| Author |
banan1979 Poziom 6

|
26 May 2003 19:11 Pomiar prędkości obrotowej - program asm. |
|
|
|
Byłbym bardzo szczęsliwy, gdyby ktos pomógł mi napisać program w asm-ie który sterowałbny pomirem prędkości obrotowej. Niestety nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać, za wszelkie wskazówki i pomoc z góry dzięki
pozdrawiam
banan
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 May 2003 19:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tadzioor Poziom 13

|
26 May 2003 21:04 |
|
|
|
Nie napisałeś na jaki procesor ma być ten program. Na PC-ta czy na jakiś mikrokontroler ?
|
|
| Back to top |
|
 |
banan1979 Poziom 6

|
26 May 2003 23:16 |
|
|
|
Chodzi o program na mikroikontroler, dzieki za zainteresowanie:)
|
|
| Back to top |
|
 |
banan1979 Poziom 6

|
26 May 2003 23:59 |
|
|
|
Chciałbym nadmienić, że są to mikrokontrolery typu AVR (nie wiem czy to ma jakies znaczenie), na zajęciach używaliśmy mikrokontrolerów Atmela, a do projektowania uzywaliśmy AVR Studio (być może to też ma jakieś znaczenie)
|
|
| Back to top |
|
 |
Eagle Poziom 15

|
29 May 2003 16:49 |
|
|
|
schemat prog. do pomiaru prędkości obrot.
Założenia : czujnik obrotu zminia stan lini in raz na obrót
reset:
inicjalizacja przerwań z lini gdzie podłączony jest czujnik
flaga = 0
nie:
czy flaga =1 ?
tak:
przelicz wynik = 1/bufor timera
wyswietl wynik
--------
przerwanie z lini zewnętrzenej:
odczytaj timer i zapisz do bufora
wyzeruj timer i ustaw go na odliczanie
flaga =1
end irq
Jeśli miałeś problem z napisaniem takiego programu to jestem zażenowany bo sądziłem że to forum rozwiązuje problemy dotyczącze programowania a nie jest forum typu : Jestem leniem, napiszczie za mnie program, ja zbiore kase a wam zostanie satysfakcja frajera !!!
|
|
| Back to top |
|
 |
banan1979 Poziom 6

|
31 May 2003 01:23 |
|
|
|
Dzięi dla Eagle:). A z tym pisaniem programu to jest tak: byćmoże jestem leniem, ale nie widze sensu uczenia się asm-a na potrzebę jednego programu:). Mnie bardziej interesuje np. Delphi. Ale dzięki za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 May 2003 01:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marchewa101 Poziom 16

|
01 Jun 2003 17:58 |
|
|
|
"nie widze sensu uczenia się asm-a na potrzebę jednego programu:). Mnie bardziej interesuje np. Delphi"
To bardzo zle robisz, asm jest bardzo interesujacym jezykiem i duzo bardziej warto sie nauczyc asm'a niz delphi.
Ma sie duzo wieksza satysfakcje jak cos zrobisz w asm'ie
(w delphi juz cosiek sie wie)
Ja wlasnei zglebiam tajniki tego jezyka :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
banan1979 Poziom 6

|
01 Jun 2003 23:37 |
|
|
|
Witam,
skoro tak sądzisz, to ja prosze o przesłanie jakichś ciekawych materiałów do nauki asm-a, z chęcią podejme sie próby zrozumienia tego języka, bo jak do tej pory to niexle mi namieszał w głowie;) szuakałem na necie sporo jest materiałów w temacie asm, ale ja prosiłbym o jakieś materiały naprawde dla początkującego. Jeśli jest to mozliwe, proszę również o wskazówki i pomoc w npisaniu programu do "miernika prędkości obrotowej", połącze przyjemne z ... potrzebnym. (banan1979@wp.pl);
pozdrawiam
krzysiek :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
08 Jun 2003 12:00 |
|
|
|
| Krzysiek1979 wrote: |
| Dzięi dla Eagle:). A z tym pisaniem programu to jest tak: byćmoże jestem leniem, ale nie widze sensu uczenia się asm-a na potrzebę jednego programu:). Mnie bardziej interesuje np. Delphi. Ale dzięki za pomoc |
Szczerze mowiac nie wiem w jaki sposob chcesz sie nauczyc jezyka wyzszego poziomu nie majac pojecia o asemblerze ale to juz jest moje zdanie.Nie musisz pisac non-stop w asm-ie bo tobez sensu przy duzych projektach ale jesli chcesz umiec naprawde programowac to MUSISZ umiec asemblera.Pozdrowionka.
|
|
| Back to top |
|
 |
scoorpioo Poziom 3

|
13 Jul 2003 08:12 |
|
|
|
Jeżeli by ktoś z was miał ciekawe materiały na temat "asemblera dla początkujących" to z miłą chęcią bym też skorzystał. Z góry dziękuję za pomoc. (scoorpioo@plusnet.pl)
|
|
| Back to top |
|
 |
marchewa101 Poziom 16

|
13 Jul 2003 22:15 |
|
|
|
a znasz asm'a na pc czy wogole nie umiesz??
tu masz cos o asm32
http://asmpage.host.sk/
a tak poza tym to proponuje skorzystac z google
a jesli chodzi o uC i AVR to mozesz na @ (i jakies pytania, nie mam kursow)
|
|
| Back to top |
|
 |
ACULA Poziom 23

|
13 Jul 2003 22:19 |
|
|
|
| fantom wrote: |
| Krzysiek1979 wrote: |
| Dzięi dla Eagle:). A z tym pisaniem programu to jest tak: byćmoże jestem leniem, ale nie widze sensu uczenia się asm-a na potrzebę jednego programu:). Mnie bardziej interesuje np. Delphi. Ale dzięki za pomoc |
Szczerze mowiac nie wiem w jaki sposob chcesz sie nauczyc jezyka wyzszego poziomu nie majac pojecia o asemblerze ale to juz jest moje zdanie.Nie musisz pisac non-stop w asm-ie bo tobez sensu przy duzych projektach ale jesli chcesz umiec naprawde programowac to MUSISZ umiec asemblera.Pozdrowionka. |
Chyba jednak jest odwrotnie. Języki wyższego poziomu zostały stworzone właśnie dla laików którzy nie chcą się grzebać w szczegóły. Języki niższego poziomu dla projektantów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jul 2003 22:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marchewa101 Poziom 16

|
13 Jul 2003 23:19 |
|
|
|
No ale warto umiec asm'a ze wzgledu gdy sie programik nie chce uruchomic... i co wtedy ASM + Debuger no i wszystko jasne... albo i nie :-)
A poza tym assembler posiada mala ilosc funkcji do zapamietania :-D
Tak Przy okazji to temat troche zbacza z tematu, wiec nie ma co kontynuowac dyskusji... chyba ze ktos zalozy nowy temacik
|
|
| Back to top |
|
 |