| Author |
b0dzi0 Poziom 15

|
23 Apr 2006 08:29 problem ze słuchawkami |
|
|
|
mam płyte główną ASUS K8N4-E Delux ze zintegrowaną kartą dżwiękową która ma z tyłu obudowy 6 wejść (Wejście liniowe, wyjście na głośnik przedni, Wejście mikrofonu, wyjście na głośnik, wyjście bocznego głośnika, wyjście na głośnik centralny). Do Wyjścia na głośnik przedni mam podpięte główne głośniki, a słuchawki z mikrofonem mam podpięte do Wyjścia na głośnik i wejścia mikrofonu. Aby słuchawki działały razem z głównymi głośnikami musiałem ustawić tryb 4 głośników (wtedy głośniki są jako 2 przednie, a słuchawki jako 2 tylne) niestety takie ustawienie powoduje że słuchawki strasznie cicho grają... jak sie rozmawia z kimś przez mikrofon to wogóle nie słychać co mówi 2ga osoba, na głośnikach jest ok (nie trzeba nawet głośno ustawiać). Sterowniki mam najnowsze od producenta, w jaki sposób mam to ustawić aby było dobrze :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Apr 2006 08:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mrrudzin Poziom 24

|
23 Apr 2006 08:46 Re: problem ze słuchawkami |
|
|
|
Może ustawić "odwrotnie"?
Zobacz gdzie jest silniejszy sygnał wpinając słuchawki. Powinieneś dostać z oprogramowaniem do MoBo jakiś mixer. Zobacz jak są ustawione poziomy dźwięku (zdjęcie w załączniku).
W mojej płycie (ASUS A7N8x-e deluxe) gdy wpinam słuchawki pod line out (wyjście głośników FRONT - jasnozielone) głośność jest wystarczająca.
Możliwe też że (u mnie w opcjach surround settings) trzeba zaznaczyć CLONE w miejscu Encoding options (czyli sklonować dźwięk puszczany na kanały tylnie z tym z kanałów przednich).
| Filesize: |
67.84 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
b0dzi0 Poziom 15

|
23 Apr 2006 10:55 Re: problem ze słuchawkami |
|
|
|
niestety nie ma u mnie żadnych zaawansowanych opcji :/
panel od ustawien wygląda tak jak na obrazku, niestety nie mam panelu przedniego i nie moge podłączyć słuchawek tam gdzie dla nich miejsce :/
66.59 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Apr 2006 10:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mrrudzin Poziom 24

|
23 Apr 2006 11:16 problem ze słuchawkami |
|
|
|
podłączysz słuchawki pod to drugie gniazdko - efekt też jest słaby?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Apr 2006 11:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
b0dzi0 Poziom 15

|
23 Apr 2006 11:25 problem ze słuchawkami |
|
|
|
jak zamieniam miejscami z głośnikami to jest lepiej :) tzn słuchawki glosniej graja, ale jest problem z dzwiekiem, na glosnikach nie slychac wyraznie wszystkiego, bo sa ustawione jako tylne glosniki :/
|
|
| Back to top |
|
 |
mrrudzin Poziom 24

|
23 Apr 2006 14:29 problem ze słuchawkami |
|
|
|
A co się kryje pod opcją efekt dźwiękowy ?
Może jest gdzieś np. 6 chanel stereo albo coś w tym stylu?
|
|
| Back to top |
|
 |
zorbek Poziom 21

|
23 Apr 2006 15:39 problem ze słuchawkami |
|
|
|
A nie lepiej kupić taki zwykłay rozgałęźnik na JACK 3.5mm:))?? Przecież w trybie 4 głosniki sygnał jest wydzielany na poszczególne tory wg specyfikacji PRO-LOGIC :))
|
|
| Back to top |
|
 |
mrrudzin Poziom 24

|
23 Apr 2006 21:01 problem ze słuchawkami |
|
|
|
| Quote: |
A nie lepiej kupić taki zwykłay rozgałęźnik na JACK 3.5mm:))?? Przecież w trybie 4 głosniki sygnał jest wydzielany na poszczególne tory wg specyfikacji PRO-LOGIC )
|
Zależy od konfiguracji karty dźwiękowej co próbuje koledze zasugerować na różne sposoby :)
U mnie na przykład sygnał stereo idzie na wyjścia front i rear.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Apr 2006 21:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zorbek Poziom 21

|
23 Apr 2006 21:34 problem ze słuchawkami |
|
|
|
Jeszcze nie spotkalem karty muzycznej ze zdyblowanym wyjsciem stereo:)) To że po włożeniu sluchawek grają obi enie znaczy że ten sygnał jest stereo:))
|
|
| Back to top |
|
 |
mrrudzin Poziom 24

|
23 Apr 2006 23:46 Re: problem ze słuchawkami |
|
|
|
| Quote: |
Jeszcze nie spotkalem karty muzycznej ze zdyblowanym wyjsciem stereo:)) To że po włożeniu sluchawek grają obi enie znaczy że ten sygnał jest stereo:))
|
To znaczy że mam unikatową kartę dźwiękową a raczej drivery do niej. Jak widać w załączniku - po lewej opcje ustawień dla głośników efektowych:
- None - czyli jak jest dźwięk przestrzenny, to odpowiednie kanały są tam kierowane
- Clone - jeśli jest stereo - to lewy kanał pojawia się dokładnie tak samo na wyjściu Rear i Front (prawy tak samo)
- Delay - ustawia opóźnienie (w ms) pomiędzy przodem a tyłem - pozwala uzyskać pogłos
- Preset - czyli sygnał w głośnikach efektowych to sygnał z frontu przepuszczany przez odpowiedni efekt (np. pomieszczenia)
Dodam jeszcze że po prawej jest opcja do konfiguracji subwoofera - aby ten działał w przypadku "stereo", a nie tylko dźwięku z specjalnym kanałem na subwoofer - można zaznaczyć tą opcję i dźwięk z wszystkich kanałów będzie filtrowany i wszystko co poniżej np. 70 Hz trafi do kanału LFE, reszta tam gdzie powinna (do odpowiednich kanałów).
22.09 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
b0dzi0 Poziom 15

|
24 Apr 2006 09:56 problem ze słuchawkami |
|
|
|
niestety musiałem zastować rozgałęziacz o którym wspomniał zorbek, w opcjach grzebałem się dość długo i nie znalazłem nic podobnego do tego o czym pisał mrrudzin, być może moja sieciówka tak już ma...
Temat uważam za zamknięty, dzięki wszystkim za wypowiedzi
|
|
| Back to top |
|
 |