Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Technika Sceniczna i Studyjna -> Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?
Autor
Wiadomość
!ron
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Mar 2005
Posty: 611
Miasto: Żywiec

Post#1 Post autora tematu 08 Kwi 2006 20:00   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Witam wszyskich.

Chcialbym zapytac jakie znacie sposoby zrobienia podfrezowan pod glosniki, tak aby ladnie wpadaly one w otwory i wyrownaly sie z plyta czolowa?

Moje artykuły: (Dodaj)
15 Październik 2014 Visaton Aria Light - monitorki do PC
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Kwi 2006 20:00   





Powrót do góry
   
md
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 4499

Post#2 08 Kwi 2006 20:05   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Kup sobie frezarkę za 80zł i będziesz miał jak znalazł do domowego majsterkowania. W hipermarketach widziałem w tej cenie frezarki z kompletem frezów.
Powrót do góry
   
!ron
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Mar 2005
Posty: 611
Miasto: Żywiec

Post#3 Post autora tematu 08 Kwi 2006 21:17   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


.................... no coment. Ale ja używam widelca i noża do jedzenia no chyba, że u was je sie drewno.......

Ale na serio to chcialbym sie dowiedziec jak zrobić cos takie, tanimi i domowymi sposobami.

A jesli pojawiac sie beda kolejen glupie odpowiedzi to zamykam temat albo zglasz adminowi i sie skończy.

Moje artykuły: (Dodaj)
15 Październik 2014 Visaton Aria Light - monitorki do PC
Powrót do góry
   
md
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 4499

Post#4 08 Kwi 2006 21:25   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Frezowanie pod głośniki trzeba zrobić dokładnie, bo nie będzie hermetyczne i tyle. Jeżeli nie masz zamiaru tego robić frezarką, to sobie podaruj.
Powrót do góry
   
!ron
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Mar 2005
Posty: 611
Miasto: Żywiec

Post#5 Post autora tematu 08 Kwi 2006 22:05   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Czlowieczku moj malutki, nie strasze tylko stwierdzam fakt, a jesli myslisz ze masz high level i jesteś master we wszystkim to ... (śmiech na sali)

Zawsze myslalem, że elektroda to miejsce gdzie można uzyskac jakies dobre rady, że tu udziela sie pomocy. No widac mylilem sie ze wzgledu na takich jak ty (z malej litery-bo maly czlowieczek)

Poza tym nie musisz mnie uczyc o tym, ze to musi byc hermetyczne, a jeśli tylko tyle potrafisz doradzic to udowodniles, że twoja wiedza jest na poziomie zabloconego kraweznika.

Nie wypowiadaj sie juz w tym temacie bo szkoda miejsca na twoje odpowiedzi, bo sa one porownywalne z odpowiedziami przeciętnie inteligentnego glona rzecznego.

Daj sie wypowiedziec tym, ktorzy sie na tym znają.

:-)

Pozdrawiam

Moje artykuły: (Dodaj)
15 Październik 2014 Visaton Aria Light - monitorki do PC
Powrót do góry
   
kris_k73
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 18 Gru 2005
Posty: 257
Miasto: Katowice

Post#6 08 Kwi 2006 22:07pomocny post - solucja   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


mój tani sposób to :
1 etap....obróbka zgrubna - dłuto + młotek ( bardzo pomocna,na frezowanie zostaja tylko śladowe ilości płyty,które lekko sie usuwają)
2 etap...frezowanie wykańczające -wiertarka z frezem( taki do wiertarki spec.chyba cos koło 20 zł),przy wiertarce ogranicznik głebokości wiercenia ( taki nastawny zderzak już na wyposażeniu wiertarki)
3 etap...uzupełnianie ewentualnych ubytków po obwodzie szpachlą:)....
efekt - conajmniej dobry ,do ideału troszkę brakuje...ale to ze względu na niecierpiliwość raczej :P....

dodam ,że hermetycznośc idealna :)

pozdrawiam
Powrót do góry
   
darkone
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 795

Post#7 08 Kwi 2006 22:17pomocny post - solucja   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


nie ten dzial ale to juz szczegol...
nie polecam frezowania domowymi sposobami bo bardzo latwo mozna uszkodzic sobie plyte. Domowe "frezowanie" jest mozliwe tylko na plycie wiorowej ktora mozna nieco zjechac ale trzeba byc przy tym bardzo ostożny. ogolnie rzecz biorąc proponuje taka metode(nie frezowanie):
robisz wieksza dziure w plycie czołowej tak zeby glosnik wchodzil caly w nia
nastepnie wycinasz okrąg z płyty wiorowej na ktory nachodzi glosnik. ta obrecz musi byc taka zeby przytrzymala glosnik i rownoczensnie mozna było ją przykrecic z tylu do płyty czołowej. rozumiesz co własnie napisałem?
potem jesli ze 2cm bedzie ci za duzo to mozesz sobie wyciac ile chcesz takich mniejszych okregow np z plyty paździerzowej, zeby wchodzily przez plyte czołowa ale nie byly wieksze od dziury w plycie czołowej ani mniejsze niz obręcz. skrecasz te mniejsze obrecze do tej obreczy i powstacie ci taka "wkładka" ktora z tylnej strony plyty czolowej wkladasz i przykrecasz, i masz efekt bardzo ładnego frezu. z tym ze do tego trzeba miec dosc spore zdolnosci manualne.
Powrót do góry
   
!ron
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Mar 2005
Posty: 611
Miasto: Żywiec

Post#8 Post autora tematu 08 Kwi 2006 22:29   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


no to jest bardzo dobry sposob. Wydaje mi się, że nei bede z tym mial wiekszych problemów. Przez wakacje bede sie z tym bawil a owoce mojej pracy przedstawie w DIY.

Moze jeszcze jakies pomysly?

Moje artykuły: (Dodaj)
15 Październik 2014 Visaton Aria Light - monitorki do PC
Powrót do góry
   
djpolb
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 227
Miasto: Zamość

Post#9 09 Kwi 2006 20:38pomocny post - solucja   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Ja zrobilem frezarke w ten sposob. Pomysl zaczerpnalem gdzies na forum DIY na elektrodzie. Koszt zrobienia tego jest niewielki a mozna tym cokolwiek zdzialac. Jako glowny statyw uzylem starej oski od roweru i do tego dorobilem uchwyt na wiertarke w taki sposob ze moge go nalozyc na te oske i regulowac jego wysokosc za pomoca nakretek na osce. Jako frezu uzylem starego zlamanego wiertla. Calosc okazala sie calkim dobrym sposobem na wykonanie frezow pod glosnik. Oczywiscie nie obylo sie bez uszczerbionych kawalkow plyty ale mozna to pozniej wyrownac szpachla. Umieszcze tez zdjecie pierwowzoru na podstawie ktorego zrobilem swoje "dzielo" :)

Załączniki:
Powrót do góry
   
!ron
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Mar 2005
Posty: 611
Miasto: Żywiec

Post#10 Post autora tematu 09 Kwi 2006 21:44   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Świetny pomysł a przy tym nie trzeba sie urobic tyle co proponowal kolega wczesniej. Widze ze to nawet ładnie wychodzi. No to mi sie podoba.

ciekawe czy ktos ma jeszcze jakis pomysl:p

Moje artykuły: (Dodaj)
15 Październik 2014 Visaton Aria Light - monitorki do PC
Powrót do góry
   
Malcolm 25
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 7
Miasto: Kraków

Post#11 10 Kwi 2006 12:29pomocny post - solucja   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Osobiscie polecam tania frezarkę i odpowiedni frez. A oto jak to mozesz zrobić:

1. Otwory na glosniki musisz wykonac dość starannie.. muszą być gładkie i równe, poniewaz podczas frezowania bedą pracowału jako prowadnica.
2. Musisz mieć frezarke z odpowiednim frezem ( czy ja to juz pisałem?? )
Polecam frez z własnym prowadzeniem łożyskowym.
3. Kółko które pozostało po wycieciu otworu powinieneś wykorzystać jako podstawkę, musisz je jedynie nieco zmniejszyć ... pomoże ci to uniknąć falowania poziomego wyfrezowanego otworu.
4. potem jedynie wystarczy wprawnie objechać otwór frezem i gotowe.

P.S. odradzam nóz i wideleć ;)
Powrót do góry
   
Macias+-
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Sty 2004
Posty: 477
Miasto: Gdynia

Post#12 10 Kwi 2006 12:54   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


darkone podal niezle rozwiazanie ale niepotrzebnie pokomplikowal ...
prosta sprawa ...
scianke na ktorej ma byc glosnik robisz z dwoch plyt o takim samym wymiarze (odrazu zyskasz na sztywnosci)
przykladowo glosnik ma wysokosc kolnierza12mm , to robisz dziure w pierwszej plycie (powiedzmy 18mm) taka zeby glosnik przykrecic ....
druga plyte masz grubosci 12 mm (czyli tyle co wysokosc kolnierza glosnika) wycinasz w niej otworz o srednicy kolnierza , sklejasz i skrecasz wkretami obie plyty i wsio ...
nalezy pamietac zeby otworz w plycie 12mm wyciac wmiare idealnie wyrynarka , jezeli nie masz zdolnosci rownego wyrzynania to wycinasz otwor troche mniejszy i poprawiasz pilnikiem , potem papierkiem i masz idealnie rowny okrag :)
pzdr
Powrót do góry
   
darkone
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 795

Post#13 10 Kwi 2006 14:30   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


no wiesz ale nie kazdy ma roznej grubosci plyty, ja np nie mam 10mm ani 12 tylko 20mm i tak robilem podfrez
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Kwi 2006 14:30   





Powrót do góry
   
Macias+-
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Sty 2004
Posty: 477
Miasto: Gdynia

Post#14 10 Kwi 2006 14:35   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


no juz bez przesady ??
jak sie zajmujesz budowa kolumn czy subwooferow to nie mow ze nie mozesz sie wybrac do sklepu, stolarza, czy innego tartaku .....

a pozatym nawet jak masz te plyty 20mm to lepiej i latwiej by bylo wyciac 2x wymiar frontowy niz jakies okregi wycinac ....
1 mniej roboty.... 2 sztywniejsza obudowa ....

no i jeszcze pomijam fakt "frezu" na 20mm ... nie uwazasz ze za gleboki troche bedzie jak na glosnik majacy wysokosc kosza 10mm ??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Kwi 2006 14:35   





Powrót do góry
   
darkone
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 795

Post#15 10 Kwi 2006 14:37   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


hehe wszystkie płyty mam ze starych szaf i powiem ze nie ma roznicy miedzy taką a kupioną, tyle ze samemu wycinam i koszt mam zerowy ;]
Powrót do góry
   
Macias+-
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Sty 2004
Posty: 477
Miasto: Gdynia

Post#16 10 Kwi 2006 14:42   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


no wiesz ...
niektorym zalezy na jakosci wykonania a nie na obudowie na "odwal"
a glosnik zbyt gleboko "podfrezowany" wyglada gorzej niz bez "frezu"
Powrót do góry
   
darkone
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 795

Post#17 10 Kwi 2006 14:50   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


chcialbys tak dobrze wykonywac obudowy... ;] ja nie ide na latwizne przycinam wszystkie plyty sam i wychodzi to idealnie, po zaszpachlowaniu NIE MA roznicy miedzy tym wykonaniem a wykonaniem stolaża. jak sie dojdzie do wprawy to granica błędu to max 0,3mm chociaz i ta sie żadko zdarza, pozatym sa takie przyrządy jak automatyczny hebel, szlifierka oscylacyjna, kątowa :)
Powrót do góry
   
Macias+-
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Sty 2004
Posty: 477
Miasto: Gdynia

Post#18 10 Kwi 2006 14:56   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


hmm ale mi sie wydawalo ze temat byl o frezowaniu
zreszta nie wazne ... mysle ze na temat "frezowania" zesmy powiedzieli juz wszystko co wiemy , wiec nie ma sensu sie traz wyklucac :)

pozdrawiam
Powrót do góry
   
md
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 4499

Post#19 10 Kwi 2006 15:42   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Frezarka służy również do wycinania okrągłych otworów,
Powrót do góry
   
darkone
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 795

Post#20 10 Kwi 2006 15:54   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


zwykła złośliwośc. zamiast pomoc tylko krytykujesz. nie slyszales kiedys ze wszystko sie da zrobic mając tylko chęci BEZ NARZEDZI

a niby jak okreslic tą czynnosc jak nie frezowanie? nie ma innego odpowiednika tego slowa. Frezowanie nie oznacza uzycia Frezarki natomiast wywyodzi sie od tego narzędzia.
Powrót do góry
   
md
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 4499

Post#21 10 Kwi 2006 16:08   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Możesz mi wierzyć lub nie, ale warto wydać 70zł na frezarkę górnowrzecionową, która jest idealnym narzędziem do takich prac.
Powrót do góry
   
Macias+-
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Sty 2004
Posty: 477
Miasto: Gdynia

Post#22 10 Kwi 2006 16:15   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


md
a moze Ty poczytaj dokladnie moje posty co ??
czy ja keidykowiek chcociarz wspomnialem o uzyciu frezarki ??
moj tekst ktory zacytowales tyczyl sie polemizacji z darkone a nie calego temtu (zeby byla jasnosc)

apropo Twojego zachwalania frezarki ...
zauwaz ze bardzo wiele osob robi cos jak najnizszym kosztem , kupuja glosniki za niecale 100zl i chca cos z tego wmiare wykrzesac ... a Ty proponujesz zakup frezarki za 70zl ...
owszem jest to najlepsze wyjscie ale nie kazdego stac na wydanie 7 dych tylko po to zeby miec fachowo wyfrezowany otwor ...
Powrót do góry
   
darkone
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 795

Post#23 10 Kwi 2006 16:22   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


tak ale to nie sztuka wyfrezowac mając wszystko co nam potrzeba do tego tj frezarke. sztuka jest zrobic to nie majac frezarki tak zeby efekt był porownywalny czyt. kombinowac. a takie porady niefachowe wcale nie zanizają poziomu elektrody! bez przesady, robie wiele rzeczy ktore mozna by bylo zrobic 100 razy łatwiej majac narzedzia. chocby glupie wykonywanie ukladow, ja nie mam specjalnych narzedzi i robie to lakierem do paznokci ale dziala i to sie dla mnie liczy. to samo jest z tym nieszczesnym frezowaniem. W zyciu nie zawsze mozna sobie na wszystko pozwolic. nie wiemy czy autor przypadkiem nie ma pieniedzy na tą frezarke - co w polsce jest codziennoscią. czasami jestesmy zmuszeni zrobic to inaczej. Nie mozna sie z innych nasmiewac ze: "wykonujemy nożem kuchennym, przytrzymując płytę wiórową widelcem" a ponadto osądzając pytanie jako głupie. Pytanie wcale nie jest glupie. To jest wlasnie zanizanie poziomu elektrody. Odpowiedzi typu: "jest opcja szukaj" albo "glupie pytanie glupia odpowiedz". Jesli bedziemy tak pisac to juz nie dosc ze juz nikt nie bedzie chcial zadawiac pytan to jeszcze nikt nie pomoze :) takie jest moje zdanie - oftop ale coż
Powrót do góry
   
przemo-lukas
Moderator Akustyka
Moderator Akustyka


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 5464
Miasto: Ostrów Mazowiecka

Post#24 10 Kwi 2006 17:39   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Panowie,
najlepiej frez jest wykonać frezem(nażędziem) a nie starym wiertłem, chodzi tu o kąty: skrawania, przyłożenia, natarcia, więc czy zrobię to frezarką czy wiertarką na statywie(zresztą własnej produkcji) to nie ma znaczenia, a chodzi tylko o dokładność wykonania i odpowiedni dobór nażędzia skrawającego.Zresztą ten pomysł z wiertarką wydaje się lepszy, gdyż cały zestaw wydaje się sztywniejszy.
Chylę czoła przed konstruktorem statywu, ale jeśli zmienisz stare wiertło na frez palcowy, to dokładność wykonania bedzie o niebo większa.
Powrót do góry
   
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 23686
Miasto: Oława

Post#25 10 Kwi 2006 19:43   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


czytałem kiedyś książkę, w której bohater zadeklarował chęć kupienia DOBREGO, TANIEGO i EKONOMICZNEGO używanego samochodu. Wtedy jego kolega zapytał go: a po co ci TRZY samochody?
Podobnie sprawa ma się tutaj: mam rozebraną szafę, głośnik i chęci - jak zrobić profesjonalnie wyglądający subwoofer???
Oczywiście że zrobienie fazy w płycie pod głośnik (bo skoro nie używamy frezarki, to nie jest to frezowanie) jest możliwe dłutem, a nawet wspomnianym widelcem, czy nawet zębami, ale czy któryś z was próbował przeliczyć czas spędzony przy takiej robocie, nerwy przy tym stracone, efekt końcowy na pieniądze? Bo coś widzę, że słabo go cenicie...
Jeśli ktoś zamierza robić subwoofery prze czas dłuższy, to zakup nawet tej najtańszej frezarki będzi dobrą inwestycją. A jeśli to ma być jednorazowy "strzał" to przecież można udać się do zakładu stolarskiego, gdzie za kilka złotych wytną nam otwór z fazką tak, jak tego chcemy. To samo z cięciem płyt. Niech mi nikt nie próbuje wmówić, że potrafi ręczną piłą przyciąć płyty lepiej niż stolarz (a właśnie - stolaRZ panowie) na ramie...
Dlatego też w tej dyskusji, a momentami pyskówce, biore stronę pana md i w pełni go popieram. I radze też spokojnie i ZE ZROZUMIENIEM przeczytać jego ostatni post.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Kwi 2006 19:43   





Powrót do góry
   
Macias+-
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Sty 2004
Posty: 477
Miasto: Gdynia

Post#26 10 Kwi 2006 19:50pomocny post - solucja   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


a powiedzcie mi jaki maksymalny otwor mozna wyciac frezarka ??
czy da rade 40cm ??
pzdr
Powrót do góry
   
djpolb
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 227
Miasto: Zamość

Post#27 10 Kwi 2006 20:10pomocny post - solucja   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Moze zle to ujalem ze robilem to starym wiertlem. Mianowicie podczas robienia uchwytu na wiartakre do tejze frezarki zlamalem nowe wiertlo wiec to co zostalo posluzylo mi wlasnie jako frez. Bylo ostre wiec bez problemu szlo w plyte. A jesli chodzi o rozmiar czy da rade 40 cm to przy konstrujkcji wlasnorecznej wszystko zalezy od uchwytu jaki zrobisz. Ja moge robic otwory nawet po 70 cm ale beda one juz malo precyzyjne wiec lepiej to zrobic fachowym narzedziem. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
md
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 4499

Post#28 10 Kwi 2006 20:38pomocny post - solucja   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Macias+- napisał:
a powiedzcie mi jaki maksymalny otwor mozna wyciac frezarka ??
czy da rade 40cm ??
pzdr

W zestawie są prowadnice umożliwiające frezowanie i wiercenie otwórów o średnicy 50cm (promień 25cm).
Powrót do góry
   
darkone
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 795

Post#29 10 Kwi 2006 20:44pomocny post - solucja   

Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


no wlasnie uwazam ze to jest błędne myslenie. Ja wole wiecej czasu stracic niz pieniedzy, ja sie licze z pieniedzmi poniewaz jeszcze nie zarabiam. A teraz pomysl sobie ze za kazdą taką pierdołę ktorą mozna wykonac samemu tracąc wiecej czasu bedziesz musial zaplacic - to okaze sie ze budrzetu nie starczy! nie mozna tak myslec. Prosze zrozumiec autora a nie probowac mu wmawiac zeby sobie frezarke kupił bo nie o to tu chodzi. gdyby Autor mial pieniądze to by sobie takową kupił i nie zakladalby tego postu - to jest chyba jasne?

ps.
Cytat:
Niech mi nikt nie próbuje wmówić, że potrafi ręczną piłą przyciąć płyty lepiej niż stolarz (a właśnie - stolaRZ panowie) na ramie...


ależ owszem ja potrafie i juz ci mowie jak:
1. Mam piłe stołową wiec ustawiam ogległosc jeden ciach i płyta idealnie rowna
2. Najpierw wyżynarką tniemy tak 1-2 mm ZA narysowaną linią nastepnie bierzemy hebel - taki automatyczny na prąd- i docinamy do rownosci i do naszej lini

gwarantuje ci ze nie spostrzeżesz rożnicy!
Powrót do góry
   
!ron
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Mar 2005
Posty: 611
Miasto: Żywiec

Post#30 Post autora tematu 10 Kwi 2006 21:45   

Re: Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?


Troche odbiegliście mi od tematu, ale spoko dowiedzialem sie paru ciekawych rzeczy.

Teraz sprostowanie. Nie mam pieniedzy na narzędzie za 70zl! Wiertarke mam Topexa, narzedzia mam od ojca który naprawia nimi swoja ciężarówke. Wiertla mam stare, sam je ostrze co jakiś czas. Śrubokrety też czasem musze przyslifować. Mój stół roboczy to 20-o letni stół zbity z fosztów, nierówny, ale wlasnymi silami go doprowadzam do porządku co wakacje. Moje kolumny wykonuje minimalnymi kosztami związanymi z narzędziami, maxymalna ilośc pieniędzy przeznaczam na glośniki i podzespoły. Co z tego ze mam sprzęt roboczy ktory nie jeden z was wywalilby na smietnik. Co z tego że warunki w jakich pracuje sa conajmniej przedpotopowe. Ja robiąc kolumny poświęcam bardzo dużo czasu, zawsze staram się wlozyć maksymalnie duzo serca, cierpliwości i zapalu w to co robie. Efekty mojej pracy nie raz juz pochwalaliście na elektrodzie. Robienie kolumn fachowym sprzzetem na warsztacie stolarskim jest proste, wygodne ale kolumny wtedy nie maja tej duszy. Kiedy skończylem moje ostatnie podlogowki z zachwytem patrzylem na ich wyglad, ich brzmienie cieszylo me ucho. Jestem biedny a sposoby jakimi robie obudowy sa istnie spartańskie ale nie przeszkadza mi to, moge sie zalozyc ze te kolumny sa porownywalnie dobrze zrobione jak mialy by być robione w profesjonalnym warsztacie.

A teraz co do tego nieszczesnego wiertla. Jak już wczęsniej wspomnialem sam szlifuje i ostrze wiertla. Jeśli ruszylbyś (koletga ktory mowi ze wiertlo jest storzkowe i frez wyjdzie nei rowny) glową to byś doszedl do tego, że wystarczy wkrecic kontowke w imadlo. Zapiąć do niej odpowiednią tarcze, mocno chwycić wiertlo i precyzyjnie go wyrownac tak aby jego końcowka byla płaska. Wtedy poprostu lekko przechylasz wiertlo i ostrzysz krawędzie. Wiertlo bedzie ostre i plaskie w dodatku.

I zgadzam się z wami elektroda to nie miejsce gdzie beszta się ludzi za to ze zapytają o jakąs blachą rzecz. Ten portal ma pomagac ludziom! Kiedys też bylem poczatkujący i kiedy kozystalem z funkcji "szukaj" otieralo mi się po 60 wyników, przeglądalem pierwsze 20 i zadko kiedy widzialem jakas mądrą odpowiedz. Często gęsto czytalem odpowiedzi: "kup se nowe", "nie zawracaj glowy dennymi pytaniami" itp...
No bez przesady! Po co robić prace adminom, ktorzy musza zamykać takie tematy? Róbmy tak żeby pytający dostal jaknajwiecej informacji a nie czul sie jak zbesztany imbecyl... Kazdy z nas byl poczatkujący i każdy dostawal porady od innych, więc przekazujmy nasza wiedze innym!

Do md: niewinny żart, może miales i taki zamiar ale szlag mnie trafia jak kolejny raz otwieram swoj temat i czytam taką odpowiedz. "Straszenie adminami" - owszem jeśli tylko tak doprowadzimy do pożądku na forum nie widze przeszkod do tego a żeby osoba mająca jakąs wladze tutaj nie wkraczala do akcji. Sam zauważ ze po tej akcji ten temat choć troche mi pomógl w czyms, gdybym nie olał twojej odpowiedzi ten temat by sie skonczyl po 2 ripostach i nei wiedzialbym tego co wiem teraz. A przy okazji zyskalem do ciebie szaczunek bo pokazales ze masz glowe na karku. To ze twój sposob mi nie przypadl do gustu to inna bajka ale to już wiesz.

Moje artykuły: (Dodaj)
15 Październik 2014 Visaton Aria Light - monitorki do PC
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Technika Sceniczna i Studyjna -> Jak zrobic podfrezowania pod glosniki?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Jak zrobic zwrotnice na te glosniki?? (1)
glosniki 5.1 w samochodzie - jak to zrobic? (6)
jak to zrobic (zwrotnica+glosniki) (5)
Jak podpiac glosniki pod wzmacniacz? (3)
jak podlaczyc baterie pod glosniki i mp3 (1)
Jak podłaczyć glosniki Helixa pod radio ? (4)
Jak zrobic kolumny pod wokal ? (8)
jak zrobic pierscien pod glosnik?? (7)
Co zrobic zeby glosniki mialy wooferowaty bas???? (15)
Glosniki jakie zrobic znich kolumny activ/pass? Pomocy (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS