FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Dynamiczny wykrywacz metali ALL1

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Dynamiczny wykrywacz metali ALL1
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#151 01 Feb 2010 15:21   

Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1

Pozwolę sobie zabrać głos w kwestii poczwórnych wzmacniaczy. W przesuwnikach na próbę wstaw TL084, to czwórka podwójnego TL082. Na filtry jeżeli nie pasuje Ci LF444(choć moim zdaniem na nim będzie największy zasięg, kosztem stabilności, choć nieznacznie) wstaw LM324, lub LM224. LM224 testowałem kiedyś, sprawował się ok.
Back to top

toncek
Poziom 5
Poziom 5

Post#152 05 Feb 2010 09:04   

... tak,tak, ja wstawilem ve wersii "diadem" 2 x LM224 i jest O.K.
Back to top

colektor
Poziom 14
Poziom 14

Post#153 12 Feb 2010 08:29   

Witam.
Zdjęcia ALL-1M,wykonanie amatorskie.Waga to 1600 gram z akumulatorami.
Colektor

ALL-1M moje wypociny.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  37.78 KB

ALL-1M moje wypociny.jpg

ALL-1M.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  47.28 KB

ALL-1M.jpg

Back to top

bzyku997
Poziom 14
Poziom 14

Post#154 14 Feb 2010 17:20   

Moje posty też zostały skasowane...proszę o wyjaśnienie dlaczego :?: Cyżby słowo prawdy o tej konstrukcji uderzyło w sedno...
Back to top

PERKUN
Poziom 9
Poziom 9

Post#155 16 Feb 2010 19:57   

hmmm zaraz będzie że się czepiam ale wydawało mi się że ostatnio pisał pan ze ktoś wysłał zdjęcia i nie napisał nic więcej... wiec skąd ta waga 1.6kg :D
Back to top

colektor
Poziom 14
Poziom 14

Post#156 16 Feb 2010 20:50   

Witam.
W końcu napisał do mnie po tych uwagach na forum.Kolega jest z Krakowa.Odszedłem z exploracji i nic tam nie pisze.Gdy bym był cynikiem to zalogował bym się na exploracji pod innym nickiem niż ALL.
i trochę napisał bym negatywów o innych wynalazkach.Wiem ,że są tacy którzy mnie nie lubią i napuszczają innych.Wiem to z maili które otrzymuje.Ale są to tacy ludzie młodzi którzy chcą zabłysnąć , a ja nie widzę przeszkód.Dzielę się swoim doświadczeniem z innymi , bo taki mam sposób bycia.Na reklamie mi nie zależy ,ponieważ mam dobrą pracę i dobrze płatną.
Colektor.

Dodano po 26 [minuty]:
Back to top

_barman5
Poziom 18
Poziom 18

Post#157 17 Feb 2010 09:10   

Mam pytanie do Pana ALL-a.
Robię sondę 6000Hz, i w opisie jej jest, że mam zmienić rezystor od BG z 4,7M na 1M, a w nowej wersji go nie ma wogóle być, tak samo kondensator 220pF od dyskryminacji trzeba wstawić do tej sondy 330pF a w nowej wersji ma być tam 270pF. Jakie mam elementy zastosować do tej sondy w nowej wersji ALL-1M?
Back to top

bzyku997
Poziom 14
Poziom 14

Post#158 17 Feb 2010 11:26   

Z całym szacunkiem...wiem że z racji znacznej różnicy wieku nie dojdziemy do sedna problemu, a moje dziwne uwagi miały zwrócić uwagę na delikatnie mówiąc mankamenty Twojej konstrukcji, a przede wszystkim prądożerność układu... Kolejną sprawą jest sposób budowy sondy. Może kiedyś spróbujesz zaekranować cewki folią alu i opisać wyniki doświadczeń? A co do olewania płotu...zazwyczaj korzystam z odpowiednich miejsc przystosowanych do załatwiania takich spraw.
edit: a tak w ogóle nie jestem konstruktorem żadnego z wykrywaczy...skopiowałem od początku do końca rozwiązania innych ludzi no i udało mi się niezłego klona stworzyć.
Pozdrawiam
Back to top

colektor
Poziom 14
Poziom 14

Post#159 17 Feb 2010 13:37   

Witam.
_barman5
W poprawionej wersji ALL-1 zmiana układu na TL084 i rezystora na wejściu nie odwracającym z 10k na 20k pozwoliła wyeliminować całkowicie rezystor 4,7M.Podłączyłem starą sonde 6000Hz do elektroniki ALL-1 w poprawionej wersji , różnice w BG są nie wielkie,w każdym bądź razie daje się wyeliminować odziaływanie czerwonej cegły na sonde. Natomiast w dyskryminacji pozostaw kondek 330p,to pozwoli na wycinanie kapsli po gorzałce w skrajnym położeniu pokrętła dyskryminacja.
Pozdrawiam
Colektor.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Feb 2010 13:37   

Back to top

bzyku997
Poziom 14
Poziom 14

Post#160 17 Feb 2010 14:40   

Wycinając kapselki, powycina również niektóre rodzaje monetek...zwłaszcza tych srebrnych... Jakże zachwycony był mój kolega gdy sam używałem tego wykrywacza... a on schylał się tylko po to czego ja nie uświadczyłem :D
Back to top

_barman5
Poziom 18
Poziom 18

Post#161 17 Feb 2010 17:53   

bzyku997 wrote:
Wycinając kapselki, powycina również niektóre rodzaje monetek...zwłaszcza tych srebrnych... Jakże zachwycony był mój kolega gdy sam używałem tego wykrywacza... a on schylał się tylko po to czego ja nie uświadczyłem :D

Hmm.. teraz się pogubiłem :/
Back to top

bzyku997
Poziom 14
Poziom 14

Post#162 17 Feb 2010 19:14   

Ano...kapsel po gorzale da taki sam sygnał jak niektóre moniaki, np. 3 pfennig... Popytaj kolegów którzy już próbowali powycinać kapselki... taka moja rada... nie dążcie do wyeliminowania kapsli po wódzie, bo wiele fajnych drobiazgów zostanie pominięte. Na tego rodzaju śmiecia rady nie ma...
Back to top

_barman5
Poziom 18
Poziom 18

Post#163 17 Feb 2010 21:54   

Więc jaki mam wstawić kondensator w dyskryminacji?
Back to top

colektor
Poziom 14
Poziom 14

Post#164 18 Feb 2010 08:36   

Wstawiając konensator 330pF ,zwiększysz tylko zakres regulacji dyskryminacji.Do odpowiednich ustawień jej działania, służy natomiast potencjometr "dyskryminacja".Przy pomocy tego potencjometru zdecydujesz, czy chcesz by wykrywacz odrzucał Ci kapsle ,czy też nie.
Pozdrawiam
Colektor.
Back to top

colektor
Poziom 14
Poziom 14

Post#165 19 Feb 2010 20:35   

1. W prawie ponad 40-letniej zabawie w wykrywacze ,przeszedłem wszystkie etapy budowy sond ,a były to sondy pierścieniowe symetryczne,pierścieniowe koncentryczne ,z wewnętrzną pętlą równoważenia [omega] i 2xD.Mam mniejsze doświadczenie w budowie elektroniki wykrywaczy.Natomiast w budowe sond wiem już sporo.Korzystam np. z Kanadyjskiego programu do obliczania zwoi cewek w zależności od ich średnicy ,przekroju poprzecznego cewki , oraz rozproszenia ich pola elektrycznego.Cewki nawinięte bifilarnie ,czyli podwójnym drutem jednocześnie "symetryczne" nie wymagają ekranowania,ponieważ ich pola elektryczne wzajemnie się znoszą.Więc dlaczego ?? sondy te wzbudzają się od mokrej trawy.Przyczyną tego zjawiska okazał się laminat epoxydowy i to jeden tylko jego typ,a jest to ten który jest przygotowywany do napylania na jego powierzchnię mikro warstwy złota z wykorzystaniem ładunków elektrostatycznych ,a następnie nanoszenia elektrolitycznie miedzi. Sam padłem ofiarą tego problemu :cry:,pomimo poszukiwań w necie jaki materiał bedzie najlepszy na obudowę sondy. Co zrobić by uniknąć tego upierdliwego zjawiska ,występującego szczególnie po porannej rosie.Po pierwsze zwiększyć odległość cewek od spodniej części obudowy,nie !! przyklejać ich też do spodniej jej części,ekranować grafitem część spodnią tejże obudowy.Takie rozwiązanie pozwala na zastosowanie np.dopałki w generatorze ,a przy tym i zwiększenie zasięgu.Chciałem to napisać wcześniej ,ale poparzyła mnie meduza, więc pisze o tym teraz.
2.Nie jestem zwolennikiem wprowadzania jakiego kolwiek metalu,czy dotyczy to ekranowania ,czy też jak to robią niektóre firmy problemów z niewłaściwym równoważenie sondy za pomocą np. podkładki metalowej wewnątrz sondy.Zresztą ekran z foli nawinięty bezpośrednio na uzwojenia cewek nie spełnia swojego zadania.Jeśli już to powinien on znajdować się w pewnej odległości od uzwojeń,ale to trzeba obliczyć lub dobrać experymentalnie.Wszystkie cewki ekranowane metalem bez wględu na jego rodzaj , tracą na rozproszeniu i natężeniu jej pola elektrycznego ,bo takie są właśnie właściwości ekranu.Jak pisałem wcześniej , całkowicie jestem pochłonięty konstrukcjom sond, takich by uzyskać maximum ich możliwości przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=kYmtGGuzZMM
sonda 15cm i jej możliwości.Natomiast bardzo mało ostanio poświęcam czasu
np. samej elektronice wykrywacza.Ale to się wkrótce zmieni.
Pozdrawiam
Colektor
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Feb 2010 20:35   

Back to top

colektor
Poziom 14
Poziom 14

Post#166 21 Feb 2010 10:54   

Witam.
Jak rozpoznać właściwy laminat na obudowę sondy ?
Wystarczy zarysować ostrym narzędziem powierzchnię laminatu.
I jeśli wiórki powstałe na skutek zarysowania nie skaczą jak pchły po jego powierzchni, to jest to ten właściwy.
Ja używam laminat [płyta 1x1m] o grubości 0,8 mm i kupuje go tu:
http://izoerg.com.pl/pro.php?cms=3&kat=30&id=202
Dodatkowo jeszcze ekranuje spodnią część obudowy.
Całkowity ciężar po zamknięciu sondy o średnicy 25cm wychodzi 480 gram
Pozdrawiam
Colektor

OBUDOWA SONDY.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  46 KB

OBUDOWA SONDY.jpg

Back to top

toncek
Poziom 5
Poziom 5

Post#167 21 Feb 2010 18:12   

...to moj test ekranowanie sondy folia aluminiova, dla ALL-1. Sonda nie może zrekompensować. Zysk jest o 30% mniejsze. Pole i las nie testowałem....
Back to top

colektor
Poziom 14
Poziom 14

Post#168 23 Feb 2010 09:21   

Witam
Toncek,możesz zrobić zdjęcie z bliska tej części sondy, w której jest polączenie kabla z cewkami i kondensatorami.
Sonda widze wykonana perfekcyjnie :).
Colektor
Back to top

colektor
Poziom 14
Poziom 14

Post#169 23 Feb 2010 17:24   

Witam.
Sonda DD.
Nadajnik F=4950Hz
Odbiornik F=5200Hz
Średnica uzwojeń sondy 28 cm.
Średnica obudowy 30 cm.
Spód obudowy sondy ekranowany grafitem.Rezystencja skrajna ekranu 1Kohm, +/- 10%
Napięcie niezrównoważenia na wyjściu 6 pin US 741 odbiornika 50mV,po zapięciu rezystora 1k.
Nie zalecam budowy tej sondy osobom, z małym doświadczeniem w budowie sond.
Colektor
PS.
W następnym post opisze jak uzyskać bardzo duży zasięg np.dla małej monety,wykrywaczem z sondą 25 cm.

SONDA DD.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  40.34 KB

SONDA DD.jpg

100_3623.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  46.41 KB

100_3623.jpg

100_3627.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  46.08 KB

100_3627.jpg

Back to top

ZBIQ
Poziom 14
Poziom 14

Post#170 23 Feb 2010 18:11   

Sonda wygląda rewelacyjnie :)
Jak się mają cewki dd do alla w stosunku do standardowych cewek ?
Jak równoważy się tą sondę ? Bo na zagranicznych forach bardziej istotne jest kąt przesunięcia i indukcyjność niż napięcie niezrównoważenia .
Czy ekranowanie bezpośrednio cewek (np. folią alu ) ma tu sens?

Pozdrawiam
Back to top

colektor
Poziom 14
Poziom 14

Post#171 23 Feb 2010 20:28   

ZBIQ wrote:
Sonda wygląda rewelacyjnie :)
Jak się mają cewki dd do alla w stosunku do standardowych cewek ?
Jak równoważy się tą sondę ? Bo na zagranicznych forach bardziej istotne jest kąt przesunięcia i indukcyjność niż napięcie niezrównoważenia .
Czy ekranowanie bezpośrednio cewek (np. folią alu ) ma tu sens?

Pozdrawiam

Witam.
Cewki standardowe są jednak lepsze ,ta sonda DD którą pokazalem [28 cm] ma takie ,a może nawet mniejsze zasięgi jak sonda pierścieniowa o średnicy 21cm z ALL-1 :( ,jedyną pociechą jest to ,że ma większą powierzchnie operacyjną.Cały czas szukam takich rozwiązań ,gdzie mała sonda bedzie miała dobry i skuteczny zasięg.Trochę mi się to udało zrobić z sondą 15cm i wykrywaczem statycznym,lecz jeszcze nie jest to co chcę osiągnąć.
Tą sonde bardzo trudno jest zrównoważyć, nie mając doświadczenia.
Napięcie niezrównoważenia też ma istotne znaczenie ,jeśli chodzi o czułość.
Już wcześniej pisałem,zero metalu w układzie sond dla wykrywaczy w którch elektronika obrabia naruszenie równowagi indukcyjnej sondy.
Pozdrawiam
Colektor
Back to top

bzyku997
Poziom 14
Poziom 14

Post#172 23 Feb 2010 21:27   

Coś dziwnie znajomo wygląda mi ta sonda...a i paramerty cewek znajome...Widzę Panie kolego że masz poważny problem z tego rodzaju sondą...a ja miałem odwrotną sytuację...trudno mi było zrównoważyć sondę koncentryczną, ale i to jest do opanowania. Co do metalu wewnątrz sondy...można polemizować, ale nie wydaje mi się aby bezpośredni ekran cewek folią alu miał aż tak wielki wpływ na poprawność pracy sondy...wręcz przeciwnie. Wystarczy popatrzeć na postępy budowniczych wykrywaczy ze strony Geotechu, oni wszyscy ekranują cewki...z drugiej strony...sonda DD o wiele łatwiej się równoważy od koncentryka, a zasięgi w powietrzu ma delikatnie mówiąc doskonałe... a wiem to z własnego doświadczenia. Kolejną sprawą która wbija gwóźdź w wieko jest to, że choćby niewiem jaką sondę zastosować...All pozostanie tylko Allem. Amen.
Back to top

Bynak
Poziom 5
Poziom 5

Post#173 23 Feb 2010 21:43   

bzyku997 wrote:
All pozostanie tylko Allem. Amen.

Niestety a może raczej stety All jest tylko cienie innych łatwiejszych i zdecydowanie tańszych w użytkowaniu i konstrukcji wykrywek :D

Nie chcę tu nikomu robić reklamy ale kolega Bzyku wdrożył w życie zdecydowanie lepszą i łatwiejszą konstrukcję wykrywki i to zupełnie darmo przedstawił jej konstrukcję na innym ogólnie znanym forum. Już inni konstruktorzy negowali jego osiągnięcia ale testy "powietrzne" pokazały że jego konstrukcja przewyższa nawet tą oryginalną zwaną pierwowzorem.

Kolego colektor nie będę zagłębiał się w temat bo to nie moja sprawa ale jakoś ta Twoja cewka bliźniaczo jest podobna do konstrukcji jaką zaprezentował Bzyku do swojej wykrywki :? Czyżby plagiat ? Nie mnie o tym decydować :P

Pozdrawiam !
Back to top

colektor
Poziom 14
Poziom 14

Post#174 23 Feb 2010 22:51   

Witam.
Jednak gdyby ktoś zdecydował się na budowę tej sondy DD.To polecam taki układzik elektroniki do niej.Uruchomiłem to co prawda na pająka ,ale ogólnie jest OK.
Pozdrawiam
Colektor

100_3625.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  46.88 KB

100_3625.jpg

pin-pointer.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  47.59 KB

pin-pointer.jpg

pin-pointer.jpg
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  pin-pointer.jpg
 Contents:  
 Filesize:  142.7 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

ZBIQ
Poziom 14
Poziom 14

Post#175 23 Feb 2010 22:54   

Ale po co się znów kłócić ?
Czyż nie można tego tematu rozwijać po przyjacielsku, przecież jesteśmy wszyscy hobbystami elektroniki/poszukiwań (tak z grubsza :) )
Nie musimy sobie wszystkiego nawzajem wytykać.

A czy nie dało by się bardziej rozwinąć cewki dd do alla . Tj. przede wszystkim zasięgów? Co stanowi największą trudność przy wykonywaniu takiej cewki?

Pozdrawiam
Back to top

bzyku997
Poziom 14
Poziom 14

Post#176 24 Feb 2010 00:28   

Jedyne lekarstwo jakie widzę to...przemodelowanie układu generatora i odbiornika. W przeciwnym razie elektronika nadal będzie pochłaniała ogromne ilości prądu, nawet gdyby konstruktor zastosował wzmacniacze wprost z...promu kosmicznego. Istniele kilka projektów leciwych wprawdzie na tę chwilę już konstrukcji wykrywaczy, lecz nadal skutecznych, z których to spokojnie można by zaimplementować generator oraz odbiornik, bez dalszej szkody dla układu oraz jakości pracy wykrywacza. Znacznie upraszczając te niezbyt fortunne rozwiązania można by osiągnąć całkiem zaskakujące efekty. Wystarczy zerknąć na schematy prostych dynamików C-Scope lub innych, opartych o podobne rozwiązania... Prezentowany przez autora układ ma jedną poważną wadę...otóż pobór prądu ze źródła zasilania jest katastrofalnie wysoki jak dla mobilnego w sumie sprzętu. I opowiastki że pobór można zamaskować poprzez stosowanie odpowiednich ogniw zasilających o odpowiedniej pojemności, można na tą chwilę włożyć między bajki. Gra idzie o wysoką stawkę, jaką jest waga całego wykrywacza, i zapewniam że mało która osoba mająca tak "ergonomicznie" zamontowane pakiety zasilające ową elektronikę nie narzeka na wagę... Polecam obejrzeć rozwiązania generatora oraz odbiornika zastosowane w CS2MX lub 5MX...prosty i skuteczny układ o niezłych parametrach i sumarycznym poborze nie przekraczającym 30mA dla całego układu elektroniki...o innych rozwiązaniach nie będę się rozwodził z wiadomych przyczyn... A tak na marginesie uważam również że konstruktor strzelił sobie w kolano "produkując" pin pointer o średnicy cewki rzędu 30cm :D ...no chyba że owa konstrukcja powstała dla potrzeb badawczo-rozwojowych, a nie na rynek komercyjny :D
Back to top

toncek
Poziom 5
Poziom 5

Post#177 24 Feb 2010 15:13   

...cewka wygląda dzisiaj następujące. Koncowe napiecie nie zrownowazenia jest zawsze ten sam - Duże. Mam do wykorzystania rezystor 1Kohm na ukladu US1 LM741, a sonda moze być stosowana...
Balans gruntu a dyskryminacja jest o.k.
Dołączyć do RX 2x1N4148 antirównolegle????

P.S. anker50 ma pobor pradu cca 170mA i wiele osób, produkuje ten wykr....
Back to top

colektor
Poziom 14
Poziom 14

Post#178 24 Feb 2010 17:27   

Pan Toncek
Wow.
:shocked!:
Sonda perfekt.
Kondensatory które Pan zastosował w rezonansie z cewkami ,to typ MKS.Mogą sprawiać problem z zrównoważeniem.Prosze podmienić je na kondensatory typu MKT,takie jak na zdjęciu poniżej.Powinno pomóc w uzyskaniu mniejszego napięcia niezrównoważenia.

Pozdrawiam
Colektor.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Feb 2010 17:27   

Back to top

toncek
Poziom 5
Poziom 5

Post#179 24 Feb 2010 18:01   

o.k.
ja musieć kupić kondki....:cry: :popcorn:
Back to top

le50
Poziom 3
Poziom 3

Post#180 24 Feb 2010 19:53   

toncek
Cewka korekcyjna musi być ekranowana, bo bedą zakłucenia.
Duże napięcie niezrównoważenia to niewłasciwa indukcyjność cewek, za dużo lub zamało zwoi w cewce nadawczej lub odbiorczej.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Dynamiczny wykrywacz metali ALL1
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 6 of 11 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Next
Jump to page:
Similar topics
WYKRYWACZ METALI typ PI (4)
Impulsowy Wykrywacz Metali (19)
wykrywacz metali. (12)
wykrywacz metali (24)
wykrywacz metali (10)
Wykrywacz metali PI (7)
Wykrywacz metali (4)
wykrywacz metali PI (1)
wykrywacz metali (2)