FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Regulowany wskaźnik wysokiego napięcia

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Regulowany wskaźnik wysokiego napięcia
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 05 Apr 2006 17:21   

Witam. Chciałbym sie was spytać jak zbudować wskaźnik napięcia który pokazywałby mi ze kondensatory zostały właśnie naładowane lub do pewnego stopnia naładowane> chodzi mi o ładowanie ich do napięcia około 180v. Właśnie to "około" chciałbym regulować, np. potencjometrem. wskaźniki akustyczne odpadają bo one nie sa przystosowane do tak wysokiego napięcia. Chyba ze ktoś wie jak je przerobić na wskazywanie wyższych napięć (150v-220v). Pomóżcie PLIS!!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Apr 2006 17:21   

Back to top

Loker
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 05 Apr 2006 18:08   

Troche nie rozumiem, o co Ci chodzi... do pomiaru napiecia sluzy zwykly miernik. Jakie wskazniki akustyczne?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Apr 2006 18:08   

Back to top

iwanak
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 05 Apr 2006 19:10   

Re: Regulowany wskaźnik wysokiego napięcia

Kondesator naładuje się do wartości napięcia, które do niego przyłożysz (zasilisz). Potrzebujesz regulowanego źródła napięcia i woltomierza, który pokaże napięcie w miejscu , które mierzysz, jeśli na kondensatorze to to jest napięcie naładowania kondensatora.
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Apr 2006 19:10   

Back to top

albert10
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 Post from the author of the topic 07 Apr 2006 22:25   

Widze ze napisalem to troche nie zrozumiale, wiec zacznijmy od poczatku. Podpiecie woltomierza jest najprostszym sposobem zmierzenia nap. na kondensatorach. Ja chcialbym nie przykladac woltomierza tylko miec gotowy urzadzenie w postaci diod LED. Kazdy wie jak wyglada equalizer audio. ja chcialbym zeby to mialo podobna budowe. dajmy na to 5 diod. 1 sie zapala gdy nap osiagnie np. 100 v, 2 gdy 110v itd. do 200 v. Ostatnia dioda wskaze mi ze napiecie na kondensatorach osiagnela ustalona przezemnie wartosc. Czy teraz potrafilibyscie mi pomoc??
Back to top

maga11
Poziom 11
Poziom 11

Post#5 08 Apr 2006 22:22   

albert10 wrote:
Widze ze napisalem to troche nie zrozumiale, wiec zacznijmy od poczatku. Podpiecie woltomierza jest najprostszym sposobem zmierzenia nap. na kondensatorach. Ja chcialbym nie przykladac woltomierza tylko miec gotowy urzadzenie w postaci diod LED. Kazdy wie jak wyglada equalizer audio. ja chcialbym zeby to mialo podobna budowe. dajmy na to 5 diod. 1 sie zapala gdy nap osiagnie np. 100 v, 2 gdy 110v itd. do 200 v. Ostatnia dioda wskaze mi ze napiecie na kondensatorach osiagnela ustalona przezemnie wartosc. Czy teraz potrafilibyscie mi pomoc??

No to wez ten układ z equalizera (jakieś gotowe kity pewnie są dostępne), i podaj na jego wejście napięcie z dzielnika, ew. jakaś diodę zenera za dzielnikiem do ograniczenia napięcia żebyś manipulując tym potencjometrem nie spalił reszty
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Regulowany wskaźnik wysokiego napięcia
Page 1 of 1
Similar topics
Pomiar wysokiego napięcia (2)
Transformator wysokiego napięcia. (9)
Generator wysokiego napięcia (2)
Generator wysokiego napięcia (12)
Generator wysokiego napięcia (14)
Transormator wysokiego napięcia (25)
Generator wysokiego napięcia (14)
Prosty regulowany stabiliaztor napięcia (5)
Generator wysokiego napięcia.... (4)
Generator wysokiego napięcia (7)

Page generation time: 0.141 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed