FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kolumna transformatora. Jakie znaczenie ma wysokość transformatora typu EI?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Kolumna transformatora. Jakie znaczenie ma wysokość transformatora typu EI?
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 09 Apr 2006 22:15   

Kolumna transformatora

Chciałem zapytac Was fochowców,jakie znaczenie ma wysokośc transformatora typu EI.Przekrój ma około 24 cm2,akurat na prostownik,ale jest wysoki.Jego kolumna to około 22cm.Czy ta wysokośc ma jakieś znaczenie,wpływ na jakiś parametr.Proszę poważnie potraktowac temat.Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Apr 2006 22:15   

Back to top

jacobsek
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 10 Apr 2006 10:03   

Kolumna transformatora

Decydujące znaczenie dla mocy ma przekrój rdzenia, jeśliby skrócić kolumnę to zmieni się indukcyjność, wysokość była pewnie taka potrzebna aby zmieścić odpowiedni karkas więc raczej nie powinno się ingerować w taką konstrukcję bo nawet z mechanicznego punktu widzenia to trudne.
Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#3 10 Apr 2006 11:51   

Re: Kolumna transformatora

Z tego co piszesz winika ze chcesz kolumny skrócić (obciąć) - nie widzę w tym żadnego problemu. Zauważ że do obliczania trafa (przybliżonego) używa sie wyłącznie pola przekroju - długość sie pomija.
Back to top

mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 10 Apr 2006 16:37   

Kolumna transformatora

Skrócenie kolumny jest trudne do osiągnięcia w domowych warunkach. Zauważcie że blachy w trafo są pakietowane i każda blacha jest odizolowana. Taki zabieg ma na celu zminimalizować prądy wirowe w rdzeniu które równoważne są ze stratami objawiającymi się grzaniem trafa (a raczej rdzenia).
Back to top

bogdand
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 11 Apr 2006 09:29   

Kolumna transformatora

Moim zdaniem niema sensu kroić i skracać długość kolumny. Blachy zawierają krzem i raczej zle się przecinają. Po takim zabiegu należy również wykonać nowy karkas a to jest trochę pracochłonne.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Apr 2006 09:29   

Back to top

Witold5
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 Post from the author of the topic 11 Apr 2006 11:49   

Cieszę się,że znalazłem tylu zainteresowanych tym tematem.Celowo tych kilka dni milczałem podglądając temat.Byłem ciekaw opinii jak największej liczby fachowców.Przyznam,że dyskusja na tym forum wygląda podobnie jak wśród moich kolegów,w opiniach na ten temat wszyscy się zgadzamy.Nie wiem tylko z czego wywnioskowaliście,że chcę skrócic kolumnę.Wiem,że to nie problem,szczególnie w tym przypadku,bo blachy są proste.Nie nie zamierzam skracac kolumny.Po prostu wpadł mi w ręce taki prostownik od klienta do naprawy i zaciekawił mnie temat.Byłem ciekaw Waszego zdania.Tematu jeszcze parę dni nie zamknę,bo może jeszcze ktoś będzie chciał coś dodac.Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Apr 2006 11:49   

Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 11 Apr 2006 12:11   

Napisałeś że jest wysoki - pomyslałem sobie że masz na myśli długość i nie miesci ci się np w obudowie. Poza tym pare lat temu skracałem rdzeń z jakiegoś dławika pod trafo (strasznie długaśne było - a było to w czasach kiedy ciężko było dostać cokolwiek). A poza tym fajna podpoucha :D: "Proszę poważnie potraktowac temat."
Pozdrawiam
Back to top

jacobsek
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 11 Apr 2006 12:55   

Kolumna transformatora

Tak, racja ja też sądziłem że trafo się nie mieści dlatego uwagi odnośnie mechanicznych trudności
Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#9 11 Apr 2006 13:01   

Blacha jest "twarda" - to fakt. Ale najzwyklejsza gilotyna daje rade bez problemu. Z ciekawości zadzwoniłem do znajomka i okazało sie że prostownik na tym trafku pracuje do dziś (20 lat :D).
Back to top

mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24

Post#10 11 Apr 2006 14:58   

Kolumna transformatora

Quote:

Ale najzwyklejsza gilotyna daje rade bez problemu.

Mechanicznie może wszystko być ok, ale elektrycznie będzie problem. Będą większe straty - co wcześniej pisałem już.
Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#11 11 Apr 2006 15:30   

Przecież izolacji braknie tylko w miejscu ciecia - na styku blach (druga niecięta zreszta bedzie miała farbę). Nie rozumiem dlaczego twierdzisz że straty (grzanie pradami wirowymi) będzie większe. Na teorii obwodów liczyłem obwody magnetyczne (robi sie to analogicznie do obwodów elektrycznych, np prąd odpowiada strumieniowi) i skrócenie toru zmniejszy "rezystancję" (nie pamiętam jak to sie nazywa? reluktancja?) obwodu - czyli chiba in plus.
Back to top

jacobsek
Poziom 17
Poziom 17

Post#12 11 Apr 2006 16:10   

Kolumna transformatora

przy zmianie wielkości rdzenia zawsze jego parametry magnetyczne ulegną zmianie, nie da się tego uniknąć...ale przy niewielkiej przeróbce nie da to dużych negatywnych efektów poza mniejszą ilością miejsca na drut... co przy optymalnie wyliczonym trafie może czasami dać taki efekt że nie starczy miejsca na uzwojenie wykorzystujące pełną moc trafa
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Apr 2006 16:10   

Back to top

Witold5
Poziom 20
Poziom 20

Post#13 Post from the author of the topic 11 Apr 2006 21:05   

Przepraszam za nieporozumienie z tą "podpuchą" jak to nazwaliście.Nie zrobiłem tego celowo,jeżeli tak to odczytaliście.Dlatego użyłem słów "Proszę poważnie potraktowac temat" bo obserwując forum widziałem docinki niektórych forumowiczów za nieciekawe lub dla nich naiwne pytania.Sam też się z tym spotkałem,choc nie z mojej winy,ale nie będę się tu tłumaczył.Przepracowałem w zawodzie elektryka 30 lat i zdarzało się dyskutowac na temat właśnie takich transformatorów i prawdę mówjąc nigdy nie doszliśmy do ostatecznych wniosków.Dlatego teraz chciałem wywołac dyskusję na forum właśnie w tym temacie.Pozdrawiam.
Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#14 12 Apr 2006 08:26   

Nie masz za co przepraszać: zadałeś konkretne pytanie i ciekawe pytanie (ile razy mozna dzielić neostradę, lub liczyc rezystor do LED'a :D). Moim zdaniem nie ma problemów ze "skróceniem" transformatora (zreszta sam takie coś zrobiłem). Dzisiaj raczej to sie nie opłaca - idziesz do sklepu i kupujesz nowy.
Pozdrawiam.

P.S.
Gdyby ktos chciał wnikac w teorię:
http://www.p.lodz.pl/i15/educatio/wde/wde_w10.ppt
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Kolumna transformatora. Jakie znaczenie ma wysokość transformatora typu EI?
Page 1 of 1
Similar topics
Jaka moc transformatora? Wysokość rdzenia 43mm, długość 70mm (9)
Zasilacz J-55 - zmiana typu transformatora. (7)
Szukam dokumentacji do Transformatora Typu: TS-7 (1)
Jakie bezpieczniki zastosować do transformatora? (12)
jakie wymiary rdzenia transformatora (9)
Jakie bezpieczniki dla transformatora TS140/4 (2)
Jakie napięcie na wyjściu transformatora po wyprostowaniu ? (3)
magnum pp 66pll - jakie zasilanie transformatora ? (2)
nawiniecie transformatora (2)
Regulacja transformatora (16)

Page generation time: 0.129 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed