Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Taśma LCD. Jak podłączyć wyświetlacz do uC?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Mikrokontrolery Ogólne -> Taśma LCD. Jak podłączyć wyświetlacz do uC?
Autor
Wiadomość
1ceman
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 104

Post#1 Post autora tematu 16 Mar 2006 17:21   

Taśma LCD


Witam
Nie wiem czy dobre forum, więc w razie czego proszę moderatora o przeniesienie.
Mam wyświetlacz LCD którego wyprowadzenia są w postaci taśmy jak na rysunku z załącznika.
W jaki sposób najlepiej podłączyć ten wyświetlacz do mikrokontrolera? Czy można kupić jakąś wtyczkę do której wkłada się taką taśmę bo jej lutowanie chyba odpada :) Chciałbym żeby wyświetlacz nie był połączony na stałe, a właśnie poprzez jakieś gniazdo tak żeby bez problemu mógł być odłączany od układu, z którym współpracuje.

Dziękuję za pomoc.

Załączniki:
Powrót do góry
   
McRancor
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#2 16 Mar 2006 17:35pomocny post - solucja   

Taśma LCD


Jeśli tak, to najlepiej zrobisz kupując gniazdo na taką taśme, chociaż nie wiem gdzie takie dostaniesz, możesz takich gniazd poszukać w starych CD-ROMach itp. Ja wymontowałem takie z płyty Playstation2 :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2006 17:35pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
1ceman
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 104

Post#3 Post autora tematu 16 Mar 2006 18:05   

Taśma LCD


Znalazłem złącza, które powinny się do tego nadawać na stronie sklepu Maritex. Po wpisaniu do wyszukiwarki na tej stronie nazw "zif" oraz "nzif" można zobaczyć rodzaje tych złącz.
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak w takim złączu taśma jest zabezpieczona przed wysunięciem się?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2006 18:05   





Powrót do góry
   
McRancor
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 27 Mar 2004
Posty: 5429
Miasto: Wrocław

Post#4 16 Mar 2006 18:53pomocny post - solucja   

Taśma LCD


W złączach "non-zif" nie ma takiego zabezpieczenia, taśma jest trzymana na stykach i tak samo ciężko ją wyciągnąć jak i wsadzić. Natomiast w złączach "zif" (Zero Insertion Force) jest klapka, lub szufladka, którą się odsuwa/podnosi w celu włożenia tasiemki. Po włożeniu i zamknięciu jest odpowiednio dociśnięta i nie wyskoczy
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2006 18:53pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
hunterhouse
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Kwi 2003
Posty: 894
Miasto: 0xFF8000 czyli okolice Poznania

Post#5 16 Mar 2006 19:04pomocny post - solucja   

Re: Taśma LCD


ja do tego wyświetlacza dolutowałem inna tasme, taką jak do hdd i na koncu dąłem złącze na goldpiny. złacze na wyświetlaczu jest troche węższe jak taśma ale jak się ma troche wprawy to spokojnie idze to polutowac.
Powrót do góry
   
1ceman
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 104

Post#6 Post autora tematu 16 Mar 2006 20:03   

Re: Taśma LCD


hunterhouse napisał:
ja do tego wyświetlacza dolutowałem inna tasme, taką jak do hdd i na koncu dąłem złącze na goldpiny. złacze na wyświetlaczu jest troche węższe jak taśma ale jak się ma troche wprawy to spokojnie idze to polutowac.

Czym Ty to lutujesz? :)
Wyprowadzenia w tym LCD są tak gęsto rozłożone, ze nawet jakby co drugiego nie było to miałbym problem z podłączeniem się do nich.
McRancor napisał:
Jeśli tak, to najlepiej zrobisz kupując gniazdo na taką taśme, chociaż nie wiem gdzie takie dostaniesz, możesz takich gniazd poszukać w starych CD-ROMach itp. Ja wymontowałem takie z płyty Playstation2

Czy złącza o których pisałem naprawdę są tak trudne do zdobycia?
Powrót do góry
   
hunterhouse
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 23 Kwi 2003
Posty: 894
Miasto: 0xFF8000 czyli okolice Poznania

Post#7 16 Mar 2006 20:14pomocny post - solucja   

Re: Taśma LCD


no transformatorówką to moze i ciężko by było ale ja mam stacje taką zwykła, nie zadne cudo , grot dość gruby
nóżki są tam co około 1 mm tak że niejest za tak ciasno. lutowało się już gęsciej hehe

tak to umnie wygląda. lutowanie zaklejone klejem co by sienie powyrywało. sorry za jakość :d

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2006 20:14pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
psooya
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 3049
Miasto: Kraków

Post#8 16 Mar 2006 22:51pomocny post - solucja   

Taśma LCD


Witam ja też przylutowałem przewody do taśmy zwykłą transformatorówką 75W :D tu się zgodze że to kwestia wprawy
Powrót do góry
   
_eM_
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Sty 2006
Posty: 66

Post#9 17 Mar 2006 00:54pomocny post - solucja   

Taśma LCD


Na stronie www.edw.com.pl jest w dziale artykułów do ściągnięcia "Wszystko o lutowaniu", niestety nie można go pobrać.
Czy macie może jakieś strony internetowe z których mógłbym się dowiedzieć jak lutować? Samo lutowanie nie jest trudne, ale od podstaw do prawidłowego wykonywania tego procesu dosyć daleka droga. Układy elektroniczne są zwykle bardzo małe (jak np. omawiany tutaj wyświetlacz) dlatego myśle ze umiejetnosc prawidlowego lutowania jest bardzo wazna.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Mikrokontrolery Ogólne -> Taśma LCD. Jak podłączyć wyświetlacz do uC?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłączyć do komputera wyświetlacz LCD (4)
Jak podłączyć wyświetlacz lcd do komputera? (2)
Wyświetlacz LCD WG-G2406G -jak podłączyć? (4)
Wyświetlacz LCD graficzny - jak podłączyć do Arduino? (1)
Yampp lcd. Jak i gdzie podłączyć wyświetlacz? Pcf8833. (1)
Jak podłączyć kolorowy wyświetlacz lcd Nokia do komputera? (12)
LCD HY-12864K-801. Jak podłączyć wyświetlacz? Pin -VEE. (2)
Wyświetlacz LCD 2x16. Jak podłączyć? Dlaczego ma tylko 15 pinów? (3)
webcam+wyświetlacz LCD. Da się podłączyć? (2)
Wyświetlacz Lcd,czy da się go podłączyć pod pc..... (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.172 seconds

elektroda.pl temat RSS