Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



ISKROGRAF, napisy na metalu, elektroiskrowy ołówek.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły ->ISKROGRAF, napisy na metalu, elektroiskrowy ołówek. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
tadzmierz
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Gubin
Dołączył: 18 Kwi 2004
Posty: 131
Pomógł: 16
Ocena postów: 9
tadzmierz
Poziom 13
Post#1 05 Kwi 2006 22:12  Autor tematu   

ISKROGRAF


I S K R O G R A F
Różne napisy na metalu można wykonać z pomocą elektroiskrowego ołówka, urządzeniem, które jest pokazane na rys.2. Za karkas 1 uzwojeń cewki 3, służy miedziana lub brązowa rurka długości 90 mm z zewnętrzną średnicą 6 mm i wewnętrzną 4 mm . Krążki 2 cewki wykonane są z preszpanu lub innego izolacyjnego materiału . Cewka nawinięta jest przewodem 0,6 mm do wypełnienia karkasu. Sprężyna 4, posiadająca 10—15 zwojów, wykonana jest ze stalowego przewodu o średnicy 0,2— 0,3 mm . Przycisk 5 można wytoczyć z ebonitu, tekstolitu, szkła organicznego, swoim końcem powinien on szczelnie wchodzić w karkas cewki.
Rdzeń 6 — stalowy. Wgłębienie w nim można wykonać pilnikiem. Na końcu rdzenia przepiłować z pomocą piłki do metalu dwa nacięcia, położenie pod kątem 90 stopni. Rdzeń powinien swobodnie, bez oporu, przesuwać się w rurce - karkasie cewki.
Składanie ołówka przeprowadzamy następująco. Z początku rdzeń włożyć w karkas cewki tak, żeby koniec karkasu znajdował się naprzeciwko nacięcia, nacięcia wytoczonego w rdzeniu. Potem lekkimi uderzeniami młotka zaklepać koniec rurki do wewnątrz, żeby ograniczyć przemieszczanie rdzenia. Po tym na końcach karkasu nałożyć i przykleić krążki 2 klejem.Na karkas-rurkę z tym, że klejem nawinąć jeden-dwa zwoje kalki. Potem obok przedniego krążka zostawić niewielki odcinek rurki, przylutować do niego koniec nawijanego przewodu i nawijając cewkę, układać przewód zwój przy zwoju. Zewnętrzne wyprowadzenie cewki wykonać miedzianym wielożyłowym izolowanym przewodem nie mniejszym niż 1 mm2 i długości około 1 m. Jego koniec połączyć z jednym wyprowadzeniem transformatora lub zakończyć «Krokodylkiem» w celu podłączenia źródła zasilania.
Cewkę trzeba owinąć 2—3 zwojami polichlorowinylowej taśmy lub szczelnie papierem. Po tym w tylnym końcu rurki-karkasu cewki wstawić sprężynę i przycisk, a w wycięcie rdzenia-elektrodę 7, w zastępstwie, której można zastosować stalową igłę lub kawałek stalowego lub wolframowego przewodu długości 15—20 mm z zaostrzonym końcem. Elektroda w czasie pracy zużywa się, dlatego należy ją okresowo wymieniać. Powierzchnia metalu, na którym wykonujemy napis powinna być gładka. Przed pracą należy zwilżyć ją naftą.
Praca z elektroiskrowym ołówkiem przebiega tak. Jedno wyjście wtórnego uzwojenia transformatora, zmniejszającego napięcie sieci do 3 -10 V, podłączamy do przedmiotu metalowego , drugie - z elektroołówkiem (patrz. rys. 3). Napisy wykonujemy, zbliżając elektrodę elektroołówka do powierzchni metalu. W momencie przybliżenia elektrody do metalu zamyka się obwód zasilania cewki, i jej elektromagnetyczne pole wciąga z powrotem rdzeń. Przy tym między elektrodą i metalem przeskakuje iskra, która zostawia ślad na metalu.
Б. ВОСТРИКОВ г. Астрахань
РАДИО N 11, 19
Tłumaczenie : Tadzmierz

Załączniki:

Oceń post: + +3 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj) (Pokaż wszystko)
06.01.2015 BSM15GD120DN2
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Moderator
Miasto: Olesno Śląskie
Dołączył: 17 Sie 2004
Posty: 28147
Pomógł: 1714
Ocena postów: 132
_PREDATOR_
Konto firmowe
Moderator
Post#2 05 Kwi 2006 22:29    

ISKROGRAF


No dobra, a z czego jest wykonany element nr.7?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1141
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 21
Post#3 06 Kwi 2006 00:06    

Re: ISKROGRAF


_PREDATOR_ napisał:
No dobra, a z czego jest wykonany element nr.7?
było napisane przeciez :D
Cytat:
elektrodę 7, w zastępstwie, której można zastosować stalową igłę lub kawałek stalowego lub wolframowego przewodu długości 15—20 mm z zaostrzonym końcem.


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
badyl00
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Iwonicz
Dołączył: 10 Lip 2004
Posty: 690
Pomógł: 29
Ocena postów: 1
badyl00
Poziom 19
Post#4 06 Kwi 2006 00:21    

Re: ISKROGRAF


Tylko ruscy mogli coś takiego wymyślić :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
konst
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 28 Paź 2004
Posty: 208
Pomógł: 2
Ocena postów: 2
konst
Poziom 15
Post#5 06 Kwi 2006 08:15    

ISKROGRAF


a ma ktoś zdjęcia jak to wychodzi?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Mishot
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Bochnia
Dołączył: 20 Paź 2003
Posty: 627
Pomógł: 39
Ocena postów: 4
Mishot
Poziom 19
Post#6 06 Kwi 2006 12:33    

ISKROGRAF


[quote[(...)ć. Powierzchnia metalu, na którym wykonujemy napis, powinna być
Praca z elekt(...)[/quote]
jaka powinna być? czysta? przetarta papierem ściernym? ...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1141
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 21
Post#7 06 Kwi 2006 13:50    

Re: ISKROGRAF


konst napisał:
a ma ktoś zdjęcia jak to wychodzi?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2497970#2497970
tutaj umieścilem fotkę napisu na mieczu. Napis zrobiony właśnie za pomocą iskrografu, też samoróbka. W piątek postaram się obadac jak zosytał zrobiony tamten iskrograf i porównam z tym projektem.
Mishot napisał:
(...)ć. Powierzchnia metalu, na którym wykonujemy napis, powinna być
Praca z elekt(...)
jaka powinna być? czysta? przetarta papierem ściernym? ...

No na pewno nie powinna być np zardzewiała czy brudna. No chodzi o to, by była warstwa dobrze przewodząca, czyli najlepiej świeżo wyszlifowana :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kopernik8
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Grodzisk Maz.
Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 628
Pomógł: 10
kopernik8
Poziom 19
Post#8 06 Kwi 2006 22:59    

Re: ISKROGRAF


U mojego brata w warsztacie lezy fabryczne urządzenie a nazywa sie ELEKTROOPIS DWUKOLOROWY :)
pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
badyl00
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Iwonicz
Dołączył: 10 Lip 2004
Posty: 690
Pomógł: 29
Ocena postów: 1
badyl00
Poziom 19
Post#9 06 Kwi 2006 23:01    

Re: ISKROGRAF


Może zrobiłbyś jakieś fotki?? Albo rozrysował schemat i opisał elementy i budowę??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kopernik8
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Grodzisk Maz.
Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 628
Pomógł: 10
kopernik8
Poziom 19
Post#10 06 Kwi 2006 23:35    

Re: ISKROGRAF


trochę trudne zadanie, bo sprzet lezy na mazurach :/
Ale gdy pojadew swieta do neigo to wyłudze cały sprzet od neigo:P
pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Warszawa
Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7061
Pomógł: 1230
Ocena postów: 93
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#11 07 Kwi 2006 00:24    

Re: ISKROGRAF


Powierzchnia obrabiana tą elektrodrążarką powinna być gładka, autor także zaleca pokryć ją naftą - (chodzi o zanurzenie w nafcie a nie zwilżenie) ale ja bym nie ryzykował z naftą ze względu na możliwość się jej zapalenia).

Może też być woda dejonizowana, ważne by płyn był nieprzewodzący, niereagował z obrabianym metalem i był w miarę przezroczysty.
Układ działa na zasadzie samoprzerywającego się dzwonka (tu bez czaszy), gdzie jeden styk jest związany z elektromagnesem a drugi to obrabiany przedmiot.
W momencie wciągnięcia rdzenia (po dotknięciu końcówką do obrabianego metalu) następuje rozwarcie obwodu, przepięcie na cewce i związana z tym iskra odparowująca lokalnie materiał (tworzy mikrokrater), elektromagnes odpuszcza obwód się zamyka i tak dalej.

Tam jest jeszcze uwaga, że układ powinien być zaopatrzony w filtry przeciwzakłóceniowe (np. taki przelotowy od urządzeń AGD) na obwodzie pierwotnym, bo urządzenie sieje zakłóceniami w.cz.
Możliwe też jest zasilanie układu prądem stałym.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
h jaworski
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Tychy
Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 4392
Pomógł: 394
Ocena postów: 43
h jaworski
Poziom 24
Post#12 07 Kwi 2006 15:10    

ISKROGRAF


jeżeli metal zanużymy w nafcie i całe wyładowanie elektrycznie też odbywa się w nafcie to nie ma w tedy dostępu powietrza i nic sie nie zapali sam kiedyś się tak bawiłem za młodu robiłem wyładowania elektryczne o długości 2 cm w benzynie i też zachodziłemo głowę dlaczego to wszystko nie wybuchło przeciesz palą się tylko opary czyli jak zalejemy metal na 1 cm i całe wypalanie też jest w nafcie i nic się nie wydobywa na zewnątrz to nie ma niebezpieczeństwa zapłonu a sam rysunek też jest pewnie dużo leprzy bo tak by to wszystko mogło być zakopcone od łuku elektryczniego i sam rysunek był by wtedy dużo gorszy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
hscx
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: Warszawa
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 3
hscx
Poziom 2
Post#13 07 Kwi 2006 21:53    

Re: ISKROGRAF


Bardzo podobny elektromagnes z rdzeniem można wyciągnąć z niektórych typów elektrozamków domofonowych.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Warszawa
Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7061
Pomógł: 1230
Ocena postów: 93
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#14 07 Kwi 2006 21:58    

Re: ISKROGRAF


Można też coś takiego zrobić z zapalarek elektrycznych do gazu działających na opisanej powyżej zasadzie TYLKO NALEŻY PRZEWINĄĆ UZWOJENIE NA NISKIE NAPIĘCIE !

NIE WOLNO UŻYWAĆ TAKIEGO URZĄDZENIA PRACUJĄCEGO POD NAPIĘCIEM SIECIOWYM

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bifi
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Niedzica
Dołączył: 17 Wrz 2003
Posty: 122
Pomógł: 11
bifi
Poziom 13
Post#15 09 Kwi 2006 12:48    

ISKROGRAF


Witam
Ja sie bawilem w "grawerowanie" w metalu, ale sprzet mialem inny. Jako elektrody uzylem wegla z baterii alkalicznej. Fajnie dzialalo, dopoki kolega nie wpadl na pmysl, zeby nasza baterie kondensatorow na 300 do 400 v (rozne kondensatory) okolo 4mF(!) podpiac do mostka prosto z sieci (UWAGA, BARDZO NIEBEZPIECZNE) przez cewke do elektrody weglowej.

Kolega utrzymal luk elektryczny przez 3 sekundy, wtedy cewka (prymitywnie nawinieta z drutu ze starego transformatora) zaczela sie palic.
Wczesniej gdy bylo niskie napiecie, przez transformator, to jeszcze to jakos szlo, ale przy napieciu okolo 310V robilo praktycznie od razu dziure.
Zeby nie wywalilo nam bezpiecznikow, to podlaczylismy szeregowo z mostkiem zarowke.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
WoWo
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Hannover
Dołączył: 26 Paź 2002
Posty: 181
Ocena postów: 12
WoWo
Poziom 14
Post#16 14 Kwi 2006 16:26    

Re: ISKROGRAF


Witam...

fajne, juz mysle, czy nie mozna tego "ozenic" z ploterem pisakowym, mam taki formatu A3. W miejsce pisaka wlozyc Iskrograf.
- co sadzicie ?

pozdrawiam
WoWo

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1141
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 21
Post#17 14 Kwi 2006 22:14    

ISKROGRAF


no czemu nie skoro są np ploterowe wycinarki laserowe czy coś :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
zajac125
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 2
zajac125
Poziom 2
Post#18 09 Lut 2007 22:51    

Re: ISKROGRAF


Ile jest wart taki elektropisak, posiadam takie urządzenie na sprzedanie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
seba20
Poziom 10
Poziom 10
Miasto: Nie za duże
Dołączył: 26 Cze 2007
Posty: 58
Ocena postów: 16
seba20
Poziom 10
Post#19 28 Mar 2010 00:11    

Re: ISKROGRAF


Czy wie ktoś ile warstw powinno być nawinięte na cewce ja mam nawinięte 3 i przy 5,5v ac cewka się nagrzewa dość mocno. Jak mocna ma być sprężyna, w opisie nie ma nic o tym.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> ISKROGRAF, napisy na metalu, elektroiskrowy ołówek.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Pisak elektroiskrowy - iskrograf (23)
Iskrograf ( elektropisak ) (18)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS