| Author |
viper2000 Poziom 14

|
17 May 2003 22:19 moc wzmacniacza |
|
|
|
Cze wszystkim.
Mam drobne pytanie.
Chciałbym sobie "podkręcić" moc wzmacniacza. Pomyślałem, że może dołącze mu jeszcze jednym tranzystorze mocy (szeregowo oczywiści). Ale nie wiem, czy gdy to zrobię zmieni się prąd spoczynkowy na rezystorach emiterowych. Jeśli tak to proszę o jakies wskazówki.
Aha jeszcze odnośnie mocy. W tym wzmacniaczu jak już tak głośniej dam to mi kontrolki przygasają. Przypuszczam, że to jest wina transformatora. Ale proszę o komentarz.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawia VIPER
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2003 22:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wowka Poziom 21

|
17 May 2003 22:33 |
|
|
|
jak kontrolki przygasaja to jest to wina trafa - za slabe. Jak bedziesz mial za slabe trafo to nic ci nie da wstawianie tranzystorow
|
|
| Back to top |
|
 |
chcz Poziom 17

|
17 May 2003 22:38 |
|
|
|
Moc wzmacniacza zależy od napięcia zasilania i jego wydajności prądowej.Dokładanie niczego nie zmieni a wręcz odwrotnie pogorszy tym bardziej,że masz małą moc zasilania.Rada: kup lub zrób wzmacniacz jaki Cię będzie satysfakcjonował
|
|
| Back to top |
|
 |
viper2000 Poziom 14

|
17 May 2003 23:01 |
|
|
|
problem w tym, że ja już mam tych wzmacniaczy kilka i więcej mi nie potrzeba. Ale mam jeden moim zdaniem trochę słaby i chciałbym sie z nim pobawić. Mam zamiar wymienic transformator, ale też nie wim czy przy okazji nie wymienic go na trafo o większym napięciu zasilania (nie wiem jak na to zareagują poszczególne elementy wzmaka.ale jęli lipa to wstawie tylko wydajniejszy i wtedy bym mu dokładał tranzystory, ale czy nie ma ku temu jakichś innych przeciwskazań. Poprostu pytam bo niechce go spalić tak na marne. Jak już ma sie skopcić to poto bym czegos sie nauczył nowego.
Pozdrawia VIPER
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2003 23:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
alnus Poziom 21

|
18 May 2003 09:35 wzmacniacze po przeróbce |
|
|
|
Przeróbak wzmacniaczy to dość wdzięczny temat . Na twoim miejscu wymieniłbym trafo na większe . Najprawdopodobniej to istniejące nie pozwala rozwinąć nawet mocy znamionowej . Trafo odpowiednie , z lekkim nadmiarem ( porządane ) to trafo mocy 4x większej niż znamionowa moc jednego kanału ( dla stereo ) . Jeśli wzmacniacz ma więcej niż 8-10 lat wymień też elektrolity w zasilaczu , Najlepiej na odrobinę większe . Nie zmieniałbym napięcia zasilania układu . Wzmacniacz i tak powinien dostać niezłego kopa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rezyslaw Poziom 15

|
18 May 2003 09:57 *** |
|
|
|
Napięcie możesz zwiększyć ale nieznacznie, chyba żę masz jakiś nowszy układ ( sterownik, końcówka)-wówczas sprawdzasz w katalogu jakie napięcie max można podać końcówce.Oczywiście wiąże się to ze wzrostem wydzielanego ciepła i trzebaby pomyślęć nad usprawnieniem chłodzenia.Jednakowoż rady kolegów aby włozyć lepsze trofo rozwiąże twoje praoblemy.pozdro 8)
|
|
| Back to top |
|
 |
alnus Poziom 21

|
18 May 2003 22:13 |
|
|
|
Zwiększenie napięcia spowoduje zwiększenie mocy którą wzmacniacz może oddać do głośników . Niestety głośniki zawsze mają impedancję nieco mniejszą niż 8 czy 4Ohm i wyliczona moc trafa znów może okazać się za mała . Moim zdaniem problem nie tkwi w małej mocy znamionowej a tylko w wydajności zasilacza . Jeśli chcesz posłuchać głośniej może przyjrzyj się efektywności głośników , zamiast zwiększać moc wzmacniacza ( co nie oznacza że wymiana trafa jest bezcelowa ).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 May 2003 22:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
viper2000 Poziom 14

|
18 May 2003 23:58 |
|
|
|
Ok rozumiem chłopaki. Tak zrobię jak mówicie. Dzięki wam wszystkim za te cenne rady. Możliwe że nie będę nic więcej w nim grzebał. Ale tak już z czystej ciekawości czy moglibyście mi powiedzieć co sądzicie odnośnie wstawienia dodatkowych tranzystorów mocy (oczywiście po uprzednim wymienieniu trafa na mocniejszy). To powinno chyba też pomóc ale co się z tym wiąże (chodzi mi o to czy będę musiał ustawiać ponownie prąd spoczynkowy).
VIPER Pozdrawia
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
19 May 2003 01:24 |
|
|
|
To Ci nic nie da poza popapraniem tego co masz.
|
|
| Back to top |
|
 |
wowka Poziom 21

|
19 May 2003 09:34 |
|
|
|
a ten wzmacniacz zdaje sie ne 107 co ma 250w. Jest tam 6 mosfetow. Czy jakby wstawic tam jeszcze np 4 mosfety to by to jakos dzialalo? bo ogolnie wzmacniacz wyglada na prosty w budowie ale wydaje mi sie ze nie mozna sobie tak zwiekszac ilosci tranzystorow do woli. Napewno ktos ma z tym jakies doswiadczenia. Ale wydaje mi sie ze sie tak nie da zwiekszac mocy bo to by bylo za latwo. Oczywiscie solidne trafo to wiadomo. chodzi mi o sam wzmacniacz.
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20530 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
19 May 2003 10:50 |
|
|
|
Ilość tranzystorów w końcówce niewiele zmieni, dodanie kolejnych nie zwiększy płynącego prądu, jest ich dobrana taka ilość aby nie przekroczyć maksymalnej mocy strat pojedynczego. Moc wzmacniacza zależy głównie od jego wzmocnienia i napięcia zasilania (oraz rezystancji wyjściowej, gdyż część prądu "odłoży" się na rezystancji wyjściowej tranzystorów końcowych w postaci ciepła). Przyjmując rezystancję (impedancję) głośnika jako stałą (co nie jest prawdą) np. 8 Ohm to moc wznacniacza zależy tylko od napięcia jakie poda przy pełnym wysteowaniu (typ. 1Vpp na we. AUX) na głośnik. Czyli jeśli na wyjściu wzmacniacza przy pełnym wysterowaniu (i znamionowymn obciążeniu) jest 50V i jest on przewidziany do współpracy z głośnikami 8 Ohm, to znaczy że ma moc 400W. Przy obciążeniu głośnikami 4 Ohm moc będzie blisko 2x większa ale grozi to uszkodzeniem wzmacniacza, gdzyż spowoduje wzrost mocy strat wydzielanej w końcówce mocy (właśnie ze względu na 4x wzrost tych strat moc nie będzie dokładnie 2x większa).
Moc podawana na głośniku to jedynie informacja jaką moc może on rozproszyć bez uszkodzenia (lub PMPO z uszkodzeniem). Dlatego można podłączyć głośnik 10W do wzmacniacza 2W ale nie można 2W głośnika podłączyć do 10W wzmacniacza (tzn. można ale jak się da ponad 20% głośności to głośnik zacznie się nadmiernie nagrzewać aż się przepali cewka).
Tak więc widzać, że aby zwiększyć moc wzmacniacza trzeba zwiększyć jego napięcie zasilania, zwiększyć wzmocnienie przedwzmacniacza lub samej końcówki oraz ew. dodać tranzystory w końcówce lub istniejące wymienić na mocniejsze (w obu przypadkach trzeba dostosować układ polaryzujący).
|
|
| Back to top |
|
 |
alnus Poziom 21

|
19 May 2003 13:31 |
|
|
|
Dokładając równoległe MOSFETY w końcówce , nie zwiększając napięcia zasilania można zmniejszyć rezystancję wyjściową , a tym samym poprawić współczynnik tłumienia wzmacniacza . Łatwiej będzie mógł wysterować kolumny o niezbyt liniowej krzywej impedancji .
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
20 May 2003 02:33 |
|
|
|
Panowie ale chyba nie o to chodzilo autorowi
"Chciałbym sobie "podkręcić" moc wzmacniacza. Pomyślałem, że może dołącze mu jeszcze jednym tranzystorze mocy (szeregowo oczywiści). Ale nie wiem, czy gdy to zrobię zmieni się prąd spoczynkowy na rezystorach emiterowych."
Na moje oko chodzi o jakas swoista odmiane pary komplementarnej ale 2 x wzietej. Czyli 4 tranz. w koncówie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 May 2003 02:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tremolo Poziom 26

|
20 May 2003 14:09 |
|
|
|
Jakie posiadasz trafo w tym wzmaku? A jaki to wzmacniacz... w jakiej technologii wykonany? i jakimi elementami :) ?
|
|
| Back to top |
|
 |
viper2000 Poziom 14

|
10 Jun 2003 11:38 |
|
|
|
Jest to stary wzmacniacz z lat osiemdziesiątych firmy Unitra. Nazywa się Eltron 100U. Jest to wzmak monofoniczny na 4 tranzystorach mocy KD503. Transformatora nie znam, bo ta karteczka z jego oznaczeniem gdzies mi się zapodziała.
Pozdrawia VIPER
|
|
| Back to top |
|
 |