| Autor |
Wiadomość |
michalwu Poziom 12

Dołączył: 09 Gru 2003 Posty: 82 Miasto: Lublin - Lubartów KO11hl
|
10 Kwi 2006 10:51 Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Witam
Chciałem zwrócić uwagę poszukujących taniego i fabrycznego odbiornika z SSB na to ustrojstwo. Nie miałem jeszcze przyjemności pracy na nim, ale według testów zza wielkiej wody jest całkiem niezłe.
Na allegro można go nabyć za około 400zł -taniej niż używany Sony ICF, ale odradzam :) Wystarczy zerknąć na eBay i mamy wielkie zaskoczenie... sprowadzenie odbiornika z Chin (sic!), razem z przesyłką, kosztuje ok. 70USD czyli po kursie 3.2zł jakieś 230 złotych! Cena w porównaniu do jego mitycznych ;) możliwości -zaskakująca.
Dodatkowy wydatek który musimy uwzględnić to przelotka z zasilania amerykanskiego (dwie płaskie blaszki) na system polski --zasilacz/ładowarka w degenie jest z blaszkami. Koszt przejściówki -ok.10-15 złotych.
Pod rozwagę kilka linków:
http://stores.ebay.com/V-COM-COLLECTIONS -jeden z dwóch "sklepów" na eBay gdzie odbiornik można zamówić
http://www.radioscanner.ru/receivers/review/degen1103_eng.html szczegółowy test kolegi zza wschodniej granicy, w języku angielskim
http://www.radiointel.com/review-degende1103.htm kolejny test po angielsku -tym razem z RadioIntela
Wiadomo, że co ucho to opinia. Jedni mówią, że jest głuchy, inni że przewyższa Sangean909. Na pewno nie jest pozbawiony wad -brak w nim tradycyjnej gałki głośności, ma tylko jeden krok strojenia na KF -1kHz, konstrukcja nie jest dostatecznie ekranowana (o czym szerzej w rosyjskim teście)... ale mimo to wśród nasłuchowców z USA robi małą karierę.
Zachęcam do dzielenia się opiniami o Degenie DE1103,
michal
PS. Nie jestem w żaden sposób związany ze sprzedażą tego odbiornika :D Żeby nie było wątpliwości hehe |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
10 Kwi 2006 12:26 Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Jeśli to jest radio na rynek amerykański to co w takim razie z napięciem sieciowym 110V? Bo piszesz tylko o wtyczce! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michalwu Poziom 12

|
10 Kwi 2006 12:55 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
| Preskaler napisał: |
| Jeśli to jest radio na rynek amerykański to co w takim razie z napięciem sieciowym 110V? Bo piszesz tylko o wtyczce! |
O przepraszam, mogłem pomyśleć i o tym :)
Radyjko jest robione w Chinach, ale nie jedynie na amerykański rynek! Na aukcji jest informacja o dwóch możliwych napięciach -110 i 220. Nie mam pojęcia czy to zasilacz jest przełączany czy też należy zaznaczyć przy zamówieniu na jakie napięcie sobie życzymy. Pewnie lepiej zaznaczyć.
Można też wybrać kolor -srebrny bądź ciemno-szary.
A poza tym:
| Cytat: |
UKF: 76 -108 MHz
KF: 100 - 29999 kHz (krok 1 kHz)
odbiór SSB -dodatkowo pokręciołek dokładnego strojenia
268 komórek pamięci
Timer
Według sprzedawcy pamięć nie znika nawet kiedy nie ma baterii
Wprowadzanie freq bezpośrednio z klawiatury numerycznej, gałki, pamięci, ze skanowania
Podwójna przemiana
Rozmiary 165 x 88 x 29 mm
Zasilanie 4 baterie AA 1.5V albo zasilanie sieciowe z zasilacza.
Zasilaczem można też ładować akku w radio.
W zestawie: torba na radio, słuchawki stereo, 4 sztuki akumulatorków NiMH 1100mAh, prosta antena drutowa. |
Namawiają też do kupna aktywnej anteny tego samego producenta.
Czytałem gdzieś w sieci złą opinię o tym dodatku -jedyną jaką znalazłem... wynika z niej, że to porażka.
Lepiej zrobić samemu kawałek LW, a na wypady jakąś antenkę aktywną.
m.
-----------------
Żeby nie zaśmiecać tematu:
Dostałem odpowiedź od sprzedawcy -zasilacz 220V ma dwie równoległe blaszki. Potrzebny jest więc adaptor.
-----------------
Dodane 11.04.2005
Znalazłem nowe, interesujące strony dot. degena. W języku rosyjskim, tłumaczenie na ułomny :) angielski poprzez mechanizm Altavisty.
http://tiny.pl/gxz9
-tutaj porównanie starszej wersji De1103 z nowszą oraz sporo usprawnień w konstrukcji odbiornika.
http://tiny.pl/gxzr
-a tutaj dyskusja o usprawnieniach |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sgyver1 Poziom 13

|
10 Kwi 2006 17:03 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Mam taki odbiornik ok 4 miesięcy. Kosztował mnie 350 PLN, koleś sprowadził z Chin, znalazłem go z ogłoszenia na Radioserwisie.
Polecam radio bez wahania, w swojej klasie przenosnych odbiorników globalnych jest nie do pobicia(za te pieniądze !). Jestem krótkofalowcem i mam z czym porównać. W moim jest zasilacz 220V/6V i ta wspomniana
przelotka z płaskich bolców na okragłe,były też 4 niezłe aku i woreczek pokrowiec z materiału.Troche techniki: 1 pośrednia 55,845MHz, 2-455kHz, 2 przełączane filtry w drugiej(wąski/szeroki), BFO płynnie przestrajane potencjometrem. Dosyć przemyślana obsługa(poza tą nieszczęsną, niewygodną regulacją głośności, ale można przywyknąć).Nie będe powielał
bardzo dobrego rosyjskiego opisu ze strony www podanej wyżej.Co do ekranowania-mój to chyba wersja MkIII, chińczycy przylutowali na płytce trochę ekranów :),i oryginalnie jest w miare OK, ale dodałem kilka z folii miedzianej.Wewnątrz montaż nie jest może superpiękny,ale nie odbiega od spotykanych u nas wyrobów RTV z Azji,żadnych awarii nie było !,enkoder obrotowy chodzi 100% Super do słuchania stacji na 3,5MHz na teleskopówce ,koło łóżka(naprawde odbiera!)Ale uwaga u kumpla w bloku był tylko straszny QRM-jednak filtr wejściowy jest na dławikach :((. Ale preselektor pomoże.Odbierałem nawet PSK31 na laptopie obok. Potrzeba więcej info-proszę pytać ,mam schemat. 73 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michalwu Poziom 12

|
29 Kwi 2006 19:16 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Witajcie!
8 dni po przelaniu pieniędzy za Degena dostałem przesyłkę z HKongu.
Oto co mogę przedstawić...
Paczka zapakowana dobrze, widać ze otwierana na cle :)
W środku wszystko zgodnie z opisem.
Niestety trafił mi się egzemplarz z gorzej działającym pot. cyfrowym. Ponoć czasami się takie zdarzają. Usterka objawia się tym, że podczas strojenia przeskakuje o kilka kHz na raz albo zapętla się na dwóch wartościach i przeskakuje na nie zamiennie albo też idzie w odwrotną stronę niż chce właściciel.
Rosjanie mają na to radę -rozbiórka elementu. Ponoć można to zrobić w łatwy sposób i przeczyścić z opiłków i nadmiaru smaru które powodują dziwną pracę. Ktoś inny wymienił element na nowy. W każdym przypadku problem znika.
Na razie nie jest to uciążliwe, więc powstrzymam się od czyszczenia. Trochę cierpliwości w kręceniu i wszystko wraca do normy.
Strojenie na wyższych częstotliwościach daje odgłos przypominający "blip" :) Cichy i raczej nie denerwujący. W najbliższym czasie postaram się wrzucić nagranie. To samo dzieje się przy przełączaniu na ssb. Odgłos trwa ułamek sekundy i w zasadzie można go potraktować jako sygnalizację że operacja się powiodła ;)
Zgodnie z instrukcją kolegów ze wschodu udało mi się rozszerzyć zakres odbieranych częstotliwości w dół. Do 5kHz jest na pewno -bo coś dzieje się kiedy kręcę gałką. Niżej też leci, ale pojawia się cisza.
Wyżej podobnie, ale mam trudności z określeniem górnej granicy.
Tak jak mówił wcześniej kolega sgyver1, faktycznie można słuchać SSB w łóżku ;)
Przy zbliżaniu ręki do odbiornika słychać zmianę w szumach (zwłaszcza od strony gałki i przy dotykaniu metalowej osłony głośnika). Ciekawe czy dodatkowe ekranowanie pomoże?
Dam znać jak przejdę z nim parę testów
73
michal |
|
| Powrót do góry |
|
 |
albion1 Poziom 16

|
30 Kwi 2006 20:06 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Cześć. michalwu możesz powiedzieć ile konkretnie wyniosło cię kupno tego radyjka i jak załatwiłeś przelew ? Chyba sprawie sobie to cudeńko. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michalwu Poziom 12

|
01 Maj 2006 16:06 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
| albion1 napisał: |
| Cześć. michalwu możesz powiedzieć ile konkretnie wyniosło cię kupno tego radyjka i jak załatwiłeś przelew ? Chyba sprawie sobie to cudeńko. |
Witam
Cena nie zmieniła się i ciągle wynosi około 230zł razem z przesyłką.
Przelewu dokonałem poprzez PayPala -nie ma wtedy groźby że jakiś bank zakrzyknie kilkadziesiąt złotych za przelew bankowy.
Zerknij na aukcje użytkownika którego konto wskazałem w pierwszym poście. Na eBay jest jeszcze drugi z Chin który również sprzedaje Degena... ma identyczne ceny, a przynajmniej miał kiedy ja kupowałem.
Płatności PayPal są o tyle sympatyczne, że pieniądze pokazują się od zaraz na koncie adresata. Opłaty ponosi odbiorca pieniędzy. Plus tego rozwiązania -eBay, który jest również właścicielem PayPala, daje spore gwarancje kupującemu, kiedy ten płaci PP.
Minus jest taki, że w Polsce mało kto ma PayPal. Ale zawsze znajdzie się kolega kolegi :)
Pozdrawiam
michal
------------------
Znalazłem instrukcję obsługi w języku angielskim (pdf, 5mb). Nie mogę przypomnieć sobie miejsca z którego została pobrana, ale jeśli ktoś zainteresowany, zapraszam na PW --NIE NA TOPIKU :) -nie zaśmiecajmy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tatronic Poziom 19

|
01 Maj 2006 16:25 Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Witam!
O ile sie orientuje( a kupuje caly czas na ebay) to konto na paypal mozesz zalozyc bez wiekszego problemu jezeli posiadasz mastercard ,visa itd.Wystarczy jedyneie wypelnic wszystkie dane (adres numer karty itd) i juz masz konto na paypal.
Pozdrawiam Arek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sq6fmy Poziom 18

|
01 Maj 2006 18:33 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
ale jezeli masz karte visa/mastercard zarejestrowana na osobe w SP to Paypal jej nie przyjmie :( |
|
| Powrót do góry |
|
 |
SP5IT Poziom 24

|
01 Maj 2006 18:40 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Wypukłe karty Paypal przyjmuje. Płaskich nie.
Plus do tego konto w mbank, multibank też daje możliwosc płacenia paypalem.
Do tego sa serwisy typy allpay na przykład.
Michał |
|
| Powrót do góry |
|
 |
terpio Poziom 12

|
02 Maj 2006 12:03 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Witam
Degena kupilem w grudniu 2005 od lipyna na eBay i placilem W.Union, jestem ciekaw czy tylko ja zaplacilem frycowe (clo) 100zl. Zakup doradzili mi SWL z Rosji i USA. Zrobilem pare przerobek na podst radioscanner.ru, np. dodatkowe ekrany, zwiekszenie pradu ladowania i odlaczanie wzm antenowego przy odbiorze z np long wire. Bardzo fajne radyjko, jak dotad bez zadnych problemow. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michalwu Poziom 12

|
02 Maj 2006 12:13 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
| terpio napisał: |
Witam
Degena kupilem w grudniu 2005 od lipyna na eBay i placilem W.Union, jestem ciekaw czy tylko ja zaplacilem frycowe (clo) 100zl. Zakup doradzili mi SWL z Rosji i USA. Zrobilem pare przerobek na podst radioscanner.ru, np. dodatkowe ekrany, zwiekszenie pradu ladowania i odlaczanie wzm antenowego przy odbiorze z np long wire. Bardzo fajne radyjko, jak dotad bez zadnych problemow. |
Hej!
Fajnie, że zbiera się grono użytkowników tego maleństwa! :)
Ja nie płaciłem cła, choć na kopercie jest pieczątka "kontrola celna, objęto procedurą dopuszczenia...". Myślę że tylko tam zaglądali, w obawie przed przemytem. Chyba że cło dopiero mi naliczą, uh ;)
Może miałeś na myśli 100zł za przelew Westernem? Słyszałem że trochę to kosztuje. Mimo wszystko zrobiłeś dobry interes hihi
Jak oceniasz radio po przeróbkach, celowość przeróbek? Zabieram się za ekranowanie i odłączanie wzmacniacza poprzez wtyk antenowy i ciekaw jestem efektów. Ze stron rosyjskich trudno mi się doczytać. Zastanawiałem się też nad dopracowaniem filtrów wejściowych w wyższych zakresach i podwyższeniem prądu ładowania. Czeka mnie też czyszczenie potencjometru cyfrowego.
Wszystko wykonałeś bez problemów zgodnie z opisami z radioscanner?
Jakieś uwagi? :)
Link do listy modów Degena
http://tiny.pl/gdcc
73
michal |
|
| Powrót do góry |
|
 |
terpio Poziom 12

|
02 Maj 2006 13:16 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
No fajnie
Przelew byl jak na WE symboliczny, ta stowa to clo - radio lezalo w Gdyni az zaplacilem. A jesli o przerobkach: ekranowanie ma sens( zblizanie dloni), odlaczanie wzm. ant. - przy podlaczeniu np.long w. brak przeladowania i kakofoni w glosniku, z enkoderem nie mam klopotow, zwiekszenie pradu lad. jest proste no i efekt - u mnie ok 280 mA. Zmienilem tez elektrolit w ARW z 10 na 1mikroF( ARW bardziej nadaza za sygnalem, wskaznik sygnalu tez), filtru we. nie ruszalem.
Wszystko robilem wg. radioscanera. Z przrobkami dalem przynajmnie teraz spokoj.
73
terpio
Dodano po 24 [minuty]:
Jeszcze raz ja, chodzi to "blipanie" badz "blimkanie" jak nazwali to Rosjanie jest na to sposob: dwa piki po 15nF. Opis w linku do listy modyfikacji pod nazwa "Modification of the synthesizer"
Piotr |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sgyver1 Poziom 13

|
22 Wrz 2006 21:09 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
W moim egzemplarzu DEGEN-a zauważyłem jeszcze taki problem-może nie wszyscy wiedzą :) przy zasilaniu radia z oryginalnej ładowarki(zasilacza) następuje silne przenikanie zakłóceń z sieci 230V - prawdopodobnie Chińczycy zaoszczędzili na dławikach/kondensatorach od strony gniazdka zasilania w odbiorniku i w zasilaczu(pewnie mozna dodać albo zasilać z porządnego zasilacza, tylko NIE impulsowego- na antenie teleskopowej to będzie porażka !).
Jeszcze jedna ciekawostka- postawiłem kiedyś DEGENA
(z aku) z włączonym pasmem UKF ,teleskopówka na transceiverze YAESU FT767GX. przy nadawaniu 100W SSB na 3,7MHz nie było śladu zakłóceń (kolega świadkiem) To był taki eksperyment. 73 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
22 Wrz 2006 21:09 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
terpio Poziom 12

|
25 Wrz 2006 06:43 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Czesc, jeszcze cos z zasilaniem. W czasie ladowania aku niemozliwy jest
czytelny odbior SSB, widocznie siada zbyt mocno U na fabrycznym zasilaczu. Czy ktos zauwazyl cos podobnego ? Moze faktycznie zlozyc inny mocniejszy i odklucony zasilacz.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blekitny Poziom 3

|
04 Gru 2006 02:42 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Hej!
No i jak tam degen de1103?
Posiadam Sony ICF-SW7600, ale nie jestem zadowolony z UKF. Podobno degen ma dużo lepszy UKF - może ktoś to potwierdzić? Może bym sobie kupił a tego soniacza sprzedał. Pozdrawiam i czekam na odp. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
terpio Poziom 12

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jap Poziom 20

|
04 Gru 2006 10:09 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
cześć! Porównywał ktoś to ustrojstwo np z Grundigiem Satellite, Soniaczem lub innym globalnym odbiorniczkiem? Kurdę, jak za taką kasę to ma przyswoite parametry to sprzedaję Grundiga i Globo ICFG2000! Te maleństwo mogę ze sobą wziąść prawie wszędzie (nawet do łóżka :) )
Jeszcze jedno - jak się tym wstraja w stacje SSB? to ma skok tylko 1kHz. A jak wstroić się pomiędzy ten raster? Przestraja się BFO? Czy to jest w miarę wygodne?
Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:
ooo a i takie cudo mają w ofercie http://www.degen.com.cn/english/admin/cpshow.asp?id=63... będzie dylemat co wybrać :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
terpio Poziom 12

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
04 Gru 2006 16:25 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blekitny Poziom 3

|
04 Gru 2006 16:26 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Znów cisza zapadła...
A może ktoś za rozsądne pieniądze podjąłby się zalecanych modyfikacji tego sprzętu? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
terpio Poziom 12

|
04 Gru 2006 16:34 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
To nic trudnego dla w miare rozgarnietego i chcacego u ruskich wszystko mozna znalezc. Gdzies tez widzialem firme (USA) gdzie sie wysyla do modyfikacji Sangeany i Degeny(Kaito). Ale ceny sa no wiesz..... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blekitny Poziom 3

|
04 Gru 2006 16:56 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
No tak, u Rosjan jest wszystko ładnie opisane, ale kłopot w tym, że ja mam poważne kłopoty ze wzrokiem i nie dam rady tego zrobić sam. Muszę więc znaleźć kogoś, kto 1. najlepiej już to robił, a 2. ma ogólnie pojęcie o w.cz. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pączek300 Poziom 2

|
05 Gru 2006 21:30 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Witajcie
Chcę kupić Degena DE-1103 ale wszystkie procedury są strasznie zakręcone. Mam konto na PayPal. ale niemogę dodać karty tam są zaznaczane tylko Visa i MasterCard a ja mam Maestro PeKaO. Dalej Zaznaczone jest 49.99 + 24 przesyłka $ ale PayPal zabiera 2.5% za zmianę kursu waluty.mam wysłać 74$ czy wiecej o 2.5% I jeszcze jedno czy muszę wysyłać wiadomość do sprzedawcy z Chin czy wystarczy jak wpłacę mu pieniądze? Proszę o pomoc!!!
Pączek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
terpio Poziom 12

|
06 Gru 2006 06:39 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Czesc, placilem Western Unionem oczywiscie po uzgodnieniu z Lyipn'em.
Najpierw napisz do niego co chcesz kupic i w jaki sposob zaplacisz Chinczyk ci odpowie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pączek300 Poziom 2

|
07 Gru 2006 22:37 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Zastanawia mnie jedno Jak jest z falami długimi LW 153-279kHz wg. wyswietlacza niema tam takiego pasma Pewnie odbiera ale jak? gdzie? sami zobaczcie Jest FM 76-108 MW 520-1710 a dalej to SW od 3.2 do 21.9 A nasze 225kHz? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pączek300 Poziom 2

|
10 Gru 2006 22:57 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Słyszałem że FM jest rewelacyjny w de-1103 ale niestety ma mało czuły zakres AM, LW przyjmuje dużo trzasków i ogólnie jest bez rewelacji. Bardzo mi zależy na tym właśnie zakresie Lubię słuchać PR1 z Solca na 225kHz. Czy radia Polonia z krótkich. Może ktos to potwierdzic ?
Z góry dziękuję |
|
| Powrót do góry |
|
 |
terpio Poziom 12

|
11 Gru 2006 06:56 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
Czestotliwosci ktorych, ze tak powiem brak pod reka w degenie wprowadzamy "z palca" klawiatura. Tu natomiast sa sposoby na rozszerzenie zakresu w dol ponizej 100kHz i w gore powyzej 30MHz - http://mods.radioscanner.ru/degen/mod8/. W normalnym trybie jak jedziesz np. na SW i konczy sie zakres na 7500kHz to wklepujesz 7501 i jedziesz dalej az do nastepnego zakresu ktory jest na skali. W praktyce jest pelne, bez zadnych luk pokrycie od 0kHz do przynajmniej 30MHz.
Odbiorem Dx na LW i MW specjalnie sie nie bawilem ale bez przesady chyba az tak zle w de 1103 z tym nie jest. 07/08/2006 godzina 8:00 w domu slyszalem co nastepuje: 171kHz RRossia, ~180 niemiecki, ~270 po czesku, ~280 rosyjski, powyzej jakies beacony chyba, 550 Mayak. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
11 Gru 2006 08:49 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
To że na LW są trzaski to nic dziwnego! Ja z tym zakresem związany jestem sentymantalnie od ponad pół wieku i do dzisiaj mam "kota" na jego punkcie. Zjeżdziłem trochę Europy i muszę przyznać, że nigdzie nie spotkałem tylu "śmieci" na falach dlugich a w Angli byłem poważnie zaskoczony czystością odbioru na tym zakresie. Spowodowane to jest wyjątkową starannością wykonywania istalacji elektrycznych i dbałością o nieemitowanie zakłóceń przez wszelkie urządzenia. Bardzo poprawia odbiór na tym zakresie stosowanie anten ferrytowych z zasady mniej wrażliwych na zakłócenia. Doradzam więc budowę takiego odbiornika (bardzo czyłego) przystosowanego tylko do odbioru fal długich. Na takim odbiorniku odbierałem PR I w Londynie i w okolicach Salonik. Możliwe to było tylko dorażnie, przeważnie nocą ale zawsze to coś. Na terenie Węgier, Czech, Słowacji i częsci Ukrainy odbiór jrst możliwy przez całą dobę. To moje radio zabieram zawsze z sobą i uciekam od zakłóceń w jakieś ustronne miejsca (jeśli tylko to jest możliwe). Zauważyłem, że i u nas w kraju jest mnóstwo takich niezakłócanych terenów z dala od przemysłu i odbiorników elektrycznych. Można uzyskać zadawalające efekty odbioru fal długich na prostym konstrukcyjnie odbiorniku (nie musi to być superheterodyna). Ja stosuję radio z dwustopniowym wzmacniaczem w.cz. detektorem i wzmacniaczem m.cz. Oczywiście z dobrą anteną ferrytową. Jego parametry są na tyle dobre, że początkowo wprawiało mnie to w zdumienie. Oczywiście selektywności takiej jak przy s.heterodynie nie da się osiągnąć na jednym układzie rezonansowym ale kirunkowością anteny można to dostatecznie poprawić. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jap Poziom 20

|
11 Gru 2006 15:52 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
terpio - super ten opis tylko, że sporo młodych ludzi nieznajet radzieckiego :o)
Kurcze, ciągle się zastanawiam nad tym sprzętem... 230PLN to nie pieniądz, ale żonka wpuści mnie z nim do domu jak opchnę obecne zabawki :).
ludziska doradźcie - opychać Grundiga Satellite i Globo Space Commander (sprzety wiekowe i wielokilogramowe) i zamieniać na Chińczyka?
Chcę śmigać tylko na ant ferrytowej + teleskop (tak jak wspomnianych wyżej dziadziusiach) więc ten Chińczyk musi dawaś radę bez long wire za oknem... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
11 Gru 2006 17:12 Re: Odbiornik KF-SSB Degen DE1103 |
|
|
|
"Jap"!
Zapytam czy palisz? Jeśli tak to rzuć palenie (jak ja 18 lat temu) i za miesięczne oszcędności kup radio! Tych starych zabawek ja bym się nie wyzbywał. Jeśli nie palisz to powiedz żonie że zacząłeś i za fundusze przeznaczone na papierosy kup "chińczyka"!:D |
|
| Powrót do góry |
|
 |