| Author |
waleriank Poziom 16

|
13 May 2003 14:14 nordmende 8208 |
|
|
|
Witam. Mam problem z tym TV. Był uszkodzony trafopowielacz. Po wymianie trafa nie nie można go załączyć. Wysokie napięcie pojawia się na chwilę ale TV odrazu przechodzi w stan czuwania. Nie pojawia się naoięcie na 8 nodze TEA2029c. Po połączeniu E-B tranzystora TP48 TV się załańcza lecz nie ma obrazu. Po podniesieni nap. na S2 pojawiają się linie powrotu.Tło jest ciemne. Na procesorze nie zmienia się napięcie na nodze 5. napięcie na tej nodze wynosi zawsze 4.97V. Jest to noga STBY. Tranzystory RESETU dobre.Napięsie układu STBY wynosi 4.98V.Przy próbie pomiaru oscyloskopem nogi 1 procesora(KWARC)pojawił się śnieg. Na wyświetlaczu jakieś dziwne napisy które są za każdym razem inne przy każdej próbie pomiaru.Kwarc wyminiałem i nic.Szyna CK i IDENT cały czas wysoki poziom. DATA przy załączeni zmienia się z wysokiego na niski 2X i przechodzi w stan H. Czy ktoś może mieć jakieś jeszcze sugestie czy raczej CCU do wymiany
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 May 2003 14:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piopad Poziom 9

|
28 Aug 2003 08:39 nordmende 8208 |
|
|
|
Od maja minęło trochę czasu więc może sobie poradziłeś z tym TV. Ja mam taki sam problem i identyczne objawy. Próbowałem postukać w płytę i parę razy się włączył, ale po jakimś czasie znowu przechodził w stan czuwania. Obecnie tylko się załącza, podnosi wysokie i znowu przechodzi na czuwanie, też było wymieniane trafo - czy to przypadek czy jakaś prawidłowość :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Aug 2003 08:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
waleriank Poziom 16

|
04 Sep 2003 09:59 Nordmende 8208 |
|
|
|
Po wielu próbach zrobiłem go. Okazało się że telewizor zaczął normalnie pracować po wykonaniu inicjaalizacji. I jak do tej pory po oddaniu klient nie zgłaszał problemów z telewizorem a już minęło 3 miesiące.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2003 09:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piopad Poziom 9

|
08 Sep 2003 12:36 nordmende 8208 |
|
|
|
Dzięki, spróbuję, dam znać jeśli pomoże. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
waleriank Poziom 16

|
14 Sep 2003 11:22 Re: nordmende 8208 |
|
|
|
Proszę o informację czy coś z tego wyszło, gdyż sam jestem tego ciekaw.
|
|
| Back to top |
|
 |
piopad Poziom 9

|
15 Sep 2003 08:34 Re: nordmende 8208 |
|
|
|
Niestety, nic nie pomogło, chyba, że przeprowadziłem wszystko nieprawidłowo. Będę próbował jeszcze raz. Zauważyłem jednak, że za którymś razem przy przegięciu płyty głównej ( stoi w pozycji serwisowej w swoim gnieździe - pionowo ) TV sam wszedł, wysokie poszło i działał może z minutkę, kinol zaświecił a potem znowu w czuwanie. Chyba któryś z elementów ma paskudną przerwę. Oj czeka mnie długie dłubanie. Jak znajdę napiszę co to za wredniak. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Sep 2003 08:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
waleriank Poziom 16

|
15 Sep 2003 09:51 Re: nordmende 8208 |
|
|
|
Współczuję, sytuacja nie do pozazdroszczenia znaleźć zimny lut na tej płycie, a jeszcze gorsza może być sytuacja jeżeli jakiś półprzewodnik
dostaje przerwy gdy pokaże się na nim napięcie bo i takie sytuacje bywają. Inicjalizacja faktycznie w tym przypadku raczej faktycznie nie pomoże, bo u mnie nie nastąpiło ani razu załączenie na conajmniej 2 sek. Inicjalizacja procesora jest bardzo prosta. Przytrzymać przyciski + i - siły głosu na klawiaturze lokalnej i włączyć TV przyciskiem sieciowym. Przytrzymać przyciski przez około 10s aż pojawią się litery SS. Jest to jednocześnie też wejście w tryb serwisowy. Następnie wyłączyć telewizor.
|
|
| Back to top |
|
 |