Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


  Main Page -> Forum Index -> Household Utility -> Household small equipment ->Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
maryann
Level 37
Location: Czechy k. Krakowa
Joined: 09 Nov 2004
Posts: 4833
Helped: 339
Post rating: 28
maryann
Level 37
Post#1 13 Apr 2006 11:00  Topic author   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Mniejsza o typ. Otóż po wymianie zębatek od mieszadeł sprzęt wrócił po kilku miesiącach- znów "zjedzone". Czy przyczyną jest wyczuwalny luz ich gniazd, czy może to czymś trzeba nasmarować?
Kiedyś wrócił podobny jeszcze szybciej, a tam luzy były duże; z tym coś można zrobić?

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Topolski Mirosław
Specjalista AGD
Location: Świętokrzyskie
Joined: 08 Mar 2005
Posts: 2492
Helped: 172
Post rating: 58
Topolski Mirosław
Specjalista AGD
Post#2 13 Apr 2006 11:11    

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Jeśli jest nadmierny luz zobacz przyczynę.
Zużycie często występuje na skutek nadmiernej eksploatacji,lub niewłasciwej(instrukcja obsługi).Dobrze spytać klienta do czego najczęściej używa robota(choc nie zawsze powie prawdę)

Helpful post? + +1
Back to top
lgy1
Level 21
Location: tarnów
Joined: 29 Dec 2005
Posts: 330
Helped: 38
Post rating: 18
lgy1
Level 21
Post#3 13 Apr 2006 11:18    

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Wymieniałem sobie i znajomym takie zębatki i nie było nigdy problemu chociaż to też były stare miksery . Ale chyba zdajesz sobie sprawę z tego do jakich rzeczy ludzie używaja mikserów jabym jeszcze zwrócił uwagę na luz poosiowy wirnika , co może w powiązaniu z luzem zębatek prowadzic do zakleszczania albo za daleko sie wysuwa wirnik i kosi zęby .

Helpful post? + 0
Back to top
maryann
Level 37
Location: Czechy k. Krakowa
Joined: 09 Nov 2004
Posts: 4833
Helped: 339
Post rating: 28
maryann
Level 37
Post#4 13 Apr 2006 11:28  Topic author   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Wirnik i jego mocowanie wygląda bardzo dobrze(brak luzu, podkładki sprężynują). Metalowa wyściółka gniazda cała. No nie wiem czego się czepić. Zakładając, że gospodyni domowa nie kłamie, to coś musi być, że po kilku latach drugi komplet nie wytrzymuje od Bożego Narodzenia do Wielkanocy...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Topolski Mirosław
Specjalista AGD
Location: Świętokrzyskie
Joined: 08 Mar 2005
Posts: 2492
Helped: 172
Post rating: 58
Topolski Mirosław
Specjalista AGD
Post#5 13 Apr 2006 13:32    

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


maryann wrote:
Wirnik i jego mocowanie wygląda bardzo dobrze(brak luzu, podkładki sprężynują). Metalowa wyściółka gniazda cała. No nie wiem czego się czepić. Zakładając, że gospodyni domowa nie kłamie, to coś musi być, że po kilku latach drugi komplet nie wytrzymuje od Bożego Narodzenia do Wielkanocy...

Zależy też jakiego producenta masz ten komplet :wink:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
maryann
Level 37
Location: Czechy k. Krakowa
Joined: 09 Nov 2004
Posts: 4833
Helped: 339
Post rating: 28
maryann
Level 37
Post#6 13 Apr 2006 13:58  Topic author   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Kupuję w Krakowie, w firmie Juka...
Znacie jakiegos dostawcę przez internet?

Helpful post? + 0
Back to top
chester8
Level 18
Location: rybnik
Joined: 30 Nov 2004
Posts: 389
Helped: 7
Post rating: 10
chester8
Level 18
Post#7 13 Apr 2006 14:12    

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


witam mam ten sam problem jakieś 2 miesiące temu moja mama piekła ciasto no i robotowi przestały się kręcić łopatki więc co tu zrobić urodziny tuz tuż a tu ciasto nie upieczone poejchałem i kupiłem ostatnie 4 sztuki nowych zębatek . wizualnie wszystko było takie samo i pasowało idealnie ale po kilku tygodniach znowu problem się powtózył, miałem w zapasie jeszcze dwie załozyłem je i co... pochodziło jeden dzień jak mama piekła cisato i znowu rozebrałem go zeby zobaczyć co jest grane i jak wygladają no i po otwarciu okazało się że są juz prawie zużyte i za jakisz czas znowu mikser wysiednie...
wydaje mi się ze te co kupiłem albo nie są orginalne i są minimalnie inne albo są z tak daremnego materiału... szkoda ze wużuciłem te stare bo nie policzyłem czy te stare miały idealnie tyle saqmo zębów bo jak teteraz ogladałem to wydawało mi się ze jak kręciłem wirnikiem to szło lekko ale po wykonaniu pewnego nie pełnego obrotu stracił się luz pomiędzy zebatką a ślimakiem i jak jeszcze troche przekręciłem wirnikiem to coś jakby przeskoczyło i juz się znowu pojawił... jak masz stare zębatki to sprawć ilosc zebów ... pozdrawiam ...

Helpful post? + 0
Back to top
maryann
Level 37
Location: Czechy k. Krakowa
Joined: 09 Nov 2004
Posts: 4833
Helped: 339
Post rating: 28
maryann
Level 37
Post#8 13 Apr 2006 14:32  Topic author   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Zębatki mają wytłoczony numer katalogowy- i tak kupuje nowe. Te to są akurat 213.1400

Helpful post? + 0
Back to top
chester8
Level 18
Location: rybnik
Joined: 30 Nov 2004
Posts: 389
Helped: 7
Post rating: 10
chester8
Level 18
Post#9 13 Apr 2006 15:05    

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


wydaje mi się ze te twozywo z którego je zrobili jest takie daremno, bo co innego coś działa przez 3 lata i nagle zaczyna zżerać wszystko co spotyka na swojej drodze ...

Helpful post? + 0
Back to top
marioner
Level 15
Location: Bydgoszcz
Joined: 11 Nov 2004
Posts: 136
Helped: 12
Post rating: 9
marioner
Level 15
Post#10 13 Apr 2006 20:20    

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


witam, bardzo ważną chodź czasami nie zauważalną przez niektórych serwisantów okazuje sie mała kuleczka na samej górze wirnika która ma swoje miejsce w ośce wirnika a w korpusie silnika znajduje się ślizgacz sprawdź czy nie jest zużyty. smarowanie jest owszem ważne ale używaj zawsze wazeliny technicznej, smaruj przekładnie na całej powierzchni ząbków i delkiatnie w prowadzeniu w korpusie. pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Asteroid
Level 20
Joined: 25 Feb 2006
Posts: 489
Helped: 18
Post rating: 16
Asteroid
Level 20
Post#11 14 Apr 2006 14:56    

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Wymieniam koła od jakiegoś czasu w robotach i niemam takich kłopotów (wcześniej zdarzało się tak jak mówicie)!
Ważne jest aby wirnik ustawic dobrze to cała tajemnica !
1. Luz wzdłużny
2. Ślimak wirnika względem kół (kąt prosty)
3.Sprawdzenie luzu na panewkach

Sprawdzam to co pisałem i ustawiam wirnik przy kazdnej wymianie kół ! :D

Helpful post? + 0
Back to top
zibi150
Level 12
Joined: 22 Feb 2006
Posts: 46
Helped: 6
Post rating: 4
zibi150
Level 12
Post#12 14 Apr 2006 15:53    

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Wzgledem czego ten wirnik nalezy ustawić?
Z tego co wiem to nalezy zwrócić uwage na połozenie kół zebatych wzgledem siebie.
Jesli jest duzy luz na slimacznicach to do wymiany ramka silnika i wkładki ślizgowe, a nie tylko koła zębate
Poza tym nalezy sie przyjżeć samym trzepakom czy nie obijaja o siebie oraz czy nie są krzywe.

W tym modelu nie ma jednej "małej kuleczki" bo jest zastosowane łożysko oporowe (z 4 kuleczkami)
:D

[/quote]

Helpful post? + 0
Back to top
maryann
Level 37
Location: Czechy k. Krakowa
Joined: 09 Nov 2004
Posts: 4833
Helped: 339
Post rating: 28
maryann
Level 37
Post#13 14 Apr 2006 15:58  Topic author   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Czyli trza mieć lata doświadczeń, by stwierdzić, czy luz taki a taki jest do przyjęcia... Przecież jeśli nie widac śladów zuzycia np na ślimaku- to co w nim ustawiać?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marioner
Level 15
Location: Bydgoszcz
Joined: 11 Nov 2004
Posts: 136
Helped: 12
Post rating: 9
marioner
Level 15
Post#14 16 Apr 2006 03:37    

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Asteroid wrote:
Wymieniam koła od jakiegoś czasu w robotach i niemam takich kłopotów (wcześniej zdarzało się tak jak mówicie)!
Ważne jest aby wirnik ustawic dobrze to cała tajemnica !
1. Luz wzdłużny
2. Ślimak wirnika względem kół (kąt prosty)
3.Sprawdzenie luzu na panewkach

Sprawdzam to co pisałem i ustawiam wirnik przy kazdnej wymianie kół ! :D


przepraszam ale chyba nie wiem o czym mówisz... ślimak wirnika wzg. kół .... a jak to sie robi??? z tego co mnie nauczyli w zelmerze to ważne jest ułożenie kół z przesunięciem o 45stopni względem siebie
ad1 zgadza się pisałem o tym, kolega zibi150 poprawił mnie o łożyskowaniu na 4 oraz podkł. sprężyta przy komutatorze,
ad3 zgadzam sie ale to tak żadko sie dzieje...

Helpful post? + 0
Back to top
maryann
Level 37
Location: Czechy k. Krakowa
Joined: 09 Nov 2004
Posts: 4833
Helped: 339
Post rating: 28
maryann
Level 37
Post#15 08 May 2006 09:44  Topic author   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Kolejny przypadek -tym razem Zelmer Robi i w miesiąc po zebatkach... -za to mialem podobnego z zbatkami jeszcze chyba fabrycznymi i zgroza: luzy taki siakie i owakie(patrz poprzedni post)- a zebatki całe!
Gdzie kupić dobre zębatki?!

Helpful post? + +1
Back to top
zibi150
Level 12
Joined: 22 Feb 2006
Posts: 46
Helped: 6
Post rating: 4
zibi150
Level 12
Post#16 08 May 2006 21:26    

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Najlepiej pytać w autoryzowanym serwisie.Zelmer "swoje"zębatki pakuje do worków (po 10szt) na worku jest napisane ZELMER jest tam też kod kół zębatych.
Jeżeli tak szybko padają te koła to może za mocno "wprasowywujesz" podkładki zabezpieczające. Te podkładki bakielitowe powinny dać sie przekręcić w palcach

Helpful post? + 0
Back to top
maryann
Level 37
Location: Czechy k. Krakowa
Joined: 09 Nov 2004
Posts: 4833
Helped: 339
Post rating: 28
maryann
Level 37
Post#17 09 May 2006 08:49  Topic author   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Nie będę się chwalił, że jestem "złota rączka", ale do wielu rzeczy ma wyczucie w palcach. Rozumiem, że ma być pasownie, a kręcic się lekko.

Helpful post? + 0
Back to top
gamafino
Level 10
Location: Nowa Dęba
Joined: 08 Aug 2005
Posts: 53
Post rating: 1
gamafino
Level 10
Post#18 09 May 2006 15:49    

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


to widzę że ten problem ma każdy, ja mam zębatki prosto z Zelmeru i kicha nie pomaga wymiana śruciny, podkładek ślizgowych,łożyska oporowrgo, chyba tworzywo z, którego są robione jest do kitu,dla tego nienawidzę robić tych robotów bo ludzie się gapią jak na partacza:|

Helpful post? + 0
Back to top
maryann
Level 37
Location: Czechy k. Krakowa
Joined: 09 Nov 2004
Posts: 4833
Helped: 339
Post rating: 28
maryann
Level 37
Post#19 29 Jun 2006 10:36  Topic author   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Kupiłem miesiąc temu fabryczne w autoryzowanym sklepie zębatki i jeden robot (z trzech) po jednym placku wrócil... Doradziłem się w Domelux'ie (Kraków, Józefa) i radzą tam by owe zębatki były mocno zabite, tzn bez luzów wzdłużnych, a nawet ciasno- i nasmarowane towotem.

Helpful post? + 0
Back to top
krecik-t
Level 1
Joined: 06 Feb 2007
Posts: 1
krecik-t
Level 1
Post#20 28 Feb 2008 20:10    

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Co prawda temat dawno nie ruszany ale może komuś się przyda. Padanie zębatek spowodowane jest wytarciem ślimaka na osi wirnika (powoduje niedopasowanie skoku współpracujących części). Niestety materiał z którego jest ona wykonana jest za miękki. Rada - razem z zębatkami wymienić wirnik. Sprawdzone - 100%. Zębatki i ślimak nie są smarowne bo smar wymieszany razem z unoszącą się mąką zaklei wszystko. Tworzywo ma właściwości samosmarujące.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Household Utility -> Household small equipment -> Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?
Page 1 of 1

Similar topics to robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?

Robot kuchenny Zelmer Sprint 371.6 - warczy (5)
Robot kuchenny Zelmer Turbo Sprint mix 371.6 -kiepsko działa (8)
Jak spr. silnik i elektronike robot Zelmer typ 876 (1)
Robot Zelmer/381.5 - Jak zdjąć blokade kółka domowym sposobem? (4)
Jak wymienić sprzęgło w Blenderze Zelmer 491? (3)
mikser zelmer Robi 281.64  - ścina zębatki (3)
Odkurzacz Zelmer Orion - jak wymienić łożyska w silniku? (9)
robot zelmer (5)
problem robot zelmer 881.2 (5)
Robot Zelmer Fenomen 880.5 (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.08 seconds