FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

odtwarzacz Cd-rom w samochodzie lub discman

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> odtwarzacz Cd-rom w samochodzie lub discman
Author
Poziom 1
Poziom 1

Post#1 Post from the author of the topic 28 Mar 2006 09:47   

Napęd CD-ROM jako odtwarzacz CD do samochodu
Jeżeli posiadacie starszy - wolniejszy napęd CD-ROM, którego zastąpiliście szybszym nowym, lub kupiliście za kilka złotych taki napęd to nic nie stoi na przeszkodzie aby wykorzystać go jako odtwarzacz muzycznych płyt CD.

Prezentowany układ umożliwia podłączenie napędu CD-ROM do instalacji samochodowej. Układ składa się z bloku zasilającego CD-ROM i przesyłu sygnału audio do instalacji nagłaśniającej w samochodzie.

Zasilacz zbudowany jest z dwóch stabilizatorów 78xx wraz z kondensatorami. Dostarcza on napięć +12V i +5V potrzebnych do prawidłowej pracy CD-ROMu. Większość napędów pobiera prąd mniejszy niż 1A, więc wystarczające są stabilizatory 78xx. Jeżeli jednak posiadacie CD-ROM pobierający prąd większy, możecie zastosować stabilizatory z literką S dostarczające prąd do 2A lub z literką T dla prądów do 3A. Stabilizator U1 wymaga tylko niewielkiego radiatorka z kawałka blachy aluminiowej grubości 1mm o powierzchni około 5 cm2. Stabilizator U2 wymaga znacznie większego radiatora nawet do 100 cm2. Wielkości radiatorów głównie zależą od prądów pobieranych przez CD-ROM. Opcjonalnie można podłączyć rezystor R* o rezystancji około 10 i mocy 5W co pozwoli zmniejszyć wymiary wymaganego radiatora dla stabilizatora U2.

Sygnał audio można podłączyć do wejścia radia lub wzmacniacza samochodowego.

Wykaz elementów :
C1,C2,C3 : 1000 uF / 16 V
R* : patrz opis
U1 : (7812) 78S12
U2 : (7805) 78S05
Z1 : PHT4S + 4 zestyki / żeńskie
Z2 : HZ04 + 4 zestyki / żeński

Na zwykłym zasilaczy może nie działać jest zbyt duży spadek napięcia .Po upewnieniu że układ jest poprawnie zmontowany najlepiej sprawdzic na akumlatorze. Część układu z kturego wychodzi 5v można zastosowac do zasilania dyskmena tylko trzeba jeszcze dodac jakiś filtr przeciwzakłuceniowyponiewaz po przejsciu przez wzmacniacz słychać delikatne szumy silniczka z dyskmena.Najlepiej zastosować stabilizatory z literką s , trzeba donich radiator przynajmniej 2x3cm i jest ok.

CD-Rom w samochodzie schemat zasilania 5v i 12v.gif
 Description:
0.00
 Filesize:  4.11 KB

CD-Rom w samochodzie schemat zasilania 5v i 12v.gif

Back to top

volter
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 28 Mar 2006 13:41   

odtwarzacz Cd-rom w samochodzie lub dyskmen

Taki schemat to chyba nie nowość. Na elektrodzie był już od dawna.....
Back to top

DJpopak;)
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 29 Mar 2006 09:21   

Witam

1) Po co kombinować z CD-kami jak już za 100zł można mieć radyjko z MP3 i to nie kradzione ;)
2) Podłańczam przenośną MP3 i do tego do domu zabieram i wgrywam co chce ;)
3) Jest tego pełno na elektrodzie i w internecie.

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Mar 2006 09:21   

Back to top

grzeslaw
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 29 Mar 2006 09:37   

Re: odtwarzacz Cd-rom w samochodzie lub discman

jakos bym nie chcial sluchac muzyki w aucie z cd-romu. nasze drogi bynam raczej nie pozwolily na plynne sluchanie muzyki z cd-romu.
Back to top

ghost
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 29 Mar 2006 12:13   

no cos ty ;) Niektorzy lubia fa-fa-fa-jna ry-ry-ry-rytmiczna mu-mu-mu-zyke z komputerowego CD-ka ;) Daj im troche potestowac i sie przekonac na wlasnej skorze ;)
Poza tym to w duzym stopniu zalezy od samochodu - ale raczej do samochodu w ktorym to nie bedzie skakac nie pakuje sie takich samorobek :D (a w "fiaciku" bedzie szuflowalo pieknie ;) )
Back to top

androot
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 29 Mar 2006 14:14   

Wszystko w tym zasilaczu pieknie i ladnie, tylko zeby dawal 12V musi miec na wejsciu 15V, a w instalacji samochodowej tyle nie ma... (pod obciazeniem szczegolnie). Lepiej dac LM7810 bo przy 10V zamiast 12V CD chodzi bez problemu.
Do tego brak kondensatorow chroniacych przed wzbudzniem stabilizatora i za duze pojemnosci wyjsciowe.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Mar 2006 14:14   

Back to top

koval_s
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 29 Mar 2006 15:39   

Proponuję ten wątek zamknąć, a temat przenieść do jednego z wybranych w tym wątku: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=67884&highlight=cdrom+samoch%F3d&sid=f668bb12fbf31dd550ff29194a32fc89
Back to top

luki55
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 30 Mar 2006 19:30   

Witam
Problem jest zupełnie gdzie indziej..tu nie chodzi o zasilenie tego napędu tylko o zrobienie sterownika....
pozdrawiam
Back to top

Futrzaczek
Poziom 24
Poziom 24

Post#9 31 Mar 2006 20:35   

Ameryki to Ty nie odkryłeś...
Mam dokładnie takie cuś na ogrodzie.
I do tego radio samochodowe jako radio i/lub wzmacniacz
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#10 01 Apr 2006 15:53   

Jak ktoś nie miał to niech się nie wypowiada. Oczywiście jeżeli ukrzywię alufelę to i CD może przerwać na takiej dziurze,ale kumplowi zrobiłem Na nowym LG i nie przerywa mu podczas jazy wogóle.Innym problemem jest sterownik tego CD po IDE. Stabilizatory przymocowałem z tyły CD i nie ma problemu z przegrzewaniem się.
Back to top

gimpi
Poziom 8
Poziom 8

Post#11 19 Apr 2006 16:10   

mam coś takiego w samochodzie i wiecie co wbrew pozorom wcale nie przeywa (no moze tylko na takich wybojach na których boje sie ze poodpadają koła :D ) jedyny problem jest taki ze CD'ek ma bardzo bardzo małą moc na wyjściu :cry:

PS. Artykuł o tym "tuningu" CD rom'a jest na www.chip.pl tytuł tego arykułu to chyba "druga młodość grajka"

POZDRAWIAM G.I.M.P.I
Back to top

MlodyAmator
Poziom 12
Poziom 12

Post#12 20 Apr 2006 17:56   

Witam.

A ja wam powiem, że mam to zamontowane od roku w fiacie 126p [!!!] i nie ma problemów z przerywaniem [LG x52] :D Muza leci płynnie, dźwięk bardzo ładny i nie ma wcale za mało mocy na wyjściu audio. Gdzieś czytałem, że z tyłu CD-ROM'u wyjście audio jest beznapięciowe, więc mocy nie ma, ale większość napędów posiada wyjście audio przez jack 3,5 i ja właśnie z niego wyciągnąłem sygnał. W brew pozorom nie ma na nim żadnych zakłóceń przez połączenie radiowe, ale przy połączeniu bezpośrednim [kablem] były jakieś zakłócenia, które wyeliminowałem podłączając "filtr" z kondensatorów.

Poniżej zamieszczam schemat zrobiony przezemnie, a podstawą tego jest materiał ze strony www.cdincar.prv.pl i własne konstrukcje.

Pozdrawiam.

CDinCar.JPG
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  CDinCar.JPG
 Contents:  
 Filesize:  41.5 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Apr 2006 17:56   

Back to top

gorka63
Poziom 11
Poziom 11

Post#13 22 Apr 2006 14:26   

ej mam sprawe niewiecie jak zrobic zeby cd-rom z kompa działal w domu jako odtwarzacz audio
?? prosze o kontakt
mally_12(malpa)o2.pl
Back to top

Łysacz
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 24 Apr 2006 10:35   

Albo robisz taki uklad jak wyzej i zamiast pod akumulator podlaczasz pod zasilacz 15V/2,5A lub bierzesz stary zasilacz AT lub ATX i podlaczasz i sluchasz. W AT musisz polaczyc ze soba odpowiednio kable 230V~ a w ATX w kostce do plyty glownej laczysz zielony do masy.

pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> odtwarzacz Cd-rom w samochodzie lub discman
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Przypominacz wł. lub wył. swiateł w samochodzie (39)
CD-ROM jak zrobić zwykły odtwarzacz CD??? (12)
Napęd CD-ROM jako odtwarzacz CD do samochodu (4)
CD-ROM >>>> Odtwarzacz audio. (31)
Prosze mi pomoc mam problem z schematem cd-rom w samochodzie (7)
CD Rom w samochodzie, jaki układ zasilający (6)
Cd rom w samochodzie czy można go uruchomić ? (3)
CD-ROM w samochodzie (48)
Discman mp3 w samochodzie jak zmniejszyć napięcie do 4,5V (8)
Jak to odfiltrować ??(discman w samochodzie na lm7805) (3)

Page generation time: 0.227 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed