FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Nadając na CB słyszę się w głośnikach systemu audio

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Nadając na CB słyszę się w głośnikach systemu audio
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 21 Mar 2006 15:27   

Witam, posiadam unidena 520 pro XL, w aucie jest radio sony cd 7 głośników i wzmacniacz magnata. CB umiejscowiłem w kieszonce pod radiem, dałem filtr, antenka magnesówka presidenta 50 cm ( tylko na tej jest w miarę ok). Problem polega na tym, że jeśli włączę CB i CD to słysze się w głośnikach im dłuższą antenę zakłądam efekt jest potęgowany. Co może mnieć na ten stan żeczy wpływ ? Może kable sygnałowe do wzmacniacza? Może trzeba jakoś ekranować dodatkowo CD lub CB?? Wymyśliłem sobie że może między CD a CB dam warstwę grubej folii alu i okręce może końcówkę anteny i kabli sygnałowych? Prosze o poradę pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Mar 2006 15:27   

Back to top

sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 21 Mar 2006 15:36   

Re: Nadając na CD słyszę się w głośnikach systemu audio

Ja już kilka godzin usiłuję nadać coś na CD, ale mi nie wychodzi.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Mar 2006 15:36   

Back to top

mgrio
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 Post from the author of the topic 21 Mar 2006 15:46   

sorki za pomyłke w temacie - może mi ktoś pomóc znający się na technice?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Mar 2006 15:46   

Back to top

humek
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 21 Mar 2006 16:35   

Re: Nadając na CB słyszę się w głośnikach systemu audio

Przed chwila juz pisałem post w tym temacie gdzies tu wczesniej.Twoje pole w.cz indukuje sie we wzmacniaczu akustycznym moze bardziej w przedwzmacniaczu od lasera CD i dlatego sie słyszysz.Ekranowanie tu nic nie da.Mysle ze oczywiscie jesli masz dobry WSF anteny nadawczej od CB -jest dopasowanie to mozesz dac radio samochodowe do "fachowca" który Ci zablokuje wejscie ,wejscia LiP przedwzmacniacza od lasera dla pradów w.cz małymi kondensatorkami do masy aby takowe napiecia nie indukowały Ci sie na tych przedwzmacniaczach ale wiedz ze jest to uciazliwa praca wymagajaca prób z radiotelefonem CB i ja to bym sobie odpuscił to jak słucham to nie nadaje i juz.Jestem pewien ze jak uzyjesz modulacji FM to usterka zniknie gdyz modulacja amplitudy AM i jednowstegowa SSB tak sie zachowuje i zachodzi detekcja na złaczu tranzystora wejscia wzmacniacza akustycznego .
Back to top

sp8gsc
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 21 Mar 2006 17:29   

To jest w ogole powazny problem, poniewaz przyczyn zaklocania wzmacniacza m.cz. sygnalem w.cz. moze byc bardzo wiele. Mozna probowac ekranowac co sie da- kable do glosnikow, kabel antenowy, zabezpieczac wejscie wzmacniacza i stopien koncowy (we wzmacniaczu), ale efekty moga byc mizerne, bo trzeba trafic na ta konkretna przyczyne. Przyczyna jest przewaznie zle zabezpieczony wzmacnicz (albo w ogole nie zabezpieczony) przed wplywem obcych pol elektromagnetycznych. Sygnal moze przedostawac sie przez wejscie, przez kable od glosnikow, a takze poprzez zasilanie. W sumie potrzebny jest dobry fachowiec, ktory znajdzie przyczyzne i znajdzie sposob na wyeliminowanie skutku. Bieda tylko z tym, ze takich fachowcow jest w ogole bardzo malo, a druga w tym, ze na odleglosc to zaden z nich nic konkretnego nie powie. Nie dlatego ze nie chce, ale dlatego ze to niemozliwe.
Warto tez obnizyc SWR, bo najwieksze problemy z zakloceniami sa przy niedopasowanej antenie. Moze warto sprobowac na innej antenie.
Back to top

sq6ade
Poziom 25
Poziom 25

Post#6 21 Mar 2006 18:29   

Jest to wynik detekcji obwiedni AM na elementach aktywnych przedwzmacniacza. Należy w odpowiednich miejscach zainstalować kondensatory blokujące w.cz. ok 1n do 10n
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Mar 2006 18:29   

Back to top

gynnek
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 22 Mar 2006 13:20   

a ja ci powiem że mam w domku Cb radio na 4 piętrze i dopuki nie doprowadziłem antenki do fali stojącej ciągle mi siałą w głośnikach mojej wieży.. a więc albo daj machera albo skoryguj Swr na 1 -1,2 1.5

i napewno będzie dobrze. pozdrawiam Marcin Olsztyn
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Nadając na CB słyszę się w głośnikach systemu audio
Page 1 of 1
Similar topics
Systemu audio/wizualnego,(C+/N/Polsat) -> 2 odbiorniki (1)
Powermixer audio WEM reverbmaster. Jak zlikwidować buczenie w głośnikach. (1)
KT 30810 burzowa, nie słyszę przekaźnika. Co się stało? (3)
CB słyszę się w głosnikach piski i siebie (5)
HR 2510 słyszę się w głośniku ? (3)
Słyszę silnik w głośnikach...Proszę o pomoc !!! (3)
honda CR-V ROK 2005 awaria systemu audio (3)

Page generation time: 0.097 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed