| Author |
wojtason Poziom 10

|
|
| Back to top |
|
 |
DJSzmer Poziom 16

|
27 Mar 2006 07:18 jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
wzmaka poszukaj np. monacor <-- mialem go, polecam
suba, a moze lepiej jednego PowerBasa lub Vibe i cieszyc sie naprawde lepszym dzwiekiem?
kondensator wskazany w kazdym systemie audio, polecam Dietz(BOA),RF,DLS,Brax(Helix),Signat
|
|
| Back to top |
|
 |
pkhenr Poziom 22

|
27 Mar 2006 10:32 Re: jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
pieniądz za kondensator włożyłbym w kabel zasil, lub w głośnik
Mc audio jest przyzwoite i nie porównuj go do magnata
kiedyś na chwile zamieniłem jeden na drugi (oczywiście nie te modele )ale różnica była przytłaczająca .może do samego suba być bez róznicy
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtason Poziom 10

|
|
| Back to top |
|
 |
Koffboy Poziom 17

|
27 Mar 2006 16:33 jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
Ńo juz lepszy wybor ten sub z dwoma hertzami i do tego taki monacor!
|
|
| Back to top |
|
 |
Błażej Poziom 26

Joined: 04 Oct 2003 Posts: 15478 Location: Oława/IJsselstein
|
27 Mar 2006 17:11 jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
A może sam sobie sklompletuj subwoofer? Osobno kup skrzynię, osobno głośnik. Masz wtedy większe pole do popisu.
Chcesz kupić wzmacniacz ale nie piszesz co i ile chcesz nim nagłaśniać. Jeśli tylko suba, to spokojnie wystarczy ci wzmacniacz dwukanałowy. Przy nawet dużym wzmaku dwukanałowym i porządne kable, kondensator będzie zbędny.
W jakim autku chcesz to wozić? Jakie głośniczki masz z przodu? Bo przy wzmacniaczu czterokanałowym, można zrobić też bardzo fajny zestaw przedni, a nie wydawaś pieniądze na podwójny sub (dobry pojedynczy ci wystarczy, uwierz).
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtason Poziom 10

|
27 Mar 2006 17:49 Re: jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
Witam. Chce tym wzmacholkiem napedzac sama skrzynie lub tube. Samochod to bmw325i sport/coupe. Wszystkie glosniki sa fabryczne.
Dodano po 10 [minuty]:
Myslalem ze by to tak dac w bagazniku ze skrzynia na srodku za siedzeniami wzmak magnata po lewej a kondensatorek po prawej. bajerancko by to wygladalo. Czekam wiec na dalsze porady co i jak. Pozdrawiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Mar 2006 17:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Błażej Poziom 26

|
27 Mar 2006 17:52 jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
Do basu wystarczy dobra dwukanałówka, która ma możliwość zejścia do 2 om. Ja jednak pokusiłbym sie o wymianę przednich głośników na jakiś porządny zestaw. I wtedy ze wzmaka czetrokanałowego dwa puściłbym na przód, a dwa wykorzystał do napędu suba. Wtedy brzmienie byłoby pełne. Bo te oryginalne głośniki do jakiś wybitnych nie należą.
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtason Poziom 10

|
27 Mar 2006 18:20 Re: jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
Czyli ten wzmachol magnata by byl dobry. Do przodu dac nowe glosniki. I tego hertza czy moze to jbl do bagaznika i grac na maxa :) ?? A z tylu glosnikow nie zmieniac czy moze te fabryczne wywalic calkiem ??
I jakie do przodu dac?? Z tego co wyczytalem to pioneer jest dobry i chwala te glosniki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Błażej Poziom 26

|
27 Mar 2006 18:36 jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
Z przodu daj jakiś system typu: kickbas + tweeter + zwrotnica. Jest tego sporo na rynku. Musisz tylko dobrac średnicę głośnika do otwoeu, bo nie pamiętam, co tam szło (chyba 13 cm). Możesz też iść w "hardcore" i zrobić panele na 16 cm. Poszukaj w ofercie hertza (w ofercie innych firm też znajdziesz jakieś zestawy z wyższej półki). Tylne głośniki możesz zostawić podłączone pod radio. W końcu i tak bedą grały tylko jako dopełnienie tła, bo sub powinien je zagłuszyć. Choć musz cię uprzedzić, że bmw to szczelne auto i trzeba się trochę namęczyć by dobrze się niosło z bagażnika (przynajmniej tak było z 5 i 7, które robiłem).
Może odpuść sobie popularne marki a poszukaj czegoś z phase acoustic, hertz, scan speak i innych, wyższej już klasy. Przeglądnij sobie prasę o car audio (jest kilka tytułów).
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtason Poziom 10

|
27 Mar 2006 19:04 Re: jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
Tak wiem. Gdzies czytalem ze niektorzy jakas polke wyciagaja czy cos tam z tylu zeby lepiej basy graly. Albo trzeba dac naprawde mocny wzmach i woofer zeby dawalo czadu.
|
|
| Back to top |
|
 |
SaYruS1 Poziom 19

|
27 Mar 2006 21:44 jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
Kondensatory wstawia się przy mocach większych od 400w (prawdziwych 400w). Przy dobrych kablach i dobrym połączeniu na zaciskach nie powino być problemu. Najlepszym rozwiązaniem było by wstawienie wzmaka najbliżej akumulatora, ja mam pod siedzeniem pasażera i dobry kabel (ja zrobiłem z głośnikowych z beztlenówki 4x4mm dla + i 4x4mm dla 0, wszystko solidnie zawinięte taśmą izolacyjna, na końcach dolutowane miedziane zaciski). Chyba że ma przyciągać wzrok do bagażnika nie tylko z powodu wydobywającego się zeń dzwięku.
|
|
| Back to top |
|
 |
norbert.s. Poziom 25

|
28 Mar 2006 14:13 jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
z tym wzmacniaczem mac audio to daj sobie spokój,montowałem go ostatnio klientowi z tubą też mac audio w bmw3 e46 i to była totalna porażka[sprzęt był gościa],juz lepszy będzie ten magnat chociaż wzmacniacze tej firmy to też kiszka,z głosnikami basowymi magnata też sobie daj spokój,sprzedawałem kiedys ogromne ilości tych wszystkich tub bull power i skrzynek i bez przesadzania miałem prawie 30% zwrotów spalonych głośników,co prawda warszawa wymienia je od razu na nowe bez dyskusji ale to ja świeciłem oczami,generalnie sprzęt mac audio,magnata czy blaupunkta to taka marketowa amatorszczyzna,nic poważnego.
Dodano po 5 [minuty]:
w bmw masz za siedzeniem jeszcze blachę,jest tam bardzo duże tłumienie bagażnika,także dla uzyskania dobrego basu potrzeba naprawde dobrego sprzętu a nie półśrodków.
Dodano po 3 [godziny] 43 [minuty]:
tu masz naprawdę dobrą ofertę: http://www.cca.net.pl/promocja.php?promocja=5 -z dobrym wzmacniaczem ten głośnik ma naprawdę kopnięcie i naprawdę trudno go zniszczyć,ja przynajmniej o takim przypadku nie słyszałem,ale jak powiedziałem-musi być dobry wzmacniacz,żeby go obudzić,ale nie te zabawki z allegro,które wymieniłeś u góry.
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtason Poziom 10

|
28 Mar 2006 17:45 Re: jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
dzieki norbert za pomoc.
moze mi jeszcze jakis wzmachol dobry zaproponujesz.
kondensator 1F bede mial napewno do tego za free od kuzyna.
no fajna ta skrzynia i w sumie niedroga.
a ta co wyzej dalem link skrzynia jbl nie bylaby lepsza. ja sie na tym nie znam wiec pytam znawcow tematu.
pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Mar 2006 17:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
norbert.s. Poziom 25

|
29 Mar 2006 13:12 jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
ten jbl też jest niezły,w sumie podobne pieniadze i jakość,jeżeli faktycznie chcesz wydać ok.400zł za wzmacniacz to kup tego monacora albo jest taki niezły wzmacniacz za niecałe 400zł soling sl-808,2x85W+1x170W w rms,niektórzy się śmieją z tej firmy[ja kiedyś też],ale jak podłaczyłem parę jednokanałówek sl-210 i tą czrerokanałówkę to uwierzyłem w te wzmacniacze.
Dodano po 28 [minuty]:
z firmowych,droższych wzmacniaczy stosuję od dawna phonocary i nigdy sie nie zawiodłem,tylko,że one kosztują,dobra 4-ro kanałówka np.ph-564 kosztuje raz tyle co te magnaty,mc audio i solingi,ale też gra odpowiednio.
|
|
| Back to top |
|
 |
crazy_88 Poziom 25

|
29 Mar 2006 14:18 Re: jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
witam ja akukrat posiadam ten sub pioneera i solinga sl 808 i jestem bardzo zadowolony :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Koffboy Poziom 17

|
29 Mar 2006 17:40 jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
Mala poprawka ten soling kosztuje niecale 300zł! A teraz pytanie odnosnie tego wzmaka czy on rzeczywiscie ma te 85wx4? Czy to troche przesadzone?
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtason Poziom 10

|
29 Mar 2006 18:33 Re: jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
OK. Przekonaliscie mnie do tej skrzynii pioneera. Sprawdzilem jest takowa na allegro sprzedawana za 450 zl. Ponizej link do aukcji
http://www.allegro.pl/item93572220_skrzynia_bass_reflex_pioneer_ts_w306c_1000w_wrocla.html
A teraz mi jeszcze napiszcie ile ten wzmachol musi miec RMS-U zeby "obudzic" ta bestie. W sumie sklanial bym sie do tego magnata bo w sumie parametry ma konkretne i wyglada tez przyciaga wzrok.
Jakby byly jakies propozycje wzmacniaczy z takim wygladem (chodzi o te podswietlenia i te wskazowki co pokazuja cos tam:D) co by pociagnely tego suba to chetnie ogladne.
A tak przy okazji. W tym kiedys gral przez chwile moj alpine-k
http://rapidshare.de/files/16656343/maluszek_woja.rar.html
Pozdrawiam i dziekuje
|
|
| Back to top |
|
 |
DJSzmer Poziom 16

|
29 Mar 2006 18:50 jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
solingi nie maja przesadzonych mocy, jest to rzeczywista mos sinus RMS
np. sl-808 ma 4x85W przy 4Ohm
|
|
| Back to top |
|
 |
Koffboy Poziom 17

|
29 Mar 2006 19:56 jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
Wojtac a nie tanij ci wyjdzie jak kupisz glosnik osobno i sam zrobisz skrzynke? glosnik cos kolo 270zł
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtason Poziom 10

|
29 Mar 2006 20:36 Re: jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
jakbym moze jeszcze jakiekolwiek pojecie o tym mial to moze i bym zlozyl. ale nie mam wiec sie za to nawet nie zabierem. a ten pioneer to przynajmniej firmowy jest.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Mar 2006 20:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Koffboy Poziom 17

|
30 Mar 2006 19:36 jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ?? |
|
|
|
Oj tam mozesz zrobic skrzynke na wzor tej oryginalnej wymiary sa podane litrarz tez wiec w czym problem kupujesz Mdf, klej, wkrety, itd i do dziela :)
|
|
| Back to top |
|
 |