Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Taśma LCD. Jak podłączyć wyświetlacz do uC?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Mikrokontrolery Ogólne ->Taśma LCD. Jak podłączyć wyświetlacz do uC? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
1ceman
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 104
Pomógł: 1
1ceman
Poziom 12
Post#1 16 Mar 2006 16:21  Autor tematu   

Taśma LCD


Witam
Nie wiem czy dobre forum, więc w razie czego proszę moderatora o przeniesienie.
Mam wyświetlacz LCD którego wyprowadzenia są w postaci taśmy jak na rysunku z załącznika.
W jaki sposób najlepiej podłączyć ten wyświetlacz do mikrokontrolera? Czy można kupić jakąś wtyczkę do której wkłada się taką taśmę bo jej lutowanie chyba odpada :) Chciałbym żeby wyświetlacz nie był połączony na stałe, a właśnie poprzez jakieś gniazdo tak żeby bez problemu mógł być odłączany od układu, z którym współpracuje.

Dziękuję za pomoc.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
McRancor
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Wrocław
Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5417
Pomógł: 479
Ocena postów: 27
McRancor
Zasłużony dla elektroda
Post#2 16 Mar 2006 16:35Pomocny post    

Taśma LCD


Jeśli tak, to najlepiej zrobisz kupując gniazdo na taką taśme, chociaż nie wiem gdzie takie dostaniesz, możesz takich gniazd poszukać w starych CD-ROMach itp. Ja wymontowałem takie z płyty Playstation2 :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
1ceman
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 104
Pomógł: 1
1ceman
Poziom 12
Post#3 16 Mar 2006 17:05  Autor tematu   

Taśma LCD


Znalazłem złącza, które powinny się do tego nadawać na stronie sklepu Maritex. Po wpisaniu do wyszukiwarki na tej stronie nazw "zif" oraz "nzif" można zobaczyć rodzaje tych złącz.
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak w takim złączu taśma jest zabezpieczona przed wysunięciem się?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
McRancor
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Wrocław
Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5417
Pomógł: 479
Ocena postów: 27
McRancor
Zasłużony dla elektroda
Post#4 16 Mar 2006 17:53Pomocny post    

Taśma LCD


W złączach "non-zif" nie ma takiego zabezpieczenia, taśma jest trzymana na stykach i tak samo ciężko ją wyciągnąć jak i wsadzić. Natomiast w złączach "zif" (Zero Insertion Force) jest klapka, lub szufladka, którą się odsuwa/podnosi w celu włożenia tasiemki. Po włożeniu i zamknięciu jest odpowiednio dociśnięta i nie wyskoczy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
hunterhouse
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: 0xFF8000 czyli okolice Poznania
Dołączył: 23 Kwi 2003
Posty: 893
Pomógł: 84
hunterhouse
Poziom 20
Post#5 16 Mar 2006 18:04Pomocny post    

Re: Taśma LCD


ja do tego wyświetlacza dolutowałem inna tasme, taką jak do hdd i na koncu dąłem złącze na goldpiny. złacze na wyświetlaczu jest troche węższe jak taśma ale jak się ma troche wprawy to spokojnie idze to polutowac.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
1ceman
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 104
Pomógł: 1
1ceman
Poziom 12
Post#6 16 Mar 2006 19:03  Autor tematu   

Re: Taśma LCD


hunterhouse napisał:
ja do tego wyświetlacza dolutowałem inna tasme, taką jak do hdd i na koncu dąłem złącze na goldpiny. złacze na wyświetlaczu jest troche węższe jak taśma ale jak się ma troche wprawy to spokojnie idze to polutowac.

Czym Ty to lutujesz? :)
Wyprowadzenia w tym LCD są tak gęsto rozłożone, ze nawet jakby co drugiego nie było to miałbym problem z podłączeniem się do nich.
McRancor napisał:
Jeśli tak, to najlepiej zrobisz kupując gniazdo na taką taśme, chociaż nie wiem gdzie takie dostaniesz, możesz takich gniazd poszukać w starych CD-ROMach itp. Ja wymontowałem takie z płyty Playstation2

Czy złącza o których pisałem naprawdę są tak trudne do zdobycia?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
hunterhouse
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: 0xFF8000 czyli okolice Poznania
Dołączył: 23 Kwi 2003
Posty: 893
Pomógł: 84
hunterhouse
Poziom 20
Post#7 16 Mar 2006 19:14Pomocny post    

Re: Taśma LCD


no transformatorówką to moze i ciężko by było ale ja mam stacje taką zwykła, nie zadne cudo , grot dość gruby
nóżki są tam co około 1 mm tak że niejest za tak ciasno. lutowało się już gęsciej hehe

tak to umnie wygląda. lutowanie zaklejone klejem co by sienie powyrywało. sorry za jakość :d

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
psooya
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Kraków
Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 3339
Pomógł: 205
Ocena postów: 16
psooya
Poziom 23
Post#8 16 Mar 2006 21:51Pomocny post    

Taśma LCD


Witam ja też przylutowałem przewody do taśmy zwykłą transformatorówką 75W :D tu się zgodze że to kwestia wprawy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
_eM_
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 66
Pomógł: 5
_eM_
Poziom 11
Post#9 16 Mar 2006 23:54Pomocny post    

Taśma LCD


Na stronie www.edw.com.pl jest w dziale artykułów do ściągnięcia "Wszystko o lutowaniu", niestety nie można go pobrać.
Czy macie może jakieś strony internetowe z których mógłbym się dowiedzieć jak lutować? Samo lutowanie nie jest trudne, ale od podstaw do prawidłowego wykonywania tego procesu dosyć daleka droga. Układy elektroniczne są zwykle bardzo małe (jak np. omawiany tutaj wyświetlacz) dlatego myśle ze umiejetnosc prawidlowego lutowania jest bardzo wazna.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Mikrokontrolery Ogólne -> Taśma LCD. Jak podłączyć wyświetlacz do uC?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłączyć do komputera wyświetlacz LCD (4)
Jak podłączyć wyświetlacz lcd do komputera? (2)
Wyświetlacz LCD WG-G2406G -jak podłączyć? (4)
Wyświetlacz LCD graficzny - jak podłączyć do Arduino? (1)
Yampp lcd. Jak i gdzie podłączyć wyświetlacz? Pcf8833. (1)
Jak podłączyć kolorowy wyświetlacz lcd Nokia do komputera? (12)
LCD HY-12864K-801. Jak podłączyć wyświetlacz? Pin -VEE. (2)
Wyświetlacz LCD 2x16. Jak podłączyć? Dlaczego ma tylko 15 pinów? (3)
webcam+wyświetlacz LCD. Da się podłączyć? (2)
Wyświetlacz Lcd,czy da się go podłączyć pod pc..... (9)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS