| Author |
AxelB4 Poziom 9

|
17 Mar 2006 13:30 DELL OptiPlex GX1 wolny HDD/komputer ??? |
|
|
|
Witam, mam problem z tym kompem w tytule. Komp działa niby dobrze, jednakowóż okropnie wolno chodzi dysk twardy, cd-rom, a może cały komputer jest spowolniony, w każdym bądż razie przy instalacji dowolnego windowsa czy nawet linuxa, momentami wszystko zasypia np. wskazuje mi że instalacja windowsa zakończy się za 277 minut (sic!) !!! Mam kilka takich kompów i wszędzie podobny problem. Zrobiłem upgrade BIOSu do nowych wersji, ale porblem pozostaje. NIE DA SIĘ ZAINSTALOWAĆ JAKIEGOLWIEK SYTSTEMU, BO BARDZO DŁUGO TO TRWA, AŻ W KOŃCU PO KILKU TAKICH WOLNIACKICH GODZINACH KOMPUTER SAM SIĘ WYŁĄCZA. Robie testy programi diagnostycznymi i będę zaraz wiedział więcej. Procesor Pentium II, 128 mb RAMu, Ati 4 mb. Sprawdzałem na kilku dyskach i różnych cd-romach i zawsze to samo. Może ktoś miał podobny problem ? Proceos Pentium II 350 MHz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2006 13:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mbo Poziom 26

|
17 Mar 2006 17:07 Re: DELL OptiPlex GX1 wolny HDD/komputer ??? |
|
|
|
Jakiego Windowsa instalujesz ?
Win 98 śmiga na nim bardzo ładnie.
Przy XP faktycznie mogą być problemy już na etapie instalacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2006 17:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
AxelB4 Poziom 9

|
18 Mar 2006 01:45 Re: DELL OptiPlex GX1 wolny HDD/komputer ??? |
|
|
|
Instalowalem windowsa 98, ME i XP i Linuxa. Na każdym powolne działanie, a czasem po długim czasie wyłącza sie. Zrobiłem testy, używając pakietu Hiren's BootCD. Okazało się, że dyski pracuje w PIO4, DMA 2(2), ale transfery bardzo wolne. Ale najciekawszy jest procesor. CPU 350 MGz (3.5 x 99), a wydajność na poziomie (sic!) x386-40 Mhz, taki odpowiednik gołej Amigi 1200 !!! Trundo się dziwić teraz, że wszystko tak idzie ślamazarnie, w tym dyski i napedy optyczne. Zrobie jeszcze jeden test innym narzędziem. Obawiam się jednak, że tu jest moc tego komputera pogrzebana. Czy są tu jakieś zworki do przestawienia ? Skąd to dziwne działanie procka ?
Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:
Hmmm... inny test dokładnie określił moc procesora - 15.13 MHz i wskazuje Intel Celeron, a jest kaseta (slot 1) z Pentium II. bez komentarza.
Dodano po 14 [minuty]:
Wszystko w porządku. Komputer teraz już zasuwa jak należy. Rozwiązanie było w BIOSie. Należało ustawić opcje CPU Speed: z Compatible na 350 MHz. Dziękuje wszystkim za uwagę. Temat zamykam.
|
|
| Back to top |
|
 |