| Author |
dymcio Poziom 12

|
17 May 2003 14:21 Jak skopiować "zabespieczoną" Dyskietkę |
|
|
|
Potrzebuje skopiować dyskietke w czasie kopiowania wyskakuje mi że są na niej błędne sektory. Jak skopiowałem ją do obrazu w NC to mi się komp przy próbie zapisu wiesza ... może ktos ma pomysł jak coś takiego skopiować...
Pozdrawiam i dzoękuję za jaką kolwiek pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Gorgoroth Poziom 22

|
17 May 2003 14:24 |
|
|
|
Obawiam sie ze mozesz ta dyskietke wyrzucic, jesli jest fizycznie uszkodzona to nic z nia nie zrobisz raczej
|
|
| Back to top |
|
 |
Tremolo Poziom 26

|
17 May 2003 14:26 |
|
|
|
nie wiem czy są odpowiednie programy, ale jak jej dyskownica nie łyka to jest juz chyba po sprwie.
|
|
| Back to top |
|
 |
dymcio Poziom 12

|
17 May 2003 14:27 |
|
|
|
Dyskietka napewno niejest fizycznie uszkodzona. Bo działa... Ale skopiować jej niemożna.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2003 14:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysi0 Poziom 23

|
17 May 2003 14:31 |
|
|
|
Kiedyś widziałem takie zabezpieczenie że była wypalona malutka dziurka w krążku wewnątrz dyskietki. Zainstalowac program szło ale przy kopiowaniu same błędy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Gorgoroth Poziom 22

|
17 May 2003 14:31 |
|
|
|
Jak dziala skoro jej skopiowac nie idzie :?: Sam sobie zaprzeczasz :wink: Na 99% masz na niej bad blocki
|
|
| Back to top |
|
 |
Miroslaw P. Poziom 11

|
17 May 2003 14:40 |
|
|
|
Marne szanse! Możesz ją potraktować scandiskiem pod DOS - dokładny test powierzchni dyskietki; przynajmniej zobaczysz ile sektorów jest szkodzonych.
|
|
| Back to top |
|
 |
dymcio Poziom 12

|
17 May 2003 14:50 |
|
|
|
Domyślam się że będzie ciężko ale trzeba popróbować...
Nasuną mi się pomysł w stylu skopiować wszystko co jest przed "uszkodzonymi sektorami" a potem to co jest po... Tylko jeszcze niewiem jak to trzeba by było zrobić...
|
|
| Back to top |
|
 |
Zenek Poziom 22

|
17 May 2003 15:29 |
|
|
|
o ile pamiętam, to bad sectory scan dysk tak właśnie oznacza po to, by tam już nic nie było zapisywane, zatem, jeśli te sektory uszkodziły Ci się już po nagraniu programu czy danych na dyskietce, nie odzyskasz całości danych, a resztę można np programikiem z serii Recovery odzyskiwac...to tak na chłopski rozum 8)
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
17 May 2003 16:35 |
|
|
|
Spróbuj pod linuxem
Z orginalną: cat /dev/floppy image.dat
Po włożeniu czystej: cat image.da /dev/floppy
|
|
| Back to top |
|
 |
goscu Poziom 15

|
17 May 2003 17:43 |
|
|
|
Za czasów dobrego starego dosa był program Diskdupe. kopiował dyskietki jak leci.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2003 17:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
17 May 2003 18:44 |
|
|
|
nie mam pod ręką, ale poszukaj programiku "rawrite"
|
|
| Back to top |
|
 |
zembol Poziom 15

|
17 May 2003 19:32 |
|
|
|
hm winiamge powinien sobie poradzic , mailem podobny problem z softem do sterwonikow plc , dyskietka nie dala sie skopiowac wywalalo bledy , obraz zrobiony przy pomocy winimage dal sie przeniesc
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20530 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
17 May 2003 22:02 |
|
|
|
zembol ma rację WinImage powiniem pomóc ale ważny jest też napęd w PC, te tańsze często nie chcą czytać (kopiować) "dziwnie" sformatowanych dyskietek, na pewno dobre napędy FDD robi TEAC i EPSON (przynajmniej robił).
|
|
| Back to top |
|
 |
MCbx Poziom 21

|
17 May 2003 23:10 |
|
|
|
Norton Disk Doctor 2002, z zaznaczonym "Surface Test". To narzędzie potrafi odzyskać bad-sectory. I bym się tej dyskietce przyjrzał (przez "okienko").
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2003 23:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20530 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
18 May 2003 00:01 |
|
|
|
Obawiam się, że naprawienie bad-sectorów na oryginalnej dyskietce skończy się niemożnością skorzystania z zabezpieczonego programu, dyskietkę trzeba skopiować bajt po bajcie, razem z bad-sectorami (albo są tylko zaznaczone jak bady a coś na nich jest i program sprawdza co żeby potwierdzić autentycznośc dyskietki albo faktyczie są "dziwnie" przemagnesowane i też program to sprawdza lub w ostateczności program sprawdza tylko czy określone sektory są oznaczone jako błędne).
|
|
| Back to top |
|
 |
MCbx Poziom 21

|
18 May 2003 11:43 |
|
|
|
W DOSie był taki prog DiskDupe, kopiował bardzo dobrze. A co do Bad Sectorów to nie wiem, czy jakikolwiek prog skopiuje idealnie. Może być tak, że dyskietka ma jakieś specjalne fizyczne uszkodzenie, a wtedy to już po kopiowaniu - niczym sie nie da.
|
|
| Back to top |
|
 |
zoltar Poziom 19

|
18 May 2003 11:51 |
|
|
|
Spotkałem się kiedyś z programem, który maił licencję "pływającą".
Zabezpieczony był w taki sposób, że jak kończyło się go używać na jednym komputerze to prosił o czystą dyskietkę i nagrywał coś na niej. W celu uruchomienia go na innym komputerze wymagał tej dyskietki. Takie zabezpiwczenie, żebyś równocześnie go nie używał na kilku komputerach. Za cholerę się tej dyskietki nie dało skopiować.
Ale kolega to rozgrysł w trochę dziwny sposób ( chwalił się, że mu się udało ). Podłożył dyskietkę skompresowaną dbfspeisem czy czymś takim. Podobno program się nie zorientował, a dyskietke taką skompresowaną już dało się kopiować.
Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Chroost Poziom 13

|
18 May 2003 20:56 |
|
|
|
Dobry do tego celu jest program CD Check. Wybierasz opcje Recovery i juz, dziala nie tylko z dyskietkami. Znajdziesz go na www.cdrinfo.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
DeViL17 Poziom 13

Joined: 15 Dec 2002 Posts: 148 Location: Białystok / Warszawa
|
18 May 2003 21:16 |
|
|
|
Na jakiejs stronie o asemblerze widzialem przykladowy program, ktory potrafil podobno odczytywac czesc danych z uszkodzonej dyskietki, ale nie sprawdzalem jego dzialania. Niestety nie pamietam adresu ;-(
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
majgier Poziom 12

|
18 May 2003 21:22 do kopiowania |
|
|
|
do kopioowania uszkodzonych Cd oraz dyskietek polecam BADCOPY ten to potrafi wszystko skopiować tylko cracka należy znaleźć.
|
|
| Back to top |
|
 |
fachman Poziom 22

|
18 May 2003 21:31 |
|
|
|
Również FDFORMAT próbuje odzyskać dane z klustra, i robi image na HDD
|
|
| Back to top |
|
 |
stan38 Poziom 12

|
18 May 2003 21:39 |
|
|
|
Gdyby była zabezpieczona miała by numer 0000 i w środku programy przy instalacji strawdza ten numer.Wszystkie systemy operacyjne losowo madają numer i to nigdy zerowy.Mam takie dyskietki,a twoja jest uszkodzona.
Moja po przkopiowaniu i próbie instalacji podaje komunikat dysketka nieoryginalna.Tak zabezpiecza firma Sony
|
|
| Back to top |
|
 |
/|\Atari Poziom 21

|
19 May 2003 12:21 |
|
|
|
Jeśli dyskietka jest sprawna to przy kopiowaniu pomocne moga się okazać narzędzia jakie Microsoft dostarczył wraz z DOSem i Windowsem, jest to mianowicie Xcopy lub Disccopy(chyba tylko w dosie) nie pamiętam dokładnie, lecz pamiętam że któryms z tych narzędzi skopiowałem orginalnego MS Dosa 6.2. Najpierw trzeba podać źródło potem miejsce docelowe, w trakcie procesu sektor po sektorze tworzony jest obraz w pamięci, po czym tak samo nagrywany. Dla uzyskania komend trzeba było uruchomic go chyba z przełącznikiem /?
|
|
| Back to top |
|
 |
Alarmus Poziom 11

|
19 May 2003 18:38 |
|
|
|
Spróbuj zrobić obraz Winimage i z obrazu nagrać dyskietkę.
Nie wiem czy to coś pomoże ale spróbować warto
|
|
| Back to top |
|
 |
dymcio Poziom 12

|
22 May 2003 17:21 |
|
|
|
Próbowałem wszystkich podanych tu sposobów, coprawda dyskietka daje się skopiować.. ale niestety puźniej programy na niej wykazują błędy... niestety chyba sprawa mnie przerosła. :|
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc...
|
|
| Back to top |
|
 |
jankurt Poziom 9

|
29 May 2003 01:51 |
|
|
|
Jedna z firm sprzedawała swój program do MULTILOTKA. W trakcie instalacji licencja zostaje przerzucona z dyskietki na twardziela i odwrotnie przy deinstalacji z powrotem na dyskietkę. Program był zabezpieczony właśnie w ten sposób że miał bad sektory które były sprawdzane przy instalacji, jeżeli ich nie było program instalował się jak wersja demonstracyjna. Też tego nie przeskoczyłem
|
|
| Back to top |
|
 |
Joachim Krukowski Poziom 15

|
29 May 2003 02:56 Re: Jak skopiować "zabespieczoną" Dyskietkę |
|
|
|
| dymcio wrote: |
| Potrzebuje skopiować dyskietke w czasie kopiowania wyskakuje mi że są na niej błędne sektory. Jak skopiowałem ją do obrazu w NC to mi się komp przy próbie zapisu wiesza ... może ktos ma pomysł jak coś takiego skopiować... |
Mechanizm takiego dzialania jest taki, ze celowo wprowadza sie odpowiednie badblocki lub inny format, informacje o sposobie odczytu zawiera albo loader dyskietki albo inne oprogramowanie majace odczytac klucz. Na nic sie zdadza przytoczone tu diskdupe czy rawrite. Taka dyskietke mozesz skopiowac tylko narzedziami umozliwiajacymi ustawic inny, niz normalny tryb pracy stacji dyskow.
Jest to typ zabezpieczenia bardzo popularny m.in. wsrod oprogramowania na apple mac, stosowany do dzisiaj w wielu programach, czesto jako klucz:
Po zainstalowaniu softu z plyty na dyskietce przechowuje sie identyfikator kopii (dyskietka MUSI byc odbezpieczona przy instalacji softu, by installer z CD mogl zapisywac na nia). Przy pierwszej instalacji installer kopiuje unikalny klucz z dyskietki i na jego podstawie oblicza zalezny od sprzetu (np. deskryptor HDD), na ktorym sie instaluje soft inny klucz, ktory wpisuje na dyskietke. Tym sposobem nie ma mozliwosci zastosowania tej dyskietki powtornie do instalacji softu na innym komputerze, chyba ze odinstalowujac soft z pierwszej instalacji usunie sie poprzedni klucz z dyskietki.
Powyzszy opisany przyklad dotyczy np. muzycznego software firmy Steinberg czy Waves w wersji na maca. Jest to metoda skuteczniejsza, niz dobrze zabezpieczona plyta CD, jednak jest do obejscia.
Zwyklymi narzedziami (np. nawet zwyklym DUPDISK.EXE z NU8) mozna skopiowac taka dyskietke, jednak z powodu proby naprawienia blednych sektorow ta dyskietka bedzie rozoznawana jako falszywa.
Joachim
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 May 2003 02:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
stallion Poziom 9

|
09 Nov 2003 01:06 Re: Jak skopiować "zabespieczoną" Dyskietkę |
|
|
|
Wracaja stare dobre czasy
Mialem kiedys (2 lata temu) taki problem z polskim baaaardzo drogim programem wlasnie z licencja na dyskietce
wycofalismy uprawnienia na dyskieteczke i co ?????
:) cos mi sie obilo o uszy ze kontroler stacji PC nie potrafi nagrac badow :)
poszedlem do kolegi z amiga
mial stacje 2.88 :) zrobilismy obraz nibblerem (pctowcy nie znaja tego pojecia hehe) i nagralismy na czysta
bingo :) dziala
amiga przegra wszystkie bady bit po bicie tylko kto ma jeszcze ten sprzet?
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
mmm777 Poziom 21

|
09 Nov 2003 02:11 Re: Jak skopiować "zabespieczoną" Dyskietkę |
|
|
|
To było dawno, słabo pamętam... Patent polegał na np. nadpaleniu floppa laserem w określonym miejscu, albo nagraniu sektora tak słabo, by przy kolejnych odczytach tegoż sektora czytało się co innego. Skopiowany FD był nagrany dobrze , i przy kolejnych odczytach czytało się to samo. Był taki edytor Kajkowskich (kto pamięta...) z takimi zabezpieczeniami. Były programy emulujące takie zabezpieczenie, chyba np. Nokey - skądinąd tak nazywa się firma w Katowicach zajmująca się księgowością, kto zgadnie dlaczego tak się nazywa :):):)
|
|
| Back to top |
|
 |