FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...?
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 13 Apr 2006 16:41   

Witam !!

Mam pytanko ....czy jak laptopa używam głównie z sieci ......to lepiej wtedy wyjąć baterię....?? ( czy nie ma to znaczenia ?)

.....i jeszcze ....czy gdy komputer sie wyłączony (np. na noc) ,ale zasilacz jest podłączony do gniazdka....to pobiera on jakis prąd.....??

pozdr.
Back to top

max_gg
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 13 Apr 2006 17:06   

Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...??

Witam!

Jeżeli używasz laptopa przy zasilaniu sieciowym, powinieneś wyciągnąć baterię (ale wpierw naładuj - jeśli jest to akumulator litowo-jonowy). Bateria ma określoną trwałość, jeśli chodzi o cykle ładowania. A przy zasilaniu sieciowym jest co chwilę podładowywana.

Co do drugiego pytania: komputer nie wyłącza się do końca - przecież musisz mieć możliwość włączenia go przyciskiem (chyba, że całkowicie odłączysz go z gniazdka i wyjmiesz baterię - wtedy jest wyłączony na "amen"). Sam zasilacz też pobiera pewien prąd (stosunkowo nieduży).

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.
Back to top

lex00
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 14 Apr 2006 06:33   

Re: Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...??

Baterię powinieneś wyjąć bo tak jak napisał kolega wyżej jest cały czas podładowywana. Zalecane jest także przechowywać ją gdy jest wyjęta w szczelnej torebce i chłodnym miejscu (lodówce). Powinieneś ją też od czasu do czasu wyładować do końca i naładować na maksa.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Apr 2006 06:33   

Back to top

Maric
Poziom 11
Poziom 11

Post#4 14 Apr 2006 13:20   

jak piszę lex00 od czasu do czasu... z tego co Toshiba piszę w swoich instrukcjach (jak dobrze pamiętam) to baterią należy przynajmniej raz w miesiącu wyładować na max i naładować ponownie na max.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Apr 2006 13:20   

Back to top

Connor MacLeod
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 14 Apr 2006 22:05   

Re: Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...?

Ciekawe rzeczy koledzy prawicie...
Z jednym się zgodzę - należy raz na miesiąc rozładować baterię do zera.
Co do doładowywania - bateria jest doładowywana jeżeli poziom zmagazynowanej energii spadnie poniżej 95%. Logicznym jest, że przy pełnym naładowaniu nie bedzie następować doładowywanie baterii.
Co do wyjmowania - czasami wyjęcie baterii może zaszkodzić osobie pracującej na laptopie bez niej - szczególnie wtedy gdy trafi się chwilowy zanik napięcia w sieci.
Moje zdanie - nie wyjmować tylko właściwie eksploatować.
Back to top

Maric
Poziom 11
Poziom 11

Post#6 15 Apr 2006 09:47   

Conner MacLeod - czy w momencie gdy bateria jest naładowana powiedzmy na 98% (lub nawet na 100%) to czy jakikolwiek prąd jest do niej dostarczany? Czy możliwe jest żeby bateria będąca w laptopie (pod zasilaniem sieciowym) spadnie do poniżej 95%? Chyba tak tylko może się dziać gdy bateria jest wyciągnięta? (no albo używana :))

Odnośnie eksloatacji baterii: w poprzednim laptopie (Toshiba A60-302) baterię wyciągałm gdy lap był podpięty pod sieć. Z tym że minimum 1 w miesiącu robiłem cykl rozładowania do max i ładowania do max. Bateria jeżeli straciła swoje parametry to w bardzo niewielkim stopniu. Teraz od sierpnia 2005 mam Siemensa V2010 i bateria jest cały czas w laptopie i również nie zauważylęm żeby słabiej trzymała. Z tym że jeżeli już pracuję na baterii to nigdy nie doładowuję jej dopóki bateria się nie rozładuje (tak było również robiłem z Toshibą). Dobrze to czy źle? Może się gdzieś mylę. Poza tym fajne jest uczucie gdy siedzę sobie na necie a ktos wchodzi i mówi że prądu nie ma :)

Dla jasności jeszcze dodam że te pytania na poczatku nie były po to żeby podważyć Twoje zdanie Connor'ze.
Back to top

Connor MacLeod
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 15 Apr 2006 10:22   

Nie jestem wszechwiedzącym... :D:D
Ale dobrze piszesz i z tym się w pełni zgadzam. Jak zostawisz baterię wyciągniętą to też się rozładuje - wszak nie od razu ale po jakimś czasie. Elektronika baterii też pobiera prąd :D.
Jeśli bateria jest naładowana to prąd jest dostarczany tylko do elektroniki baterii a ona odciana prąd do ogniw. Elektronika sterująca pobiera prąd albo z sieci, albo z baterii.
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 17 Apr 2006 14:52   

Z tymi 95% to generalnie jest prawda ale nie dotyczy ona laptopów marki Toshiba, ona już przy 99% zaczynają ładować a starsze baterie potrafią zejść ze 100% do 99% po kilku godzinach... baterie wytrzymują 500-2000 cykli ładowania.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Apr 2006 14:52   

Back to top

WildHunter
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 22 Apr 2006 20:26   

1. nowe laptopy moga zostac uszkodzone gdy sie je odpali bez baterii
2. wyladowanie od max do zera powinno wystapic co najmniej raz w tygodniu
inaczej sole beda osiadac na elektrodach, wzrosnie rezystancja elektrod i przy poborze pradu napiecie spadnie na tej rezystancji tak ze niespodziewanie laptop sie wylaczy
3. ladowac mozna od dowolnie niskiego poziomu do maxa, lepiej nie ladowac do polowy i potem do konca, za to wyladowywanie moze byc na raty
4. oczywiscie 95% traktuj jako 100%
Back to top

rybawoda
Poziom 1
Poziom 1

Post#10 11 Mar 2010 22:22   

Dla wszystkich którzy uważają że powinno się wyjmować baterię z laptopa polecam lekturę z którą się w 100% zgadzam Czy wyjmować baterię z laptopa

Ja osobiście uważam że osoby, którym zepsuje się laptop z powodu awarii prądu, dopiero zaczną zastanawiać się nad ważniejszymi częściami jak płyta główna lub dysk twardy który do pracy potrzebuje prądu.
Back to top

rafus89
Poziom 12
Poziom 12

Post#11 11 Mar 2010 22:35   

Ja również popieram zdanie kolegów o nie wyjmowaniu baterii. Mam w domu kilka laptopów, a pracowałem już na dziesiatkach. Z tych co mam w domu to praktycznie wogóle nie wyjmowałem baterii i nie zauważam jakiegoś szczególnego spadku ich wytrzymałości.
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#12 11 Mar 2010 22:41   

...archeolodzy się znaleźli.

Przytoczony artykuł to tylko pół-prawda - bateria w żaden sposób nie chroni podzespołów laptopa przed skokami napięcia, może jedynie dysk i tylko przed nagłym zanikiem napięcia (co jakoś szczególnie niebezpieczne dla niego nie jest, choć potencjalnie może dojąć do uszkodzenia danych). Zanik zasilania nie jest groźny dla elektroniki - po prostu się wyłączy, a przed przepięciem bateria nie ochroni.

Oczywiście z czysto praktycznego punktu widzenia nie widzę specjalnego sensu wyjmowania baterii z laptopa w czasie pracy na zasilaniu, choć na pewno nie zaszkodzi to ani baterii ani laptopowi.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...?
Page 1 of 1
Similar topics
Laptop ASUS - wyczerpałem baterię w laptopie do zera? (5)
Spowolnienie pracy w laptopie Acer 1640z przez baterię. (1)
pytanie o baterię w laptopie (4)
Jak wymienić baterię biosu w laptopie TOSHIBA SP 6100. (1)
Czy nową baterię w laptopie należy formować i jak? (5)
Jak traktować baterię w laptopie aby służyła jak najdłużej? (5)
Jak sflashować baterię w laptopie HP ?? (2)
Jak obejść baterię w laptopie? (4)
Zasilacz ładuje do kilku procent baterię w laptopie (12)
Akumulator w nowym laptopie - jak użytkować ? (4)

Page generation time: 0.113 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed