Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.
Autor
Wiadomość
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#1 Post autora tematu 29 Maj 2003 08:54   

Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Potrzebuje pilnie projekt zasilacza(obliczenia i schemat)

Stabilizowany zasilacz regulowany o nap. od 0V do 30V prąd wyjsciowy 1.1A
Wykonac projekt alternatywnych rozwiazan z zastosowaniem monolitycznego stabilizatora LM 317 oraz uklad z wzmacniaczem operacyjnym MIA 741

Jako pomoc do zadania dostalem opis z Nowego Elektronika 4/92

Bede bardzo wdzieczny za pomoc i wynagrodze osobe ktora mi pomoze zrbic obliczenia tego zasilacza.

Kontakt zemna rrx(malpa)solutions.net.pl

Prosze pomozcie mi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Maj 2003 08:54   





Powrót do góry
   
jozefg
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5483
Miasto: Olsztyn

Post#2 29 Maj 2003 09:10   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


:arrow: Rozumiem że jest Ci to bardzo potrzebne ale nikt nie da gotowej recepty
a powielając temat narazisz się na "żółtą kartkę"

Przejrzyj to:
http://www.google.pl/search?q=zasilacz+projekt&hl=pl&lr=lang_pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&start=10&sa=N
Materiału multum - wybierać-przebierać :!:
Powrót do góry
   
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#3 Post autora tematu 29 Maj 2003 10:23   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Dziekuje za odpowiedzi

Ale jest problem jak obnizyc prad bo na LM317 jest 1,5A a potrzebuje 1,1A
Powrót do góry
   
Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Kwi 2002
Posty: 1861
Miasto: Katowice

Post#4 29 Maj 2003 10:32   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


:lol: Prad bedzie taki jaki bedziesz pobieral (bylebys nie przekroczyl 1,5A) to ze lm317 jest na 1,5A nie oznacza ze na jego wyjsciu jest zawsze 1,5A, wszystko zalezy od obciazenia :idea:
Powrót do góry
   
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#5 Post autora tematu 29 Maj 2003 10:34   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


ale ja potrzebuje projekt na 1,1 A z wzmacniaczem operacyjnym Mia 741
moze sie jakos da ten prad ograniczyc??
Powrót do góry
   
Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Kwi 2002
Posty: 1861
Miasto: Katowice

Post#6 29 Maj 2003 10:40   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Oczywiscie ze mozna, trza zrobic ogranicznik pradowy, np. w szereg z wyjsciem dajesz opornik 0,1R, wyliczasz sobie z prawa ohma jaki bedzie na nim spadek przy 1,1A czyli 110mV, ten rezystor podlaczasz od komparator (moze byc zrobiony np na uA741) i ustawiasz jego parametry pracy ak zeby po przekroczeniu 110mV na tym rezystorze odlaczal on caly uklad
Powrót do góry
   
marchewa101
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 04 Sty 2003
Posty: 303
Miasto: Poznań

Post#7 29 Maj 2003 22:13   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


" ja potrzebuje projekt na 1,1 A"
sadze ze jak bedzie na 1.5A to 1.1A tez wytrzyma chyba
a wzmacniacz cyba ci niebedzie potrzebny wiec moze to jest podchwytliwe w zadaniu jakie masz wykonac
Powrót do góry
   
Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Kwi 2002
Posty: 1861
Miasto: Katowice

Post#8 30 Maj 2003 13:22   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Wydaje mi sie ze 1,1A jest tu celowe, chodzi o zrobienie ograniczenia pradowego...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Maj 2003 13:22   





Powrót do góry
   
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#9 Post autora tematu 31 Maj 2003 13:26   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Jest problem bo na LM 317 napiecie jest od 1.25 do 30V
Jak go ograniczyc zeby bylo od 0 V do 30V
Da sie to jakos zrobic?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Maj 2003 13:26   





Powrót do góry
   
arnie
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 300
Miasto: Katowice

Post#10 31 Maj 2003 13:33   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Jeśli chcesz obniżyć napięcie wyj. to na wyj szasilacza podłącz 3 diody krzemowe o odpowiednim prądzie. Na jednej diodzie spadek napięcia jest zawsze ok 0,7V.
Powrót do góry
   
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#11 Post autora tematu 31 Maj 2003 13:48   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


jak wsadze 2 diody to bede mial spadek o 1.4 V
czyli napiecie -2V
Powrót do góry
   
obet
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lip 2002
Posty: 349
Miasto: R.M.

Post#12 31 Maj 2003 13:49   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


a może takie coś dziwny ten schemat ale :?: :?:
działa na 100% i na pewno jest od zera

Załączniki:
Powrót do góry
   
arnie
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 300
Miasto: Katowice

Post#13 31 Maj 2003 17:55   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


EpMd napisał:
jak wsadze 2 diody to bede mial spadek o 1.4 V
czyli napiecie -2V


Zbuduj i sprawdź!!!
Działa na pewno
Powrót do góry
   
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#14 Post autora tematu 31 Maj 2003 18:13   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Potrzebuje projekt do szkoly i go nie bede budowal
chodzi o sama teorie budowy!!!
Powrót do góry
   
arnie
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 300
Miasto: Katowice

Post#15 31 Maj 2003 18:20   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Jak sobie dobrze przypominam to w szkole uczą tego że dodając kilka dod odtrzymujemy regulację od zera. Pozatym skąd ci się wzięło -2V na wyjściu. Jak na moje to troche nie możliwe. Pozatym raz to sprawdzałem i działa na 100%.

:arrow: obet - niewłaściwe archiwum. Mógłbyś coś z tym zrobić???
Chyba nie zajmuje to aż tak dużo miejsca??? Umieść plik niespakowany.
Przynajmniej nie bedzie tego typu problemu
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Maj 2003 18:20   





Powrót do góry
   
gzresiek
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lut 2003
Posty: 361
Miasto: "-"

Post#16 31 Maj 2003 22:36   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Widziałem kiedyś schemat zasilacza na takim stabilizatorze i tam regulację od zera uzyskano sterując stabilizator LM317 ujemnym napięciem. Oczywiście w tym celu zasilacz musi mieć źródło napięcia ujemnego.
Powrót do góry
   
obet
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lip 2002
Posty: 349
Miasto: R.M.

Post#17 31 Maj 2003 23:56   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


arnie napisał:

:arrow: obet - niewłaściwe archiwum. Mógłbyś coś z tym zrobić???
Chyba nie zajmuje to aż tak dużo miejsca??? Umieść plik niespakowany.
Przynajmniej nie bedzie tego typu problemu

już się poprawiłem
Powrót do góry
   
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#18 Post autora tematu 18 Cze 2003 09:28   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Temat uwazam za zamkniety!!!
Praca napisana.
Dziekuje wszystkim za pomoc :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zasilacz Stabilizowany (22)
Zasilacz 30V - jak go przerobić na zasilacz regulowany? (4)
Zasilacz stabilizowany 0-30V jaki przewód użyć? (2)
Zasilacz serwisowy stabilizowany 0-30V ograniczenie 0-5A do 250zł (3)
Zasilacz stabilizowany 0-30V 0-3A by Arkadius /poraz enty... (80)
Zasilacz stabilizowany 0-30V probleem (4)
ZASILACZ STABILIZOWANY (5)
Zasilacz stabilizowany 30V 3A (3)
zasilacz stabilizowany 0-30V 3A (15)
Zasilacz stabilizowany do J-44 (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.153 seconds

elektroda.pl temat RSS