Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
EpMd
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Tarnów
Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 300
Pomógł: 13
EpMd
Poziom 16
Post#1 29 Maj 2003 08:54  Autor tematu   

Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Potrzebuje pilnie projekt zasilacza(obliczenia i schemat)

Stabilizowany zasilacz regulowany o nap. od 0V do 30V prąd wyjsciowy 1.1A
Wykonac projekt alternatywnych rozwiazan z zastosowaniem monolitycznego stabilizatora LM 317 oraz uklad z wzmacniaczem operacyjnym MIA 741

Jako pomoc do zadania dostalem opis z Nowego Elektronika 4/92

Bede bardzo wdzieczny za pomoc i wynagrodze osobe ktora mi pomoze zrbic obliczenia tego zasilacza.

Kontakt zemna rrx(malpa)solutions.net.pl

Prosze pomozcie mi.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5472
Pomógł: 170
Ocena postów: 37
jozefg
Zasłużony dla elektroda
Post#2 29 Maj 2003 09:10    

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


:arrow: Rozumiem że jest Ci to bardzo potrzebne ale nikt nie da gotowej recepty
a powielając temat narazisz się na "żółtą kartkę"

Przejrzyj to:
http://www.google.pl/search?q=zasilacz+projekt&hl=pl&lr=lang_pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&start=10&sa=N
Materiału multum - wybierać-przebierać :!:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
EpMd
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Tarnów
Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 300
Pomógł: 13
EpMd
Poziom 16
Post#3 29 Maj 2003 10:23  Autor tematu   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Dziekuje za odpowiedzi

Ale jest problem jak obnizyc prad bo na LM317 jest 1,5A a potrzebuje 1,1A

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Katowice
Dołączył: 07 Kwi 2002
Posty: 1860
Pomógł: 27
Ocena postów: 8
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Post#4 29 Maj 2003 10:32    

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


:lol: Prad bedzie taki jaki bedziesz pobieral (bylebys nie przekroczyl 1,5A) to ze lm317 jest na 1,5A nie oznacza ze na jego wyjsciu jest zawsze 1,5A, wszystko zalezy od obciazenia :idea:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
EpMd
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Tarnów
Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 300
Pomógł: 13
EpMd
Poziom 16
Post#5 29 Maj 2003 10:34  Autor tematu   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


ale ja potrzebuje projekt na 1,1 A z wzmacniaczem operacyjnym Mia 741
moze sie jakos da ten prad ograniczyc??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Katowice
Dołączył: 07 Kwi 2002
Posty: 1860
Pomógł: 27
Ocena postów: 8
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Post#6 29 Maj 2003 10:40    

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Oczywiscie ze mozna, trza zrobic ogranicznik pradowy, np. w szereg z wyjsciem dajesz opornik 0,1R, wyliczasz sobie z prawa ohma jaki bedzie na nim spadek przy 1,1A czyli 110mV, ten rezystor podlaczasz od komparator (moze byc zrobiony np na uA741) i ustawiasz jego parametry pracy ak zeby po przekroczeniu 110mV na tym rezystorze odlaczal on caly uklad

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marchewa101
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Poznań
Dołączył: 04 Sty 2003
Posty: 303
Pomógł: 2
marchewa101
Poziom 16
Post#7 29 Maj 2003 22:13    

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


" ja potrzebuje projekt na 1,1 A"
sadze ze jak bedzie na 1.5A to 1.1A tez wytrzyma chyba
a wzmacniacz cyba ci niebedzie potrzebny wiec moze to jest podchwytliwe w zadaniu jakie masz wykonac

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Katowice
Dołączył: 07 Kwi 2002
Posty: 1860
Pomógł: 27
Ocena postów: 8
Gorgoroth
Zasłużony dla elektroda
Post#8 30 Maj 2003 13:22    

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Wydaje mi sie ze 1,1A jest tu celowe, chodzi o zrobienie ograniczenia pradowego...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
EpMd
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Tarnów
Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 300
Pomógł: 13
EpMd
Poziom 16
Post#9 31 Maj 2003 13:26  Autor tematu   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Jest problem bo na LM 317 napiecie jest od 1.25 do 30V
Jak go ograniczyc zeby bylo od 0 V do 30V
Da sie to jakos zrobic?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
arnie
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Katowice
Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 300
Pomógł: 11
arnie
Poziom 16
Post#10 31 Maj 2003 13:33    

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Jeśli chcesz obniżyć napięcie wyj. to na wyj szasilacza podłącz 3 diody krzemowe o odpowiednim prądzie. Na jednej diodzie spadek napięcia jest zawsze ok 0,7V.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
EpMd
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Tarnów
Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 300
Pomógł: 13
EpMd
Poziom 16
Post#11 31 Maj 2003 13:48  Autor tematu   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


jak wsadze 2 diody to bede mial spadek o 1.4 V
czyli napiecie -2V

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
obet
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: R.M.
Dołączył: 06 Lip 2002
Posty: 350
Pomógł: 3
obet
Poziom 17
Post#12 31 Maj 2003 13:49    

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


a może takie coś dziwny ten schemat ale :?: :?:
działa na 100% i na pewno jest od zera

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
arnie
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Katowice
Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 300
Pomógł: 11
arnie
Poziom 16
Post#13 31 Maj 2003 17:55    

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


EpMd napisał:
jak wsadze 2 diody to bede mial spadek o 1.4 V
czyli napiecie -2V


Zbuduj i sprawdź!!!
Działa na pewno

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
EpMd
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Tarnów
Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 300
Pomógł: 13
EpMd
Poziom 16
Post#14 31 Maj 2003 18:13  Autor tematu   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Potrzebuje projekt do szkoly i go nie bede budowal
chodzi o sama teorie budowy!!!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
arnie
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Katowice
Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 300
Pomógł: 11
arnie
Poziom 16
Post#15 31 Maj 2003 18:20    

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Jak sobie dobrze przypominam to w szkole uczą tego że dodając kilka dod odtrzymujemy regulację od zera. Pozatym skąd ci się wzięło -2V na wyjściu. Jak na moje to troche nie możliwe. Pozatym raz to sprawdzałem i działa na 100%.

:arrow: obet - niewłaściwe archiwum. Mógłbyś coś z tym zrobić???
Chyba nie zajmuje to aż tak dużo miejsca??? Umieść plik niespakowany.
Przynajmniej nie bedzie tego typu problemu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
gzresiek
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: "-"
Dołączył: 08 Lut 2003
Posty: 361
Pomógł: 12
gzresiek
Poziom 17
Post#16 31 Maj 2003 22:36    

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Widziałem kiedyś schemat zasilacza na takim stabilizatorze i tam regulację od zera uzyskano sterując stabilizator LM317 ujemnym napięciem. Oczywiście w tym celu zasilacz musi mieć źródło napięcia ujemnego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
obet
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: R.M.
Dołączył: 06 Lip 2002
Posty: 350
Pomógł: 3
obet
Poziom 17
Post#17 31 Maj 2003 23:56    

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


arnie napisał:

:arrow: obet - niewłaściwe archiwum. Mógłbyś coś z tym zrobić???
Chyba nie zajmuje to aż tak dużo miejsca??? Umieść plik niespakowany.
Przynajmniej nie bedzie tego typu problemu

już się poprawiłem

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
EpMd
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Tarnów
Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 300
Pomógł: 13
EpMd
Poziom 16
Post#18 18 Cze 2003 09:28  Autor tematu   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Temat uwazam za zamkniety!!!
Praca napisana.
Dziekuje wszystkim za pomoc :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
zasilacz stabilizowany 0-30V 3A (15)
Zasilacz stabilizowany 30V 3A (3)
Zasilacz stabilizowany 0-30V probleem (4)
Zasilacz stabilizowany 0-30V 0-3A by Arkadius /poraz enty... (80)
Zasilacz stabilizowany 0-30V jaki przewód użyć? (2)
Zasilacz 30V - jak go przerobić na zasilacz regulowany? (4)
ZASILACZ STABILIZOWANY (5)
Zasilacz Stabilizowany (22)
Zasilacz stabilizowany do J-44 (11)
Zasilacz stabilizowany na TS 4/40?? (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS