Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak polaczyc stary laptop z komputerem?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> jak polaczyc stary laptop z komputerem?
Autor
Wiadomość
Janek__
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 2
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 20 Mar 2006 14:00   

jak polaczyc stary laptop z komputerem?


w starym laptopie IBM padla mi stacja dyskietek. jest na nim moja magisterka, nie mam jak jej przegrac. co zrobic, zeby polaczyc sie z tym laptopem? jakim kablem? zrobilem kabel null modem(9 pin) wedlug "przepisu" z tej strony, ale sam nie jestem pewien, czy to jest poprawny przeplot. moze ktos da mi namiar na pewne objasnienie sposobu wykonania tego kabla?
czy sa inne mozliwosci polaczenia sie z tym kompem?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Mar 2006 14:00   





Powrót do góry
   
adjar
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 24 Lut 2004
Posty: 641
Miasto: Warszawa

Post#2 20 Mar 2006 14:15   

Re: jak polaczyc stary laptop z komputerem?


Najlepszym sposobem byloby poprzez sieciowke. Sa jakies przeciwwskazania?
Powrót do góry
   
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4485
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

Post#3 20 Mar 2006 14:19   

Re: jak polaczyc stary laptop z komputerem?


Napisz jakie wyjścia posiada ten laptop? Lan, USB, może modem?
W ostateczności można rozebrać i dysk przez przejściówkę podpiąc do zwykłego PC.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Mar 2006 14:19   





Powrót do góry
   
Janek__
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 19 Mar 2006
Posty: 2
Miasto: Warszawa

Post#4 Post autora tematu 20 Mar 2006 18:58   

Re: jak polaczyc stary laptop z komputerem?


co do sieciowki przeciwskazanie jest takie, ze nie ma kabelka do karty Xircom Credit Card Ethernet 10/100-Ready. mam modem ktory dziala, lacze sie przez niego z internetem.probowalem wyslac plik przez poczte, ale na zadnej poczcie, czy to wp.pl. onet.pl, o2.pl i innych, nie moglem zaladowac zalacznika. laptop chodzi na starym windowsie 95, przegladarka jest pewnie stara i nie dostosowana do nowych stron. jest tez strona www.yousendit.com , probowalem wyslac ten plik za jej posrednictwem, ale nie daje rady.
tak wiec oprocz karty ethernet bez kabelka jest jeszcze z tylu gniazdo 9 -pinowe i 25 pinowe. trzeba jakos to wykorzystac.
moge i pewnie rozkrecic sprzet, i sprobowac w ten sposob, ale prosze o instrukcje jak to zrobic.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Mar 2006 18:58   





Powrót do góry
   
shivo
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Lis 2004
Posty: 338
Miasto: Kraków

Post#5 21 Mar 2006 06:57   

jak polaczyc stary laptop z komputerem?


kabelek, do karty sieciowej, o ktorej mowa, to zwykla skretka?
tyle ze jesli laczysz komp-> komp to niezbedna jest skretka typu cross, koszt = ~5zl
spinasz razem z kompem,
ustawiasz IP, brame,
udostepniasz na stacjonarnym jakis katalog,
laczysz sie do niego z laptopa, i wrzucasz pliki..

chyba tyle ?

pozdrawiam;
Powrót do góry
   
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4485
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

Post#6 21 Mar 2006 08:26   

Re: jak polaczyc stary laptop z komputerem?


Cytat:
nie moglem zaladowac zalacznika
- jak duży jest twój plik?
Moze ma więcej miż 10M czego skrzynki nie lubią. Jeśli tak to podziel.
(z głupich pomysłów sprubuj go wkleic tu - na elektrodę. Ściągniesz za chwile na drugim kompie i plik skasujesz)
Kabelek (kros) do twojej karty sieviowej to perę zł. Tylko jak się konfiguruje siec w 95 :D - pamieta ktoś jeszcze?
Powrót do góry
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 17765
Miasto: Kujawy

Post#7 21 Mar 2006 08:42   

Re: jak polaczyc stary laptop z komputerem?


forestx napisał:

Kabelek (kros) do twojej karty sieviowej to perę zł.


Chodziło raczej o kabelek przejściówkę ze złącza karty na gniazdo RJ45.

Cytat:

Tylko jak się konfiguruje siec w 95 :D - pamieta ktoś jeszcze?


Tak samo jak w Win 98.
Powrót do góry
   
felix30
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Lut 2006
Posty: 8
Miasto: cieszyn

Post#8 21 Mar 2006 08:59   

Re: jak polaczyc stary laptop z komputerem?


połączenie przez port LPT, najprostsze i najskuteczniejsze przy tego typu awariach, nie potrzeba windowsa, styknie DOS i NC.
Na obu kompach uruchamiasz norton commandera i linkujesz przez LPT.
Schemat kabla http://www.myzlab.pl/elektronika/bpk/
W razie pytań GG 98124

Pozdrówko
Powrót do góry
   
joseph-auto
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 249
Miasto: krosno odrzańskie

Post#9 29 Mar 2006 13:13   

Re: jak polaczyc stary laptop z komputerem?


Ja połączyłem dwa laptopy (pentium3 i 486dx). Użyłem do tego programu Norton Comander ( ważne aby na obu komputerach była taka sama wersja Commandera ). Połączyłem je kablem modemowym RS poprzez COM1. Obydwa kompy ustawione na komunikację COM1, z tym że, jesden ustawiony w master a drugi slave.
Jeśli ktoś ma z tym problem, to właśne to robiłem, i zadziałało.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Mar 2006 13:13   





Powrót do góry
   
D_Mrozu
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Wrz 2004
Posty: 428
Miasto: Zgierz

Post#10 29 Mar 2006 13:54   

Re: jak polaczyc stary laptop z komputerem?


Jeżeli w starym i nowym masz IRDę - to można przez IRDę.
Jeżeli w starym masz Windowsa to można przez szeregowy lub równoległy kabel tzw. NullModem z wykorzystaniem Hyperterminala
Można przez modem - ale z tym jest trochę kombinacji (zasilanie winmodemu z linii telefonicznej i symulowanie dzwonienia)
Jeżeli masz sieciówki - to kabel typu Crossover i to rozwiązanie jest najszybsze.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> jak polaczyc stary laptop z komputerem?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Stary Laptop połączyć z komputerem przez LPT1 ? (12)
Modem>Router>Laptop>PC Jak polaczyc ? (3)
livebox nie moze polaczyc sie z komputerem (11)
huaweu e160 - Blueconnect nie chce sie polaczyc z komputerem. (2)
Jak połączyć Laptop z Komputerem ? (5)
Stary laptop bez cd jak wgrać system? (5)
Stary dysk, nowy laptop. Jak to połączyć ? (8)
Stary laptop + nakładka dotykowa = tablet, ale jak .... (1)
jak połączyć bardzo stary laptop z xp z internetem (neostrada) (14)
Compaq Armada - stary laptop do nauki linuksa - jak uruchomić? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.093 seconds

elektroda.pl temat RSS