Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.
Autor
Wiadomość
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#1 Post autora tematu 29 Maj 2003 08:54   

Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Potrzebuje pilnie projekt zasilacza(obliczenia i schemat)

Stabilizowany zasilacz regulowany o nap. od 0V do 30V prąd wyjsciowy 1.1A
Wykonac projekt alternatywnych rozwiazan z zastosowaniem monolitycznego stabilizatora LM 317 oraz uklad z wzmacniaczem operacyjnym MIA 741

Jako pomoc do zadania dostalem opis z Nowego Elektronika 4/92

Bede bardzo wdzieczny za pomoc i wynagrodze osobe ktora mi pomoze zrbic obliczenia tego zasilacza.

Kontakt zemna rrx(malpa)solutions.net.pl

Prosze pomozcie mi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Maj 2003 08:54   





Powrót do góry
   
jozefg
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 01 Sty 2003
Posty: 5461
Miasto: Olsztyn

Post#2 29 Maj 2003 09:10   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


:arrow: Rozumiem że jest Ci to bardzo potrzebne ale nikt nie da gotowej recepty
a powielając temat narazisz się na "żółtą kartkę"

Przejrzyj to:
http://www.google.pl/search?q=zasilacz+projekt&hl=pl&lr=lang_pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&start=10&sa=N
Materiału multum - wybierać-przebierać :!:
Powrót do góry
   
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#3 Post autora tematu 29 Maj 2003 10:23   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Dziekuje za odpowiedzi

Ale jest problem jak obnizyc prad bo na LM317 jest 1,5A a potrzebuje 1,1A
Powrót do góry
   
Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Kwi 2002
Posty: 1861
Miasto: Katowice

Post#4 29 Maj 2003 10:32   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


:lol: Prad bedzie taki jaki bedziesz pobieral (bylebys nie przekroczyl 1,5A) to ze lm317 jest na 1,5A nie oznacza ze na jego wyjsciu jest zawsze 1,5A, wszystko zalezy od obciazenia :idea:
Powrót do góry
   
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#5 Post autora tematu 29 Maj 2003 10:34   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


ale ja potrzebuje projekt na 1,1 A z wzmacniaczem operacyjnym Mia 741
moze sie jakos da ten prad ograniczyc??
Powrót do góry
   
Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Kwi 2002
Posty: 1861
Miasto: Katowice

Post#6 29 Maj 2003 10:40   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Oczywiscie ze mozna, trza zrobic ogranicznik pradowy, np. w szereg z wyjsciem dajesz opornik 0,1R, wyliczasz sobie z prawa ohma jaki bedzie na nim spadek przy 1,1A czyli 110mV, ten rezystor podlaczasz od komparator (moze byc zrobiony np na uA741) i ustawiasz jego parametry pracy ak zeby po przekroczeniu 110mV na tym rezystorze odlaczal on caly uklad
Powrót do góry
   
marchewa101
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 04 Sty 2003
Posty: 303
Miasto: Poznań

Post#7 29 Maj 2003 22:13   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


" ja potrzebuje projekt na 1,1 A"
sadze ze jak bedzie na 1.5A to 1.1A tez wytrzyma chyba
a wzmacniacz cyba ci niebedzie potrzebny wiec moze to jest podchwytliwe w zadaniu jakie masz wykonac
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Maj 2003 22:13   





Powrót do góry
   
Gorgoroth
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Kwi 2002
Posty: 1861
Miasto: Katowice

Post#8 30 Maj 2003 13:22   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Wydaje mi sie ze 1,1A jest tu celowe, chodzi o zrobienie ograniczenia pradowego...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Maj 2003 13:22   





Powrót do góry
   
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#9 Post autora tematu 31 Maj 2003 13:26   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Jest problem bo na LM 317 napiecie jest od 1.25 do 30V
Jak go ograniczyc zeby bylo od 0 V do 30V
Da sie to jakos zrobic?
Powrót do góry
   
arnie
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 300
Miasto: Katowice

Post#10 31 Maj 2003 13:33   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Jeśli chcesz obniżyć napięcie wyj. to na wyj szasilacza podłącz 3 diody krzemowe o odpowiednim prądzie. Na jednej diodzie spadek napięcia jest zawsze ok 0,7V.
Powrót do góry
   
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#11 Post autora tematu 31 Maj 2003 13:48   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


jak wsadze 2 diody to bede mial spadek o 1.4 V
czyli napiecie -2V
Powrót do góry
   
obet
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lip 2002
Posty: 349
Miasto: R.M.

Post#12 31 Maj 2003 13:49   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


a może takie coś dziwny ten schemat ale :?: :?:
działa na 100% i na pewno jest od zera

Załączniki:
Powrót do góry
   
arnie
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 300
Miasto: Katowice

Post#13 31 Maj 2003 17:55   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


EpMd napisał:
jak wsadze 2 diody to bede mial spadek o 1.4 V
czyli napiecie -2V


Zbuduj i sprawdź!!!
Działa na pewno
Powrót do góry
   
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#14 Post autora tematu 31 Maj 2003 18:13   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Potrzebuje projekt do szkoly i go nie bede budowal
chodzi o sama teorie budowy!!!
Powrót do góry
   
arnie
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 300
Miasto: Katowice

Post#15 31 Maj 2003 18:20   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Jak sobie dobrze przypominam to w szkole uczą tego że dodając kilka dod odtrzymujemy regulację od zera. Pozatym skąd ci się wzięło -2V na wyjściu. Jak na moje to troche nie możliwe. Pozatym raz to sprawdzałem i działa na 100%.

:arrow: obet - niewłaściwe archiwum. Mógłbyś coś z tym zrobić???
Chyba nie zajmuje to aż tak dużo miejsca??? Umieść plik niespakowany.
Przynajmniej nie bedzie tego typu problemu
Powrót do góry
   
gzresiek
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Lut 2003
Posty: 361
Miasto: "-"

Post#16 31 Maj 2003 22:36   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Widziałem kiedyś schemat zasilacza na takim stabilizatorze i tam regulację od zera uzyskano sterując stabilizator LM317 ujemnym napięciem. Oczywiście w tym celu zasilacz musi mieć źródło napięcia ujemnego.
Powrót do góry
   
obet
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Lip 2002
Posty: 349
Miasto: R.M.

Post#17 31 Maj 2003 23:56   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


arnie napisał:

:arrow: obet - niewłaściwe archiwum. Mógłbyś coś z tym zrobić???
Chyba nie zajmuje to aż tak dużo miejsca??? Umieść plik niespakowany.
Przynajmniej nie bedzie tego typu problemu

już się poprawiłem
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Maj 2003 23:56   





Powrót do góry
   
EpMd
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 15 Kwi 2003
Posty: 297
Miasto: Tarnów

Post#18 Post autora tematu 18 Cze 2003 09:28   

Re: Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.


Temat uwazam za zamkniety!!!
Praca napisana.
Dziekuje wszystkim za pomoc :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Zasilacz stabilizowany 0-30V, 1A.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zasilacz Stabilizowany (22)
Zasilacz 30V - jak go przerobić na zasilacz regulowany? (4)
Zasilacz stabilizowany 0-30V jaki przewód użyć? (2)
Zasilacz serwisowy stabilizowany 0-30V ograniczenie 0-5A do 250zł (3)
Zasilacz stabilizowany 0-30V 0-3A by Arkadius /poraz enty... (80)
Zasilacz stabilizowany 0-30V probleem (4)
ZASILACZ STABILIZOWANY (5)
Zasilacz stabilizowany 30V 3A (3)
zasilacz stabilizowany 0-30V 3A (15)
Zasilacz stabilizowany do J-44 (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.136 seconds

elektroda.pl temat RSS