| Author |
Darkdarkman Poziom 11

|
26 Sep 2006 14:29 Re: UPS Ever Net 2200 DPC - nie ładuje. |
|
|
|
No tak P302 są bez członu nadprądowego. Ja dla odmiany mam P312 więc dodatkowe eSki potrzebne nie są, ale to na marginesie.
Te rezystory, hmm wybitnie musi być jakieś zwarcie na samym początku. Przed falownikiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
aqqman Poziom 9

|
26 Sep 2006 14:38 Re: UPS Ever Net 2200 DPC - nie ładuje. |
|
|
|
jest tak :
5 omow mam jak wlacze omomierz zamiast pierwszego z rezystorów
jakies 0,6 oma zamiast drugiego wiec teoretycznie bez rezystorow tez mam zwarcie a nic nie wybucha
co do P312 to nie wiem jak teraz ale kiedys byly drozsze niz p302 + S
pozatym zawsze masz łatwą mozliwosc zmiany samego eSa jak potrzebujesz inny po dokladkach czy przebudowach
Niestety wyglada na to ze mam przyczyne...
trafo
po zupelnym odlaczeniu go od elektroniki i podaniu napiecia sieci na uzwojenie 230V (czerwony-niebieski)
leci bezpiecznik - najprawdopodobniej zwarcie w trafo, przyczyna dosc trywialna ale wydawalo mi sie zbyt malo prawdopodobne wiec nie sprawdzilem tak odrazu
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Sep 2006 14:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Darkdarkman Poziom 11

|
28 Sep 2006 23:33 Re: UPS Ever Net 2200 DPC - nie ładuje. |
|
|
|
Jeśli nie uda mi się odpalić mojego, to co do trafa możemy się dogadać :)
|
|
| Back to top |
|
 |
KW Poziom 19

|
29 Sep 2006 03:35 Re: UPS Ever Net 2200 DPC - nie ładuje. |
|
|
|
Panowie. Nie chce mi się czytać od początku tych waszych wywodów, ale ten sam transformator pracuje z baterią jako trafo falownika oraz przy pracy sieciowej jako trafo prostownika ładujacego akumulatory. Jeżeli jest padnięty transformator, to najprawdopodobniej padły też klucze falownika. Trafo pada jak do małego UPSa jakaś mądra paniusia podłączy na przykład Farelkę. Miałem już nie jeden taki przypadek. W sklepach do podtrzymywania pracy kas fiskalnych były UPSy. Jak paniusi zrobiło się zimno bez prądu to odłaczała kasę i podłączała piecyk.
Przy pracy sieciowej gdy ładuje się akumulatory mało prawdopodobne jest spalenie transformatora. W niektórych UPSach uzwojenie pierwotne miało odczepy do regulacji napięcia na wyjściu przy pracy sieciowej. Łatwo się pomylić, szczegulnie jak ktoś już przedtem grzebał.
|
|
| Back to top |
|
 |
aqqman Poziom 9

|
01 Oct 2006 22:58 Re: UPS Ever Net 2200 DPC - nie ładuje. |
|
|
|
Panie KW, ma pan całkowitą rację, ignorancja niektórych "użytkowników" nie zna granic. W przypadku mojego upsa również istnieje takie ryzyko, że chłopcy podpięli sobie czajnik bezprzewodowy - niezbyt oryginalne.
Ale co zrobić - firma zapłaci, albo kupi nowego upsa ;)
Tak na marginesie
Dlaczego w upsie o mocy 2200 AV pracuje trafo o mocy 800? może to ktoś wyjaśnić?
Darkdarkman wielkie dzięki ale już go odwinąłem i zlokalizowałem zwarte 4 zwoje na pierwotnym, pozostało nawinąć wtórne i wio ;)
Klucze falownika są raczej dobre, w końcu pracował z akumulatorów tylko zwarte zwoje żarły niebotyczne ilości energii.
|
|
| Back to top |
|
 |