Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem
Author
Message
marceli
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Sep 2005
Posts: 85
Location: czestochowa

Post#1 Post from the author of the topic 25 Mar 2006 20:58   

Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem


Posta tego pisze by sie dowiedziec jak w dosc dobry sposób zrobic opcje wyłacz z pilota. Poniewaz jest to technics sh-ge90 (korektor graficzny) najwyzszy model i nie ma wyłaczania z pilota prosił bym o pomoc jak mogłbym to zrobic. nalepiej jakis układ nie poarty na przekazniku ale jakis elektroniczny z kontrolka LED bym wiedzial ze jest na stand bay ...

Moderated by Jaś Kula:
Tytuł poprawiłem

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2006 20:58   





Back to top
   
Paszczak2003
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 08 Apr 2003
Posts: 290
Location: Jarocin

Post#2 25 Mar 2006 23:39   

Pilot a sprzet technics


Masz całą wierze Technics'a ? czy tylko kolektor??
Osobiście nie posiadam takiego sprzętuale wydaje mi się ze niektóre amplitunery mają na tylniej sciance gniazda pradowe do podłączenia urządzeń typu CD/TAPE/EQ.. nie wiem ale możliwe ze są one aktywne podczas pracy wzmacniacza.. to by rozwiązało sprawe.. a jak nie to porozglądaj się za schematami jakiś wzmacniaczy albo innych urządzeń sterowanych pilotem..

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2006 23:39   





Back to top
   
andrzej.ek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Jan 2003
Posts: 338
Location: Gorlice, Małopolska

Post#3 25 Mar 2006 23:45   

Pilot a sprzet technics


W mojej wieży technics'a zrobiłem właśnie takie gniazda sieciwe, załączane razem z amplitunerem, podobnie jak w starych polskich sprzętach, pierwotnie pilot wyłączał tylko zasilanie amplitunera, dodatkowo zrobiłem gniazda in out do podłączenia korektora w tor wzmacniacza, między przełącznik wejść a przedwzmacniacz

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2006 23:45   





Back to top
   
marceli
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Sep 2005
Posts: 85
Location: czestochowa

Post#4 Post from the author of the topic 26 Mar 2006 09:04   

Re: Pilot a sprzet technics


Ok ale jesli mozna sie dowiedziec jak To Pan zrobił? u mnie wzmaciacz to SA-AX7 i nie chciałem zbytnio ingerowac w jego konstrukcje z tego co mi sie wydaje musiał bym zasialnie ywciagnac ze wzmacianacza i wpiac sie w przekaznik ktory by podłanczał zasialnie 22) na ten korektor... Choroba wołal bym to zrobic na jakims pilocie pal szesc moze byc na przekazniku... byle to działało na kod power technicsa..

Ad2. Niestety wzmacniacz ani korektor nie maja połaczenia kablowego by jak kolwiek dokonac wyłaczenia z pilota akazdorazowe wstawanie i wyłaczanie tylko tego 1 segmentu doprowadza mnie juz do obłedu. Szlag by to trafił. Dlatego odkreciłem ten sprzet. Tam jest duzo miejsca na zamontowanie układu który by pozwolił mi cos takiego uzyskac..


Ale jak to zroic. Nawet gdybym chciał wyprowadzic sygnał zampa to tez nie taka prosta sprawa bo ampa załancza mikrostyk.. wiec musiał bym szukac wyprowadzen itd. Słyszałem ze sa jakies układy które mógłbym wkomponowac w tego technicsa tak by działało tylko to polecnie power... Nie wiem jaki jest kod power ale wiem ze jest taki sam dla wszstkich sprzętow technics. bo wieza moja ma 7 segmentów. wyszystkie suie wyłanczaja tylko ten 1 zostaje właczony

Helpful message? + -

Back to top
   
andrzej.ek
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 27 Jan 2003
Posts: 338
Location: Gorlice, Małopolska

Post#5 26 Mar 2006 13:30   

Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem


W moim przypadku amplituner miał przekaźnik, który załączał 220V na duży transformator, więc wystarczyło z niego zrobić wyprowadzenia do gniazd sieciowych. Jeżeli jest wspólny transformator dla czuwania i wzmacniacza to można zastosować dodatkowy przekażnik sterowany np zasilaniem końcówki, który załączałby 220v na gniazdo sieciowe. Korektor nie posiada obwodu zdalnego sterowania, więc wykonanie sterowania z pilota nie jest takie proste.

Helpful message? + -

Back to top
   
marceli
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Sep 2005
Posts: 85
Location: czestochowa

Post#6 Post from the author of the topic 02 Apr 2006 11:14   

Re: Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem


ok nie jest proste ale ja lube wyzwania...

Jak to zrobic jakis układ, projekt układu... moze nawet działac na dowolny sygnał z pilota.. kit kosztuje 80zł... podobno mozna to wykonac prosto i bezporoblemowo

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Apr 2006 11:14   





Back to top
   
Artur k.
Admin grupy audio
Admin grupy audio


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 20700
Location: Warszawa

Post#7 02 Apr 2006 22:35   

Re: Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem


Witam

Taki kit nie rozwiąże problemu, do tego bardziej skomplikuje.
Układ bedzie reagował na każdy odebrany sygnał z pilota, wystarczy ze naciśniesz jakikolwiek przycisk na pilocie i układ zareaguje.

Nie wiem czy w tym EQ jest przycisk "power" chwilowy czy stały (czy jak go naciśniesz to zostaje na swoim miejscu czy wraca do położenia w jakim był przed naciśnieciem). Ja bym dorobił tam przekaźnik który by załaczał korektor i sterował go dodatkowym przewodem ze wzmacniacza.

Zbudowanie układu który będzie rozpoznawał komende"power" z pilota mozebyć troche trudne.

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginners Service -> Korektor Technics SH-GE90-jak zrobić wyłączanie pilotem
Page 1 of 1
Similar topics
Wyłączanie pilotem tv futura 1401 (2)
Korektor - Diora FS 502. Czy można coś zrobić z tym korektorem? (3)
Korektor do Tosca 303 - jak podłączyć? (3)
Jak podłączyć korektor przed końcówkę mocy? (9)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl topic RSS feed