| Author |
tomxl Poziom 11

|
13 Apr 2006 16:41 Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...? |
|
|
|
Witam !!
Mam pytanko ....czy jak laptopa używam głównie z sieci ......to lepiej wtedy wyjąć baterię....?? ( czy nie ma to znaczenia ?)
.....i jeszcze ....czy gdy komputer sie wyłączony (np. na noc) ,ale zasilacz jest podłączony do gniazdka....to pobiera on jakis prąd.....??
pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
max_gg Poziom 19

|
13 Apr 2006 17:06 Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...?? |
|
|
|
Witam!
Jeżeli używasz laptopa przy zasilaniu sieciowym, powinieneś wyciągnąć baterię (ale wpierw naładuj - jeśli jest to akumulator litowo-jonowy). Bateria ma określoną trwałość, jeśli chodzi o cykle ładowania. A przy zasilaniu sieciowym jest co chwilę podładowywana.
Co do drugiego pytania: komputer nie wyłącza się do końca - przecież musisz mieć możliwość włączenia go przyciskiem (chyba, że całkowicie odłączysz go z gniazdka i wyjmiesz baterię - wtedy jest wyłączony na "amen"). Sam zasilacz też pobiera pewien prąd (stosunkowo nieduży).
Pozdrawiam!
Marcin "Max" G.
|
|
| Back to top |
|
 |
lex00 Poziom 20

|
14 Apr 2006 06:33 Re: Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...?? |
|
|
|
Baterię powinieneś wyjąć bo tak jak napisał kolega wyżej jest cały czas podładowywana. Zalecane jest także przechowywać ją gdy jest wyjęta w szczelnej torebce i chłodnym miejscu (lodówce). Powinieneś ją też od czasu do czasu wyładować do końca i naładować na maksa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Apr 2006 06:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Maric Poziom 11

|
14 Apr 2006 13:20 Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...? |
|
|
|
jak piszę lex00 od czasu do czasu... z tego co Toshiba piszę w swoich instrukcjach (jak dobrze pamiętam) to baterią należy przynajmniej raz w miesiącu wyładować na max i naładować ponownie na max.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Apr 2006 13:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Connor MacLeod Poziom 23

|
14 Apr 2006 22:05 Re: Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...? |
|
|
|
Ciekawe rzeczy koledzy prawicie...
Z jednym się zgodzę - należy raz na miesiąc rozładować baterię do zera.
Co do doładowywania - bateria jest doładowywana jeżeli poziom zmagazynowanej energii spadnie poniżej 95%. Logicznym jest, że przy pełnym naładowaniu nie bedzie następować doładowywanie baterii.
Co do wyjmowania - czasami wyjęcie baterii może zaszkodzić osobie pracującej na laptopie bez niej - szczególnie wtedy gdy trafi się chwilowy zanik napięcia w sieci.
Moje zdanie - nie wyjmować tylko właściwie eksploatować.
|
|
| Back to top |
|
 |
Maric Poziom 11

|
15 Apr 2006 09:47 Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...? |
|
|
|
Conner MacLeod - czy w momencie gdy bateria jest naładowana powiedzmy na 98% (lub nawet na 100%) to czy jakikolwiek prąd jest do niej dostarczany? Czy możliwe jest żeby bateria będąca w laptopie (pod zasilaniem sieciowym) spadnie do poniżej 95%? Chyba tak tylko może się dziać gdy bateria jest wyciągnięta? (no albo używana :))
Odnośnie eksloatacji baterii: w poprzednim laptopie (Toshiba A60-302) baterię wyciągałm gdy lap był podpięty pod sieć. Z tym że minimum 1 w miesiącu robiłem cykl rozładowania do max i ładowania do max. Bateria jeżeli straciła swoje parametry to w bardzo niewielkim stopniu. Teraz od sierpnia 2005 mam Siemensa V2010 i bateria jest cały czas w laptopie i również nie zauważylęm żeby słabiej trzymała. Z tym że jeżeli już pracuję na baterii to nigdy nie doładowuję jej dopóki bateria się nie rozładuje (tak było również robiłem z Toshibą). Dobrze to czy źle? Może się gdzieś mylę. Poza tym fajne jest uczucie gdy siedzę sobie na necie a ktos wchodzi i mówi że prądu nie ma :)
Dla jasności jeszcze dodam że te pytania na poczatku nie były po to żeby podważyć Twoje zdanie Connor'ze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Connor MacLeod Poziom 23

|
15 Apr 2006 10:22 Re: Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...? |
|
|
|
Nie jestem wszechwiedzącym... :D:D
Ale dobrze piszesz i z tym się w pełni zgadzam. Jak zostawisz baterię wyciągniętą to też się rozładuje - wszak nie od razu ale po jakimś czasie. Elektronika baterii też pobiera prąd :D.
Jeśli bateria jest naładowana to prąd jest dostarczany tylko do elektroniki baterii a ona odciana prąd do ogniw. Elektronika sterująca pobiera prąd albo z sieci, albo z baterii.
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20221 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
17 Apr 2006 14:52 Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...? |
|
|
|
Z tymi 95% to generalnie jest prawda ale nie dotyczy ona laptopów marki Toshiba, ona już przy 99% zaczynają ładować a starsze baterie potrafią zejść ze 100% do 99% po kilku godzinach... baterie wytrzymują 500-2000 cykli ładowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Apr 2006 14:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
WildHunter Poziom 16

|
22 Apr 2006 20:26 Re: Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...? |
|
|
|
1. nowe laptopy moga zostac uszkodzone gdy sie je odpali bez baterii
2. wyladowanie od max do zera powinno wystapic co najmniej raz w tygodniu
inaczej sole beda osiadac na elektrodach, wzrosnie rezystancja elektrod i przy poborze pradu napiecie spadnie na tej rezystancji tak ze niespodziewanie laptop sie wylaczy
3. ladowac mozna od dowolnie niskiego poziomu do maxa, lepiej nie ladowac do polowy i potem do konca, za to wyladowywanie moze byc na raty
4. oczywiscie 95% traktuj jako 100%
|
|
| Back to top |
|
 |
rybawoda Poziom 1

|
11 Mar 2010 22:22 Re: Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...? |
|
|
|
Dla wszystkich którzy uważają że powinno się wyjmować baterię z laptopa polecam lekturę z którą się w 100% zgadzam Czy wyjmować baterię z laptopa
Ja osobiście uważam że osoby, którym zepsuje się laptop z powodu awarii prądu, dopiero zaczną zastanawiać się nad ważniejszymi częściami jak płyta główna lub dysk twardy który do pracy potrzebuje prądu.
|
|
| Back to top |
|
 |
rafus89 Poziom 12

|
11 Mar 2010 22:35 Re: Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...? |
|
|
|
Ja również popieram zdanie kolegów o nie wyjmowaniu baterii. Mam w domu kilka laptopów, a pracowałem już na dziesiatkach. Z tych co mam w domu to praktycznie wogóle nie wyjmowałem baterii i nie zauważam jakiegoś szczególnego spadku ich wytrzymałości.
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20221 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
11 Mar 2010 22:41 Re: Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...? |
|
|
|
...archeolodzy się znaleźli.
Przytoczony artykuł to tylko pół-prawda - bateria w żaden sposób nie chroni podzespołów laptopa przed skokami napięcia, może jedynie dysk i tylko przed nagłym zanikiem napięcia (co jakoś szczególnie niebezpieczne dla niego nie jest, choć potencjalnie może dojąć do uszkodzenia danych). Zanik zasilania nie jest groźny dla elektroniki - po prostu się wyłączy, a przed przepięciem bateria nie ochroni.
Oczywiście z czysto praktycznego punktu widzenia nie widzę specjalnego sensu wyjmowania baterii z laptopa w czasie pracy na zasilaniu, choć na pewno nie zaszkodzi to ani baterii ani laptopowi.
|
|
| Back to top |
|
 |