Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Najtańszy monitoring - domowy sposób - jak to zrobić


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne ->Najtańszy monitoring - domowy sposób - jak to zrobić Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
powerkb
Poziom 9
Miasto: Wrocek
Dołączył: 09 Gru 2004
Posty: 14
Ocena postów: 2
powerkb
Poziom 9
Post#1 27 Lut 2006 14:23  Autor tematu   

Najtańszy monitoring - domowy sposób - jak to zrobić


Mam dosyć nietypowe zadanie. Jak najtańczym kosztem zrobić monitoring. Polega to na tym, że zamontowana jest lampa z czujnikiem ruchu. Monitoring może uruchamiać się tylko w momencie włączenia lampy. Podstawowe rozwiązanie to jedna kamera - stary komp. Bardziej rozbudowane (ale to na przyszłość) to więcej kamer do jednego kompa.
Rozwiązanie ma być jak najtańsze.
Jeżeli możecie to odpowiadajcie wysyłając info na maila kblicharski(malpa)gmail.com lub pisząc na moje gg 5867919
Z góry wielkie dzięki!!

Pozdrawiam Kb

Pomocny post? + +2
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
CENTURION_ALARMY
Poziom 21
Miasto: Gliwice
Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 546
Pomógł: 35
Ocena postów: 16
CENTURION_ALARMY
Poziom 21
Post#2 27 Lut 2006 14:36    

Najtańszy monitoring - domowy sposób - jak to zrobić


Przekombinowałeś kupujesz karte wizyjna do kompa z detekcja ruchu wpinasz kamere i ustawiasz tryb nagrywania podczas ruchu. Jak chcesz zeby jeszcze spiać to z alarmem dedykujesz wyjscia alarmowe w karcie.
Pozdro

Pomocny post? + +2
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
powerkb
Poziom 9
Miasto: Wrocek
Dołączył: 09 Gru 2004
Posty: 14
Ocena postów: 2
powerkb
Poziom 9
Post#3 27 Lut 2006 14:40  Autor tematu   

Najtańszy monitoring - domowy sposób - jak to zrobić


możesz podać link do strony (firma, allegro) gdzie mogę zerknąć jak te karty wyglądają?
Kb

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
CENTURION_ALARMY
Poziom 21
Miasto: Gliwice
Dołączył: 27 Paź 2005
Posty: 546
Pomógł: 35
Ocena postów: 16
CENTURION_ALARMY
Poziom 21
Post#4 27 Lut 2006 20:16    

Najtańszy monitoring - domowy sposób - jak to zrobić


http://www.e-alpol.com.pl najtańsza karta 4 kamery VD 550,00 NETTO polecam
http://WWW.aat.pl
no i alegro wpisz w szukajce kamery
pozdro

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jozwik
Poziom 14
Miasto: Poznań
Dołączył: 24 Lip 2004
Posty: 81
Pomógł: 11
Ocena postów: 1
jozwik
Poziom 14
Post#5 27 Lut 2006 20:26    

Re: Najtańszy monitoring - domowy sposób - jak to zrobić


Zobacz http://monitoruj.pl - bardzo fajna karta dvr radar za 300 zł.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
freddd
Poziom 15
Miasto: Cieciszew
Dołączył: 08 Kwi 2003
Posty: 210
Pomógł: 10
Ocena postów: 6
freddd
Poziom 15
Post#6 24 Kwi 2006 16:53    

Re: Najtańszy monitoring - domowy sposób - jak to zrobić


rzeczewiście najtańsza w zakupie wychodzi karta DVR z allegro na 4 kamery za 80zł, do tego jakieś kamerki kolorowe z podświetleniem za 130zł, ale komputer na którym to można odpalić zużywa lekko 130-150W, to na miesiąc może być ok 40zł, i teraz sobie policzcie że to już niej jest tak tanio. niestety.

z kolei komputer typu p200 pobiera moc 45W, tylko ze jedyne co udalo mi sie na nim odpalic to system monitoringu oparty na kamerce USB, i praktycznie caly czas rzęził dyskiem.

Dodano po 4 [godziny] 35 [minuty]:


co myslicie o komputerach Della jako serwera do monitoringu??

np. model DELL Optiplex GX150, celeron 900MHz, 256 RAM.

Szukam jakiegoś rozwiązania aby wlożyć w to karte DVR, taką do 100zł z allegro, i podłączyć do tego kamery, i żeby nagrywał obraz gdy wykryje ruch. Ale warunek mały pobór mocy, i musi być cichy, tak żeby można było spać przy tym komputerze.

A byłem kiedyś u kogoś i te czarne komputery Della są niesłyszalne, tylko nie wiem jak z poborem prądu. Ale myśle ze pobiera tak ok 70W co by było już akceptowalne.

Czy jest sens kupowania kamer z podswietlenie IR skoro i tak beda zamontowane na zwenatrz budynku, w okolicy ktorego i tak są latarnie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kasprzyk
Poziom 38
Miasto: Chodzież
Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4949
Pomógł: 299
Ocena postów: 62
kasprzyk
Poziom 38
Post#7 25 Kwi 2006 20:57    

Re: Najtańszy monitoring - domowy sposób - jak to zrobić


Witam

Musisz sobie zadać pytanie:
Co jest ważniejsze - monitoring i miesięczne koszty max 30zł czy jego brak i konsekwencje w przypadku zdarzenia (kradzieży, napadu - czegokolwiek do czego miał ten monitoring służyć)
W tej dziedzinie nie ma tanich, dobrych rozwiązań - kamera która ma dobrze działać w nocy przy słabym oświetleniu kosztuje w granicach 500zł + obiektyw 200zł + obudowa podgrzewana z mocowaniem 70zł - czyli koszty wysokie np: http://sklep.delta.poznan.pl/?...e4a27c16ba195a1a8bfbcdf6ad600e
Co kiedy lampa się nie zapali, nie zadziała czujnik, wyłączą prąd, zbiją ją albo po prostu przepali się żarówka ? :) potrzebujesz także zasilacz buforowany (UPS) który podtrzyma Twój cały system na min 5-8 godzin.

Napisz co konkretnie chcesz monitorować, jak rozległe miejsce - czy mają być rozpoznawalane twarze?

Pzdr

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Najtańszy monitoring - domowy sposób - jak to zrobić
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Mały monitoring domu (domowy sposób) (2)
Domowy sposób na złodzieja- pytania o prosty monitoring (1)
Monitoring domowy - jak się za to zabrać? (1)
Mały monitoring domowy 1 lub 2 kamery (3)
Tani domowy monitoring z nagrywaniem i wykrywaniem ruchu (11)
Domowy monitoring - kamery bezprzewodowe ! Kilka pytań... (5)
Monitoring w autobusie? jak zrobić (4)
Jak zrobić monitoring na PC 433Mhz? (1)
Monitoring wokół domu. Jak zrobić? (4)
Monitoring stawu, jak to najlepiej zrobić? (6)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.243 seconds

elektroda.pl temat RSS