Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



110/220 jakie oznaczenia


  Main Page -> Forum Index -> Other ->110/220 jakie oznaczenia Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
avatar
Level 35
Location: NYC
Joined: 09 Feb 2003
Posts: 3841
Helped: 137
Post rating: 74
avatar
Level 35
Post#1 23 May 2003 16:29  Topic author   

110/220 jakie oznaczenia


jakie oznaczeina musi miec travo co bedzie dawaz ze 110v na 220v wyjedzamy do usa i zabieramy z polski urzadzenia elektryczne potrebuje trafo co bedzie dawac na wtórnym 220v koło 400 watt , poszedłem do sklepu elektronicznego a tam zonk są tylko ze 220v na 110v , a jak poprosiłem o sam transformator to pani powiedziała ze nie wie jakie on powinien miec oznaczniea :) sam se zrobie

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Olsztyn
Joined: 01 Jan 2003
Posts: 5478
Helped: 171
Post rating: 75
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#2 23 May 2003 17:14    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Są w sprzedaży trafa 220/110V ,
Nic prostszego jak włączać je w USA odwrotnie!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
uaz
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: okolice Częstochowy
Joined: 12 Jul 2002
Posts: 940
Helped: 9
Post rating: 12
uaz
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#3 23 May 2003 17:22    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


generalnie zasilacz transformatorowy co z 220 robi 110 w drugą stronę też zadziała. Ja mam w serwisie dwa takie połączone szeregowo jako trafo bezpieczeństwa - robię z 220 na 110V i potem znowu z 110 na 220V - dzięki temu mogę badać oscyloskopem np. zasilacz impulsowy po stronie pierwotnej. Używam zasilaczy od faxów na 110V - moje mają po 250 W.

W wersji prymitywnej można użyć nawet trafa od rubina połączonego jak autotransformator. Ma to chyba ok 300W.

Co do oznaczeń - to trzeba by poszperać już w katalogu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
oldboy
VIP Zasłużony dla elektroda
Joined: 24 Mar 2002
Posts: 8482
Helped: 767
Post rating: 60
oldboy
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#4 23 May 2003 19:40    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Zapytaj w : cyfronika(malpa)cyfronika.com.pl czy nie mają takich gotowych lub czy mogą wykonać na zamówienie 110V/220V/400VA. Miałem w tamtym roku problem z transformatorem TS120/36 do wzmacniacza WS-504. W przeciągu kilku dni nawinęli mi nowy bo w ofercie mieli na rdzeniu płaszczowym a ja potrzebowałem na rdzeniu toroidalnym. Zapłaciłem wtedy naprawdę niewielkie pieniądze ( z przesyłką do domu) ale to co imponuje to szybkość załatwienia sprawy.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
avatar
Level 35
Location: NYC
Joined: 09 Feb 2003
Posts: 3841
Helped: 137
Post rating: 74
avatar
Level 35
Post#5 23 May 2003 20:49  Topic author   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


ta tez wpadłem na ten pomysł , podłączyc odwronie transformator ten co był złozony i dawał 220/110 ale zajrzałem w srodek brzez dzurki w obudowie to zauwazyłem transformator i pełno elektroniki , dlatego hyba by niedziałał 110/220 a pujde jutro kupic jakies trafo 220/110 wiem ze sie da podłączyc ale poprostu mnie zdiwilo to co powiedziała babka ze sie nie da :) terez jestem 100%pewny ze miałem racjie

Helpful post? + 0
Back to top
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Olsztyn
Joined: 01 Jan 2003
Posts: 5478
Helped: 171
Post rating: 75
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#6 23 May 2003 20:57    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


:arrow: Bo to co oglądałeś to nie był transformator tylko przetwornik tyrystorowy 220/110V :!:
I to się absolutnie nie nadaje!
:arrow: Musi być TRANSFORMATOR ! :!:

Helpful post? + 0
Back to top
avatar
Level 35
Location: NYC
Joined: 09 Feb 2003
Posts: 3841
Helped: 137
Post rating: 74
avatar
Level 35
Post#7 24 May 2003 14:51  Topic author   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


wiem co ogladałem i wiem ze sie nie nadaje ,, dzisaj o 10:00 wysłałem jednego ze wspułpracowników do sklepaa elektronicznego i powiedziałem mu tak "kup transformator pierwotne 220V wtórne 110V i mocy 300VA" i tym razem pan w sklepie powiedzał mu ze to nie bedzie działać bo jest inna czestotliwosc w usa ....JA poszedłem do sklepa i kupiłem taki transformator co nie bedzsie działać :) ja nie wiem oco biega tym ludziom ja twierdze ze bedzie działac , fakt troche inna czestotliwosc ale transformator to transformato ..

Helpful post? + 0
Back to top
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Olsztyn
Joined: 01 Jan 2003
Posts: 5478
Helped: 171
Post rating: 75
jozefg
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#8 24 May 2003 15:16    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


:arrow: I bardzo dobrze :!:
Najwyżej przy 60Hz będzie miał moc o ~10% mniejszą...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Jerzy Bartnicki
Level 23
Location: szczecin
Joined: 07 May 2009
Posts: 543
Helped: 51
Post rating: 2
Jerzy Bartnicki
Level 23
Post#9 08 Nov 2009 21:12    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Witam
Myśle że prościej i taniej będzie zakup w USA sklepy o nazwie radio check lub cos bardzo podobne jest to tak tanie ze nawet w czasach naszego socjalizmu było nas stać. A teraz rada bo są dwa rodzaje: 1 małej mocy z transformatorem do zasilania radia lub cos podobnego, drugi dużej mocy (lekki elektroniczny do zasilania silników grzałek itp) ale nie nadaje się do radia.
Transformator 400W to jest kilka kilogramów wagi.
Pozdrawiam Jerzy

Helpful post? + 0
Back to top
Alienzorg
Level 15
Location: Skierniewice/Chicago
Joined: 25 Jul 2003
Posts: 184
Helped: 3
Alienzorg
Level 15
Post#10 08 Nov 2009 22:03    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Witam

http://www.radioshack.com

Ale jak co odradzam ten sklep jest drogi, zaglądać do niego w ostateczności.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Stary1952
Level 33
Location: Podkarpacie
Joined: 17 Jul 2008
Posts: 1959
Helped: 163
Post rating: 48
Stary1952
Level 33
Post#11 08 Nov 2009 23:03    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Witam .
Tu jest duży wybór :
http://www.toroidy.pl/index.ph...option=com virtuemart&Itemid=2
Nie potrzeba nic kombinować a cena jest raczej przyjazna . :D

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Other -> 110/220 jakie oznaczenia
Page 1 of 1

Similar topics to 110/220 jakie oznaczenia

110/220?? (6)
Przetwornica napiecia 220/110 V (15)
jaka przejsciowka/adapter 110/220 ? (4)
Konwerter do lodówki z usa 220/110 (11)
Przerobienie magnetowidu z 110 na 220.PRosze o pomoc (8)
Ktore diody w zasilaczu Ps 2 w przerobce z 110 na 220? (1)
zmiana zasilania z 220 na 110 w DVD LG czy to możliwe ? (8)
Harman Kardon AVR70 wersja USA Przeróbka 110/220 (9)
Subwoofer - końcówka mocy. Jakie ma oznaczenia? (4)
Blaupunkt RCD300. Jakie oznaczenia ma pamięć? (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 1.121 seconds