FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wykańczanie obudowy z aluminium

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Wykańczanie obudowy z aluminium
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 25 May 2003 14:25   

Wykańczanie obudowy z aluminium

Witam ! Wykonuję obudowę do wzm.słuchawkowego i wymyśliłem sobie drapane aluminium.Może ktoś mi podpowie jak to zabezpieczyć przed utlenianiem , ewentualnie może ktoś wie jak aluminium można zabarwić itp.Pozdrawiam jupik
Back to top

jozefg
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 25 May 2003 14:42   

Opisane to jest w książce "Galwanotechnika domowa" - nie pamiętam autora.
Back to top

gsmok
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 25 May 2003 17:37   

"Drapane" aluminium

Nie zanam zawartości książki o galwanotechnice, ale skoro już padł ten tytuł to na allegro jest aktualnie sprzedawanych kilka książek na ten temat w tym:

"Galwanotechnika dla praktyków" (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13201102),
"Galwanotechnika domowa" (Sękowskiego) ()http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13389002
oraz
"Galwanotechnika dla rzemieślników" ()http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13392766.
Są jeszcze i inne pozycje, które znalazłem wpisując słowo "galwanotechnika" na stronie www.allegro.pl.
Jeśli chodzi o obróbkę płyty czołowej z aluminium, to (z własnego niestety doświadczenia :( ) "czarno" widzę estetyczne jej przygotowanie w warunkach domowych. Sprawę trzeba oddać w ręce profesjonalnego zakładu lub wykorzystać np. gotowe płyty czołowe z drapanego aluminium bez otworów sprzedawane np. na Wolumenie w Warszawie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 May 2003 17:37   

Back to top

Vault Dweller
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 28 May 2003 15:23   

Ja biorę płytę, szlifuję ją energicznie w jednym kierunku a potem poleruję kawałkiem sukna (w praktyce- figurą szachową :-)) a potem wiercę otwory, mocuję uchwyty i elementy.
Back to top

Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 28 May 2003 15:46   

Jak znajde wieczorem chwile czasu to opisze Ci to na podstawie ksiazki podanej przez Jozefa ("Galwanotechnika domowa" S.Sękowski). A w skrocie to bedzie Ci potrzebny kwas azotowy i kwas siarkowy (do barwienia) a najpierw do oczyszczenia wodorotlenek sodu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 May 2003 15:46   

Back to top

km1
Poziom 11
Poziom 11

Post#6 Post from the author of the topic 29 May 2003 16:04   

Dzieki za dobre chęci i czekam z niecierpliwością na opis.
Pozdrawiam Krzysztof
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 May 2003 16:04   

Back to top

Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 29 May 2003 16:16   

Zapomnialem ze mialem to napisac wczoraj :? Jakbym dzis wieczor nie napisal to przypomniej mi na pw.
Back to top

obet
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 29 May 2003 18:21   

bardzo dobrze przed utlenianiem zabezpiecza polerowanie pastą złotniczą wystarczy zamontować filc na wiertarkę i posmarować pastą są dwa rodzaje takich past -szara i zielona do aluminium proponuję zieloną (jest mniej cierna) po wypolerowaniu wygląda co najmniej jak nikiel
Back to top

Yoshi
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 29 May 2003 21:16   

Witam,
jeżeli zależy Ci na trwałości powłoki zabezpieczającej,to polecam anodowanie lub barwienie aluminium w zakładzie galwanotechnicznym.
Zazwyczaj "załatwiam" pokrycie obudowy "dogadując się" z jednym z pracowników,w zależności od wielkości obudowy kosztuje mnie to
od 5-30 złotych.
Kiedyś wykonuwałem zabezpieczenie w warunkch domowych,ale było to mało efektowne.
Back to top

Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 29 May 2003 22:14   

Narazie posylam opis przygotowania aluminium, reszte postaram sie jutro poskanowac bo juz mnie palce bola od pisania :lol:
"Przygotowanie powierzchni do eloksalacji.
Rodzaj obrobki mechanicznej zalezy od przeznaczenia przedmiotu i od zadanej przez ciebie stanu powierzchni. Jesliwiec chcesz miec gladkie blyszczace pudelko wowczas z powierzchni aluminium przez szlifowanie i polerowanie usun wszystkie rysy i nierownosci. Z kolei gdy chceszuzyskac jedwabisty tylko lekko blyszczacy mat taki jak jest np na tarczach przyzadow pomiarowych czy ramkach wowczas przedmiot poddaje sie szczotkowaniu miekka mosiezna szczotka. Natomiast zupelnie matowe powierzchnie otrzymuje sie poddajac uprzednio przedmiot piaskowaniu. Niestety tego w domu nie wykonasz.
Przygotowanie do eloksalacji polega na usuniecu warstwy tlenkowej brudu oraz tluszczu. W zaleznosci od stanu powierzchni dobierasz odpowiednia metode przygotowania.
Gdy wiec przedmiot aluminiowy jest silnie skorodowany wowczas w celu usuniecia produktow korozji wytraw je w roztworze o skladzie:
-woda 50ml
-kwas azotowy 40% NHO3 50ml
Czas trawienia w tym roztworze jest bardzo krotki gdyz wynosi 10-30s.
Natomiast przedmioty na oko czyste i malo skorodowane oraz przedmioty wykonane ze stopow aluminium wytrawiaj 1-2min w roztworze:
-woda 100ml
-wodorotlenek sodu NaOH 10g
Ostroznie pracu jz wodorotlenkiem sodu!!! Temperatura roztworu podczas trawienia powinna wynosic 50-60st. Po wytrawieniu przedmiot w celu zobojetnienia zanurz na pare sekund do 5% wodnego roztworu kwasu azotowego.
Do odtluszczania wstepnego przedmiotow wypolerowanych mechanicznie uzyj miekkiej szczotki i rozpuszczalnika organicznego-acetonu.
Natomist ostatecznie odtluszczanie przeprowadz chemicznie nie wapnem lecz w tym przypadku kwasnym roztworem soli chromowych. A wiec broszki, pudelka czy inne drobiazgi po pprzednim przemyciu rozpuszcalnikeim zanurz na 2-3 minuty w goracej kapieli odtluszczajacej w skladzie :
-woda 60ml
-dwuchromian potasu K2Cr2O7 20ml
-kwas siarkowy stezony H2SO4 40ml
-kwas fosforowy stezony H3PO4 110ml
W podanej ilosci wody rozpusc najpierw 20g dwuchromianu potasowego nastepnie dodaj kwas fosforowy a na koncu kwas siarkowy. Badz uwazny i pracuj ostroznie bowiem rozpuszczaniu sie obu tych kwasow towarzyszy wydzielanie sie bardzo duzych ilosci ciepla.
A oto drugi prostszy przepis na kapiel do ostatecznego odtluszczania aluminium:
-woda 91ml
-wodorotlenek sodowy NaOH 0,7g
-fosforan trojsodowy Na3PO4 4,5g
-szklo wodne 3,5g
W podanej ilosci wody rozpusc fosforan trojsodowy nastepnie wodorotlenk sodowy po czym dodaj szklo wodne."
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 May 2003 22:14   

Back to top

obet
Poziom 16
Poziom 16

Post#11 30 May 2003 16:22   

wracając do polerowania które zabezpiecza przed utlenianiem i ładnie wygląda
wyciągnąłem dziś z piwnicy mikrofon z aluminium przez kolegę toczony a przeze mnie polerowany jakieś 6,7 lat temu a wygląda jak nowy,
może chemicznie wychodzi lepiej ale nie ma to jak ręczna robota
Back to top

km1
Poziom 11
Poziom 11

Post#12 Post from the author of the topic 30 May 2003 16:55   

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe opisy.Pozdrawiam Krzysztof
Back to top

H3nry
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 28 Jun 2003 22:48   

dodam tylko ze po przygotowaniu powierzcni czemicznie czy mechanicznie -nalezy ja zabezpieczyc -ja uzywam lakieru akrylowego 2 skladniki (na bazie zywic) i nanosze pneumatycznie na powiezchnie 2 3 warstwy.Usluge taka wykona zaklad lakierniczy za pare zlotych.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Wykańczanie obudowy z aluminium
Page 1 of 1

Page generation time: 0.1 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed