Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jaki procesor wybrać do zbudowania komputera domowego?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Jaki procesor wybrać do zbudowania komputera domowego?
Autor
Wiadomość
gnysiu
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 96

Post#1 Post autora tematu 11 Mar 2006 04:54   

Jaki procesor?


Witam.
Napiszcie mi z jakim procesorem kupić kompa, bo nie jestem bardzo wtajemniczony. Jedni polecają AMD Athlon 64 dual-core inni z kolei Pentium'a (też 64bity dual-core). Poza cache'm czym sie one różnią i jeżeli możecie, to podajcie mi ile ma cache'u Athlon, a ile Pentium. Poza parametrami, który jest szybszy (warunki domowe, a nie laboratoryjne). Głownie używam kompa do paru rzeczy naraz - Shareaza+muzyka+jakaś średnio wymagająca gra typu Diablo II. Chcę, żeby w takich warunkach komp chodził płynnie. Za wszelkie odpowiedzi i porady z góry dzięki...
Powrót do góry
   
motilla
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 19 Lis 2003
Posty: 48
Miasto: Lubliniec

Post#2 11 Mar 2006 13:38   

Re: Jaki procesor?


Jeżeli ktoś odpowie Ci zaraz, że lepszy będzie Intel/AMD, zwolennicy AMD/Intel zlecą się i rozpocznie się zwyczajowa wojna, jak to w tego typu tematach jest. Każdy z tych procesorów zapewni Ci bardzo dobrą wydajność. W domowych warunkach nie poczujesz absolutnie żadnej różnicy. Wybierz produkt, który pozwoli Ci taniej zbudować kompletną platformę.

pozdrawiam serdecznie
Powrót do góry
   
Gp13
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 16 Lip 2005
Posty: 15
Miasto: Lublin

Post#3 11 Mar 2006 14:07   

Re: Jaki procesor?


Jesli masz kase to wybierz intela pentium64 lub amd athlona64 (ale to i tak nieopłacalne ogólnie), ale jesli niechcesz przepłacac to mozesz wybrac miedzy semptronem lub celeronem,proponowałbym konfiguracje:
procesor 2,5 ghz
pamiec 256 DDR (lub 512)
dysk 80 Gb
karta graficzna radeon 9550
Producenci według uznania, napędy tez.
Jesli chcesz porównać sprzęt to poszukaj testów i porównań na necie.
zobacz na:
http://rankingi.chip.pl/
tam sobie poczytasz więcej
Powrót do góry
   
kjupa
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Sty 2005
Posty: 175
Miasto: Opole

Post#4 11 Mar 2006 14:19   

Jaki procesor?


ja mam taka konfiguracje jak podal 'Gp13' tyle ze 1024mb RAM i smiga i wszystko bez problemu, wiec nie widze potrzeby wydawania kasy na intela pentium64 lub amd athlona64
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Mar 2006 14:19   





Powrót do góry
   
kkyrtap
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 113
Miasto: Lublin

Post#5 11 Mar 2006 15:12   

Re: Jaki procesor?


gnysiu napisał:
Głownie używam komputera do paru rzeczy naraz - Shareaza+muzyka+jakaś średnio wymagająca gra typu Diablo II. Chcę, żeby w takich warunkach komputer chodził płynnie
myslę że sempron by starczył jak na te warunki
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Mar 2006 15:12   





Powrót do góry
   
Lineusz
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 08 Gru 2005
Posty: 116
Miasto: warszawa

Post#6 11 Mar 2006 15:44   

Re: Jaki procesor?


Witam a do ile możesz przeznaczyć pieniedzy na ten cell???
Ja proponuje AMD Athlon 64 3000 lub jakis inny z seri Athlon 64!!
pozdriawiam
Powrót do góry
   
gnysiu
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 96

Post#7 Post autora tematu 11 Mar 2006 16:49   

Re: Jaki procesor?


O ile nic się nie zmieni, to planuję wydać na samo pudło jakieś 3500pln (może się zmienić w zależności od potrzeb). Wsumie nie wiem jaka grafika jest teraz dobra, bo dawno wypadłem z tematu. Co do procesora jeszcze, to planowałem kupić z podwójnym rdzeniem (o ile ma to sens).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Mar 2006 16:49   





Powrót do góry
   
OMAN
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 548
Miasto: Wrocław

Post#8 11 Mar 2006 19:49   

Jaki procesor?


Ma sens, różnice są duże, wielowątkowość to teraz ważny punkt.
Polecam Pentium D 930 i płytę ASUSa P5LD2 Deluxe lub którąś z serii P5WD2...
Do tego zalecam zmienić cooler na Scytche NINJA.
Natomiast jeśli już ze stajni AMD to X2 3800+ ma podobną wydajność...
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9267
Miasto: Białystok

Post#9 11 Mar 2006 20:57   

Jaki procesor?


OMAN - hehehe a wielowatkowsc wczesniej to nie miala znaczenia? 386 juz to potrafilo??

gnysiu - kupowanie procesora dwurdzeniowego do tych zastosdowan jakie podale mija sie KOMPLETNIE z sesnem. 3500 to ma byc bez monitora? Kupa kasy jak na zestaw do netu, muzyki i starszch gierek.
Powrót do góry
   
gnysiu
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 96

Post#10 Post autora tematu 11 Mar 2006 21:43   

Re: Jaki procesor?


Bez monitora, narazie na biurku postoi jeszcze stary - wystarczający. Może i kupę kasy jak na te potrzeby ale może wrócę do obróbki grafiki (choć i do tego pewnie wystarczyłby słabszy), a poza tym kto wie do czego jeszcze może się przydać. Nie chcę kupować kompa co rok, tylko raz a dobrze... ;o)
Ile cache'u ma Athlon 64 4200+ Dual Core, a ile Pentium D930 Dual Core?
PS. Nie śmiać się z mnojej wiedzy... :o)
Powrót do góry
   
przekrent
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 26 Kwi 2002
Posty: 1765
Miasto: Ostrzeszów

Post#11 11 Mar 2006 22:04   

Jaki procesor?


Dlaczego zadajesz tyle pytań? Wpisz w google.pl "Athlon 64 4200+ Dual Core" i poszukaj jego parametrów. To jest powszechnie dostępna wiedza...
Powrót do góry
   
gnysiu
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 96

Post#12 Post autora tematu 11 Mar 2006 22:05   

Re: Jaki procesor?


Znalazłem coś takiego:
AMD Athlon 64x2 3800+ Dual Core
1GB RAM (nie podali nic więcej)
250GB twardy (j.w.)
NVidia GeForce 6100
Płyta główna - ???
Tyle podali, bo tu w stanach tylko tyle piszą ale z tego co widzę, to grafika już się chyba do wymiany kwalifikuje, co?
Do tego może dorzucę sobie SB Audigy Platinum, bo trochę jeb..ęty jestem na punkcie dźwięku.
Niestety nie ma mowy o konfiguracji samemu, bo cena jest zaje...

Do przekrenta: Bo ja się lubię pytać i wiedzieć dzięki temu jak to działa w rzeczywistości, a nie testy które w domu gów... mi odzwierciedlą.
Powrót do góry
   
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9267
Miasto: Białystok

Post#13 11 Mar 2006 22:12   

Jaki procesor?


hmmm Nf6100 to plyta ze zintegrowana karta graficzna - do Diablo II starczy.
Audigy platinum??? Po co rzucac sie na Platinum? Wez wzykle Audigy4. Chyba, ze potrzebne ci dodatki od platinum, ale od nich dzwiek lepszy nie bedzie.
Procesor wez na razie jednordzeniowy - na dwa rdzenie wymienisz za dwa lata jak bedzie mialo to sens - nie tylko cenowy, ale i bedzie mozna to wykorzystac w wiekszosci (byc moze) softu.
Powrót do góry
   
gnysiu
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 96

Post#14 Post autora tematu 11 Mar 2006 23:10   

Re: Jaki procesor?


Dzieki Platon. W takim razie odpuszczę sobie drugi rdzeń na konto jakiejś lepszej grafiki. Co do Audigy to masz rację - po prostu nie wiedziałem, że to się tylko tym różni...
Za chwilkę jadę kupować.
Powrót do góry
   
motilla
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 19 Lis 2003
Posty: 48
Miasto: Lubliniec

Post#15 12 Mar 2006 14:38   

Re: Jaki procesor?


Możesz zaoszczędzić na procesorze, ale kup trochę więcej ramu (1024Mb najlepiej), 512Mb to absolutnie minimum i poniżej tego nie ma co myśleć o naprawdę wygodnej pracy (Windows). Za resztę pieniędzy kup dziewczynie coś ładnego (chyba, że będzie chciała lepszą kartę graficzną), a nie w komputer ładować pieniądze :-)

pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2006 14:38   





Powrót do góry
   
Mbtuner
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 12 Mar 2006
Posty: 19
Miasto: Międzyrzec Podlaski

Post#16 12 Mar 2006 16:42   

Re: Jaki procesor?


Do Diablo II i tego typu rzeczy wystarczy Ci Athlon XP 1700+, 256 RAMU, Dysk wg uznania i jakas katra grafiki np GeForce 4. Wydasz ok 1000 zł z monitorem a zestaw jest ok go gier, filmów i internetu. Sam posiadam taki sprzęt i odziwo poszedł na tym Need For Speed MW i GTA SAN ANDREAS. Tani zestaw a z dobra płytą potrafi dużo :D
Powrót do góry
   
comp252
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 15 Gru 2005
Posty: 143
Miasto: Leżajsk

Post#17 12 Mar 2006 22:09   

Jaki procesor?


E no jak ma Je..a na punkcie dzwięku to kup se SBlaster z seri X Fi to są maszynki.
Powrót do góry
   
gnysiu
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 96

Post#18 Post autora tematu 12 Sie 2006 23:38   

Re: Jaki procesor?


Dzięki chłopaki. Kupiłem taki zestaw jak podawałem, bo cena była okazyjna. Grafikę zmienię ale to przyszłosć, bo kasy nie ma. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Moderowano przez jankolo:
Temat zamykam

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Jaki procesor wybrać do zbudowania komputera domowego?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Procesor do komputera - jaki wybrać? (41)
Który procesor do komputera domowego lepszy?? (9)
Procesor Athlon II. Złożenie komputera. Jaki procesor? (3)
Jaki router wybrać do użytku domowego? (3)
Proszę o poradę w sprawie zbudowania komputera (9)
Jaki procesor wybrać ??? (11)
Modernizacja PC - jaki procesor wybrać? (2)
Jaki procesor wybrać/kupić? (23)
Jaki wybrać procesor do laptopa? (12)
Jaki Procesor Mam wybrać. (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.095 seconds

elektroda.pl temat RSS