Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

110/220 jakie oznaczenia


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> 110/220 jakie oznaczenia
Autor
Wiadomość
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3816
Miasto: NYC

Post#1 Post autora tematu 23 Maj 2003 16:29   

110/220 jakie oznaczenia


jakie oznaczeina musi miec travo co bedzie dawaz ze 110v na 220v wyjedzamy do usa i zabieramy z polski urzadzenia elektryczne potrebuje trafo co bedzie dawac na wtórnym 220v koło 400 watt , poszedłem do sklepu elektronicznego a tam zonk są tylko ze 220v na 110v , a jak poprosiłem o sam transformator to pani powiedziała ze nie wie jakie on powinien miec oznaczniea :) sam se zrobie

Moje artykuły: (Dodaj)
08 Luty 2014 Słuchawkowy OTL'ek z elektrody
Powrót do góry
   
jozefg
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5472
Miasto: Olsztyn

Post#2 23 Maj 2003 17:14   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Są w sprzedaży trafa 220/110V ,
Nic prostszego jak włączać je w USA odwrotnie!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Maj 2003 17:14   





Powrót do góry
   
uaz
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 12 Lip 2002
Posty: 941
Miasto: okolice Częstochowy

Post#3 23 Maj 2003 17:22   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


generalnie zasilacz transformatorowy co z 220 robi 110 w drugą stronę też zadziała. Ja mam w serwisie dwa takie połączone szeregowo jako trafo bezpieczeństwa - robię z 220 na 110V i potem znowu z 110 na 220V - dzięki temu mogę badać oscyloskopem np. zasilacz impulsowy po stronie pierwotnej. Używam zasilaczy od faxów na 110V - moje mają po 250 W.

W wersji prymitywnej można użyć nawet trafa od rubina połączonego jak autotransformator. Ma to chyba ok 300W.

Co do oznaczeń - to trzeba by poszperać już w katalogu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Maj 2003 17:22   





Powrót do góry
   
oldboy
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Mar 2002
Posty: 8496

Post#4 23 Maj 2003 19:40   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Zapytaj w : cyfronika(malpa)cyfronika.com.pl czy nie mają takich gotowych lub czy mogą wykonać na zamówienie 110V/220V/400VA. Miałem w tamtym roku problem z transformatorem TS120/36 do wzmacniacza WS-504. W przeciągu kilku dni nawinęli mi nowy bo w ofercie mieli na rdzeniu płaszczowym a ja potrzebowałem na rdzeniu toroidalnym. Zapłaciłem wtedy naprawdę niewielkie pieniądze ( z przesyłką do domu) ale to co imponuje to szybkość załatwienia sprawy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Maj 2003 19:40   





Powrót do góry
   
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3816
Miasto: NYC

Post#5 Post autora tematu 23 Maj 2003 20:49   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


ta tez wpadłem na ten pomysł , podłączyc odwronie transformator ten co był złozony i dawał 220/110 ale zajrzałem w srodek brzez dzurki w obudowie to zauwazyłem transformator i pełno elektroniki , dlatego hyba by niedziałał 110/220 a pujde jutro kupic jakies trafo 220/110 wiem ze sie da podłączyc ale poprostu mnie zdiwilo to co powiedziała babka ze sie nie da :) terez jestem 100%pewny ze miałem racjie

Moje artykuły: (Dodaj)
08 Luty 2014 Słuchawkowy OTL'ek z elektrody
Powrót do góry
   
jozefg
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5472
Miasto: Olsztyn

Post#6 23 Maj 2003 20:57   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


:arrow: Bo to co oglądałeś to nie był transformator tylko przetwornik tyrystorowy 220/110V :!:
I to się absolutnie nie nadaje!
:arrow: Musi być TRANSFORMATOR ! :!:
Powrót do góry
   
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3816
Miasto: NYC

Post#7 Post autora tematu 24 Maj 2003 14:51   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


wiem co ogladałem i wiem ze sie nie nadaje ,, dzisaj o 10:00 wysłałem jednego ze wspułpracowników do sklepaa elektronicznego i powiedziałem mu tak "kup transformator pierwotne 220V wtórne 110V i mocy 300VA" i tym razem pan w sklepie powiedzał mu ze to nie bedzie działać bo jest inna czestotliwosc w usa ....JA poszedłem do sklepa i kupiłem taki transformator co nie bedzsie działać :) ja nie wiem oco biega tym ludziom ja twierdze ze bedzie działac , fakt troche inna czestotliwosc ale transformator to transformato ..

Moje artykuły: (Dodaj)
08 Luty 2014 Słuchawkowy OTL'ek z elektrody
Powrót do góry
   
jozefg
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5472
Miasto: Olsztyn

Post#8 24 Maj 2003 15:16   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


:arrow: I bardzo dobrze :!:
Najwyżej przy 60Hz będzie miał moc o ~10% mniejszą...
Powrót do góry
   
Jerzy Bartnicki
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 561
Miasto: szczecin

Post#9 08 Lis 2009 22:12   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Witam
Myśle że prościej i taniej będzie zakup w USA sklepy o nazwie radio check lub cos bardzo podobne jest to tak tanie ze nawet w czasach naszego socjalizmu było nas stać. A teraz rada bo są dwa rodzaje: 1 małej mocy z transformatorem do zasilania radia lub cos podobnego, drugi dużej mocy (lekki elektroniczny do zasilania silników grzałek itp) ale nie nadaje się do radia.
Transformator 400W to jest kilka kilogramów wagi.
Pozdrawiam Jerzy
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lis 2009 22:12   





Powrót do góry
   
Alienzorg
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Lip 2003
Posty: 183
Miasto: Skierniewice/Chicago

Post#10 08 Lis 2009 23:03   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Witam

http://www.radioshack.com

Ale jak co odradzam ten sklep jest drogi, zaglądać do niego w ostateczności.
Powrót do góry
   
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1996
Miasto: Podkarpacie

Post#11 09 Lis 2009 00:03   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Witam .
Tu jest duży wybór :
http://www.toroidy.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=26&option=com_virtuemart&Itemid=2
Nie potrzeba nic kombinować a cena jest raczej przyjazna . :D
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> 110/220 jakie oznaczenia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
AZ1226 PHILIPS - jakie oznaczenia lasera? (3)
Blaupunkt RCD300. Jakie oznaczenia ma pamięć? (1)
Subwoofer - końcówka mocy. Jakie ma oznaczenia? (4)
zmiana zasilania z 220 na 110 w DVD LG czy to możliwe ? (8)
Ktore diody w zasilaczu Ps 2 w przerobce z 110 na 220? (1)
Przerobienie magnetowidu z 110 na 220.PRosze o pomoc (8)
jaka przejsciowka/adapter 110/220 ? (4)
Przetwornica napiecia 220/110 V (15)
110/220?? (6)
PHILIPS G110. Jakie są oznaczenia pozystora? (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS