FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Termet GCO DP 23-37 piec dwufunkcyjny

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Termet GCO DP 23-37 piec dwufunkcyjny
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 25 Feb 2006 16:56   

Witam . Mam czasami problem z piecem dwufunkcyjnym i tylko w tym momencie jaki opisuję ale nie zawsze gdy otwieram ciepłą wode w kranie zawiesza się , polega to na tym , ze sie zablokuje i zapali się czerwona lampka i musze schodzić do piwnicy i go odblokowac przekrecając pokretło do konca czyli kasuje błąd dzieje sie to tylko gdy nagle otworzę lub zamkne szybko wodę zaznaczam , że robi się to nie zawsze mam go pięć lat ale dopiero od pół roku tak sie dzieję za pomoc dziekuje
Back to top

DonRomano
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 27 Feb 2006 06:36   

5 lat w piwnicy?Ależ tam w kotle musi być syf, posprzątaj go dokładnie w środku.
Nie kojarzę typu kotła, czy on ma świeczkę?
Jeżeli tak to sprawdź płomień i czy termopara jest ogrzewana.
Jeżeli nie to wyczyść dokładnie elektrodę jonizacyjną.

Takie zabiegi zawsze pomagają.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Feb 2006 06:36   

Back to top

Tuning Marek
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 Post from the author of the topic 27 Feb 2006 20:51   

Re: Termet GCO DP 23-37 piec dwufunkcyjny

Witam mielismy już okazje pisac odnośnie wymiennika a co do Termetu to taki dwufunkcyjny ale ja tam czasami zciągam pokrywe i wydmuchuje to jest kocioł ze sterownikiem ale to sie dzieje gdy nagle szybko zamkne kran gdy leci ciepła woda uzytkowa lub otworzę na maxa i za chwilke zamkne słyszę uderzenie cisnienia w rurach i wtedy wyłaczy np: leci na maxa woda pod prysznicem i nagle szybko zamkne to wtedy wyłaczy zaświeci czerwona kontrolka i jest to wyłaczenie awaryjne ja myślę ze moze jakis czujnik wyczuwa ten skok ciśnienia wody i wyłaczy moze kamieniem coś zaszło moze jest jakis filterek w środku oczywiscie mam filtr wstepny przed piecem dzieki
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Feb 2006 20:51   

Back to top

pablodoma
Poziom 2
Poziom 2

Post#4 28 Feb 2006 23:34   

przydało by się zamontować zbiornik przeponowy na wejściu wody użytkowej do kociołka, wyeliminuje naprężenia i wyrówna ciśnienie. A oczywiście przeczyścić filterki nigdy nie zawadzi, zwłaszcza jeżeli nie były czyszczone od nowości. pozdrawiam
Back to top

Tuning Marek
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 Post from the author of the topic 28 Feb 2006 23:51   

Witam tzn one nie maja w instrukcji takiego rozwiązania i wcześniej tak się nie dzieło ale gdzie te filterki czy sa w samym piecu? dzieki
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Feb 2006 23:51   

Back to top

DonRomano
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 01 Mar 2006 08:10   

Z tym naczyniem to faktycznie masz rację.
Zdemontuj obudowę z tego piecyka i sprawdź czy nie ma w środku.
Termet montował w niektórych grzejnikach takie małe wielkości kubka do kawy.
Pooglądaj dokładnie i sprawdź może uciekło z niego powietrze.
Back to top

Tuning Marek
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 Post from the author of the topic 01 Mar 2006 21:07   

Witam tzn co do naczynie przeponowego tak ten piec ma w sobie to naczynie 7 litrowe wielkości złozonych do siebie dwóch talerzy głebokich jest ono z tyłu pieca ale juz nie moglem czekać bo coraz czesciej mi sie blokował i zadzwoniłem po serwis nie chcialem sam naprawiac ponieważ jest to urzadzenie gazowe i nie ma z tym zartu przyjechał wymienił mi krańcówke przy zespole wodnym po prawej stronie jak sie patrzy na piec i przesmarowal mi taka membramę też przy tym zespole wodnym WD 40 koszt naprawy 50 zl myslę , że to przystepna cena jak na razie mam spokój co do krańcówki sprawdzilem ja i faktycznie na stykach NC pokazuje głupoty nawet do kilkudziesieciu ohm czyli ona mogła psuc pracę pieca dzięki zamykam temat dzieki za podpowiedzi
Back to top

Tuning Marek
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 Post from the author of the topic 23 Feb 2011 12:08   

Witam Panowie po raz nastepny problem powrócił lecz chyba to juz nie bedzie krańcówka - wtedy pomogło albo zbieg okoliczności wymieniłem wymiennik oczywiście na ten uzywany - czyszczony chemicznie , oraz teraz po naprawie zespołu wodnego RF-2 zaczłą sie problem przynajmniej 2 razy na dzień zablokuje sie piec ale co zauważyłem --jak grzeje CO temperarura idzie do około 60 C ale i jest ok nie blokuje sie ale jak odkręcę CWU idzie do 65C max. ale jak wyłaczę to temperatura idzie dalej na termometrze nawet do 80 C i tu chyba tkwi cały problem ponieważ dowiedziałem sie , że pompa powinna w takim wypadku załączyć się na chwile by wypchnąć to ciepło w grzejniki a ona nic lub pozostaje też i tylko juz czujnik ale wody użytkowej to jest chyba on na tej tylnej ściance panowie co sądzicie o takim przypadku bo już mnie wkurza ten piec bo odkrecam wode uzytkowa jak na polu minowym i czekam czy następnym razem juz nie załączy ??????? panowie pomóżcie dzięki
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Feb 2011 12:08   

Back to top

lala118
Poziom 2
Poziom 2

Post#9 26 Feb 2011 16:31   

w moim przypadku ciepłą wodę odcinało mi po 1 min grzania a temp .szła dalej nawet do 90st.serwisant powiedział że zakamieniony wymiennik i następuję przekłamanie odczytu temperatury.naprawy dokonał tak-wykręcił nową sondę cwu-patrząc z góry pieca jest na górze po lewej stronie i położył ją podłączoną obok na nagrzewnicy[odczytuje niższą temp] a starą wkręcił w orginalne miejsce.pokrętło temp.wody ustawił blisko godz.12 i już rok mam cały czas cwu.

Proszę poprawić błędy pisowni
mod - mirrzo

Back to top

Tuning Marek
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 Post from the author of the topic 27 Feb 2011 21:38   

może sie mylę ale ta do góry jest od CO a ta na tylnym panelu blisko zaworu - zespołu wodnego CWU RF-2 to ta jest od CWU przyjechał== jak odpukać w niemalowane mam spokój i powiedział , ze nic nie robił mnie wtedy nie było ale już nie wyłącza , tylko powiedział to że mogły się spaliny cofać ale tego już nie wiem ponieważ i traz bądz mądry igdybaj co było /??? dzięki

Proszę poprawić pisownię, na CZYSTO polską
mod - mirrzo

Back to top

Tuning Marek
Poziom 16
Poziom 16

Post#11 Post from the author of the topic 29 Jan 2012 12:26   

Panowie tracę juz siły tak jak pisałem wymieniona krańcówka wymieniony wymiennik na czyszczony uzywany i zestaw uszczelek w zespole rf- 2 ale , co zauważyłem zawsze jak serwisant był otwarta była brama i jak na złość nie wyłączał sie więc otworzyłem okno w piwnicy bo myslałęm ,ze spaliny się cofaja . Miałem spokój tydzień i znów takze miałem szczęście i zauważyłem , ze na odkręcenie wody uzytkowej działa skrownik i gaz sie nie zapalił i wtedy awaryjnie wyłączył piec , lub zapalił ale tak jakby buchnął ale co dziwne gdyby sie wieszał to dlaczego jak tylko samo działa CO nigdy nie wyłączy także raczej modulacja gazu nie powinna miec wpływu i jak włączę ciepła wode w kranie odpali i tak po kilku minutach leci taki wrzątek i wyłaczy bo czuje zimna ide i patrze piec wyłączony takze co podejrzewacie ? dzieki
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Termet GCO DP 23-37 piec dwufunkcyjny
Page 1 of 1
Similar topics
piec CO Termet gco dp-23-17 regulator temperatury (4)
Piec TERMET GCO. DP. 23-17, świeczka (2)
piec termet 2 GCO 19.8.04 (17)
Piec Co Termet GCO-10-15 (7)
Kocioł dwufunkcyjny Termet GCO-DP-23-37 jaki termistor (4)
Kocioł gazowy dwufunkcyjny Termet typ GCO-DP-23-37 (4)
Piec dwufunkcyjny Termet typ GCO-DP-23-37 dziwne zachowanie (3)
Piec dwufunkcyjny TERMET GCO-DP-23-07 palnik chce gasnąć (5)
Piec Termet Unico GCO-13-00 brak iskry. (20)
piec gazowy termet GCO-DP-23-07 wyciek wody (11)

Page generation time: 0.132 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed