Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Service ->Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
marceli
Level 12
Location: czestochowa
Joined: 30 Sep 2005
Posts: 102
marceli
Level 12
Post#1 25 Mar 2006 20:58  Topic author   

Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem


Posta tego pisze by sie dowiedziec jak w dosc dobry sposób zrobic opcje wyłacz z pilota. Poniewaz jest to technics sh-ge90 (korektor graficzny) najwyzszy model i nie ma wyłaczania z pilota prosił bym o pomoc jak mogłbym to zrobic. nalepiej jakis układ nie poarty na przekazniku ale jakis elektroniczny z kontrolka LED bym wiedzial ze jest na stand bay ...

Moderated by Jaś Kula:
Tytuł poprawiłem


Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Paszczak2003
Level 17
Location: Jarocin
Joined: 08 Apr 2003
Posts: 292
Helped: 10
Post rating: 1
Paszczak2003
Level 17
Post#2 25 Mar 2006 23:39    

Pilot a sprzet technics


Masz całą wierze Technics'a ? czy tylko kolektor??
Osobiście nie posiadam takiego sprzętuale wydaje mi się ze niektóre amplitunery mają na tylniej sciance gniazda pradowe do podłączenia urządzeń typu CD/TAPE/EQ.. nie wiem ale możliwe ze są one aktywne podczas pracy wzmacniacza.. to by rozwiązało sprawe.. a jak nie to porozglądaj się za schematami jakiś wzmacniaczy albo innych urządzeń sterowanych pilotem..

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
andrzej.ek
Level 19
Location: Gorlice, Małopolska
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 338
Helped: 23
Post rating: 2
andrzej.ek
Level 19
Post#3 25 Mar 2006 23:45    

Pilot a sprzet technics


W mojej wieży technics'a zrobiłem właśnie takie gniazda sieciwe, załączane razem z amplitunerem, podobnie jak w starych polskich sprzętach, pierwotnie pilot wyłączał tylko zasilanie amplitunera, dodatkowo zrobiłem gniazda in out do podłączenia korektora w tor wzmacniacza, między przełącznik wejść a przedwzmacniacz

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marceli
Level 12
Location: czestochowa
Joined: 30 Sep 2005
Posts: 102
marceli
Level 12
Post#4 26 Mar 2006 09:04  Topic author   

Re: Pilot a sprzet technics


Ok ale jesli mozna sie dowiedziec jak To Pan zrobił? u mnie wzmaciacz to SA-AX7 i nie chciałem zbytnio ingerowac w jego konstrukcje z tego co mi sie wydaje musiał bym zasialnie ywciagnac ze wzmacianacza i wpiac sie w przekaznik ktory by podłanczał zasialnie 22) na ten korektor... Choroba wołal bym to zrobic na jakims pilocie pal szesc moze byc na przekazniku... byle to działało na kod power technicsa..

Ad2. Niestety wzmacniacz ani korektor nie maja połaczenia kablowego by jak kolwiek dokonac wyłaczenia z pilota akazdorazowe wstawanie i wyłaczanie tylko tego 1 segmentu doprowadza mnie juz do obłedu. Szlag by to trafił. Dlatego odkreciłem ten sprzet. Tam jest duzo miejsca na zamontowanie układu który by pozwolił mi cos takiego uzyskac..


Ale jak to zroic. Nawet gdybym chciał wyprowadzic sygnał zampa to tez nie taka prosta sprawa bo ampa załancza mikrostyk.. wiec musiał bym szukac wyprowadzen itd. Słyszałem ze sa jakies układy które mógłbym wkomponowac w tego technicsa tak by działało tylko to polecnie power... Nie wiem jaki jest kod power ale wiem ze jest taki sam dla wszstkich sprzętow technics. bo wieza moja ma 7 segmentów. wyszystkie suie wyłanczaja tylko ten 1 zostaje właczony

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
andrzej.ek
Level 19
Location: Gorlice, Małopolska
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 338
Helped: 23
Post rating: 2
andrzej.ek
Level 19
Post#5 26 Mar 2006 13:30    

Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem


W moim przypadku amplituner miał przekaźnik, który załączał 220V na duży transformator, więc wystarczyło z niego zrobić wyprowadzenia do gniazd sieciowych. Jeżeli jest wspólny transformator dla czuwania i wzmacniacza to można zastosować dodatkowy przekażnik sterowany np zasilaniem końcówki, który załączałby 220v na gniazdo sieciowe. Korektor nie posiada obwodu zdalnego sterowania, więc wykonanie sterowania z pilota nie jest takie proste.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marceli
Level 12
Location: czestochowa
Joined: 30 Sep 2005
Posts: 102
marceli
Level 12
Post#6 02 Apr 2006 11:14  Topic author   

Re: Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem


ok nie jest proste ale ja lube wyzwania...

Jak to zrobic jakis układ, projekt układu... moze nawet działac na dowolny sygnał z pilota.. kit kosztuje 80zł... podobno mozna to wykonac prosto i bezporoblemowo

Helpful post? + 0
Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22842
Helped: 1020
Post rating: 440
Artur k.
Admin grupy audio
Post#7 02 Apr 2006 22:35    

Re: Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem


Witam

Taki kit nie rozwiąże problemu, do tego bardziej skomplikuje.
Układ bedzie reagował na każdy odebrany sygnał z pilota, wystarczy ze naciśniesz jakikolwiek przycisk na pilocie i układ zareaguje.

Nie wiem czy w tym EQ jest przycisk "power" chwilowy czy stały (czy jak go naciśniesz to zostaje na swoim miejscu czy wraca do położenia w jakim był przed naciśnieciem). Ja bym dorobił tam przekaźnik który by załaczał korektor i sterował go dodatkowym przewodem ze wzmacniacza.

Zbudowanie układu który będzie rozpoznawał komende"power" z pilota mozebyć troche trudne.

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem
Page 1 of 1

Similar topics to korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem

Wyłączanie pilotem tv futura 1401 (2)
Korektor - Diora FS 502. Czy można coś zrobić z tym korektorem? (3)
Korektor do Tosca 303 - jak podłączyć? (3)
Jak podłączyć korektor przed końcówkę mocy? (9)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.086 seconds