FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ??

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> CarAudio Generally -> jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ??
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 26 Mar 2006 20:21   

Witam wszystkich. Czy moglibyscie mi pomoc z doborem wzmacniacza i skrzyni do mojego autka.
Upatrzylem sobie takie sprzety:
- wzmacniacze
http://www.allegro.pl/item87937424_mac_audio_mp_8000_potega_mocy_prawdziwe_1000_watt.html
http://www.allegro.pl/item92835078_magnat_hot_rod_4000_nowosc_gwar_24_m_ce_vat.html

-skrzynie
http://www.allegro.pl/item93872695_magnat_podwojny_subwoofer_potezny_nowy_gwar.html
http://www.allegro.pl/item88813080_blaupunkt_gtb_300_dual_dwa_subwoofery_w_obudowie_.html

I mysle ze do takiego sprzetu przydalby sie jakis kondensator.
Jak myslicie ilu faradowy by wystarczyl do takiego sprzetu i ktory wzmacniacz do ktorej skrzyni.
Moje radyjko to Alpine CDA-9853R

Z gory dziekuje i pozdrawiem.
Back to top

DJSzmer
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 27 Mar 2006 07:18   

wzmaka poszukaj np. monacor <-- mialem go, polecam
suba, a moze lepiej jednego PowerBasa lub Vibe i cieszyc sie naprawde lepszym dzwiekiem?
kondensator wskazany w kazdym systemie audio, polecam Dietz(BOA),RF,DLS,Brax(Helix),Signat
Back to top

pkhenr
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 27 Mar 2006 10:32   

Re: jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ??

pieniądz za kondensator włożyłbym w kabel zasil, lub w głośnik
Mc audio jest przyzwoite i nie porównuj go do magnata
kiedyś na chwile zamieniłem jeden na drugi (oczywiście nie te modele )ale różnica była przytłaczająca .może do samego suba być bez róznicy
Back to top

wojtason
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 Post from the author of the topic 27 Mar 2006 12:44   

A moglibyscie podac jakies przykladowe wzmacniacze i skrzynie (najlepiej z allegro) ktore uwazacie za dobry sprzet. I jakis link do dobrego okablowania. A co z tym kondensatorem. Ile faradow powinno wystarczyc?
Dziekuje i pozdrawiam.

Dodano po 19 [minuty]:

A myslicie ze takie skrzynie: http://www.allegro.pl/item93741816_jbl_gto_1200b_skrzynia_prawdziwego_basu_nowe_vat.html
http://www.allegro.pl/item91985678_skrzynia_basowa_hertz_2_x_500_wat_od_ss_warszawa.html
Lepiej by to gralo od tego magnata czy blaupunkta ?
Wiem napewno ze w tej skrzyni magnata jest jedna cewka i podlacza sie przez jeden sygnal.
A w blaupunkcie kazdy glosnik osobno. Wiec tak sobie wydedukowalem ze ten wzmak magnata hot rod bylby dobry do tego blaupunkta bo ma 2 x225 watow a w blau sie podlacza kazdy glosnik osobno.
Ogladnalem ten wzmak monacora.
http://www.allegro.pl/item94037886_sklepwroclaw_monacor_4x100w_rms_zwyciezcatestow.html
Taki sobie. Bez bajerow. I moc ma troche mniejsza na mostku niz magnat.
A czemu skrzynia jednoglosnikowa grala by lepiej ??
Back to top

Koffboy
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 27 Mar 2006 16:33   

Ńo juz lepszy wybor ten sub z dwoma hertzami i do tego taki monacor!
Back to top

Błażej
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 27 Mar 2006 17:11   

A może sam sobie sklompletuj subwoofer? Osobno kup skrzynię, osobno głośnik. Masz wtedy większe pole do popisu.
Chcesz kupić wzmacniacz ale nie piszesz co i ile chcesz nim nagłaśniać. Jeśli tylko suba, to spokojnie wystarczy ci wzmacniacz dwukanałowy. Przy nawet dużym wzmaku dwukanałowym i porządne kable, kondensator będzie zbędny.
W jakim autku chcesz to wozić? Jakie głośniczki masz z przodu? Bo przy wzmacniaczu czterokanałowym, można zrobić też bardzo fajny zestaw przedni, a nie wydawaś pieniądze na podwójny sub (dobry pojedynczy ci wystarczy, uwierz).
Back to top

wojtason
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 Post from the author of the topic 27 Mar 2006 17:49   

Witam. Chce tym wzmacholkiem napedzac sama skrzynie lub tube. Samochod to bmw325i sport/coupe. Wszystkie glosniki sa fabryczne.

Dodano po 10 [minuty]:

Myslalem ze by to tak dac w bagazniku ze skrzynia na srodku za siedzeniami wzmak magnata po lewej a kondensatorek po prawej. bajerancko by to wygladalo. Czekam wiec na dalsze porady co i jak. Pozdrawiem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Mar 2006 17:49   

Back to top

Błażej
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 27 Mar 2006 17:52   

Do basu wystarczy dobra dwukanałówka, która ma możliwość zejścia do 2 om. Ja jednak pokusiłbym sie o wymianę przednich głośników na jakiś porządny zestaw. I wtedy ze wzmaka czetrokanałowego dwa puściłbym na przód, a dwa wykorzystał do napędu suba. Wtedy brzmienie byłoby pełne. Bo te oryginalne głośniki do jakiś wybitnych nie należą.
Back to top

wojtason
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 Post from the author of the topic 27 Mar 2006 18:20   

Czyli ten wzmachol magnata by byl dobry. Do przodu dac nowe glosniki. I tego hertza czy moze to jbl do bagaznika i grac na maxa :) ?? A z tylu glosnikow nie zmieniac czy moze te fabryczne wywalic calkiem ??
I jakie do przodu dac?? Z tego co wyczytalem to pioneer jest dobry i chwala te glosniki.
Back to top

Błażej
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 27 Mar 2006 18:36   

Z przodu daj jakiś system typu: kickbas + tweeter + zwrotnica. Jest tego sporo na rynku. Musisz tylko dobrac średnicę głośnika do otwoeu, bo nie pamiętam, co tam szło (chyba 13 cm). Możesz też iść w "hardcore" i zrobić panele na 16 cm. Poszukaj w ofercie hertza (w ofercie innych firm też znajdziesz jakieś zestawy z wyższej półki). Tylne głośniki możesz zostawić podłączone pod radio. W końcu i tak bedą grały tylko jako dopełnienie tła, bo sub powinien je zagłuszyć. Choć musz cię uprzedzić, że bmw to szczelne auto i trzeba się trochę namęczyć by dobrze się niosło z bagażnika (przynajmniej tak było z 5 i 7, które robiłem).
Może odpuść sobie popularne marki a poszukaj czegoś z phase acoustic, hertz, scan speak i innych, wyższej już klasy. Przeglądnij sobie prasę o car audio (jest kilka tytułów).
Back to top

wojtason
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 Post from the author of the topic 27 Mar 2006 19:04   

Tak wiem. Gdzies czytalem ze niektorzy jakas polke wyciagaja czy cos tam z tylu zeby lepiej basy graly. Albo trzeba dac naprawde mocny wzmach i woofer zeby dawalo czadu.
Back to top

SaYruS1
Poziom 19
Poziom 19

Post#12 27 Mar 2006 21:44   

Kondensatory wstawia się przy mocach większych od 400w (prawdziwych 400w). Przy dobrych kablach i dobrym połączeniu na zaciskach nie powino być problemu. Najlepszym rozwiązaniem było by wstawienie wzmaka najbliżej akumulatora, ja mam pod siedzeniem pasażera i dobry kabel (ja zrobiłem z głośnikowych z beztlenówki 4x4mm dla + i 4x4mm dla 0, wszystko solidnie zawinięte taśmą izolacyjna, na końcach dolutowane miedziane zaciski). Chyba że ma przyciągać wzrok do bagażnika nie tylko z powodu wydobywającego się zeń dzwięku.
Back to top

norbert.s.
Poziom 25
Poziom 25

Post#13 28 Mar 2006 14:13   

z tym wzmacniaczem mac audio to daj sobie spokój,montowałem go ostatnio klientowi z tubą też mac audio w bmw3 e46 i to była totalna porażka[sprzęt był gościa],juz lepszy będzie ten magnat chociaż wzmacniacze tej firmy to też kiszka,z głosnikami basowymi magnata też sobie daj spokój,sprzedawałem kiedys ogromne ilości tych wszystkich tub bull power i skrzynek i bez przesadzania miałem prawie 30% zwrotów spalonych głośników,co prawda warszawa wymienia je od razu na nowe bez dyskusji ale to ja świeciłem oczami,generalnie sprzęt mac audio,magnata czy blaupunkta to taka marketowa amatorszczyzna,nic poważnego.

Dodano po 5 [minuty]:

w bmw masz za siedzeniem jeszcze blachę,jest tam bardzo duże tłumienie bagażnika,także dla uzyskania dobrego basu potrzeba naprawde dobrego sprzętu a nie półśrodków.

Dodano po 3 [godziny] 43 [minuty]:

tu masz naprawdę dobrą ofertę: http://www.cca.net.pl/promocja.php?promocja=5 -z dobrym wzmacniaczem ten głośnik ma naprawdę kopnięcie i naprawdę trudno go zniszczyć,ja przynajmniej o takim przypadku nie słyszałem,ale jak powiedziałem-musi być dobry wzmacniacz,żeby go obudzić,ale nie te zabawki z allegro,które wymieniłeś u góry.
Back to top

wojtason
Poziom 10
Poziom 10

Post#14 Post from the author of the topic 28 Mar 2006 17:45   

dzieki norbert za pomoc.
moze mi jeszcze jakis wzmachol dobry zaproponujesz.
kondensator 1F bede mial napewno do tego za free od kuzyna.
no fajna ta skrzynia i w sumie niedroga.
a ta co wyzej dalem link skrzynia jbl nie bylaby lepsza. ja sie na tym nie znam wiec pytam znawcow tematu.
pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Mar 2006 17:45   

Back to top

norbert.s.
Poziom 25
Poziom 25

Post#15 29 Mar 2006 13:12   

ten jbl też jest niezły,w sumie podobne pieniadze i jakość,jeżeli faktycznie chcesz wydać ok.400zł za wzmacniacz to kup tego monacora albo jest taki niezły wzmacniacz za niecałe 400zł soling sl-808,2x85W+1x170W w rms,niektórzy się śmieją z tej firmy[ja kiedyś też],ale jak podłaczyłem parę jednokanałówek sl-210 i tą czrerokanałówkę to uwierzyłem w te wzmacniacze.

Dodano po 28 [minuty]:

z firmowych,droższych wzmacniaczy stosuję od dawna phonocary i nigdy sie nie zawiodłem,tylko,że one kosztują,dobra 4-ro kanałówka np.ph-564 kosztuje raz tyle co te magnaty,mc audio i solingi,ale też gra odpowiednio.
Back to top

crazy_88
Poziom 25
Poziom 25

Post#16 29 Mar 2006 14:18   

witam ja akukrat posiadam ten sub pioneera i solinga sl 808 i jestem bardzo zadowolony :D
Back to top

Koffboy
Poziom 17
Poziom 17

Post#17 29 Mar 2006 17:40   

Mala poprawka ten soling kosztuje niecale 300zł! A teraz pytanie odnosnie tego wzmaka czy on rzeczywiscie ma te 85wx4? Czy to troche przesadzone?
Back to top

wojtason
Poziom 10
Poziom 10

Post#18 Post from the author of the topic 29 Mar 2006 18:33   

OK. Przekonaliscie mnie do tej skrzynii pioneera. Sprawdzilem jest takowa na allegro sprzedawana za 450 zl. Ponizej link do aukcji
http://www.allegro.pl/item93572220_skrzynia_bass_reflex_pioneer_ts_w306c_1000w_wrocla.html

A teraz mi jeszcze napiszcie ile ten wzmachol musi miec RMS-U zeby "obudzic" ta bestie. W sumie sklanial bym sie do tego magnata bo w sumie parametry ma konkretne i wyglada tez przyciaga wzrok.
Jakby byly jakies propozycje wzmacniaczy z takim wygladem (chodzi o te podswietlenia i te wskazowki co pokazuja cos tam:D) co by pociagnely tego suba to chetnie ogladne.

A tak przy okazji. W tym kiedys gral przez chwile moj alpine-k
http://rapidshare.de/files/16656343/maluszek_woja.rar.html

Pozdrawiam i dziekuje
Back to top

DJSzmer
Poziom 16
Poziom 16

Post#19 29 Mar 2006 18:50   

solingi nie maja przesadzonych mocy, jest to rzeczywista mos sinus RMS
np. sl-808 ma 4x85W przy 4Ohm
Back to top

Koffboy
Poziom 17
Poziom 17

Post#20 29 Mar 2006 19:56   

Wojtac a nie tanij ci wyjdzie jak kupisz glosnik osobno i sam zrobisz skrzynke? glosnik cos kolo 270zł
Back to top

wojtason
Poziom 10
Poziom 10

Post#21 Post from the author of the topic 29 Mar 2006 20:36   

jakbym moze jeszcze jakiekolwiek pojecie o tym mial to moze i bym zlozyl. ale nie mam wiec sie za to nawet nie zabierem. a ten pioneer to przynajmniej firmowy jest.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Mar 2006 20:36   

Back to top

Koffboy
Poziom 17
Poziom 17

Post#22 30 Mar 2006 19:36   

Oj tam mozesz zrobic skrzynke na wzor tej oryginalnej wymiary sa podane litrarz tez wiec w czym problem kupujesz Mdf, klej, wkrety, itd i do dziela :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> CarAudio Generally -> jaki wzmacniacz, skrzynia i kondensator ??
Page 1 of 1
Similar topics
Jaki wzmacniacz i jaka skrzynia (4)
Jaki Wzmacniacz i skrzynia GOLF IV 3D (5)
Jaki glosnik, wzmacniacz, skrzynia?? (10)
Jaki wzmacniacz i kondensator kupić? (2)
Jaka skrzynia, jaki wzmacniacz? (4)
Jaki wzmacniacz? 2 głośniki, jaki kondensator? (11)
Jaki Wzmacniacz i Skrzynia ? (12)
Jaki wzmacniacz do PB? Skrzynia z M-12. (4)
Jaki wzmacniacz i kondensator? (21)
Wzmacniacz HPB1502 + Skrzynia Lanzar max 12 + kondensator (22)

Page generation time: 0.16 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed