oraz kochanego linuxa;] tak popieram ten pomysł z uCLinuxem, tylko trzeba do niego jescze pare modułów, biblitek umożliwiająch programowanie i kompilacje(uClibc++) bardzo mi sie podobał pomysł z tym małym komputerem, zainstalowalo by się spokojnie slackware, bądź debiana a możliwości były by nieograniczone;]
apropos
może zrobilibyście jakies odrębne forum na innesj stronie poświeconej tylko temu projektowi, byłoby fajnie;]
Pozdrowienia
Back to top

Frubi
Poziom 13
Poziom 13

Post#70 09 Mar 2006 18:31   

kossa11 a gdzie jest napisane ze ten robot ma byc tani??? Ma byc funkcjonalny :D Przynajmniej ja sobie tak pomyslalem i to moja idea :idea:
Back to top

daniel93
Poziom 22
Poziom 22

Post#71 09 Mar 2006 19:11   

I-Droid - konkrety

Jeśli chodzi o forum --> dajcie(na pw) jakie działy mają tam być :D
Back to top

kossa11
Poziom 2
Poziom 2

Post#72 09 Mar 2006 19:37   

I-Droid - konkrety

Frubi
Nie napisałem ze ma być tani tylko tańszy, bo każdy pisze o wysokiej cenie około 3000zł. za tego i-droida a właśnie on jest przyczyną tego forum :))
A funkcjonalny ok to poctawa, bo kolejna zabawka z migającymi diodami to żaden projekt godny uwagi.
Back to top

freezero
Poziom 4
Poziom 4

Post#73 09 Mar 2006 19:53   

Podoba mi się pomysł snicek'a, z tym telefonem, co do linuxa nie ma problemów, tylko jak np. dorobic do tego telefonu serwomechanizym i czujniki? Ja mam pomysł zeby ten robot mial jeszcze odtwarzacz mp3 i jeździł po domu;]
i jeszcze jeden pomysł ostantnio szukam czegoś co rozpoznaje kolor skóry (ale narazie nic nie mam;[) to by mogło być przydatne
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2006 19:53   

Back to top

jedruland
Poziom 5
Poziom 5

Post#74 09 Mar 2006 19:57   

tak więc zaczynam na razie jest nas kilku i wszystcy pełni zapału, zapraszam na stronę

http://solarnet.org.pl/drax/
Back to top

snicek
Poziom 14
Poziom 14

Post#75 09 Mar 2006 20:22   

I-Droid - konkrety

jesli chodzi o soft do rozpoznawania via kamera to jest cos takiego http://www.iis.fraunhofer.de/bv/biometrie/download/index.html
a serva dodane do tego telefonu to nie problem arm9 ma wielkie mozliwosci malego procka. zawsze mozna pojsc po najlatwiejszej drodze i dodac poczatkowo pod usb sterownki. sterowniki oczywiscie nie w sensie drivery tylko sprzetowe :)
Back to top

freezero
Poziom 4
Poziom 4

Post#76 09 Mar 2006 20:58   

Jak jest możliwe podlanczenie do tego telefonu serw i czujników to jest pomysł warty uwagi.
Czy dało by sie do tego urządzenia dodac moduł wifi, bluetoth by korzystał np. z internetu. Jak tak to myśle ze jest to najlepsze rozwiązanien naszego probemu.
Dobrym ale droższym to kupienie płytu głowniej do barebone pc, mini-itx i na tym zainstaluje sie wszystko wifi, usb, lpt, rs232, bluetooth, kamere internetową, a do tego całkiem do porządna moc oblicznieowa do np. analizy otoczenia.Wada - nie ma takiego fajnego małego monitorka i klawaturki ale wszystko mozliwe;]
Co do programu, fajny fajny tylko bedzie trzeba znalezc cos co mozna wykorzystac do robota w sposób praktyczny;]
pozdro
Back to top

snicek
Poziom 14
Poziom 14

Post#77 09 Mar 2006 21:49   

jak jest usb to mozna podlaczyc wszystko, a dodatkowo mozna podlaczyc cos pod coma ktory tez tam jest, wiem ze tez mozna dodac eth. jezeli chodzi o mini-itx to jak dla mnie minusem jest brak zlacza isa do ktorej mam gotowa karte 64 wej 64 wyj ktora by w zupelnosci wystarczyla aby robot mial wystarczajaca ilosc czujnikow i serv. po czesci nie chcem wracac do programowania na pc, spodobal mi sie ten watek bo przedstawia prawde o i-droidzie i daje szanse na rozwijanie sie w nowej dziedzinie.
jesli ktos ma ochote to moze zaprojektowac zupelnie za darmo czesc mechaniczna robota uzywajac programu :
http://www.iirobotics.com/webpages/planism.php
milej zabawy :)
Back to top

wicy
Poziom 18
Poziom 18

Post#78 10 Mar 2006 08:30   

Witam. 5 stron forum dreptania w miejscu, aż w końcu pojawiła się strona z.... następnym forum :D
Jak nadworny krytyk (konstruktywny :D) projektu nie wiedzę żadnych konkretów a jedynie masę propozycji, czasem lepszych, czasem... jeszcze lepszych (vide pomiar odległości via lustrzanka analogowa :D).
Funkcjonalność tego robota prawdopodobnie będzie się wiązać z jego modułowością, czyli już grupa powinna się podzielić się na podgrupy zadaniowe do opracowania poszczególnych modułów (albo zacząć prace na zbiorowe nad konkretnym modułem). Tematy typu: jaki uC, jaki soft powinny być tematami niejako "przy okazji", bo przecież wybór silników napędowych i rodzaj mostka np. może być modułem niezależnie konstruowanym od płyty głównej. Już powinien powstać (albo powinien być wybrany z istniejących już na forum) opis, schemat, pcb, wymiary itp :D

(a teraz niech się sypią gromy... :D )
Back to top

adammruk
Poziom 15
Poziom 15

Post#79 10 Mar 2006 08:44   

Ja też w to wchodze :) Programuję AVR w bascomie i mam duuużo fajnych pomysłów,ale jak ktoś może mi poszerzyć wiedzę o tym procku DragonBull albo MX1?Ew ster. palmtopem?

POZDRAWIAM
Back to top

snicek
Poziom 14
Poziom 14

Post#80 10 Mar 2006 08:53   

I-Droid - konkrety

gromy nie powinny sie sypac bo madrze piszesz. jesli ktos wyciagnie wnioski to sie uda. podoba mi sie propozycja jedruland z oddzielnym forum. tu w jednym watku sie zadusimy propozycjami. w pewnym momecie wiele osob nie bedzie w stanie przeczytac wszystkiego.
jesli ktos cos z tego wylapal pisania wartosciowego to proponuje to przenosic w nowy watek lub do forum stworzonego przez jedruland. (szkoda tego watku bo poczatek jest bardzo wartosciowy).
moje wartosci ktore bym z tad zabral to:
-osoby ktore zaoferowaly sie w dziedzinach ktora sa niezbedne do stworzenia czegokolwiek (progrmisci konstruktorzy itp.) bo ekipa z tego co widze juz jest
-propozycje jak ma to wygladac (wiele osob ma rozne pomysly i dobrze bedzie jesli na tamtym forum ztworzy sie kilka dzialow w zaleznosci od budowy robota)
-cechy robota (zabawka czy cos wiecej)

moj kierunek ktory chce zaproponowac to uniwersalnosc, budowanie robota na zasadzie klockow lego, czyli glowny modol i mozliwosc sterowania elementami na zasadzie odbierania sygnalow z czujnikow (i tu pogodzimy wiele pomyslow, tak jak robi to lego), kazdy bedzie mogl zbudowac cos co bedzie blizej wlasnego projektu. moze byc to chodzacy robot lub jezdzacy, wszystko da sie zlozyc.
z propozycji TADLA.NET mozna wiele wybrac 1 strona jest idealana i kazdy powinien przeczytac ja conajmnniej 4 razy, zobaczycie ze czytanie rozwija wiele osob widac ze tego nie zrobilo ani razu i dla tego "drepczecie w miejscu" czesc z was porusza tematy ktore inni rozwiazali.
postaram sie w nastepnej wypowiedzi przedstawic wam kilka propozycji ktore pozwola wam testowac pomysly, co ja robilem jakies 5-6 lat temu, az milo mi sie robi ze moge do tego powrocic.
Back to top

freezero
Poziom 4
Poziom 4

Post#81 10 Mar 2006 09:31   

Mi dalej podoba się pomysł z komputerem mini-itx;]
Ponieważ mozna podalnczc wiele podzespołów(głośniki,mikrofon,kamerke itd.) i zespolenie ich i w bardzo praktyczny sposób ich użycie tzn. podążanuie za właścicielem itd.
Mysłe jednak że naszą dyskuje powinniśmy przenieśc do stosownego forum na konkretej stronie
I chętnie zajme się programowaniem i systemem i moge sypać pomysłami;] ale to chyba kazdy potrafi;]
Back to top

Tommy82
Poziom 23
Poziom 23

Post#82 10 Mar 2006 10:19   

I-Droid - konkrety

Witam nie chce sie do projektu dolaczac bo nie czuje sie na silach ale mam kilka sugestji
najpierw to nalezalo by ustalic konkretnie do czego dazyce i to na nieco wyzszym poziomie abstrakcji niz to sie tu odbywa :
- jaki jest cel tego projektu (i nie chodzi mi o haselko typu robocik na to tamto to jest sam koniec )
musicie ustalic po co to robicie po to zeby udowodnic ze polak potrafi czy po to zeby dlubnac na tym pare zlociszy. jak polak potrafi to zalozenia projjektu beda inne niz w przypadku jesli chcieli byscie to sprzedawac (chodzi o czesci wykozystane tj jesli to ma byc polak potrafi to mozna to zrobic na zlomie z allegro natomiast jesli to ma byc "kup sobie od nas"/ "kup sobie czesci i zluz " to musza to byc czesci dostepne zarowno dla kowalskiego jaki i dla was by sie nie okazalo za chwile ze braklo palmtopow na allegro i wasz projekt jest juz uschla galezia ktorej nie mozna kontynuowac w zaden sposob w obecnej formie bez przebudowy zalozen).
Jesli chcecie to srzedawac to musicie ustalic forme w jakiej mialo bby to byc robione bo to tez w pewien sposob determinuje zalozenia projektu (jesli to ma byc w pudelku w calosci to musi to byc w miare tanie natmias jesli chielibyscie to sprzedawac w czesciach jak deagostini to moze byc drozsze (ale podzielne na czesci o wartosci jednej paczki zeby nie doplacic w ktoryms momecie, lub ceny kolejnych zestawow czesci powinny byc zroznicowane)), Dalej jesli chcecie to zprzedawac to musi sie to miescic w aramach jakis normach obowiazujacych w Polsce trzeba by to przebadac i wogole (kto to sfinansuje),
Jesli juz zarobicie pare zlotych to jak sie podzieliuie (to jest wbrew pozorom wazne w przypadku projektow komercyjnych),
NIe widzialem tu zadnego w miare konkretnego kosztorysu (ktos moglby sie zastanowic czy jest ses to sprzedawac i jaka bedzie chlonnosc rynku bo jak sie okaze ze spredacie tego 100 szt to nie ma sesu brac sie za to jak za projekt komercyjny, i calkiem spokojnie moize to byc na palmie z allegro).
Czy udostepnicie kompletna dokumetacje jesli tak to wiekszosc osob ktora mogla by byc zainteresowana ta zabawka zrobi ja sobie w domu.
Jak juz bredziecie to wiedziec to wtedy mozecie sie wziosc za oglny zarys budowy uzadzenia
czy to ma byc modulowe czy w miare zintegrowane
co za uklad bedzie tym "zadzic" itp.
Wydaje mi sie ze scisle techniczne rozwazania powinniscie prowadzic na oddzielnym forum wymagajacym rejestracji (odzuci to kilka % ludzi z gatunku "tez chce" o slomianym zapale ktorym nie bedzie sie chcialo zalogowac), Innym sposobem bylo by pozbieranie po kilka zlotych np 50 od lebka (jesli mialo by to byc komercyjne cos jak taka akcja projektu dajaca szanse na udzial w zyskach jesli sie osobnik bedzie przykladal jesli nie jest 50 zeta w plecy to skutecznie odstraszy ludzi nie majacych o niczym pojecia).
Nie oszukujmy sie taki preojekt bedzei kosztowal ilka zlociszy jak to chcecie finansowac kazdy swoja dzialke czy solidarnie jak bedzie wygladal proces budowy prototypu ?? kazdy swoj (trozne a potem wybor najlepszego) czy wszyscy jeden (dodatkowe koszty zw z przesylka, a pozatem nalezy si zastanaowic co potem bedziecie sobie w 20 osob przesylac tego robocika co 2 tygodnie do nastepnego ?? czy dacie go do muzeum :P).
Czy ma to byc kopia czy robot podobny do i/d ??
Bo ten I/D to mi wyglada na chinska tandete robiona malymi zultymi lapkami za miske zupy wogole to I_M_H_O relacja kosztow jakie ponosi deagostini / ceny sprzedazy jest podobna jak koszt ab_gimnika w ty markecie (widywalem po 300 nawet na jakiejs tv) i w "chipermarkiecie" (inna sprawa to to ze taki abgimnik w chinah kosztuje 1 $).I teraz pytanie jaka u was bedzie relacja kosztow do ceny sprzedazy bo sie moze okazac ze jak se wszystko polczy to wyjdzie 50 zeta/szt zeby cena calosci byla jakas cywilizowana.

Jesli idzie o uklad sterowaniato mze by zastosowac kalkulator casio algebra 2fx na procka zgodnego z 80186 8 mips i i zlacze szeregowe do tego wbudowanego dosa 6.22 (da sie odpalac soft pisany w np c na pececie kalkulatorow nigdy nie braknie ale kosztuja one jak narazie kilka zeta ale jak by ich kupic 100 szt to cena byla by odpowiednio mniejsza ) A na 4 paluszkach chodzi dosc dlugo
Spotkalem sie ze stwierdzeniem ze w hurcie taniej no dobra ale kto sfinansuje zakup np 50 szt jakiegos elemetu ??
panowie jeszli idzie o pieniazki to musicie sie dogadac beafore bo after to wam wyjdzie wierza babel (nie znacie sie wiecie malo o sobie moze sie trafic jakas czarna owca ktora bedzie chciala w ktorys momecie kozuystajac z okazji i waszej ufnosci wywinac wam jakiegos walka i skubnac was na pere zeta w ktoryms momecie i szukaj wiartu w polu bo sie okaze ze na ul bzdziochow w pazymiechach nie mieszczka pan wiesnaikowski)
Dlatego polecal bym sie dogfadac njpierw spisc to na kartce i poprosic o autografy (takie czasy)
Co do projektu to w wiekszosci przypadkow widze tu slomiany zapal (sa jednak osoby ktore wedza czego chca i do czega darza i to jest dla tego projektu pozytywne). Ten projekt jest trudny ze wzgledu na jego charakter ale takie projekty via internet nawetczasem sie udaja ale musza sie za to brac konkretni ludzie dlatego tez musielibyscie pozbyc sie (i byc zabezp przed pojawieniem sie ich kiedys).
Nalezalo by do tego podejsc raczej od drugiej strony nie pytac kto chce tylko spytac co kto moze (bo webmasterow juz jest chyba z 5 ciu flash nie flash i takie pierdoly jednak doswiadczenie uczy ze takie projekty raczej maja skromnie stronki w to sie mozna bawic majac gotowy produkt ktury chce sie wypromowac i wypozycjomowac na rynku a to 2 rozne rzeczy wiec z flashe to ja bym sie powstrzymal narazie i pozostal przy w miare ascetycznym html, wszelkie go rodzalu wodotryski przyciagna jedynie uwage osob wam w tym projekcie nie potrzebnych).
Jak juz bedziecie miec projek i bedziecie wiedziec do czego dazycie to ustalcie konkretny projekt ustacli co trzeba zrobic zrobcie chatrmonogram dzialan i podziecie dzialania miedzy ludzi ktorzy potrafia a nie tylko chca. Tak sie nawet zastranawiam ze w sumie to wymiana inf miedzy zespolem nie powinna odbywac sie w sposob jawny. jawnie powinni tylko dyskutowac o ewentualnych udoskonaleniach pomyslach itp oraz ujawniac poziom zawansowania projektu

Zycze powodzenia i pozdrawiam Tommy82
Back to top

McRancor
Poziom 24
Poziom 24

Post#83 10 Mar 2006 10:44   

I-Droid - konkrety

Sprzedawać?

Widze że dyskusja się rozwija, już nie kto adminuje, a za ile to sprzedacie.

Jest to przykładowy projekt który nie ma najmniejszych szans na jakikolwiek cień powodzenia, nie ma tutaj czegoś takiego jak grupa, grupa powinna znać się osobiście, jak chłopaki którzy robią robota pająka - miałem okazję wczoraj ich poznać i kibicuje im, mają projekt, trzymają się go, mają konkretny podział zadań i efekty widać.

Tutaj nie ma żadnej grupy, tylko kilku zapaleńców, chcieć to by każdy chciał, ale to nie wystarczy.

Poza tym nie spotkałem się od kilku stron z jakąś sensowną propozycją. Tylko coraz leprze, teraz kalkulator graficzny, o wydajności 8MIPS do sterowania robotem - ludzie troche powagi! Jak nie wiecie co napisać, to nie piszcie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Mar 2006 10:44   

Back to top

jedruland
Poziom 5
Poziom 5

Post#84 10 Mar 2006 11:33   

drobny falstart strony, zapraszam ponownie: www.drax.solarnet.org.pl lub www.solarnet.org.pl/drax/
Back to top

wicy
Poziom 18
Poziom 18

Post#85 10 Mar 2006 12:25   

Quote:
Poza tym nie spotkałem się od kilku stron z jakąś sensowną propozycją. Tylko coraz leprze, teraz kalkulator graficzny, o wydajności 8MIPS do sterowania robotem - ludzie troche powagi! Jak nie wiecie co napisać, to nie piszcie.

Dokładnie... wymyslane są tytaj cuda na patyku. Nie lepiej zająć się czymś prostym na początek?? Wszystko o czym mówicie, rozpoznawanie obrazu, dzwięku i innych tam dupereli, analizą otoczenia, nie musi zajmować się wcale robot!! Wystarczy kawałek zwykłego np. ATMEGA i przesyłanie wszystkiego do obróbki (odczyty czujników, obraz video po bezprzewodowym łączu) do PC, który wszystko to obrobi. Moduły do tego też są - choćby CC1000. Wystarczy dobrać protokół przesyłu i program do analiz. Po co wozić PC na sobie???? Zeby zabić komara nie trzeba uzywać armaty.
Back to top

McRancor
Poziom 24
Poziom 24

Post#86 10 Mar 2006 12:41   

I-Droid - konkrety

wicy, CC1000 wymaga troche pracy, a tutaj potrzeba robota który da się zbudować w tydzień (max) nim zapał ostygnie!
Back to top

daniel93
Poziom 22
Poziom 22

Post#87 10 Mar 2006 12:44   

I-Droid - konkrety

Dostałem link do forum projektu...
Mam propozycjie:
Mam zapewniony komercyjny serw i domene dioda.com.pl.
Tylko narazie domenki dopalić jakoś nie moge...
Może po aktualizacji mojego forum do wersji 1.12.4 Rypne wasze forum jako podforum na moje forum.
Moge zdążyć dzisiaj...
Tylko 3 litery mi wystarczą --> TAK :)
Back to top

wicy
Poziom 18
Poziom 18

Post#88 10 Mar 2006 12:48   

No fakt... więc może nie komplikować za specjalnie projektu i przerobić coś co już istnieje?? Np. taki cudo http://www.allegro.pl/item90273182_zrob_prezent_dziecku_najtansze_zdalne_miniautko.html :D
Moze i minimalistyczne podejscie, ale jakie tanie!!
Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#89 10 Mar 2006 13:01   

Quote:
Jako że sam nie posiadam tyle wolnego czasu ani niezbędnej wiedzy poszukuję chętnych jak niżej:
1. elektronik - wszysto co z niezbędne i związane z elektroniką robota, zasilanie, serwomechanizmy sterowanie
2. programista i koder - kompilacja jądra Linuxa, soft do obsługi podzespołów,
3. sponsor - wiadomo każdy grosz się przyda
i wszelkiej maści hobiści do wszystkiego każdy się przyda
- jeśli z takim podejściem chcecie cokolwiek budować, to radzę na starcie z pomysłu zrezygnować. Będzie mniej nerwów. A o założeniach pana Draxa nawet nie wspomne.
Back to top

jedruland
Poziom 5
Poziom 5

Post#90 10 Mar 2006 13:01   

Każdy chwali swoje i niech każdy dłubie w tym co potrafi... ja z uwagi na znajomość linuxa i pecetow obrałem taki a nie inny kierunek, mnogość problemów mam dzięki temu rozwiązanych.
Dostępność urządzeń pod pecety nieograniczna mnie zupełnia, przystępna cena, seryjność i ogólna dostępność.
Gdzie tanio, na fakturę, z gwarancją i za złotówki, w dużej ilośći kupie procki typu ARM ? z palmów mam wydłubać ?
Buduje robota dla laików i przez laików, w trakcie budowy będzie czas by się wiele nauczyć.

Przyjęte rozwiązanie nie mają być dostępne dla wybranych guru, pecet o rozmiarach 12cmx12cm jest pecetem z nazwy i wyglądu, takj samo dobrym jak wszystko inne co działa.

Jako użytkownika odkurzacza nie 90% osób nie interesuje co ma w środku tylko jak działa czy dobrze wsysa i ile kosztuje, ewentualnie czas gwarancji i czy może go kupić na raty.

I taki sobie załóżyłem cel: robot uniwersalny, modułowy i dostępny dla każdego zjadacza chleba który choć troche zna PCeta.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> I-Droid - konkrety o tym robocie
Page 3 of 5 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Similar topics
Komputer w robocie. Z części ze stacjonarnego PC? (21)
Poszukuję informacji o robocie (1)
Silnik napędowy w robocie! (6)
przeniesienie napędu w robocie (2)
Problem z zasilaniem w robocie. (12)
Zmniejszenie napięcia w robocie (4)
Co sądzicie o robocie HEXOR? (66)
znowu wyciąganie pieniędzy: I-Droid (40)
6 sonarów w robocie podobnym do sumo (2)
L298 i silnik krowkowy w robocie (23)

Page generation time: 0.157 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed