FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

DELL OptiPlex GX1 wolny HDD/komputer ???

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> DELL OptiPlex GX1 wolny HDD/komputer ???
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 17 Mar 2006 13:30   

DELL OptiPlex GX1 wolny HDD/komputer ???

Witam, mam problem z tym kompem w tytule. Komp działa niby dobrze, jednakowóż okropnie wolno chodzi dysk twardy, cd-rom, a może cały komputer jest spowolniony, w każdym bądż razie przy instalacji dowolnego windowsa czy nawet linuxa, momentami wszystko zasypia np. wskazuje mi że instalacja windowsa zakończy się za 277 minut (sic!) !!! Mam kilka takich kompów i wszędzie podobny problem. Zrobiłem upgrade BIOSu do nowych wersji, ale porblem pozostaje. NIE DA SIĘ ZAINSTALOWAĆ JAKIEGOLWIEK SYTSTEMU, BO BARDZO DŁUGO TO TRWA, AŻ W KOŃCU PO KILKU TAKICH WOLNIACKICH GODZINACH KOMPUTER SAM SIĘ WYŁĄCZA. Robie testy programi diagnostycznymi i będę zaraz wiedział więcej. Procesor Pentium II, 128 mb RAMu, Ati 4 mb. Sprawdzałem na kilku dyskach i różnych cd-romach i zawsze to samo. Może ktoś miał podobny problem ? Proceos Pentium II 350 MHz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Mar 2006 13:30   

Back to top

mbo
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 17 Mar 2006 17:07   

Re: DELL OptiPlex GX1 wolny HDD/komputer ???

Jakiego Windowsa instalujesz ?

Win 98 śmiga na nim bardzo ładnie.
Przy XP faktycznie mogą być problemy już na etapie instalacji.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Mar 2006 17:07   

Back to top

AxelB4
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 Post from the author of the topic 18 Mar 2006 01:45   

Re: DELL OptiPlex GX1 wolny HDD/komputer ???

Instalowalem windowsa 98, ME i XP i Linuxa. Na każdym powolne działanie, a czasem po długim czasie wyłącza sie. Zrobiłem testy, używając pakietu Hiren's BootCD. Okazało się, że dyski pracuje w PIO4, DMA 2(2), ale transfery bardzo wolne. Ale najciekawszy jest procesor. CPU 350 MGz (3.5 x 99), a wydajność na poziomie (sic!) x386-40 Mhz, taki odpowiednik gołej Amigi 1200 !!! Trundo się dziwić teraz, że wszystko tak idzie ślamazarnie, w tym dyski i napedy optyczne. Zrobie jeszcze jeden test innym narzędziem. Obawiam się jednak, że tu jest moc tego komputera pogrzebana. Czy są tu jakieś zworki do przestawienia ? Skąd to dziwne działanie procka ?

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

Hmmm... inny test dokładnie określił moc procesora - 15.13 MHz i wskazuje Intel Celeron, a jest kaseta (slot 1) z Pentium II. bez komentarza.

Dodano po 14 [minuty]:

Wszystko w porządku. Komputer teraz już zasuwa jak należy. Rozwiązanie było w BIOSie. Należało ustawić opcje CPU Speed: z Compatible na 350 MHz. Dziękuje wszystkim za uwagę. Temat zamykam.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> DELL OptiPlex GX1 wolny HDD/komputer ???
Page 1 of 1
Similar topics
dell optiplex 740 problem HDD (2)
Zmiana LPT-ECP na LPT-SPP (DELL/ OPTIPLEX GX1 500) - jak? (2)
Dell OptiPlex GX1 (pentium II 400MHz) - ile można wycisnąć?? (3)
Dell OptiPlex GX1. Potrzebna pełna dokumentacja techniczna. (2)
DELL OPTIPLEX-GX1 - sterownik Ethernet (2)
Dell OptiPlex GX1 jak zbootować z cd? (1)
Wolny komputer oraz częste zawieszanie Dell OptiPlex GX270 (23)
DEL OPTIPLEX GX1 350 L+ (4)
Dell Optiplex GX270 s - jak duży dysk HDD? (3)
komputer DELL OPTIPLEX 466/LE-porada (2)

Page generation time: 0.121 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed