Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



podłączenie silnika 3 fazowego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->podłączenie silnika 3 fazowego Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Sprzęt detektywistyczny
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
hainer
Poziom 1
Miasto: Rybnik
Dołączył: 15 Sty 2005
Posty: 1
hainer
Poziom 1
Post#1 04 Kwi 2006 22:48  Autor tematu   

podłączenie silnika 3 fazowego


Witam
Mam problem jak podłączyć silnik 3 fazowy do swojej instalacji 3 fazowej starego typu (kabel 4 żyłowy 3 fazy i przewód zerowy). Z silnika wychodzą 4 kable ale są one podłączone do jakiegoś wyłącznika z którego wychodzi już 5 kabli - 3 fazy przewód N i przewód zielonożułty. Jak mam to podłączyć jeżeli mam tylko 4 przewody w swojej instalacji?

Pomocny post? + -1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bogdand
Poziom 17
Miasto: Dydnia
Dołączył: 05 Sty 2006
Posty: 278
Pomógł: 18
Ocena postów: 8
bogdand
Poziom 17
Post#2 04 Kwi 2006 22:54    

podłączenie silnika 3 fazowego


Przewody fazowe z twojej instalacji do przewodów fazowych wyłącznika, Przewód neutralny twojej instalacji do zielonozółtego przy silniku.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
and61
Poziom 26
Miasto: Konstancin
Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 1079
Pomógł: 69
Ocena postów: 47
and61
Poziom 26
Post#3 05 Kwi 2006 11:49    

podłączenie silnika 3 fazowego


a tak na marginesie zwróć uwage na kierunek obrotów silnika,gdyby silnik kręcił się odwrotnie wystarczy zamiecić miejscami dwa przewody

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kaz K
Poziom 20
Miasto: Chrzanów
Dołączył: 13 Sty 2002
Posty: 523
Pomógł: 22
Ocena postów: 83
Kaz K
Poziom 20
Post#4 05 Kwi 2006 21:22    

podłączenie silnika 3 fazowego


Proponuje polaczyc razem przewod zielonozolty i niebieski i do niebieskiego z kabla zasilajacego a fazy to tak jak Kolega pisal. Moze byc ze ten wylacznik jest z jakims stycznikiem w srodku i potrzebny bedzie przewod N.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
andy1955
Specjalista Automatyk
Miasto: Coburg
Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 555
Pomógł: 107
Ocena postów: 8
andy1955
Specjalista Automatyk
Post#5 06 Kwi 2006 06:19    

Re: podłączenie silnika 3 fazowego


przewód zielonożółty to PE (potencjał ziemi) - należy go przyłączyć do korpusu np.silnika. Przewód niebieski (najczęściej) jest przewodem neutralnym (N). W przypadku silnika ,którego uzwojenia połączone są w gwiazdę podłącza się przewód neutralny do środka gwiazdy.
Ogólna zasada: przez przewód neutralny może płynąć prąd (suma wypadkowa trzech faz) a przez przewód uziemiający nie może w normalnym trybie pracy płynąć żaden prąd.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mechanix
Poziom 11
Miasto: Warszawa
Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 39
Pomógł: 1
mechanix
Poziom 11
Post#6 06 Kwi 2006 06:46    

Re: podłączenie silnika 3 fazowego


andy1955 Przeczytaj temat postu i dopiero wysyłaj

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bogdand
Poziom 17
Miasto: Dydnia
Dołączył: 05 Sty 2006
Posty: 278
Pomógł: 18
Ocena postów: 8
bogdand
Poziom 17
Post#7 06 Kwi 2006 10:13    

podłączenie silnika 3 fazowego


Zgadzam się z KazK, Można i tak to podłączyć tzn spiąć PE z N z wyłącznika z PEN z sieci. A z tym stycznikiem to różna sprawa bo przecież cewka może być na 230 albo 400V.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kaz K
Poziom 20
Miasto: Chrzanów
Dołączył: 13 Sty 2002
Posty: 523
Pomógł: 22
Ocena postów: 83
Kaz K
Poziom 20
Post#8 06 Kwi 2006 21:28    

podłączenie silnika 3 fazowego


Nie chodzi juz o sam stycznik tylko ze jesli z silnika czy wylacznika wychodzi przewod "neutralny" - niebieski i PE czyli ochronny a instalacja zasilajaca tzw. siec 4-przewodowa czyli TN-C to nalezy spiac te przewody (tym bardziej jesli nie wiadomo jak to jest polaczone -nalezaloby wezwac jakiegos "elektrykarza" ;-) by sprawdzil ale mozna jak pisalem polaczyc razem i bedzie ok. )
.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> podłączenie silnika 3 fazowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie silnika 3 fazowego (4)
podłączenie silnika 3 fazowego (3)
Podłączenie silnika 3 fazowego (1)
podłączenie silnika 1 fazowego (4)
Podłączenie silnika 3-fazowego (32)
podłączenie silnika 3-fazowego (2)
Podłączenie silnika 3-fazowego w sprężarce. (16)
Podłączenie przełącznika do silnika 3-fazowego (2)
Podłączenie silnika indukcyjnego 3-fazowego z hamulcem. (3)
Spręzarka, podłączenie do sieci silnika 3 fazowego... (20)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.212 seconds

elektroda.pl temat RSS