FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Słuchawki, płyta główna Asus K8N4-E Deluxe. Bardzo cicho słychać.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Słuchawki, płyta główna Asus K8N4-E Deluxe. Bardzo cicho słychać.
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 23 Apr 2006 08:29   

problem ze słuchawkami

mam płyte główną ASUS K8N4-E Delux ze zintegrowaną kartą dżwiękową która ma z tyłu obudowy 6 wejść (Wejście liniowe, wyjście na głośnik przedni, Wejście mikrofonu, wyjście na głośnik, wyjście bocznego głośnika, wyjście na głośnik centralny). Do Wyjścia na głośnik przedni mam podpięte główne głośniki, a słuchawki z mikrofonem mam podpięte do Wyjścia na głośnik i wejścia mikrofonu. Aby słuchawki działały razem z głównymi głośnikami musiałem ustawić tryb 4 głośników (wtedy głośniki są jako 2 przednie, a słuchawki jako 2 tylne) niestety takie ustawienie powoduje że słuchawki strasznie cicho grają... jak sie rozmawia z kimś przez mikrofon to wogóle nie słychać co mówi 2ga osoba, na głośnikach jest ok (nie trzeba nawet głośno ustawiać). Sterowniki mam najnowsze od producenta, w jaki sposób mam to ustawić aby było dobrze :?:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Apr 2006 08:29   

Back to top

mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 23 Apr 2006 08:46   

Re: problem ze słuchawkami

Może ustawić "odwrotnie"?
Zobacz gdzie jest silniejszy sygnał wpinając słuchawki. Powinieneś dostać z oprogramowaniem do MoBo jakiś mixer. Zobacz jak są ustawione poziomy dźwięku (zdjęcie w załączniku).
W mojej płycie (ASUS A7N8x-e deluxe) gdy wpinam słuchawki pod line out (wyjście głośników FRONT - jasnozielone) głośność jest wystarczająca.
Możliwe też że (u mnie w opcjach surround settings) trzeba zaznaczyć CLONE w miejscu Encoding options (czyli sklonować dźwięk puszczany na kanały tylnie z tym z kanałów przednich).

poziom dźwięku.jpg
 Filesize:  67.84 KB

poziom dźwięku.jpg

Back to top

b0dzi0
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 23 Apr 2006 10:55   

niestety nie ma u mnie żadnych zaawansowanych opcji :/
panel od ustawien wygląda tak jak na obrazku, niestety nie mam panelu przedniego i nie moge podłączyć słuchawek tam gdzie dla nich miejsce :/

audio0001.jpg
 Filesize:  66.59 KB

audio0001.jpg

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Apr 2006 10:55   

Back to top

mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 23 Apr 2006 11:16helpful post - solution   

problem ze słuchawkami

podłączysz słuchawki pod to drugie gniazdko - efekt też jest słaby?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Apr 2006 11:16helpful post - solution   

Back to top

b0dzi0
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 Post from the author of the topic 23 Apr 2006 11:25   

problem ze słuchawkami

jak zamieniam miejscami z głośnikami to jest lepiej :) tzn słuchawki glosniej graja, ale jest problem z dzwiekiem, na glosnikach nie slychac wyraznie wszystkiego, bo sa ustawione jako tylne glosniki :/
Back to top

mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 23 Apr 2006 14:29   

problem ze słuchawkami

A co się kryje pod opcją efekt dźwiękowy ?
Może jest gdzieś np. 6 chanel stereo albo coś w tym stylu?
Back to top

zorbek
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 23 Apr 2006 15:39helpful post - solution   

problem ze słuchawkami

A nie lepiej kupić taki zwykłay rozgałęźnik na JACK 3.5mm:))?? Przecież w trybie 4 głosniki sygnał jest wydzielany na poszczególne tory wg specyfikacji PRO-LOGIC :))
Back to top

mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24

Post#8 23 Apr 2006 21:01   

problem ze słuchawkami

Quote:

A nie lepiej kupić taki zwykłay rozgałęźnik na JACK 3.5mm:))?? Przecież w trybie 4 głosniki sygnał jest wydzielany na poszczególne tory wg specyfikacji PRO-LOGIC )

Zależy od konfiguracji karty dźwiękowej co próbuje koledze zasugerować na różne sposoby :)

U mnie na przykład sygnał stereo idzie na wyjścia front i rear.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Apr 2006 21:01   

Back to top

zorbek
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 23 Apr 2006 21:34   

problem ze słuchawkami

Jeszcze nie spotkalem karty muzycznej ze zdyblowanym wyjsciem stereo:)) To że po włożeniu sluchawek grają obi enie znaczy że ten sygnał jest stereo:))
Back to top

mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24

Post#10 23 Apr 2006 23:46helpful post - solution   

Quote:

Jeszcze nie spotkalem karty muzycznej ze zdyblowanym wyjsciem stereo:)) To że po włożeniu sluchawek grają obi enie znaczy że ten sygnał jest stereo:))

To znaczy że mam unikatową kartę dźwiękową a raczej drivery do niej. Jak widać w załączniku - po lewej opcje ustawień dla głośników efektowych:
- None - czyli jak jest dźwięk przestrzenny, to odpowiednie kanały są tam kierowane
- Clone - jeśli jest stereo - to lewy kanał pojawia się dokładnie tak samo na wyjściu Rear i Front (prawy tak samo)
- Delay - ustawia opóźnienie (w ms) pomiędzy przodem a tyłem - pozwala uzyskać pogłos
- Preset - czyli sygnał w głośnikach efektowych to sygnał z frontu przepuszczany przez odpowiedni efekt (np. pomieszczenia)

Dodam jeszcze że po prawej jest opcja do konfiguracji subwoofera - aby ten działał w przypadku "stereo", a nie tylko dźwięku z specjalnym kanałem na subwoofer - można zaznaczyć tą opcję i dźwięk z wszystkich kanałów będzie filtrowany i wszystko co poniżej np. 70 Hz trafi do kanału LFE, reszta tam gdzie powinna (do odpowiednich kanałów).

głośniki.jpg
 Filesize:  22.09 KB

głośniki.jpg

Back to top

b0dzi0
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 Post from the author of the topic 24 Apr 2006 09:56   

problem ze słuchawkami

niestety musiałem zastować rozgałęziacz o którym wspomniał zorbek, w opcjach grzebałem się dość długo i nie znalazłem nic podobnego do tego o czym pisał mrrudzin, być może moja sieciówka tak już ma...
Temat uważam za zamknięty, dzięki wszystkim za wypowiedzi
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Słuchawki, płyta główna Asus K8N4-E Deluxe. Bardzo cicho słychać.
Page 1 of 1
Similar topics
Płyta główna ASUS A8V Deluxe i port PRI_IDE (4)
Płyta główna Asus A7N8X Deluxe - problem z zegarem (12)
Jaki RAM? Płyta główna Asus P5LD2 Deluxe. (3)
asus k8n4-e deluxe problem z uruchomieniem windowsa (8)
Asus K8N4-E Deluxe-wymiana wiatraczka na chipsecie (20)
Asus K8N4-E DELUXE Nie startuje (8)
Płyta główna Asus K8N4-E problem z ustawieniami BIOS (4)
uszkodzona płyta główna- K8N4-E deluxe (5)
Spalona płyta główna? (Asus K8N4-E-DELUXE ) (4)
Płyta główna Asus A7N8X deluxe i ethernet driver (12)

Page generation time: 0.165 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed