Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



110/220 jakie oznaczenia


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis ->110/220 jakie oznaczenia Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3823
Miasto: NYC

avatar
Poziom 23
Post#1 23 Maj 2003 16:29  Autor tematu   

110/220 jakie oznaczenia


jakie oznaczeina musi miec travo co bedzie dawaz ze 110v na 220v wyjedzamy do usa i zabieramy z polski urzadzenia elektryczne potrebuje trafo co bedzie dawac na wtórnym 220v koło 400 watt , poszedłem do sklepu elektronicznego a tam zonk są tylko ze 220v na 110v , a jak poprosiłem o sam transformator to pani powiedziała ze nie wie jakie on powinien miec oznaczniea Smile sam se zrobie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5471
Miasto: Olsztyn

jozefg
Zasłużony dla elektroda
Post#2 23 Maj 2003 17:14    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Są w sprzedaży trafa 220/110V ,
Nic prostszego jak włączać je w USA odwrotnie!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
uaz
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 12 Lip 2002
Posty: 940
Miasto: okolice Częstochowy

uaz
Zasłużony dla elektroda
Post#3 23 Maj 2003 17:22    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


generalnie zasilacz transformatorowy co z 220 robi 110 w drugą stronę też zadziała. Ja mam w serwisie dwa takie połączone szeregowo jako trafo bezpieczeństwa - robię z 220 na 110V i potem znowu z 110 na 220V - dzięki temu mogę badać oscyloskopem np. zasilacz impulsowy po stronie pierwotnej. Używam zasilaczy od faxów na 110V - moje mają po 250 W.

W wersji prymitywnej można użyć nawet trafa od rubina połączonego jak autotransformator. Ma to chyba ok 300W.

Co do oznaczeń - to trzeba by poszperać już w katalogu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
oldboy
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 24 Mar 2002
Posty: 8483

oldboy
Zasłużony dla elektroda
Post#4 23 Maj 2003 19:40    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Zapytaj w : cyfronika(malpa)cyfronika.com.pl czy nie mają takich gotowych lub czy mogą wykonać na zamówienie 110V/220V/400VA. Miałem w tamtym roku problem z transformatorem TS120/36 do wzmacniacza WS-504. W przeciągu kilku dni nawinęli mi nowy bo w ofercie mieli na rdzeniu płaszczowym a ja potrzebowałem na rdzeniu toroidalnym. Zapłaciłem wtedy naprawdę niewielkie pieniądze ( z przesyłką do domu) ale to co imponuje to szybkość załatwienia sprawy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3823
Miasto: NYC

avatar
Poziom 23
Post#5 23 Maj 2003 20:49  Autor tematu   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


ta tez wpadłem na ten pomysł , podłączyc odwronie transformator ten co był złozony i dawał 220/110 ale zajrzałem w srodek brzez dzurki w obudowie to zauwazyłem transformator i pełno elektroniki , dlatego hyba by niedziałał 110/220 a pujde jutro kupic jakies trafo 220/110 wiem ze sie da podłączyc ale poprostu mnie zdiwilo to co powiedziała babka ze sie nie da Smile terez jestem 100%pewny ze miałem racjie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5471
Miasto: Olsztyn

jozefg
Zasłużony dla elektroda
Post#6 23 Maj 2003 20:57    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Arrow Bo to co oglądałeś to nie był transformator tylko przetwornik tyrystorowy 220/110V Exclamation
I to się absolutnie nie nadaje!
Arrow Musi być TRANSFORMATOR ! Exclamation

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
avatar
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Lut 2003
Posty: 3823
Miasto: NYC

avatar
Poziom 23
Post#7 24 Maj 2003 14:51  Autor tematu   

Re: 110/220 jakie oznaczenia


wiem co ogladałem i wiem ze sie nie nadaje ,, dzisaj o 10:00 wysłałem jednego ze wspułpracowników do sklepaa elektronicznego i powiedziałem mu tak "kup transformator pierwotne 220V wtórne 110V i mocy 300VA" i tym razem pan w sklepie powiedzał mu ze to nie bedzie działać bo jest inna czestotliwosc w usa ....JA poszedłem do sklepa i kupiłem taki transformator co nie bedzsie działać Smile ja nie wiem oco biega tym ludziom ja twierdze ze bedzie działac , fakt troche inna czestotliwosc ale transformator to transformato ..

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5471
Miasto: Olsztyn

jozefg
Zasłużony dla elektroda
Post#8 24 Maj 2003 15:16    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Arrow I bardzo dobrze Exclamation
Najwyżej przy 60Hz będzie miał moc o ~10% mniejszą...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Jerzy Bartnicki
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 543
Miasto: szczecin

Jerzy Bartnicki
Poziom 18
Post#9 08 Lis 2009 21:12    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Witam
Myśle że prościej i taniej będzie zakup w USA sklepy o nazwie radio check lub cos bardzo podobne jest to tak tanie ze nawet w czasach naszego socjalizmu było nas stać. A teraz rada bo są dwa rodzaje: 1 małej mocy z transformatorem do zasilania radia lub cos podobnego, drugi dużej mocy (lekki elektroniczny do zasilania silników grzałek itp) ale nie nadaje się do radia.
Transformator 400W to jest kilka kilogramów wagi.
Pozdrawiam Jerzy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Alienzorg
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Lip 2003
Posty: 183
Miasto: Skierniewice/Chicago

Alienzorg
Poziom 14
Post#10 08 Lis 2009 22:03    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Witam

http://www.radioshack.com

Ale jak co odradzam ten sklep jest drogi, zaglądać do niego w ostateczności.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Stary1952
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1960
Miasto: Podkarpacie

Stary1952
Poziom 22
Post#11 08 Lis 2009 23:03    

Re: 110/220 jakie oznaczenia


Witam .
Tu jest duży wybór :
http://www.toroidy.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=26&option=com_virtuemart&Itemid=2
Nie potrzeba nic kombinować a cena jest raczej przyjazna . Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> 110/220 jakie oznaczenia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
110/220?? (6)
Przetwornica napiecia 220/110 V (15)
jaka przejsciowka/adapter 110/220 ? (4)
Konwerter do lodówki z usa 220/110 (11)
Przerobienie magnetowidu z 110 na 220.PRosze o pomoc (8)
Ktore diody w zasilaczu Ps 2 w przerobce z 110 na 220? (1)
zmiana zasilania z 220 na 110 w DVD LG czy to możliwe ? (8)
Harman Kardon AVR70 wersja USA Przeróbka 110/220 (9)
Subwoofer - końcówka mocy. Jakie ma oznaczenia? (4)
Blaupunkt RCD300. Jakie oznaczenia ma pamięć? (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS