Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Drobny sprzęt -> Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?
Autor
Wiadomość
maryann
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 4638
Miasto: Czechy k. Krakowa

Post#1 Post autora tematu 13 Kwi 2006 11:00   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Mniejsza o typ. Otóż po wymianie zębatek od mieszadeł sprzęt wrócił po kilku miesiącach- znów "zjedzone". Czy przyczyną jest wyczuwalny luz ich gniazd, czy może to czymś trzeba nasmarować?
Kiedyś wrócił podobny jeszcze szybciej, a tam luzy były duże; z tym coś można zrobić?
Powrót do góry
   
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2094
Miasto: Świętokrzyskie

Post#2 13 Kwi 2006 11:11   

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Jeśli jest nadmierny luz zobacz przyczynę.
Zużycie często występuje na skutek nadmiernej eksploatacji,lub niewłasciwej(instrukcja obsługi).Dobrze spytać klienta do czego najczęściej używa robota(choc nie zawsze powie prawdę)
Powrót do góry
   
lgy1
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 29 Gru 2005
Posty: 330
Miasto: tarnów

Post#3 13 Kwi 2006 11:18   

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Wymieniałem sobie i znajomym takie zębatki i nie było nigdy problemu chociaż to też były stare miksery . Ale chyba zdajesz sobie sprawę z tego do jakich rzeczy ludzie używaja mikserów jabym jeszcze zwrócił uwagę na luz poosiowy wirnika , co może w powiązaniu z luzem zębatek prowadzic do zakleszczania albo za daleko sie wysuwa wirnik i kosi zęby .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Kwi 2006 11:18   





Powrót do góry
   
maryann
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 4638
Miasto: Czechy k. Krakowa

Post#4 Post autora tematu 13 Kwi 2006 11:28   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Wirnik i jego mocowanie wygląda bardzo dobrze(brak luzu, podkładki sprężynują). Metalowa wyściółka gniazda cała. No nie wiem czego się czepić. Zakładając, że gospodyni domowa nie kłamie, to coś musi być, że po kilku latach drugi komplet nie wytrzymuje od Bożego Narodzenia do Wielkanocy...
Powrót do góry
   
Topolski Mirosław
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 2094
Miasto: Świętokrzyskie

Post#5 13 Kwi 2006 13:32   

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


maryann napisał:
Wirnik i jego mocowanie wygląda bardzo dobrze(brak luzu, podkładki sprężynują). Metalowa wyściółka gniazda cała. No nie wiem czego się czepić. Zakładając, że gospodyni domowa nie kłamie, to coś musi być, że po kilku latach drugi komplet nie wytrzymuje od Bożego Narodzenia do Wielkanocy...

Zależy też jakiego producenta masz ten komplet :wink:
Powrót do góry
   
maryann
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 4638
Miasto: Czechy k. Krakowa

Post#6 Post autora tematu 13 Kwi 2006 13:58   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Kupuję w Krakowie, w firmie Juka...
Znacie jakiegos dostawcę przez internet?
Powrót do góry
   
chester8
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 389
Miasto: rybnik

Post#7 13 Kwi 2006 14:12   

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


witam mam ten sam problem jakieś 2 miesiące temu moja mama piekła ciasto no i robotowi przestały się kręcić łopatki więc co tu zrobić urodziny tuz tuż a tu ciasto nie upieczone poejchałem i kupiłem ostatnie 4 sztuki nowych zębatek . wizualnie wszystko było takie samo i pasowało idealnie ale po kilku tygodniach znowu problem się powtózył, miałem w zapasie jeszcze dwie załozyłem je i co... pochodziło jeden dzień jak mama piekła cisato i znowu rozebrałem go zeby zobaczyć co jest grane i jak wygladają no i po otwarciu okazało się że są juz prawie zużyte i za jakisz czas znowu mikser wysiednie...
wydaje mi się ze te co kupiłem albo nie są orginalne i są minimalnie inne albo są z tak daremnego materiału... szkoda ze wużuciłem te stare bo nie policzyłem czy te stare miały idealnie tyle saqmo zębów bo jak teteraz ogladałem to wydawało mi się ze jak kręciłem wirnikiem to szło lekko ale po wykonaniu pewnego nie pełnego obrotu stracił się luz pomiędzy zebatką a ślimakiem i jak jeszcze troche przekręciłem wirnikiem to coś jakby przeskoczyło i juz się znowu pojawił... jak masz stare zębatki to sprawć ilosc zebów ... pozdrawiam ...
Powrót do góry
   
maryann
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 4638
Miasto: Czechy k. Krakowa

Post#8 Post autora tematu 13 Kwi 2006 14:32   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Zębatki mają wytłoczony numer katalogowy- i tak kupuje nowe. Te to są akurat 213.1400
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Kwi 2006 14:32   





Powrót do góry
   
chester8
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 389
Miasto: rybnik

Post#9 13 Kwi 2006 15:05   

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


wydaje mi się ze te twozywo z którego je zrobili jest takie daremno, bo co innego coś działa przez 3 lata i nagle zaczyna zżerać wszystko co spotyka na swojej drodze ...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Kwi 2006 15:05   





Powrót do góry
   
marioner
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 11 Lis 2004
Posty: 138
Miasto: Bydgoszcz

Post#10 13 Kwi 2006 20:20   

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


witam, bardzo ważną chodź czasami nie zauważalną przez niektórych serwisantów okazuje sie mała kuleczka na samej górze wirnika która ma swoje miejsce w ośce wirnika a w korpusie silnika znajduje się ślizgacz sprawdź czy nie jest zużyty. smarowanie jest owszem ważne ale używaj zawsze wazeliny technicznej, smaruj przekładnie na całej powierzchni ząbków i delkiatnie w prowadzeniu w korpusie. pozdrawiam
Powrót do góry
   
Asteroid
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 467

Post#11 14 Kwi 2006 14:56   

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Wymieniam koła od jakiegoś czasu w robotach i niemam takich kłopotów (wcześniej zdarzało się tak jak mówicie)!
Ważne jest aby wirnik ustawic dobrze to cała tajemnica !
1. Luz wzdłużny
2. Ślimak wirnika względem kół (kąt prosty)
3.Sprawdzenie luzu na panewkach

Sprawdzam to co pisałem i ustawiam wirnik przy kazdnej wymianie kół ! :D
Powrót do góry
   
zibi150
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Lut 2006
Posty: 46

Post#12 14 Kwi 2006 15:53   

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Wzgledem czego ten wirnik nalezy ustawić?
Z tego co wiem to nalezy zwrócić uwage na połozenie kół zebatych wzgledem siebie.
Jesli jest duzy luz na slimacznicach to do wymiany ramka silnika i wkładki ślizgowe, a nie tylko koła zębate
Poza tym nalezy sie przyjżeć samym trzepakom czy nie obijaja o siebie oraz czy nie są krzywe.

W tym modelu nie ma jednej "małej kuleczki" bo jest zastosowane łożysko oporowe (z 4 kuleczkami)
:D

[/quote]
Powrót do góry
   
maryann
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 4638
Miasto: Czechy k. Krakowa

Post#13 Post autora tematu 14 Kwi 2006 15:58   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Czyli trza mieć lata doświadczeń, by stwierdzić, czy luz taki a taki jest do przyjęcia... Przecież jeśli nie widac śladów zuzycia np na ślimaku- to co w nim ustawiać?
Powrót do góry
   
marioner
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 11 Lis 2004
Posty: 138
Miasto: Bydgoszcz

Post#14 16 Kwi 2006 03:37   

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Asteroid napisał:
Wymieniam koła od jakiegoś czasu w robotach i niemam takich kłopotów (wcześniej zdarzało się tak jak mówicie)!
Ważne jest aby wirnik ustawic dobrze to cała tajemnica !
1. Luz wzdłużny
2. Ślimak wirnika względem kół (kąt prosty)
3.Sprawdzenie luzu na panewkach

Sprawdzam to co pisałem i ustawiam wirnik przy kazdnej wymianie kół ! :D


przepraszam ale chyba nie wiem o czym mówisz... ślimak wirnika wzg. kół .... a jak to sie robi??? z tego co mnie nauczyli w zelmerze to ważne jest ułożenie kół z przesunięciem o 45stopni względem siebie
ad1 zgadza się pisałem o tym, kolega zibi150 poprawił mnie o łożyskowaniu na 4 oraz podkł. sprężyta przy komutatorze,
ad3 zgadzam sie ale to tak żadko sie dzieje...
Powrót do góry
   
maryann
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 4638
Miasto: Czechy k. Krakowa

Post#15 Post autora tematu 08 Maj 2006 09:44   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Kolejny przypadek -tym razem Zelmer Robi i w miesiąc po zebatkach... -za to mialem podobnego z zbatkami jeszcze chyba fabrycznymi i zgroza: luzy taki siakie i owakie(patrz poprzedni post)- a zebatki całe!
Gdzie kupić dobre zębatki?!
Powrót do góry
   
zibi150
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 22 Lut 2006
Posty: 46

Post#16 08 Maj 2006 21:26   

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Najlepiej pytać w autoryzowanym serwisie.Zelmer "swoje"zębatki pakuje do worków (po 10szt) na worku jest napisane ZELMER jest tam też kod kół zębatych.
Jeżeli tak szybko padają te koła to może za mocno "wprasowywujesz" podkładki zabezpieczające. Te podkładki bakielitowe powinny dać sie przekręcić w palcach
Powrót do góry
   
maryann
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 4638
Miasto: Czechy k. Krakowa

Post#17 Post autora tematu 09 Maj 2006 08:49   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Nie będę się chwalił, że jestem "złota rączka", ale do wielu rzeczy ma wyczucie w palcach. Rozumiem, że ma być pasownie, a kręcic się lekko.
Powrót do góry
   
gamafino
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 08 Sie 2005
Posty: 52
Miasto: Nowa Dęba

Post#18 09 Maj 2006 15:49   

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


to widzę że ten problem ma każdy, ja mam zębatki prosto z Zelmeru i kicha nie pomaga wymiana śruciny, podkładek ślizgowych,łożyska oporowrgo, chyba tworzywo z, którego są robione jest do kitu,dla tego nienawidzę robić tych robotów bo ludzie się gapią jak na partacza:|
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Maj 2006 15:49   





Powrót do góry
   
maryann
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 4638
Miasto: Czechy k. Krakowa

Post#19 Post autora tematu 29 Cze 2006 10:36   

Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Kupiłem miesiąc temu fabryczne w autoryzowanym sklepie zębatki i jeden robot (z trzech) po jednym placku wrócil... Doradziłem się w Domelux'ie (Kraków, Józefa) i radzą tam by owe zębatki były mocno zabite, tzn bez luzów wzdłużnych, a nawet ciasno- i nasmarowane towotem.
Powrót do góry
   
krecik-t
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 06 Lut 2007
Posty: 1

Post#20 28 Lut 2008 21:10   

Re: Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?


Co prawda temat dawno nie ruszany ale może komuś się przyda. Padanie zębatek spowodowane jest wytarciem ślimaka na osi wirnika (powoduje niedopasowanie skoku współpracujących części). Niestety materiał z którego jest ona wykonana jest za miękki. Rada - razem z zębatkami wymienić wirnik. Sprawdzone - 100%. Zębatki i ślimak nie są smarowne bo smar wymieszany razem z unoszącą się mąką zaklei wszystko. Tworzywo ma właściwości samosmarujące.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Drobny sprzęt -> Robot Zelmer 371.5 -Jak skutecznie wymienić zębatki?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Nowy robot kuchenny Zelmer 381.61 - iskrzenie. (4)
Robot Zelmer Fenomen 880.5 (4)
robot zelmer (5)
problem robot zelmer 881.2 (5)
Odkurzacz Zelmer Orion - jak wymienić łożyska w silniku? (9)
Robot Zelmer/381.5 - Jak zdjąć blokade kółka domowym sposobem? (4)
Jak spr. silnik i elektronike robot Zelmer typ 876 (1)
Robot kuchenny Zelmer Turbo Sprint mix 371.6 -kiepsko działa (8)
Robot kuchenny Zelmer Sprint 371.6 - warczy (5)
robot kuchenny Zelmer Fenomen typ 880 - czerwona dioda (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.179 seconds

elektroda.pl temat RSS