| Author |
a12b234 Poziom 5

|
24 Jul 2010 14:44 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
H3017 powinien starczyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
27 Jul 2010 10:08 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam.
Panowie konstruktorzy , nie czytacie moich postów a pisze przecież po polsku.
To jeszcze raz , ale ostatni.
Sonda symetryczna nie wymaga ekranowania ,jeśli na jej obudowe użyjecie laminatu szklano-epoxydowego stosowanego w energetyce.Wszelkie inne materiały jak laminat szklano-epoxydowy stosowany do płytek drukowanych , pokrywki od wiaderek oraz tworzywo ABS , wymaga ekranowania spodniej części obudowy grafitem.
Nie przyklejajcie cewek do spodniej części obudowy to błąd !!!
Łączenie cewek nadawczej i korekcyjnej wykonujcie w/g mioch opisów i łączcie końce cewki nadajnika z początkami cewki korekcyjnej.Kierunek nawijania cewki nadajnika ma być ten sam, co cewki odbiornika .Do połączeń sondy z elektroniką ,stosujcie kabel dobrej jakości.
Pozdrawiam
Colektor [ALL]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jul 2010 10:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bzyku997 Poziom 14

|
31 Jul 2010 02:30 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Czyli co sugerujesz? Najlepszym materiałem na obudwę sondy będzie bakelit :idea: :?: :D Tylko gdzie taki cieńki 1mm dostać :?: Coś mi tu nie pasuje z tymi sugestjami...
|
|
| Back to top |
|
 |
bzyku997 Poziom 14

|
02 Aug 2010 12:50 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
No raczej nie mam problemu...tym bardziej z materiałem na obudowę:) Zrobiłem kilka sond z tego co mi w łapy wpadło...głównie z płyty laminatowej. Na mokrej trawie nie ma mowy o fałszywych sygnałach...nie zauważyłem najmniejszego związku pomiędzu śladowymi ilościami czegośtam w obudowie, a jakością pracy sondy. Nawet nie znam sposobu na sprawdzenie czy dany materiał ma to coś, czy też nie. Faktem jest jednak że ekranuję cewki w sondzie, i to nie byle grafitem, ale dość grubą folią aluminiową, ale tylko cewki i nic więcej...i czy obudowa była wykonana z abs, czy też z płyty laminatowej pozbawionej warstwy miedzi, sondy pacują tak samo. Podejrzewam, ale to moje dywagacje na temat, że źródłem problemów na mokrej trawie jest jednak brak ekranowania cewek...
|
|
| Back to top |
|
 |
7ano Poziom 2

|
02 Aug 2010 22:15 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam.
Razem z kolegą robimy nasze pierwsze wykrywacze all-1 od podstaw. Bardzo dużo dowiedzieliśmy się dzięku temu forum. Najwięcej problemu mamy jednak z samą obudową cewki. Kolega postanowił zrobić ją z dwóch talerzy z żywicy, które oddzielił "przekładką dystansującą" i zalał czarną farbą na bazie żywicy. Nie jest to piękne ale mamy nadzieję że nie wystąpią problemy. Mam pytanie co do materiału, z którego wykonać przekładkę - myśleliśmy o styrodurze. jest lekki, sztywny, wytrymały oraz bardzo łatwo można wyciąć z niego dowolny kształt. jest jednak materiałem, który się elektryzuje. Czy jeżeli nie będzie bezpośrednio dotykał trawy a dolny "talerz" (a może sam styrodur także) zabezpieczymy grafitem to czy można użyć tego materiału?
Proszę o odpowiedź.
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
03 Aug 2010 21:02 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam.
7ano , gdzieś w necie są krótkie fimiki , pokazujące krok po kroku jak powstaje sonda koncentryczna , pierścieniowa.Są to filmiki pokazane przez rosjan.Niestety nie mogę tego znaleźć :( Budowa jej jest podobna do opisu Twojej sondy. Jako wypełniacza użyto właśnie styropianu.Ekran to spodnia część obudowy sondy ,sam ekran wykonany jest na krążku ,a krążek pokrytym jest grafitem.
Poczytaj trochę o budowie sond do wykrywaczy , na Forum GeoTech.
http://www.geotech1.com/forums/forumdisplay.php?f=6
Colektor
|
|
| Back to top |
|
 |
7ano Poziom 2

|
04 Aug 2010 08:16 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie znalazłem trochę o takich sondach
|
|
| Back to top |
|
 |
a12b234 Poziom 5

|
06 Aug 2010 15:47 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Moją sondę wykonałem przez ścięcie dna 10-litrowego wiaderka po farbie. Średnica - akurat na cewkę25 cm. Całość po zrównoważeniu i zestrojeniu zalałem żywicą EPIDIAN-5. Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
tom_2388_ Poziom 8

|
|
| Back to top |
|
 |
a12b234 Poziom 5

|
10 Aug 2010 11:05 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Mnie to wygląda na zwyczajny laminat, tylko z wytrawiona miedzią
|
|
| Back to top |
|
 |
tom_2388_ Poziom 8

|
20 Aug 2010 08:13 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Gdzie można kupić materiał do wykonania sondy? Te z allegro mają za małe wymiary a sprzedający nie odpisuje na pytania o większe kawałki;-(
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
20 Aug 2010 10:59 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam.
http://izoerg.com.pl/pro.php?cms=3&kat=30&id=202
To link , do strony inter. producenta laminatu szklano-epoxydowego , stosowanego w energetyce.Należy zmówić się w kilku i poprosić o pocięcie całej płyty , na konkretne wymiary.
Colektor [ALL]
|
|
| Back to top |
|
 |
AoT_Hunter_PL Poziom 18

|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
06 Oct 2010 18:28 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
|
|
| Back to top |
|
 |
bzyku997 Poziom 14

|
14 Oct 2010 15:19 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Wszystko git....tylko napisz o poborze...żeby się nie okazało że trzeba akumulator minimum 7Ah do zasilania układu wykorzystywać.
|
|
| Back to top |
|
 |
mały777 Poziom 14

|
14 Oct 2010 17:55 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Colektor, a czy nie jest tu trochę problemem taktowanie wewnętrzne tego scalaka na poziomie 24kHz, w mej ocenie brak synchronizacji z nadajnikiem nie wróży za dobrze. Powyższe piszę opierając się o schematy Whitesa oraz Tesoro, tam synchronizacja była.
Oczywiście jako człowiek kulturalny, nie twierdze, że prezentowana przetwornica ma jakiekolwiek ujmy.
Jeszcze jedno, czy w tym ściśle określonym przypadku C4, tmiming C nie powinien być MKSE, bo widzę MKT?
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
15 Oct 2010 06:54 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam.
Nie znam rozwiązań przetwornic w wykrywaczach Tesoro i Withe's.Nie mam takich schematów.Budując ten zasilacz , sugerowałem się aplikacjami układu MC34063.Zauważ ,że na wyjściu napięcia ujemnego jest Π filter ,składający się z C 2 ,L2 i C 3 i to wystarczy.Co do kondka 1,5nF ,faktycznie jest tam MKT.Kondesatory tego typu spokojnie sobie radzą w układach generatorów.Natomiast MKS i MKSF to dobre kondki ,ale u mnie sprawdziły się raczej w układach pamięci.Płytkę i sam zasilacz , wykonałem na potrzeby firmy w której pracuje.Stabilizatory napięcia dla których projektowałem płytkę , mają inną kofigurację wyprowadzeń i jeśli ktoś bedzie sobie robił taką płytkę powinien brać to pod uwagę.Wogóle z takim typem stabilizatorów spotkałem się po raz pierwszy.
Można zastosować akku 7Ah i wtedy funkcja w ALL-1M Zał/Wył będzie nie potrzebna.Za oszczędzimy pare złotych.Po naładowaniu akku o takiej pojemności, wykrywacz powinien pracować bez ładowania, co najmniej trzy sezony.A tak poważnie ,sama przetworniczka z układem stabilizacji pobiera 25mA , po obciążeniu prąd ten wzrasta do 75mA + prąd 30 mA bieguna dodatniego, to cały zasilacz pobierze 105 mA. Testowałem to na 8 szt R6 alkali i uklad pod obciązeniem pracował przez około 8 godzin.
Colektor.
|
|
| Back to top |
|
 |
bzyku997 Poziom 14

|
15 Oct 2010 18:25 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Oj...to dość spory pobór...nadal radzę przemodelować układ i powywalać niektóre opy. Większość tesoraków bryka na przetwornicy ICL7660 i jest zasilana jedną baterią 6F22 lub aku o takim rozmiarze...przetworniczka dostarcza tylko napięcia ujemnego niezędnego do zasilania opów, a całoość charakteryzuje się znikomym jak dla mnie poborem, sięgającym max. 30mA w trakcie wydawania dźwięku, a "normalnie" poniżej 20mA. Tak więc na jednym akumulatorze 9,6V 200mAh teoretycznie pracuje około 10 godzin...praktycznie jednak wystarcza na około 8 godzin łażenia w terenie...Zatem waga źródła zasilania jest nieodczuwalna, a komplikacja układu zasilającego żadna...zasilanie tylko z jednej bateryjki :) A przy pomocy tej kostki, można się pokusić o pewien eksperyment, i zbudować przetworniczkę podwyższającą napięcie, układ zasilić z jednego palucha aku 3,7V 2,2Ah i mieć święty spokój na ładnych kilkanaście godzin.
|
|
| Back to top |
|
 |
mały777 Poziom 14

|
15 Oct 2010 20:42 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
| colektor wrote: |
Witam.
Nie znam rozwiązań przetwornic w wykrywaczach Tesoro i Withe's.Nie mam takich schematów.Budując ten zasilacz , sugerowałem się aplikacjami układu MC34063.Zauważ ,że na wyjściu napięcia ujemnego jest Π filter ,składający się z C 2 ,L2 i C 3 i to wystarczy.Co do kondka 1,5nF ,faktycznie jest tam MKT.Kondesatory tego typu spokojnie sobie radzą w układach generatorów.Natomiast MKS i MKSF to dobre kondki ,ale u mnie sprawdziły się raczej w układach pamięci.Płytkę i sam zasilacz , wykonałem na potrzeby firmy w której pracuje.Stabilizatory napięcia dla których projektowałem płytkę , mają inną kofigurację wyprowadzeń i jeśli ktoś bedzie sobie robił taką płytkę powinien brać to pod uwagę.Wogóle z takim typem stabilizatorów spotkałem się po raz pierwszy.
Można zastosować akku 7Ah i wtedy funkcja w ALL-1M Zał/Wył będzie nie potrzebna.Za oszczędzimy pare złotych.Po naładowaniu akku o takiej pojemności, wykrywacz powinien pracować bez ładowania, co najmniej trzy sezony.A tak poważnie ,sama przetworniczka z układem stabilizacji pobiera 25mA , po obciążeniu prąd ten wzrasta do 75mA + prąd 30 mA bieguna dodatniego, to cały zasilacz pobierze 105 mA. Testowałem to na 8 szt R6 alkali i uklad pod obciązeniem pracował przez około 8 godzin.
Colektor. |
Czuję sie niejako dziwnie czytając to co piszesz. Zacznę prosto tak jak to widzę.
Owszem zastosowałeś FILTR PI. W tej konfiguracji jest to indukcyjność szeregowa i 2 pojemności równoległe. Zgodzę się, że tłumi harmoniczne, dopasuje także impedancję. Nic jednak nie zmieni tego, że MC34063 będzie pracował na 24kHz, co w mej ocenie negatywnie wpłynie na układ pracujący na 5Khz. Pewnie dlatego też Whites czy Tesoro ma taktowanie przetwornicy wpięte z nadajnika - aby dopasować częstotliwość pracy.
Przy okazji- jaką dobroć roboczą założyłeś projektując?
Stablilizatory o których piszesz to zapewne tzw. LDO, oględniej pisząc LOW DROP.
Wracając jednak do tematu i pomysłu Bzyka kość 7660 tu nie podejdzie, bo wytrzyma w praktyce 15mA na gałęzi ujemnej, choć noty podają, że 20mA. Godny uwagi jest pomysł inwertera opracowany przez SWaldka do jego wersji wykrywacza. Jest tam właśnie przetwornica na topografii 7660, stabilizator LDO, zapewne LM2931 lub pochodny i kondensatory LOW ESR. Sprawność wyniesie zapewne nieco powyżej 95%. Jako kości można użyć rodziny MAX XXX lub np LT, ważne aby się ją taktować zewnętrznym zegarem na 5Khz, lub zrobić sondę na 6Khz jak to kiedyś prezentowałeś.
Jeżeli chcesz mogę tu wrzucić schemat Whitesa z omawianym inwerterem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Oct 2010 20:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bzyku997 Poziom 14

|
15 Oct 2010 21:13 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Zapraszam na forum...to sobie obejrzysz praktyczne i działające poprawnie rozwiązanie problemu zasilania na kostce ICL...poszukaj w sieci mojej wariacji na temat Eldorado...
Edit...mając na myśli 20mA pisałem o poborze sumarycznym ze źródła zasilania, nie o gałęzi ujemnej. W All to nie przejdzie, za dużo prądu potrzebuje całość do poprawnej pracy:)
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
mały777 Poziom 14

|
15 Oct 2010 21:19 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Kolego Bzyku, znam Twój wariant Tesoro Eldorado, swietna robota. Jednak przy ogromie poboru prądu jak w All1 ICL 7660 nie nada się. A o nim ten wątek.
Nie chciałem urazić, a jedynie wyprostować z autorem postu nieścisłości jakie widzę w fazie projektowania przetwornicy.
|
|
| Back to top |
|
 |
bzyku997 Poziom 14

|
15 Oct 2010 21:35 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Ech...jakby dobrze ogarnąć, o wyjdzie na to że ALL1 w swoich 3/4 Golden Sabre przypomina...a Golden Sabre bierze jeszcze mniej prądu ze źródła zasilania, jakieś 16mA...i przetwornicy scalonej nie potrzebuje...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Oct 2010 21:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DJaZi Poziom 3

|
17 Oct 2010 11:14 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
ICL7660 jest faktycznie słaby, ale ja do swojego ALLa zastosowałem 7662 i przy sumarycznym poborze prądu około 85mA świetnie se radzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
|
| Back to top |
|
 |
bzyku997 Poziom 14

|
02 Nov 2010 13:15 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Hehe...niezła kosiarka...ale pobór prądu zapewne nadal masakrystycznie wysoki...a zasięg...nie jest wykładnikiem jakości sprzętu. Weź z tą cewką wyskocz na drobnicę...powodzenia życzę bez ręcznego pinpointera. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
COBAR Poziom 12

|
02 Nov 2010 18:52 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Jaki jest w przybliżeniu koszt wszystkich elementów elektronicznych potrzebnych do zbudowania wykrywacza i materiałów potrzebnych do zbudowania sondy All-1(M) i ? Nie licząc kosztów stelaża i obudowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
03 Nov 2010 08:54 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam.
Akumulatorki o pojemności 2300mAh , pracowały 11 godzin.W tej wykrywce akurat jest gniazdo i przełacznik , co pozwala zasilać wykrywacz z zewnętrznego źródła napięcia.Ta opcja wykrywacza , w funkcji pin-pointer wykrywa 5gr z 30cm i namierza fanta dokładnie po środku sondy.W normalnym trybie pracy 5gr wykrywa z 36 cm. Przy ustawieniu dyskryminacji w poz.5 ,wykrywa hełm z 140cm.Wykrywacz pracuje stabilnie i nie reaguje na mokrą trawę.Tu fragment z ksiązki Pana BAJO , gdzie stara wersja ALL-1 z sondą 21cm wykrywa
Zdrów.
Colektor
|
|
| Back to top |
|
 |
bzyku997 Poziom 14

|
03 Nov 2010 12:14 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
To nadal mało imponujący wynik...Ja testowałem układ z podobną przetwornicą, z tym że podwyższającą napięcie z 3,6V do 9V model DCU02. Czas pracy to grubo ponad 24godziny nieprzerwanej pracy sprzętu zasilanego 3X1,2V AA 2100mAh. Wadą układu jest jednak "zanieczyszczenie" środowiska pracy, co obiawiało się notorycznym popiskiwaniem wykrywacza. Wniosek mój jest taki, że przetwornica z indukcyjnościa niebardzo się sprawdzi jako zasilanie układu detektora metalu.
|
|
| Back to top |
|
 |
mały777 Poziom 14

|
03 Nov 2010 21:55 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Colektor, bez urazy ale trochę będę od Ciebie wymagał w tym wątku. Z tego to powodu, że jak trafia się pytanie o trochę szczegółów konstrukcyjnych to albo pozostawiasz pytanie otwartym, albo delikatnie zbywasz rozmówcę zmieniając tor na nieco inny. Przy czym jasne, jest dla mnie, ze jak każdy chcesz na tym co stworzyłeś zarobić i w tą sferę nie wnikajmy.
Odniosę się z pytaniem do cytowanej książki- czy to jest wydane i sygnowane przez jakieś wydawnictwo, oraz co reprezentował sobą autor? Pytam tak a to dlatego, że na jednym z for znany był kolega o podobnym imieniu, i miał 16 lat. Więc zachodzi obawa, ze poza wykrywaczem, który sam zbudował ze względów ekonomicznych przykładowo mógł innego w ręku nie mieć, a swoje chciał podkręcić. Niemniej 15 cm na monety w ziemi to wiarygodny pomiar i moje podejrzenia mogą być chybione.
Ale do rzeczy. Proszę napisz co dała modyfikacja przesuwnika gruntu, bo może ja to źle odbieram, ale czytając Twe posty na różnych forach byłem przekonany, że ostateczną wartość przesunięcia trzeba regulować wartością rezystora w sprzężeniu zwrotnym. Co więc ostatecznie zmieniła Twa modyfikacja?
Mam także pytanie do Bzyky997, czy testowałeś All-1 z przetwornica o której piszesz?
|
|
| Back to top |
|
 |
colektor Poziom 14

|
04 Nov 2010 00:08 Re: Dynamiczny wykrywacz metali ALL1 |
|
|
|
Witam.
Postanowiłem zakończyć moje uczestnictwo na tym Forum.Nie widzę sensu dalszego pisania w temacie tego wykrywacza.Ciągle wysnuwane są pod moim adesem , jakieś insynuacje i pretensje.Dlatego ku uciesze niektórych osób postanowiłem odejść.To mój ostatni post.
P.S.
Dziękuję za współpracę wszystkim kolegom którzy do mnie pisali.
Na maile będe odpowiadał jak zwykle.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Colektor.
Aleksander [ALL] :sm9:
Tu jestem
http://podkarpackie.forumowisko.net/index.htm
|
|
| Back to top |
|
 |