Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

[simson] brak iskry


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Motocykle, Motorowery, Inne Silniki -> [simson] brak iskry
Autor
Wiadomość
zolwik_1986
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 82

Post#1 Post autora tematu 22 Kwi 2006 13:54   

[simson] brak iskry


Witam! Mam pewien problem w moim simsonku. Nie ma w nim wogóle iskry. Nie mam pojęcia co może być nie tak. Którą część wymienić. Wydaje mi sie ze najlepiej zacząć od kondensatora. Jeśli źle mi się wydaje proszę o sprostowanie i pomoc. Mam kilka pytań. Czy na platynkach jeśli zakręce magnetem powinna przeskakiwać iskra? Teraz jeśli kopnę starterem żadna iskra nie przeskakuje na platynkach. Przestawiałem już przerwe na platynkach i nic nie daje.Czy jeśli cewka zapłonowa jest zepsuta to mimo wszystko na platynkach powinna byc iskra a na świecy nie? Jeśli wiecie co to może być, piszcie!
Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Kwi 2006 13:54   





Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#2 22 Kwi 2006 14:48   

Re: simson - brak iskry


uszkodzona cewka w magnecie albo cewka WN. na przerywaczu iskra nie może przeskakiwać.
czy ten motorek chodził ostatnio czy kiedy zabrakło iskry?
Powrót do góry
   
zolwik_1986
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 82

Post#3 Post autora tematu 22 Kwi 2006 15:17   

simson - brak iskry


cewka w magnecie jest dobra. sprawdzalem miernikiem i wytwarza prąd. a co robi cewka wysokiego napiecia? Motor chodzil normalnie i po jakims czasie stanął. a stanął bo nie ma iskry. A jak sprawdzic tą cewkę WN?
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#4 22 Kwi 2006 15:40pomocny post - solucja   

Re: simson - brak iskry


jakie napięcie daje cewka z magneta?
cewka WN wytwarza jak sama nazwa mówi wysokie napięcie które idzie na świece.
sprawdź miernikiem rezystancję między końcówkami 1, 15 musi być ok. 3Ω ale dokładnie nie pamiętam zależy jaką masz instalacje 6 czy 12 V sprawdzić trzeba jeszcze rezystancje między końcówką która idzie na świece a zaciskiem... no właśnie albo 1 albo 15 jak sprawdzisz między 1 a 15 to potem przy sprawdzaniu zobaczysz między 1 (lub 15) a tym środkowym wyprowadzeniem przy jednym pomiarze wskaże więcej o tyle ile ma rezystancja między 1 15
a całe te pomiary sprowadzają sie po prostu do tego czy cewka nie ma przerwy
Powrót do góry
   
zolwik_1986
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 82

Post#5 Post autora tematu 22 Kwi 2006 16:33   

Re: simson - brak iskry


cięzko powiedziec jakie napięcie daje cewka w magnecie. Zależy od tego jak mocno kopne starter, nawet do 220 V skoczyło raz.które to są te koncowki 1 oraz 15? nie wiem o czym mowisz. Chodzi ci poprostu o te które wychodzą z cewki WN? Jeśli tak to przykładając omomierz do tych końcowek wskazuje mi 1,6 Ohm.

Dodano po 1 [minuty]:

zolwik_1986 napisał:
cięzko powiedziec jakie napięcie daje cewka w magnecie. Zależy od tego jak mocno kopne starter, nawet do 220 V skoczyło raz.które to są te koncowki 1 oraz 15? nie wiem o czym mowisz. Chodzi ci po prostu o te które wychodzą z cewki WN? Jeśli tak to przykładając omomierz do tych końcowek wskazuje mi 1,6 Ohm.

instalacje mam 12V
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#6 22 Kwi 2006 19:08   

Re: simson - brak iskry


tak chodzi mi o końcówki przy cewce.
czym mierzyłeś napięcie że wskazało 220V nie wiem czy wiesz że cewka w magnecie daje napięcie zmienny może mierzyłeś multimetrem i ustawiłeś na napięcie stałe?
napisz jaka instalacja 6 czy 12V
Powrót do góry
   
zolwik_1986
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 82

Post#7 Post autora tematu 22 Kwi 2006 19:27   

simson - brak iskry


instalacja 12V, ale czy to ma znaczenie czy jest to 6V czy 12 V i tak nie mam akumulatora podpiętego. Czyli wszystki prąd wytwarzany jest w iskrowniku. Słyszałem tez ze nawet simsony z 6V instalacją maja np cewke WN 12V. Napięcie mierzyłem ustawiając miernik na pomiar napięcia zmiennego na uniwersalnym cyfrowym mierniku, więc raczej jest dobrze, ale mówie ze wynik bardzo skakał. Moim zdaniem ta cewka w magnecie jest dobra. Boli mnie sprawa z tym, ze nie ma zadnej iskry na platynkach, a chyba powinna przeskakiwać. W poniedziałek wymienie kondensator. Może coś pomoże. wymiana kondensatora są to grosze, a nie wiem jak spradzic czy jest dobry.
Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#8 22 Kwi 2006 20:06   

Re: simson - brak iskry


kondensator służy do tego aby właśnie nie iskrzyło na przerywaczu ograniczając iskrzenie chroni on styki przed utlenianiem, zapewnia on także wzrost napięcia indukowanego w chwili rozwarcia styków
a simsony z instalacją 6V faktyczni mają cewkę WN 12V
jeżeli masz inną cewkę WN niekoniecznie od simsona aby na 12V to zamień i zobacz czy jest iskra przerwa na przerywaczu ma być 0,4
Powrót do góry
   
zolwik_1986
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 82

Post#9 Post autora tematu 22 Kwi 2006 21:46   

simson - brak iskry


piszesz: "przerwa na przerywaczu ma mieć 0,4". Mam rozumiec 0,4 mm minimalnie a maxmalnie ile? Cewke wezme na podmiane od sąsiada z simka i wymienie jeszcze ten kondensator. Ale to wszytko dopiero w poniedziałek.Mam nadzieje że wreszcie dojde do tego co jest nie tak. Dzieki wielkie za pomoc.
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#10 23 Kwi 2006 11:47   

Re: simson - brak iskry


przerwa 0,4 mm ma być przy maksymalnym rozwarciu styków przerywacza.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Kwi 2006 11:47   





Powrót do góry
   
zolwik_1986
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 82

Post#11 Post autora tematu 24 Kwi 2006 21:25   

simson - brak iskry


Witam ponownie!
Wymieniłem dzis kondensator. Wreszcie pojawiła sie iskra na platynkach.Na świecy iskra również jest tylko trochę za mała.Jak porównałem moją iskrę z iskrą w simsonie kolegi, to aż sie za głowe złapałem. Jakieś dwa razy większa od mojej. Wydaje mi sie aby iskra była odpowiednia trzeba poprostu zrobic dobrą przerwe na platynkach. Wię spytam jeszcze raz: jakie ma byc maxmalne a jakie minimalne rozwarcie? Z tego co zrozumialem to max 0,4mm czyli 0,04 cm, a min ile? Może platynki mają sie stykać? To by był koniec na temat iskry.Teraz moj drugi problem.
Sprobowałem odpalić motorek z tą słabą iskrą. Niestety nie udało sie.Zauważyłem ze swieca jest cała zalana. Czyli trzeba by dobrze zapłon ustawić. Jak wymieniałem kondensator, wszystko pomieszałem. Popelnilem błąd, wiem... Jak to teraz naprawić? Jak to jest? Czy jak tłok jest w najwyższym punkcie to styki przerywacza mają być maxmalnie rozwarte? Proszę o pomoc!
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#12 24 Kwi 2006 21:52   

Re: simson - brak iskry


0,4 mm jest to maksymalna przerwa a minimalnej nie ma mają się stykać a zapłon ma być ustawiony na 1,8 mm przed górnym martwym punktem. czyli mówiąc prościej jak tłok jest 1,8 mm od górnego punktu to ma nastąpić początek rozwierania styków przerywacza wtedy następuje przeskok iskry. Iskra musi być cienka i koloru niebieskiego dla porównania zobacz jak wygląda iskra w zapalniczce elektrycznej i na świecy ma być taka sama nie może mieć koloru czerwonego.
Powrót do góry
   
Mlody251
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 19 Mar 2005
Posty: 20
Miasto: Brzozowa

Post#13 24 Kwi 2006 23:54   

Re: simson - brak iskry


Można też lekko pilniczkiem do paznokci przypiłować platynki, ale tylko leciutko sciągnać wieżchnią warstwę nagaru. A zaplon to banał ustawiasz tłok w martwym punkcie i kręcac magnetem w strone przeciwną do obrotów silnika trzeba ustawić tłok na 1,8 do 2mm i w tedy platynki maja sie zaczać rozwierać albo być juz rozwarte (wcześniejszy zapłon).Przyczyną może być też świeca ja polecam izolatora do simsonka lux lub ngk mam ja w mz juz prawie rok i sporadycznie tylko przejade szczotka druciana i nie zawodzi jak narazie.
Powrót do góry
   
@@Kamil@@
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 269
Miasto: Krasnobród

Post#14 07 Cze 2006 17:00   

brak iskry w simson


Mam problem nie mam iskry w simsonie
co to morze być ja podłaczam inne cewki do cewki wysokiego napięcia to wtedy idzie prąd a jak jest cewka obwodu pierwotnego podłączona to nie ma Co to morze być?
PROSZE o POMOC )-:

Dodano po 1 [minuty]:

a i mam simsona S51B 6V zwykła instalacja

Moderowano przez Błażej:
A co ma wspólnego zbiornik słonej wody z elektryką tego motoroweru? No, chyba że Krasnybród leży nad morzem, a ty lubisz wjeżdżać do wody...

Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#15 07 Cze 2006 17:15   

Re: brak iskry w simson pomocy!!!!!!!!!!!


witam.
trochę zagmatwana twoja wypowiedź ale wynika z niej że masz uszkodzoną cewkę pierwotną
jeżeli dobrze zrozumiałem podłączasz pod inne cewki iskra jest inne znaczy np cewka świetlna?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Cze 2006 17:15   





Powrót do góry
   
bzykdamian
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 240
Miasto: Rzemienowice

Post#16 07 Cze 2006 20:01   

brak iskry w simson


uszkodzona cewka pierwotna.
Powrót do góry
   
@@Kamil@@
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 269
Miasto: Krasnobród

Post#17 17 Lip 2006 10:25   

Re: brak iskry w simson


a jak poznac jaka cewka doczego jest ???bo kupilem nowa zaplonowa do magneta
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#18 17 Lip 2006 10:34   

Re: brak iskry w simson


od zapłonu to ta po lewej od przerywacza czyli pierwsza od przerywacza w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara powinna być nawinięta najcieńszym drutem

Moderowano przez Błażej:
Temat oczyściłem z prywatnych wypowiedzi. Na przyszłość sprawy takie proszę załatwiać za pomocą PW.

Powrót do góry
   
jogurt-s
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 25 Maj 2007
Posty: 4
Miasto: kędzierzyn-koźle

Post#19 25 Maj 2007 22:32   

Re: simson - brak iskry


hej, ja też nie mam iskry. ale nie pokoji mnie kondensator, czy jest możliwe żeby się palił czy jakoś psuł po jednym kopnięciu?? bo jechałem i wyłączyłem simka i już nie chciał palnąc, bo brak iskry, i włożeyem później inny używany kondensator i była iskra, jak prubowałem go palnąc to coś tam prubował i przestał bo znów nie było iskry,. więc kupiłem mu nowy kondensator a ten po pierwszym kopie zrobił małą iskre i do teraz nic . dalej brak. pomocy
Powrót do góry
   
jogurt-s
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 25 Maj 2007
Posty: 4
Miasto: kędzierzyn-koźle

Post#20 31 Maj 2007 22:55   

Re: simson - brak iskry


pali mi kondensatory
Powrót do góry
   
wafel24d
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 1
Miasto: Jasło

Post#21 21 Cze 2007 23:01   

Re: simson - brak iskry


Proszę o pomoc.
Mam pewien problem. Mianowicie jechałem simsonem i nagle zaczeło mi go tak co jakiś czas zrywąc chwile później te zrywy były coraz częstsze aż stało się że są cały czas i to coraz gorzej. Wykręciłem świece i popatrzyłem na iskrę to raz była a raz jej nie było i tak na zmiane dwa razy kopnąłem to była a przy nastepnych dwóch już jej ni było. I nie wiem co jest napewno nie jest to cewka ta która jest pod bakiem. Mam instalacje 12V. Prosze o odpowiedź.
Powrót do góry
   
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6550

Post#22 22 Cze 2007 21:57   

Re: [simson] brak iskry


sprawdź przerwę na przerywaczu
Powrót do góry
   
F2B
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 21
Miasto: Radlin

Post#23 22 Cze 2007 22:44   

Re: [simson] brak iskry


Nie wiem czy czytając czegoś nie ominąlem,ale nic nie wspominales o wymianie swiecy.Ja bym wlasnie od swiecy zacząl,kupic swieczke odpowiednia do simka i zobaczyc.ALbo pozycz od kumpla na moment i zobacz.Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Cze 2007 22:44   





Powrót do góry
   
jogurt-s
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 25 Maj 2007
Posty: 4
Miasto: kędzierzyn-koźle

Post#24 23 Cze 2007 19:15   

Re: [simson] brak iskry


kondensator se wymień, i pomoże, bo przerywa i nie kręci tak jak ma jak jest zepsuty kondensator.
Powrót do góry
   
maczo1232
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 02 Lut 2007
Posty: 28
Miasto: Środa Wielkopolska

Post#25 23 Cze 2007 20:40   

Re: [simson] brak iskry


Kolego jesli przerywa to sprawdz w platynkach roztaw :) pozdro
Powrót do góry
   
kotek34
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 91
Miasto: k/Zywca

Post#26 24 Cze 2007 10:38   

Re: [simson] brak iskry


Przy okazji zobacz tez czy nie scielo Ci klina na wale.
Powrót do góry
   
nici
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sie 2005
Posty: 966
Miasto: Ozorków /k.Łodzi

Post#27 24 Cze 2007 12:03   

Re: [simson] brak iskry


taki maly off top ale nie chacialem zakladac nowego tematu...

sismon chodzil dobrze , wrecz swietnie.pewnego razu jechalem sobie ( na kacu i dlatego nie zauwazylem problemow odrazu) i moja uwage przykluwal fakt iz predkosc 65 nie zostala przekroczona :/ ( zdazalo sie ze 75 szedl ) .Dobra olalem sprawe .NA drugi dzien , jazda w dwie osoby 25-35 nie wiecej...
Wziolem sie za naprawe.Gaznik nowy ( ale i tak rozebralem i wyczyscilem) ,nic..wolne ma, mocy nie ma . Dalej zaplon , klin na wale, swieca platynki , kondensator.Nic,wymienilem kontensator i platynki na made in ddr . NIc. No to co mysle.Ukłąd korbowo - tlokowy.No to w góre a tam wszystko ok..juz polamalem sie totalnie.Sedzilem w garazu caly dzien az tu pod koniec dnia kiedy juz mialem polac go benzyną i podpalic moja dziewczyna ktora towarzyszyla mi w pracy wkoncu powiedziala ze wydech cos dziwnie kopci.No to z racji tego ze nie mialem juz zadnych pomysłow odkrecilem koncowke wydechu.Zapalilem silnik - i co ? działa :) KOncowka wydechu totalnie zapchana! piach, przepalony olej -to wszystko sie zlepilo.. i mamy :)

Tak wiec , sprawdzajcie wydechy bo w simsonach łatwo je zatkac :) pozdrawiam .
Powrót do góry
   
karol2505
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 71

Post#28 08 Lip 2007 09:25   

Re: brak iskry w simson


a brak iskry to zależy od kondensatora

Dodano po 6 [minuty]:

cewka zapłonowa co ile sie może spalić tak mniej więcej
Powrót do góry
   
karol2505
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 71

Post#29 08 Lip 2007 09:27   

Re: [simson] brak iskry


kondensator jak sie spali to bedzie iskra czy nie odpowiedzcie
Powrót do góry
   
nici
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sie 2005
Posty: 966
Miasto: Ozorków /k.Łodzi

Post#30 08 Lip 2007 10:12   

Re: [simson] brak iskry


bedzie
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Motocykle, Motorowery, Inne Silniki -> [simson] brak iskry
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
brak iskry w simson elektronk (5)
brak iskry simson ekectronik (6)
Brak iskry Simson - pytanie (31)
simson s53 brak iskry (6)
Simson sS50 B2 - Brak iskry (2)
Simson (brak iskry), spalony kondensator (5)
Simson s51 enduro brak iskry (9)
Simson S51 elektronik brak iskry (5)
Simson Enduro Elektronik - brak iskry (4)
simson sr50 (elektronik) brak iskry (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony