Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jaki procesor wybrać do zbudowania komputera domowego?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Jaki procesor wybrać do zbudowania komputera domowego? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
gnysiu
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 96
Ocena postów: 27
gnysiu
Poziom 12
Post#1 11 Mar 2006 03:54  Autor tematu   

Jaki procesor?


Witam.
Napiszcie mi z jakim procesorem kupić kompa, bo nie jestem bardzo wtajemniczony. Jedni polecają AMD Athlon 64 dual-core inni z kolei Pentium'a (też 64bity dual-core). Poza cache'm czym sie one różnią i jeżeli możecie, to podajcie mi ile ma cache'u Athlon, a ile Pentium. Poza parametrami, który jest szybszy (warunki domowe, a nie laboratoryjne). Głownie używam kompa do paru rzeczy naraz - Shareaza+muzyka+jakaś średnio wymagająca gra typu Diablo II. Chcę, żeby w takich warunkach komp chodził płynnie. Za wszelkie odpowiedzi i porady z góry dzięki...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
motilla
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Lubliniec
Dołączył: 19 Lis 2003
Posty: 48
Pomógł: 4
motilla
Poziom 10
Post#2 11 Mar 2006 12:38    

Re: Jaki procesor?


Jeżeli ktoś odpowie Ci zaraz, że lepszy będzie Intel/AMD, zwolennicy AMD/Intel zlecą się i rozpocznie się zwyczajowa wojna, jak to w tego typu tematach jest. Każdy z tych procesorów zapewni Ci bardzo dobrą wydajność. W domowych warunkach nie poczujesz absolutnie żadnej różnicy. Wybierz produkt, który pozwoli Ci taniej zbudować kompletną platformę.

pozdrawiam serdecznie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Gp13
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Lublin
Dołączył: 16 Lip 2005
Posty: 15
Gp13
Poziom 6
Post#3 11 Mar 2006 13:07    

Re: Jaki procesor?


Jesli masz kase to wybierz intela pentium64 lub amd athlona64 (ale to i tak nieopłacalne ogólnie), ale jesli niechcesz przepłacac to mozesz wybrac miedzy semptronem lub celeronem,proponowałbym konfiguracje:
procesor 2,5 ghz
pamiec 256 DDR (lub 512)
dysk 80 Gb
karta graficzna radeon 9550
Producenci według uznania, napędy tez.
Jesli chcesz porównać sprzęt to poszukaj testów i porównań na necie.
zobacz na:
http://rankingi.chip.pl/
tam sobie poczytasz więcej

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kjupa
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Opole
Dołączył: 15 Sty 2005
Posty: 175
kjupa
Poziom 14
Post#4 11 Mar 2006 13:19    

Jaki procesor?


ja mam taka konfiguracje jak podal 'Gp13' tyle ze 1024mb RAM i smiga i wszystko bez problemu, wiec nie widze potrzeby wydawania kasy na intela pentium64 lub amd athlona64

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kkyrtap
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Lublin
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 113
Pomógł: 9
kkyrtap
Poziom 13
Post#5 11 Mar 2006 14:12    

Re: Jaki procesor?


gnysiu napisał:
Głownie używam komputera do paru rzeczy naraz - Shareaza+muzyka+jakaś średnio wymagająca gra typu Diablo II. Chcę, żeby w takich warunkach komputer chodził płynnie
myslę że sempron by starczył jak na te warunki

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Lineusz
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: warszawa
Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 116
Lineusz
Poziom 13
Post#6 11 Mar 2006 14:44    

Re: Jaki procesor?


Witam a do ile możesz przeznaczyć pieniedzy na ten cell???
Ja proponuje AMD Athlon 64 3000 lub jakis inny z seri Athlon 64!!
pozdriawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
gnysiu
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 96
Ocena postów: 27
gnysiu
Poziom 12
Post#7 11 Mar 2006 15:49  Autor tematu   

Re: Jaki procesor?


O ile nic się nie zmieni, to planuję wydać na samo pudło jakieś 3500pln (może się zmienić w zależności od potrzeb). Wsumie nie wiem jaka grafika jest teraz dobra, bo dawno wypadłem z tematu. Co do procesora jeszcze, to planowałem kupić z podwójnym rdzeniem (o ile ma to sens).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
OMAN
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Wrocław
Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 547
Pomógł: 69
OMAN
Poziom 18
Post#8 11 Mar 2006 18:49    

Jaki procesor?


Ma sens, różnice są duże, wielowątkowość to teraz ważny punkt.
Polecam Pentium D 930 i płytę ASUSa P5LD2 Deluxe lub którąś z serii P5WD2...
Do tego zalecam zmienić cooler na Scytche NINJA.
Natomiast jeśli już ze stajni AMD to X2 3800+ ma podobną wydajność...
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów
Miasto: Białystok
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9254
Pomógł: 740
Ocena postów: 10
Platon
Spec od komputerów
Post#9 11 Mar 2006 19:57    

Jaki procesor?


OMAN - hehehe a wielowatkowsc wczesniej to nie miala znaczenia? 386 juz to potrafilo??

gnysiu - kupowanie procesora dwurdzeniowego do tych zastosdowan jakie podale mija sie KOMPLETNIE z sesnem. 3500 to ma byc bez monitora? Kupa kasy jak na zestaw do netu, muzyki i starszch gierek.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
gnysiu
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 96
Ocena postów: 27
gnysiu
Poziom 12
Post#10 11 Mar 2006 20:43  Autor tematu   

Re: Jaki procesor?


Bez monitora, narazie na biurku postoi jeszcze stary - wystarczający. Może i kupę kasy jak na te potrzeby ale może wrócę do obróbki grafiki (choć i do tego pewnie wystarczyłby słabszy), a poza tym kto wie do czego jeszcze może się przydać. Nie chcę kupować kompa co rok, tylko raz a dobrze... ;o)
Ile cache'u ma Athlon 64 4200+ Dual Core, a ile Pentium D930 Dual Core?
PS. Nie śmiać się z mnojej wiedzy... :o)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
przekrent
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Ostrzeszów
Dołączył: 26 Kwi 2002
Posty: 1767
Pomógł: 165
Ocena postów: 5
przekrent
Poziom 22
Post#11 11 Mar 2006 21:04    

Jaki procesor?


Dlaczego zadajesz tyle pytań? Wpisz w google.pl "Athlon 64 4200+ Dual Core" i poszukaj jego parametrów. To jest powszechnie dostępna wiedza...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gnysiu
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 96
Ocena postów: 27
gnysiu
Poziom 12
Post#12 11 Mar 2006 21:05  Autor tematu   

Re: Jaki procesor?


Znalazłem coś takiego:
AMD Athlon 64x2 3800+ Dual Core
1GB RAM (nie podali nic więcej)
250GB twardy (j.w.)
NVidia GeForce 6100
Płyta główna - ???
Tyle podali, bo tu w stanach tylko tyle piszą ale z tego co widzę, to grafika już się chyba do wymiany kwalifikuje, co?
Do tego może dorzucę sobie SB Audigy Platinum, bo trochę jeb..ęty jestem na punkcie dźwięku.
Niestety nie ma mowy o konfiguracji samemu, bo cena jest zaje...

Do przekrenta: Bo ja się lubię pytać i wiedzieć dzięki temu jak to działa w rzeczywistości, a nie testy które w domu gów... mi odzwierciedlą.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów
Miasto: Białystok
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9254
Pomógł: 740
Ocena postów: 10
Platon
Spec od komputerów
Post#13 11 Mar 2006 21:12    

Jaki procesor?


hmmm Nf6100 to plyta ze zintegrowana karta graficzna - do Diablo II starczy.
Audigy platinum??? Po co rzucac sie na Platinum? Wez wzykle Audigy4. Chyba, ze potrzebne ci dodatki od platinum, ale od nich dzwiek lepszy nie bedzie.
Procesor wez na razie jednordzeniowy - na dwa rdzenie wymienisz za dwa lata jak bedzie mialo to sens - nie tylko cenowy, ale i bedzie mozna to wykorzystac w wiekszosci (byc moze) softu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
gnysiu
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 96
Ocena postów: 27
gnysiu
Poziom 12
Post#14 11 Mar 2006 22:10  Autor tematu   

Re: Jaki procesor?


Dzieki Platon. W takim razie odpuszczę sobie drugi rdzeń na konto jakiejś lepszej grafiki. Co do Audigy to masz rację - po prostu nie wiedziałem, że to się tylko tym różni...
Za chwilkę jadę kupować.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
motilla
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Lubliniec
Dołączył: 19 Lis 2003
Posty: 48
Pomógł: 4
motilla
Poziom 10
Post#15 12 Mar 2006 13:38    

Re: Jaki procesor?


Możesz zaoszczędzić na procesorze, ale kup trochę więcej ramu (1024Mb najlepiej), 512Mb to absolutnie minimum i poniżej tego nie ma co myśleć o naprawdę wygodnej pracy (Windows). Za resztę pieniędzy kup dziewczynie coś ładnego (chyba, że będzie chciała lepszą kartę graficzną), a nie w komputer ładować pieniądze :-)

pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mbtuner
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Międzyrzec Podlaski
Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 19
Mbtuner
Poziom 6
Post#16 12 Mar 2006 15:42    

Re: Jaki procesor?


Do Diablo II i tego typu rzeczy wystarczy Ci Athlon XP 1700+, 256 RAMU, Dysk wg uznania i jakas katra grafiki np GeForce 4. Wydasz ok 1000 zł z monitorem a zestaw jest ok go gier, filmów i internetu. Sam posiadam taki sprzęt i odziwo poszedł na tym Need For Speed MW i GTA SAN ANDREAS. Tani zestaw a z dobra płytą potrafi dużo :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
comp252
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Leżajsk
Dołączył: 15 Gru 2005
Posty: 150
Pomógł: 6
Ocena postów: 5
comp252
Poziom 14
Post#17 12 Mar 2006 21:09    

Jaki procesor?


E no jak ma Je..a na punkcie dzwięku to kup se SBlaster z seri X Fi to są maszynki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gnysiu
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 96
Ocena postów: 27
gnysiu
Poziom 12
Post#18 12 Sie 2006 23:38  Autor tematu   

Re: Jaki procesor?


Dzięki chłopaki. Kupiłem taki zestaw jak podawałem, bo cena była okazyjna. Grafikę zmienię ale to przyszłosć, bo kasy nie ma. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Moderowano przez jankolo:
Temat zamykam


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Jaki procesor wybrać do zbudowania komputera domowego?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Procesor do komputera - jaki wybrać? (41)
Który procesor do komputera domowego lepszy?? (9)
Którą wersję Nortona wybrać do ochrony komputera domowego? (6)
Procesor Athlon II. Złożenie komputera. Jaki procesor? (3)
Jaki router wybrać do użytku domowego? (3)
Proszę o poradę w sprawie zbudowania komputera (9)
Jaki procesor wybrać ??? (11)
Modernizacja PC - jaki procesor wybrać? (2)
Jaki procesor wybrać/kupić? (23)
Jaki wybrać procesor do laptopa? (12)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl temat RSS