FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

preamp na Lampie + wzmak na tranzystorach=???

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> preamp na Lampie + wzmak na tranzystorach=???
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 28 May 2003 17:28   

preamp na Lampie + wzmak na tranzystorach=???

Witam!!
Mam kolejne pytanko czy jezeli wykonam preamp na lamie i podłącze go do wzmacniacza na tranzystorach bedzie to dobrze dzialalo, czy sygnal z przedwzmacniacza nie bedzie zbytnio silny??? Jak to zrobić??

gdyby ktos był zainteresowany to zamiezam wykonac taki preamp
http://republika.pl/noal/axramki.html

Z góry dziekuj i pozdrawiam Devolt
Back to top

Hrabol
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 28 May 2003 23:41   

a po co wlasciwie chcesz takie zastosowanie, zazwyczaj przedwzmaciacz jest na tranzystorkach a koncowka na lampach zeby brzmienie bylo bliskie rzeczwistoci, lampy oddaja wierniej dzwieki (moze kiepsko to napisalem ale chyba wiecei o co mi chodzilo)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 May 2003 23:41   

Back to top

igod
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 29 May 2003 00:20   

Lampy są dla naiwnych, tak samo jak gramofony i magnetofony taśmowe.
Back to top

blue
Poziom 3
Poziom 3

Post#4 29 May 2003 01:03   

Szklane banieczki..

......LAMPY, moj drogi przyjacielu- sa dla ludzi czujacych BLUESA...
a "dolina krzemowa" dla harcerzy..

01001001100110

devolt
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 Post from the author of the topic 29 May 2003 19:17   

Nie no Igod ja chce wykonac piec do gitary, a lampy do gitary sa chyba nalepszym przetwornikeiem jaki moze byc. Chce wykonac piec hybrydowy i o ile mi wiadomo to preamp jest na lampie( bo on ustala barwe dzwieku) a koncówka na tranzystorach-chyba ze sie myle.
Wracając do tematu to wyczytalem ze taki preamp ma wzmocnienie rzedu 40- 60 razy czy to mozliwe?? Bo jezeli tak to troszke za duzo.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 May 2003 19:17   

Back to top

smakismaki
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 29 May 2003 23:02   

potencjometrem możesz zmniejszyć wzmocnienie, a jeśli chcesz na stałe zmniejszyć to daj większy rezystor zamiast 1.5k i odpowiednio zmniejsz kondensator równoległy żeby barwa była podobna, np. daj 3kOHm i 50nF i wzmocnienie spadnie mniej więcej o połowę, przy okazji spadną zniekształcenia- to dobrze czy źle :D :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 May 2003 23:02   

Back to top

devolt
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 Post from the author of the topic 02 Jun 2003 17:30   

hej i tylko tyle wystarczy?? W takim razie pokombinuje. I mam jeszcze jedno ile taki preamp pobiera prądu??
Back to top

sviekla
Poziom 3
Poziom 3

Post#8 03 Jun 2003 12:04   

Cześć wam.. Widziałem spis potrzebnych rzeczy do piecyka na lampkach, www.gitara.4web.pl nie wznawiają ale zgrubsza jest opis. No i są opisy PRAWDZIWYCH wzmacniaczy na lampach i gitary i artyści. Zobaczcie. Lampy dają duszę gitarze elektrycznej... :!:
Back to top

*Drago*
Poziom 8
Poziom 8

Post#9 03 Jun 2003 13:28   

Twoj pomysl na wzm nie jest taki zly sam bowiem bede taki wzm skladal po wakacjach, jak bedziesz go skladal pamietaj aby dobrac lampy tak zeby impedancaj wyjsciaowa przedwzm byla taka sama jak impedancja wejsciowa wzm mocy bo inaczej bedziesz mial lekkie przesterowanie i problemy z wzm zycze ci powodzenia
Jesli niemasz schematu takiego wzm to daj znac to ci wysle wraz z opisem narazie Zycze powodzenia
Back to top

deo$eg
Poziom 12
Poziom 12

Post#10 03 Jun 2003 15:07   

Hrabol napisał "a po co wlasciwie chcesz takie zastosowanie, zazwyczaj przedwzmaciacz jest na tranzystorkach a koncowka na lampach zeby brzmienie bylo bliskie rzeczwistocię

Nie wiem kolego skad wzioles akurat zazwyczaj takie zastosowanie bo w dzisiejszych wzmacniaczach wlasnie tak sie to wykonuje ze preamp jest na lampach a koncowka na HexFetach. Jezeli nie wierzysz to przestudiuj chociaz jeden wzmacniacz do gitary np Marszall czy huges&khetner
Tak sobie mysle ze to co ty tu zaproponowales moze sie brac np z bardzo starych wzmacniczy gdzie koncowe stopnie musialy byc na lampach bo w tamtych czasach np 100 W na tranzystorze to sie uzyskac poprostu nie dalo.

Ale juz z twierdzeniem ze to koncowka mozy ma decydujace znaczenie jesli chdzi o brzmienie to sie wogule z toba nie zgodze .Owszem ma zwlaszcza dopasownie jej do glosnika ale sound produkuje sie w preampie i tu mozna sie pobawic w brzmieniowca a koncowka ma poprostu przeniesc to na glosnik

no ale bez urazy to takie moje spojrzenie na to (a na takich wzmacholach to gram juz ladne pare lat ;) )

pozdrawiam deo$eg
Back to top

blue
Poziom 3
Poziom 3

Post#11 03 Jun 2003 17:10   

jak lepiej.....

DdeoSeg!
........mam troche inne zdanie ale nawet nie bede probowal dyskutowal bo to ten sam dylemat, co lepsze: BMW czy MERCEDES.....
A to ze grasz pare lat to zaden argument. Zalezy jak grasz,co grasz i gdzie???
0100100110100100
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Jun 2003 17:10   

Back to top

deo$eg
Poziom 12
Poziom 12

Post#12 03 Jun 2003 23:05   

Blue
wiec nie wiem za bardzo o co ci chodzi teraz Jesli o to za najlepsze są wzmacholki cale na lampach to sie zgadzam w 100% ale mowa tu byla o wzmacholu ktory na lampach ma tylko koncowke mocy a reszte na krzemie a to poprostu moim zdaniem mija sie z celem.

pozdrawiam do$eg
Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#13 04 Jun 2003 16:06   

hmm lampy musze powiedziec, e to szerokidylemat, widziałem konstrukcje Lampowo-tranzystorowe LUXMANA, ponoć bardzo przednie brzmienie - i ot był wzmacniacz hi-fi hybryda w preampie miała jakąś znaną triode (jeden z zamienników ECC83) . Grałem kiedyś na chyba Peaveju z takim rozwiązaniem. Oczywiście do gitary. Musze powiedzieć, żę warto sie zastanowić - dziadowski lampowiec czy dobry tranzystorowiec. A lampy nie sa na pewno tak wygodne jak tranzystory. osobiście gralem na samoróbce lampowej z jakimś metalowym zespolem i powiem dziadostwo! (brak średnicy, sam bas taki ospały, i strasznie dudniacy do tego jeszcze słabo odgrywał dźwięki przesterowane) paratranzystorowiec peaveya na leadzie pod procem przy 25 W miał rozwalić gosciowi pokój mieszkalny...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> preamp na Lampie + wzmak na tranzystorach=???
Page 1 of 1
Similar topics
Preamp + amp; preamp + tranzystor ? (6)

Page generation time: 0.115 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed