| Author |
colektor Poziom 14

|
29 Dec 2009 22:51 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
I w jpg.
| Description: |
|
| Filesize: |
48.07 KB |

|
|
47.95 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
marcin_oizo Poziom 21

|
31 Dec 2009 09:50 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Super! Będę ciągnął temat, czy jest do tego zaprojektowana PCB?
Pozdrawiam serdecznie, Marcin.
|
|
| Back to top |
|
 |
swaldek Poziom 14

|
31 Dec 2009 10:00 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Wystarczy rzucić okiem na pierwszą stronę tego wątku i wszystko będzie jasne.
Zmiany dotyczą wartości zastosowanych elementów wiec PCB nie powinno sie zmienić, chyba że cos przeoczyłem
Pozdrawiam i Życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku 2010 , nowych dobrych pomysłów i udanych konstrukcji
|
|
| Back to top |
|
 |
mały777 Poziom 14

|
01 Jan 2010 20:49 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
| swaldek wrote: |
Wystarczy rzucić okiem na pierwszą stronę tego wątku i wszystko będzie jasne.
Zmiany dotyczą wartości zastosowanych elementów wiec PCB nie powinno sie zmienić, chyba że cos przeoczyłem
Pozdrawiam i Życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku 2010 , nowych dobrych pomysłów i udanych konstrukcji |
Mi się Panie kolego wydaje, że druk nie pozostanie taki samo, a to np. dlatego:
1. W nadajniku dodano rezystor o wartości 470 om pomiędzy bazy tranzystorów, stary druk tego nie uwzględniał.
2. W odbiorniku zamieniono BF 199 na BC 547= inna pinologia, a i tak na oryginalnym pcb były jakieś kosmicznie stare obudowy, przypuszczalnie po BF196.
3.Przesuwnik fazowy gruntu tu na drugiej połówce dodano 2 rezystory w sprzężeniu oraz wpięto między nie zasilanie, stary druk tego nie przewidywał.
4. Dodano kondensator elektrolityczny przy głośniku, druk tego nie przewidywał.
Co prawda wszystko da się poprawiać tnąc i krosując ścieżki, ale to będzie wyglądało jak koszmar i galaretka a nie wykrywka. Aspekt wytrzymałości mechanicznej też nie pozostanie bez znaczenia.
Cieszy mnie bardzo, że wątek znów jest otwarty i można podyskutować, tak się składa, że All-1 był tematem mojej pracy dyplomowej na zaliczenie liceum profilowanego.
Z tego co widzę pobieżnie to:
1. W nadajniku zastosowano tranzystory z grupy A, prawdopodobnie aby uniknąć zniekształceń, gdyż podniesiono amplitudę zmieniając wartość rezystora R 32 z 220 om do 82.
Intryguje mnie jak to wpłynęło na pobór prądu, bo powinien dość sporo wzrosnąć, prawda?
2. W odbiorniku tranzystory BF 199 zamieniono na BC 547, także z niskiej grupy wzmocnień, oraz usunięto kondensator elektrolityczny 10uF, czy przy wyższym zasilaniu to rozsądne? Co było tego powodem?
3. Przesuwnik fazowy Balansu Gruntu, oprócz wcześniej opisanych 2 rezystorów w sprzężeniu mieniono wartość rezystora na wejściu nieodwracającym z 10k na 20k, poprzednio widziałem , że taką zamianę rezystora proponował Swaldek, intryguje mnie dlaczego? Czy w tej konfiguracji nie potrzeba już dobierać rezystora zapiętego pomiędzy wejście nieodwracające a wyjście?
Istotną zmianą jest także zamiana TL062 na TL082, czy to także nie wpłynie ujemnie na pobór prądu, i co wymusiło takową zmianę?
Kiedyś rozważałem, aby w tej konstrukcji zastosować przesuwniki na komparatorach, to obniżyło by pobór prądu oraz pozbawiło by układ części zniekształceń, które generują wzmacniacze. Colektor co o tym myślisz, bo w zasadzie sporo wykrywaczy tak ma, np. Tesoro Bandito, bardzo podobne przesuwniki, ale oparte o komparatory? Dla porównania pozwalam sobie zamieścić schemat.
4. Zauważyłem także, że kondensator odprzęgający parę komparatorów na filtrach układu ma zmienioną wartość z 4u7 na 22n, moim zdaniem to plus, bo poprzednia wartość dość wydatnie spowalniała pracę wykrywacza.
4. Co daje zmiana kondensatora C4(wyjście odbiornika) z 470 na 220 nano?
5. Na koniec zauważyłem także zmienione elementy polaryzacyjne przy NE555, dal zamiany tonu jak sądzę?
|
 Download |
| Filename: |
Schaltplan_BandidoIIuMax_rev1_121703.pdf |
| Contents: |
|
33.24 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jan 2010 20:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
01 Jan 2010 23:28 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam.
To jest PCB już po zmianach.Nic tu nie jest pocięte ,doszedł jeden kros zasilający głośnik bezpośrednio plusem , z zasilania przed stabilizacją, kondesator elektrolityczny w tym przypadku stał się konieczny. BF-y zmienilem na BC z korzyścią dla odbiornika.Kondek 10uF stał się zbyteczny.Rezystor 470ohm można dodać od strony lutowań baz pin BC 547 ,ale tylko wtedy gdy sinus jest za bardzo zniekształcony.Co dały te zmiany ??
Wykrywacz stał się bardzo stabilny.Zdecydowanie zwiększył się zasięg wykrywacza i to nie tylko w powietrzu.Pobór prądu wzrósł ,ale coś za coś.Podałem na schemacie wszystkie wartości.Nic nie szkodzi by konstruktorzy mogli wprowadzać własne zmiany.O ile pamiętam zamiana rezystora 10K na 20k w przesuwniku BG ,przez SWaldka była moją koncepcją ,ale mogę się mylić.Zmieniając tą wartość rezystora i zmieniając US TL062 na TL082 ,uzyskałem w ten sposób większy zakres regulacji tej funkcji ,znikł rezystor 4,7M.Co się zmieni ??,to już samemu trzeba się przekonać ,wprowadzając te zmiany we własnej konstrukcji.
Pozdrawiam
Colektor.
PS.
Tak przy okazji.
Nigdy !! ,żaden z moderatorów nie wywalił z forum moich tematów.
Opisy wykrywaczy ALL-2 ALL-3 , znikły na moją prośbę i ich zniknięcie uzgodnione było z Moderatorem
|
48.67 KB |

|
|
48.44 KB |

|
|
47.88 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
02 Jan 2010 13:14 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam.
Prwidłowo działający balans gruntu,po zmianach.
Obrazowo.
Pozdr.Colektor
|
45.38 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
mały777 Poziom 14

|
02 Jan 2010 18:41 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Kolego Swaldek, dziękuję za uwagę i zwracam honor, faktycznie moje przeoczenie rezystory o wartości 20k nie są sprzężeniem połówki TL082 i były już w pierwotnej wersji.
Moje przeoczenie i zbyt pochopne stwierdzenie.
Colektor, jeżeli nie masz nic przeciw to narysuję Twój schemat w jakimś programie do edycji płytek, w mej ocenie schemat będzie lepiej czytelny i wyglądał profesjonalnie. Co Ty na to?
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
02 Jan 2010 20:31 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam.
A rysuj jak Ci tam pasuje ,tylko proszę bez błędów narysować.
Pozdrawiam.
Colektor.
|
|
| Back to top |
|
 |
diadem Poziom 12

|
05 Jan 2010 22:02 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam wszystkich
Widzę, że się coś kolega nie kwapi narysować schematu, może więc ja coś rzucę.
Oczywiście pierwowzór i jakieś niedociągnięcia mogą być, zwłaszcza, że na szybko. Program to Kicad, jeżeli kogoś interesuje to dam net listę.
P.S Colektor przy Balans Grunt(napisie) masz nieopisany kondensator, w wersji pierwszej był to 150p.
Pozdrawiam serdecznie
Edit:
Jeden z kolegów zwrócił mi uwagę, że popełniłem gdzieś błędy, a Colektor prosił aby ich nie było, kasuję więc załącznik i przepraszam za powstałe zamieszanie.
P.S Mały, zgodnie z prośbą plik wynikowy masz na poczcie.
EDIT2:
Załączam plik już poprawiony, faktycznie nie dorysowałem diody LED oraz diody i rezystora. Test ERC programu KICAD wykazuje, iż błędów już nie ma.
|
 Download |
| Filename: |
aLL-1_SCHEMAT.pdf |
| Contents: |
|
75.65 KB |
| Punkty: |
1 = 0.00 for transfer + 1 for the user (set manually) |
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
06 Jan 2010 06:45 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam.
Wartość kondensatora jest podana, napis jest trochę wyżej i jest to 150pF.
Pozdrawiam Colektor.
|
|
| Back to top |
|
 |
mały777 Poziom 14

|
06 Jan 2010 11:03 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Diadem to nie tak, że się nie kwapię, mam schemat, który robiłem na obronę pracy i jest on w ORCAD , a teraz na komputerze nie mam tego programu aby prze edytować wartości.
Colektor a co myślisz o pomyśle modyfikacji przesuwników z wzmacniaczy na komparatory?
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
06 Jan 2010 13:18 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam
Pierwsza wersja przesuwników w ALL-1 była na komparatorach. Ponieważ nie satysfakcjonował mnie zakres balans gruntu ani liniowość takiej opcji, to sam pokombinowałem to trochę inaczej. Ale można dać i komparator w przesuwniku faz. Te zmiany, które pokazałem na schematach, powstały już bardzo dawno. W zasadzie w elektronice tej wykrywki to już wszystko z mojej strony. Cały wolny czas obecnie poświęcam budowie nowej sondy i lepszym jej rozwiązaniom. Chodzi głównie o gabaryty sondy i jej zasięg.
Pozdrawiam
Colektor.
|
|
| Back to top |
|
 |
krzysiek553 Poziom 1

|
10 Jan 2010 14:28 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam
Mam pewien problem gdyż chciałbym zrobić ten wykrywacz tylko nie mam warunków i po prostu nie potrafię zrobić płytki drukowanej i mam pytanie czy może któryś z panów wie gdzie mógłbym taką zdobyć albo może miał by któryś z panów po prostu taką płytkę do sprzedania?
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
16 Jan 2010 11:25 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam.
Taka ciekawostka , z poszukiwań wykrywaczem ALL-1.Pan Bajo dość dokładnie opisał posługiwanie się tym wykrywaczem ,może to być cenna wskazówka dla jego użytkowników.
Dziś , to już całkiem inny ten wykrywacz.Jest szybszy ,głębiej wykrywa fanty i lepsza dyskryminacja oraz jest bardziej stabilny ,wersja ALL-1M.
Pozdrawiam
Colektor.[ALL]
|
81.41 KB |

|
|
80.07 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
mały777 Poziom 14

|
22 Jan 2010 19:00 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Colektor, dziękuję za informację o przesuwnikach.
Przeglądając schematy Tesoro natknąłem się na projekt Bandito. Przesuwnik ideologicznie podobny do Twego. Narysowałem sobie oba, ten od góry to Twój, tan u dołu to Bandito.
Co myślisz o zastosowaniu komparatora zamiast TL062? Bo według mnie szybciej i konkretniej załączy klucz. Oczywiście potencjometr 100k mam w zamiarze wyrzucić i wstawić płynniejszą regulację w węższym zakresie- dokładnie tak jak u Ciebie.
Tak kombinując dalej Pin Point chciałbym zrobić na TL064, to sprawdziłem, że działa przy okazji pracy dyplomowej. W ten sposób zaoszczędzam wstawiając jedną kość za dwie. Parę komparatorów do regulacji czułości można podmienić na LM339 i pozostałe części wykorzystać do przesuwników. Znów jedna kość mniej. LM358 z części filtrującej zmienić na LM324 i znów jedna kość mniej.
Tak więc wracam do pierwotnego zapytania, co myślisz o komparatorze w tym miejscu przesuwnika?
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
22 Jan 2010 23:29 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam.
Już odpowiedziałem na to pytanie.Dla nas amatorów pozostają tylko experymenty.Experymentować oczywiście z dostępnych nam elementów elektronicznych.Teoria a praktyka, to dwie różne drogi ,choć równoległe.Nie wiem jak w Twoim układzie zachowają się LM393 ,czy LM339.Choć pomysły na wprowadzenie tych zmian masz dobre i konstruktywne ,to znaczy że myślisz pozytywnie i oto chodzi.
Na przykład w czasie zabawy ze statykiem B5 trochę zmeniłem ogólne zasady konstrukcji płyty głównej elektroniki ,szczególnie z nadajnikiem i odbiornikiem.Odzieliłem te dwie opcje od pozostałej części układu elektroniki ,umieszczając je na osobnej płytce łącznie z gniazdem z którego zasilana jest sonda.Poprawa pracy i zasięgu dały pozytywny efekt .Zdjęcie poniżej.Niestety ,nie wszystkie projekty opracowane teoretycznie pokrywają się z wykonaniem w praktyce,chodzi mi tu głównie o układ elektroniki.A i z elementami bywa różnie.Zanim jednak udostępnie jakiś schemat, czy zmiany w nim wprowadzone zawsze staram się go uruchomić na tak zwanego pająka [zdjęcie poniżej] i kolejno ostatecznie na płykach zrobionych fachowo i profesjonalnie.Próbuj sam wprowadzić te zmiany a potem i podziel się z innymi swoimi uwagami ,na temat tych zmian
Pozdrawiam
Colektor
|
45.4 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
22 Jan 2010 23:39 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Zdjęcie elektroniki , montaż próbny.[Pająk]
Colektor.
|
48.54 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
_barman5 Poziom 18

|
26 Jan 2010 16:41 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam!
Mam pytanie, zabieram się za budowę wykrywacza, mam już wytrawioną płytkę ale w wer. P. Diadema. Jak się mam tamten schemat do tego nowego opublikowanego tutaj?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jan 2010 16:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
AoT_Hunter_PL Poziom 18

|
26 Jan 2010 17:02 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Proszę sobie porównać schemat z pierwszej strony tego tematu a najnowszy opublikowany parę postów wyżej z poprawkami , wszytko jest opisane.
|
|
| Back to top |
|
 |
_barman5 Poziom 18

|
26 Jan 2010 17:39 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Rozumiem, ale ja mam gotową płytkę w wer. P. Diadema, gdzie inna jest numerologia elementów
|
|
| Back to top |
|
 |
AoT_Hunter_PL Poziom 18

|
26 Jan 2010 18:44 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
W porównaniu obu schematów w celu wyszukania zmian w całym układzie - nie trzeba znać numeracji elementów wystarczy się dobrze przyjrzeć każdemu bloku z jakiego składa się wykrywacz (zasilanie, nadajnik, odbiornik, filtry ... itd.)
Jeśli chodzi Tobie tylko o rozkumanie ulokowania samych elementów na płycie względem schematu, to musisz się zgłosić bezpośrednio do Pana Diadema o schemat do jego wersji płytki, lub ściągnąć go sobie z innego forum Exploracja, gdzie temat wykrywacza All-1 również jest dogłębnie wałkowany.
Dodam tylko z tego co pamiętam to schemat Pana Diadema jest taki sam jak na stronie 1 tego tematu - z różnicą zamiany LF442 - 444, no i inna numeracja elementów :)
|
|
| Back to top |
|
 |
le50 Poziom 3

|
27 Jan 2010 11:53 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Mam dwa pytania.
1. Czy jest jakaś róznica w pracy wykrywacza z dyskryminacją ustawioną dodatnio
a dyskryminacją ustawioną ujemnie.
2.Czy cewka DD o podobnej wielkości do cewki koncentrycznej będzie miała podobny
zasięg głebokości czy mniejszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
mały777 Poziom 14

|
27 Jan 2010 22:31 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
| le50 wrote: |
Mam dwa pytania.
2.Czy cewka DD o podobnej wielkości do cewki koncentrycznej będzie miała podobny
zasięg głebokości czy mniejszy. |
Co do pytania jeden to wykrywacz z dyskryminacja na zero wykryje każdy metal, im więcej w prawo to odrzuca zaczynając od żelaza.
Chyba, że pytasz o przesunięcie w stopniach, co znaczy, że pomyliłeś kolektor tranzystora w nadajniku(pomiaru dokonujesz na niewłaściwym) i przesunięcie widzisz na nieodpowiednim zboczu wykresu sinusa. Chyba, że coś nowego odkryto w dziedzinie dyskryminacji i jest ujemna, tu poproszę o jakiś dowód podparty literatura fachową w celu uzupełnienia wiedzy lub zdementowania pomyłki.
|
|
| Back to top |
|
 |
le50 Poziom 3

|
28 Jan 2010 20:39 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
| mały777 wrote: |
Co do pytania jeden to wykrywacz z dyskryminacja na zero wykryje każdy metal, im więcej w prawo to odrzuca zaczynając od żelaza. |
Potencjometry służą do regulacji dyskryminacji. Zero na potencjometrze nie odpowiada zerowej dyskryminacji.
Co do literatury to życze owocnych poszukiwań.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guciosław Poziom 7

|
31 Jan 2010 12:02 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Mam dwa pytania.
zasięg głebokości czy mniejszy. |
oraz
| mały777 wrote: |
Co do pytania jeden to wykrywacz z dyskryminacja na zero wykryje każdy metal, im więcej w prawo to odrzuca zaczynając od żelaza. |
Potencjometry służą do regulacji dyskryminacji. Zero na potencjometrze nie odpowiada zerowej dyskryminacji.
Co do literatury to życze owocnych poszukiwań. |
Bzdura, bzdura, bzdura= przy zastosowanym przez colektora przesuwniku nie ma żadnej ujemnej dyskryminacji. Przesuwniki można dowolnie konfigurować aby przesuwały fazę od ) do 180 stopni, a w tym przypadku właśnie stopnie decydują o prawidłowym ustawieniu przesunięcia.
Ponadto jednym potencjometrem ustawia się dyskryminację, a nie dwoma.
Nie kompromituj się i nie wprowadzaj w błąd!.
|
|
| Back to top |
|
 |
_barman5 Poziom 18

|
31 Jan 2010 17:46 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
A jak będzie się zachowywał ten układ po przeróbce, ale gdy zasilę go standardowo +/- 5V ?
|
|
| Back to top |
|
 |
mały777 Poziom 14

|
31 Jan 2010 18:43 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Wtedy może stracić na zasięgu, ale powinien i i to dość znacznie zyskać na stabilności.
Dyskryminacja się nie zmieni. Więc warto eksperymentować.
A tak z innej strony próbując ugryźć schemat wpadłem na taki pomysł:
Wykorzystałem do nadajnik i odbiornika UL1111(wciąż jeszcze dostępny). Są to termicznie skompilowane 3 tranzystory i para różnicowa.
Do tej modyfikacji potrzeba było tylko 4 tranzystorów, ale 5 wykorzystać mam zamiar do audio.
Co Ty na to Colektor?
|
|
| Back to top |
|
 |
_barman5 Poziom 18

|
31 Jan 2010 20:22 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
A do czego służy ten kondensator koło głośnika 1000uF? Czy tam trzeba podłączyć bezpośrednio +12V, a on po prostu służy jako filtr?
Edit:
- Jaki poczwórny układ mogę zastosować zamiast podwójnego LM358?
- Rozumiem, że TLC372CP oraz ICM755 są zamienione żeby całość pobierała mniej prądu i nie jest to konieczne?
- W płytce u P. Diadema został zastosowany poczwórny TL064, a tu zamiast tego jest podwójny TL082 do balansu gruntu, oraz podwójny TL062 do dyskryminacji, co zamiast tego zastosować?
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
31 Jan 2010 23:03 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam
mały777
Pomysł dobry.Trzeba by to jeszcze sprawdzić w praktyce.Ale sam nadajnik, zrobił bym na osobnych tranzystorach ,poza strukturą UL 1111.
_barman5
Kondensator 1000uF blokuje,odsprzęga, napięcie zasilania mcz.I jest dodatkowo przylutowany do zacisków głośnika na płytce manipulatora.Powodem jest to ,że większość składających ten wykrywacz ,zasilanie [box z bateriami]umieszcza z dala od elektroniki głównej.
Nie znam tej konstrukcji ALL-1 i założeń wprowadzonych przez Diadema.Zmiany które pokazałem na schemacie,są sprawdzone praktycznie dla tej elektroniki i spełniły swoją role.Kanały pracują poprawnie na bipolarach LM 358 i każdy kanał ma swojego podwójnego US-a przy innych np.Jfet TL062 kanały nie są stabilne.Można ostatecznie spróbować poczwórnego np.LM324. Wogóle wszelkie Jfety i C-mosy ,źle się sprawują w kanałach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jan 2010 23:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_barman5 Poziom 18

|
01 Feb 2010 14:21 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Czyli mam teraz problem, ponieważ mam już gotową płytkę w wer. Diadem'a a tam są poczwórne wzmacniacze op.
A czemu na schemacie tam przy tym kondensatorze 1000uF jest napisane +12V [4,5..5V] ?
|
|
| Back to top |
|
 |