Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Magiela
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 15 Maj 2003
Posty: 10
Miasto: Gliwice

Magiela
Poziom 4
Post#1 Post autora tematu 15 Maj 2003 20:29   

Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Panowie jak dobrać pojemność kondensatora do silnika 3 fazowego żeby zrobić z niego 1 fazowy. Czy jest jakiś wzór ?

Czy wiadomość jest pomocna? + +2 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 15 Maj 2003 20:29   



Powrót do góry
POL02
Moderator AGD
Moderator AGD


Dołączył: 15 Gru 2002
Posty: 2027
Miasto: Lubelskie

POL02
Moderator AGD
Post#2 16 Maj 2003 09:45   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Witam.
Wciśnij przycisk szukaj a znajdziesz na ten temat informację.Jak sobie przypominam było dwa tematy.

Czy wiadomość jest pomocna? + +5 -
Powrót do góry
Kaban
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Maj 2003
Posty: 67
Miasto: Kotlin

Kaban
Poziom 11
Post#3 16 Maj 2003 10:11   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Witam
Nie pamietam tego wzoru ale pojemnosc mozna wznaczyc metoda warsztatowa:
Prady plynace we wszystkich fazach silnika powinny byc jednakowe.
pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Ariston
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Wrz 2002
Posty: 33
Miasto: Śląsk

Ariston
Poziom 9
Post#4 16 Maj 2003 17:24   

Kondensator


Problem w tym ze posiadam Silnik 3 fazowy polaczony w trójkąt i nieda się go inaczej podłączyć ( jest tak podlaczony w stojanie ) i poradzono mi zebym pomiedzy jedna wolna faze silnika a np. 0 podpiol kondensator i powinno chodzic. Tak zrobilem i faktycznie chodzi ale ledwo kreci bo to jest 50mF. Troche malo wiem Ze silnik straci jakies 35% mocy a le to nie problem bo ma 3kW i 2kW mi wystarczy. Kupic kondensator to problem bo kosztuje 50 zl wiec jak juz kupic to taki jaki ma byc.... ale jaki wlasni Smile)) oto jest pytanie

Przegladalem inne faq-i ale nie daja wyczerupjacej odpowiedzi.

POZDRAWIAM

MARCIN

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
elbob
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Maj 2003
Posty: 1342
Miasto: Podkarpacie

elbob
Poziom 21
Post#5 16 Maj 2003 19:52   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Jest taki wzór. Stosuje się go do silników nie większych jak 2 lub 3 KW.
Miałem go, ale kolega potrzebował i notesik do tej pory nie wrócił do mnie.
Jak go namierzę to dam znać (no chyba, że zapiski już "odparowały").
Temat ten poruszało czasopismo chyba "Zrób Sam" (rocznik ok. 1990).

Pomógłbym, ale pamięć niestety jest ulotna, zwłaszcza jak coś się robi raz na parę lat.

Pozdrawiam.
elbob

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ssr
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 09 Mar 2003
Posty: 148
Miasto: Częstochowa

ssr
Poziom 13
Post#6 16 Maj 2003 19:55   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Na osi x oznacz moc silnika co 0,2 kW,
na osi y wartość kond.co 20 mikro,
orientacyjnie dla silnika 800 W to ok.60 mikro plus odłączalny kondensator rozruchowy 20 mikro. "Zrób Sam" Nr 1/89.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ariston
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Wrz 2002
Posty: 33
Miasto: Śląsk

Ariston
Poziom 9
Post#7 17 Maj 2003 10:41   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


COs znalazlem

Przypolączeniu w trójkąt i w gwiazde wzór to :

C=(około) (60...70)*0,8*Pn I to w uF

Przy moim silniku 3kW wychodzi jakies 145,68uF

Gdzie PN - to moc silnika w kW

A połączenie w Trojkąt i podpinamy środkową faze pustą do jednego końca kondensatora a drugi w zależności od kierunku obrotów albo pod 0 albo pod L .Dwa skrajne piny silnika podpinamy pod L i 0

Mysle ze cos z tego bedzie
Ps. Wzór oliczyć najlepiej na jakims dobrym kalkulatorze na PC. Ja mam taki na palma i po wpisaniu go dokladnie jak jest dostalem wynik

POZDRAWIAM

ARISTON

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
KAYAK
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 17 Cze 2002
Posty: 30

KAYAK
Poziom 8
Post#8 26 Maj 2003 13:52   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Dla 1 fazowego: C=1800*Pn/Ukwadrat
Dla 3 fazowego: C=70u na 1kW

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 26 Maj 2003 13:52   



Powrót do góry
spros
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Cze 2003
Posty: 187
Miasto: Kielce/Krakow

spros
Poziom 14
Post#9 25 Cze 2003 22:02   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


nie zapomnij dorzucic kondziorka rozruchowego bo bedziesz palce z krwi oblizywac [Smile] .
a to co napisal Kajak odnosi sie do poziomu uF pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mavtm
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 80

mavtm
Poziom 12
Post#10 26 Cze 2003 23:48   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Wzory wzorami, a próby i pomiary i tak by się przydały. Jednak ok. 150mikroF powinno być ale trzeba pamiętać, że to tylko do rozruchu. Jeśli zostawisz ten kondensator wpięty dłużej niż to potrzebne to ktoś zarobi na przezwojeniu silnika.
Oprócz kondensatora rozruchowego można dać jeszcze kondensator pracy czyli o odpowiednio mniejszej pojemności, który mógłby być wpięty cały czas (troszkę zyska na mocy).

[/quote]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
stormblast
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 153
Miasto: ze wsi

stormblast
Poziom 14
Post#11 17 Lip 2003 15:28   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Cze. sorki że trochę nie w czas piszę. Tylko dorzucę swój komentarz.
Wzory dają bardzo przybliżoną wartość pojemności kondensatora. Mam dwa silniki 3-faz: 0,8 kW i 2.2 kW. Według diagramu zamieszczonego w "Zrób Sam" dla silnika 0,8 kW odczytałem wartość kondensatora C=120uF!!! . Po zakupieniu kondensatora okazało się że silnik po 2-3 minutach zaczyna się grzać. Na szczęście miałem jeszcze inne kondensatorki, więc postanowiłem się pobawić. Zmieniłem kondensator na 40uF i silnik chodzi pięknie. Wynika stąd że trzeba kupić kilka kondensatorów o różnej pojemności i samemu się pobawić. Z silnikiem 2.2kW dużo nie poeksperymentowałem, bo kondensatorek 120uF "pasował" ale miał za małe dopuszczalne napięcie i po kilku minutach nieżle huknął 8O Razz
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Boant
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 08 Mar 2003
Posty: 12
Miasto: Moscow

Boant
Poziom 5
Post#12 25 Lip 2003 11:28   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Winam! Moze to pomoze:

http://altnet.ru/~radiopro/Everday/3-Fase.htm
http://altnet.ru/~radiopro/Everday/3F_1f.htm

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 25 Lip 2003 11:28   



Powrót do góry
kavma
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 379
Miasto: łódzkie

kavma
Poziom 17
Post#13 07 Wrz 2003 09:30   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Witam!
Przed podjęciem decyzji o zmianie napięcia zasilającego silnik 3 - faz (3 x 380V) na sasilanie go napięciem 1 x 220V należy sprawdzić tabliczkę znamionową silnika a w szczególności zapis na jakie napięcie pracuje silnik, oraz co będzie napędzał. Z Twojej informacji wynika, że posiadasz silnik klatkowy, asynchroniczny, połączony na trwałe w trójkąt. Jeśli pracował on w Polsce i był zasilany z ogólnodostępnej sieci elektroenergetycznej (3 x 380V) to przystosowanie go do pracy (z zachowaniem jego walorów użytkowych) z napięciem 3 x 220V jest praktycznie niemożliwe bez zmiany uzwojeń tego silnika, lub napięcia sasilającego na wyższe.
Najlepiej nadają się do zmiany zasilania (w warunkach "domowych") silniki, które pracują połączone w "gwiazdę" na napięcie 380V z możliwością pracy w "trójkąt" na napięcie 220V.
Kavma

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
scrat
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 14
Miasto: Horyniec-Zdrój

scrat
Poziom 5
Post#14 11 Lis 2005 22:13   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


A ja mam silnik 1~ 1,1 kW i nie może ruszyć z miejsca. Czy to wina kondensatora, jest taka gula na silniku, ale pojemności nie znam a tabliczka znamionowa nieczytelna - coś jakby 100-125 (mikro)F.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rl141
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Lis 2005
Posty: 32
Miasto: Piekary Śl.

rl141
Poziom 9
Post#15 12 Lis 2005 17:29   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


witam ! - do silnika jednofazowego fabrycznego o mocy 1,1 kw kondensator jest - 125µF na 320 V- sprawdzone !

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
methyl
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Mar 2003
Posty: 140
Miasto: Tam gdzie płoną mosty...

methyl
Poziom 13
Post#16 24 Lis 2005 18:31   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Potrzebuję silnika 400W lub więcej ale na 1 fazę 220V czyli zasilany ze zwyklego gniazdka, Musi być okolo 1500obr/min. Znalazłem cos takiego:

Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego

I teraz pytanie czy to jest silnik który nadaje się do takie podlączenia ?
Nie jestem pewien oznaczeń, silnik jest niemiecki.

Dzieki za info!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3457
Miasto: Kielce

Aleksander_01
Poziom 23
Post#17 24 Lis 2005 18:37   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Witam
Jest to silnik który odpowiada Twoim założeniom.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Andzej K
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 4
Miasto: Żychlin

Andzej K
Poziom 2
Post#18 17 Maj 2006 13:49   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


150 mF do rozruch a jakjej pojemnosci powinien byc do pracy i jak go obliczyc jesli silnik ma 3kw 1415 obrotów prosze o odpowiedz







Pozdrawaim all Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Henry12
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 02 Kwi 2006
Posty: 275
Miasto: Gdansk

Henry12
Poziom 16
Post#19 17 Maj 2006 14:50   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Zobacz temat :Silnik trójfazowy na jednofazówce , do 1,5kw sprawdzone przy większych mocach trzeba metodą prób i błędów ,chociaż gdzieś czytałem że można do 3 kw .Kondensator rozruchowy dobierany współczynnikiem 0,8 pracuje cały czas , do ruszenia silnika można dołączyć kondensator 20µF ale tylko na czas startu .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Andzej K
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 4
Miasto: Żychlin

Andzej K
Poziom 2
Post#20 17 Maj 2006 23:33   

Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


C=(60...70)*0,8*Pn uF wychodzi kondensator do rozruchu od 144 do 168 uF do rozruchu a jaki do pracy stalej i zajkiego wzrou mozna to obliczyc ??


Pozdro ALL :]>]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Mikrus2
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 18 Cze 2004
Posty: 20
Miasto: Łomżą

Mikrus2
Poziom 7
Post#21 18 Maj 2006 23:28   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Witam. W swoim warsztaciku przerobiłem już kilka silników 3f na jedną fazę.
Wiertarka stołowa z silnikiem 550w 1500obrotów pracuje z kondesatorem 30mikro szlifierka stokłowa 375w 3000obrotów z kondesatorem 16mikro (od automatu) a najlepiej dobrać według prądu aby był możliwei jak naj miejszy bo jak będzi za wielki kondesator to silnik będzei się grzał. Pozdrawiem

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zenek1
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Mar 2003
Posty: 290
Miasto: Pabianice

zenek1
Poziom 16
Post#22 19 Maj 2006 08:02   

Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Ja dobierałem tak aby przy obciążeninu roboczym w uzwojeniach płyneły takie same prądy. Wystarczy włączyć amperomierz i popróbować.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Andzej K
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 4
Miasto: Żychlin

Andzej K
Poziom 2
Post#23 22 Maj 2006 19:52   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Jak można prądowo dobrac kondensatror. trzeba mierzyc amperaż czy prad??wiadomo ze prad powinien byc 230V, a ile amper?.Cy musi byc kondensator wyliczony ze wzoru do rozruchu, a osobny do pracy? W silniku 3 kw 1415 obrotów

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zenek1
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Mar 2003
Posty: 290
Miasto: Pabianice

zenek1
Poziom 16
Post#24 23 Maj 2006 14:42   

Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Andrzej K prąd to ampery, a ty chyba pomyliłeś z napięciem (wolty) Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Andzej K
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 4
Miasto: Żychlin

Andzej K
Poziom 2
Post#25 23 Maj 2006 16:10   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Nic nie pomyliłem bo napiecie na pierwszych i ostatnich zaciskach
w zaleznosci od tego w kotra strone chodzi silnik powinien byc 230V
A ile amper jaki prad powinin byc dobrany kondensator pracy ??
POZDRO ALL 80]>]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 23 Maj 2006 16:10   



Powrót do góry
zenek1
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 08 Mar 2003
Posty: 290
Miasto: Pabianice

zenek1
Poziom 16
Post#26 24 Maj 2006 09:09   

Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Mierzę prąd na uzwojeniu podłączonym bezpośrednio do fazy i dobieram kondensator na uzwojeniu zasilanym przez niego tak aby prądy te były w miarę równe. Przecież to proste i chyba nie trudno to zrozumieć? Bez obrazy Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Maj 2006 09:09   



Powrót do góry
hardtmuth
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 06 Wrz 2002
Posty: 469
Miasto: Gdańsk

hardtmuth
Poziom 18
Post#27 30 Sie 2006 18:16   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


kupilem kondensator 100uF/400V rozruchowy do silnika 3fazowego 1,5kW.

Silnik polaczony aktualnie jest w trojkat. Kondensator podpiety tak jak nalezy, dziala zmiana kierunku obrotow, silnik startuje bez problemu (bez obciazenia). Rowniez czuc, ze ma moc probujac go czymkolwiek zatrzymac.

Wmontowalem silnik w wyspawany stol pod pile stolowa, zalozylem pasek klinowy na silnik i walek. Walek jest w idealnym stanie, zero oporow. Silnik skubaniec nie chce ruszyc, dopiero jak zluzuje pasek lekko zmniejszajac naciagacz paska klinowego silnik rusza i potem jest juz nie do zatrzymania.

Co zrobic z tym fantem? Za maly kondensator rozruchowy?;/ czy powinienem jeszcze rownolegle dolaczyc na czas rozruchu jakis mniejszy kondensator np 30uF?

Czy w gwiazde podlaczyc silnik na czas startu?

Co bedzie najlepszym rozwiazaniem?

Licze na szybka odpowiedz, bo pila miala dzialac na wczoraj Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Henry12
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 02 Kwi 2006
Posty: 275
Miasto: Gdansk

Henry12
Poziom 16
Post#28 03 Wrz 2006 16:24   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Proponuję przełączyć w gwiazdę ,a jeśli i to nie pomoże zastosować drugi kondensator 20µF dołączany tylko do rozruchu np włącznikiem przyciskowym. Gdy i to nie pomoże trzeba pomierzyć napięcia lub natężenie na biegu luzem .U mnie chodził w pilarce 1,5kW na jednym kondensatorze , z tym że ruszał bez obciążenia .Powodzenia !

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
hardtmuth
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 06 Wrz 2002
Posty: 469
Miasto: Gdańsk

hardtmuth
Poziom 18
Post#29 03 Wrz 2006 17:57   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Zamowilem 50uF jak przyjdzie to z takim kondziorkiem silnik bedzie mial znaczego kopa na rozruch. Zauwazylem, ze z podlaczonym tylko 100uF kondensatorem silnik znacznie sie grzeje, wiec dla sprawdzenia odlaczylem go po rozruchu. Silnik dopiero po 20 minutach byl cieply, wiec chyba lepszy wynik. Mysle ze nie przeszkadza mu to, ze jest odlaczony kondensator po rozruchu calkowicie.

Potem pomysle o wlaczniku Smile... chociaz pomyslow nie ma wielu. W sklepach hurtowniach nie ma czegos co by mi pasowalo :/. Nic co wytrzyma takie duze prady i bedzie w normalnym przedziale cenowym. Wolalbym aby pila byla idiotoodporna i nikt nie uszkodzil silnik, bo zapomni wcisnac przycisk zalaczajacy kondensator na czas rozruchu...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rg1982
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 7

rg1982
Poziom 3
Post#30 14 Lip 2008 19:19   

Re: Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego


Witam
Mam pytanko posiadam silnik 3-fazowy
P=0.6 kW
220/380 trójkąt/gwiazda
cosφ-0.73
I-1.73A dla gwiazdy i I-3A dla trójkąta
915 obr/min
jak dobrać do tego silnika kondensatory (rozruchowy i roboczy)
tak aby działał w sieci 1-fazowej.??

Dokładniej chodzi mi o sposób podłączenia z tej stronki bo dla mnie ten
język jest troszkę niezrozumiały Very Happy

http://altnet.ru/~radiopro/Everday/3-Fase.htm

Czy wiadomość jest pomocna? + +2 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Podłączenie silnika 1-fazowego i dobór kondensatora (7)
Napięcie kondensatora do silnika 3-fazowego (1)
Dobór przewodu oraz zabezpieczenia silnika 1-fazowego. (12)
Dobór kondensatora do silnika DC (1)
dobór kondensatora do silnika - (1)
Dobór kondensatora do silnika jednofazowego (19)
Dobór kondensatora do silnika - dekada kondensatorowa (3)
Dobór kondensatora do kompensacji silnika jednofazowego. (5)
zasilanie silnika 1 fazowego z 3 fazowego falownika ??? (7)
Przyłączenie silnika 1-fazowego do falownika 3-fazowego. (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS