Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak przerobić wzmacniacz samochodowy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis ->Jak przerobić wzmacniacz samochodowy Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Sprzęt DJ
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
MormoN
Poziom 9
Miasto: Nasielsk
Dołączył: 29 Paź 2004
Posty: 30
Pomógł: 1
MormoN
Poziom 9
Post#1 28 Kwi 2006 10:35  Autor tematu   

Jak przerobić wzmacniacz samochodowy


Witam!
Jak pominąć przetwornice w wzmacniaczu samochodowym. Chcę przerobić taki wzmacniacz na sprzet domowy tylko nie wiem dokładnie na czym to polega i co do tego potrzeba ale słyszałem że to możliwe. Czy w ogóle ma to jakiś sens... bo w sumie można zrobić poprostu dobry zasilacz 12-15V i nie bawić sie w lutowanie przy wzmacniaczu. Co o tym myślicie??

Pomocny post? + -1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kriss51
Moderator
Miasto: rydułtowy
Dołączył: 28 Sie 2005
Posty: 4941
Pomógł: 556
Ocena postów: 122
kriss51
Moderator
Post#2 28 Kwi 2006 11:11    

Re: Jak przerobić wzmacniacz samochodowy


poprostu zlokalizuj przetwornice,odlacz ja to zapewne 2 symetryczne napiecia.przed odlaczeniem sprawdz jakie to sa napiecia.przewaznie okolo +,- 25V.zrob zasilacz sieciowy dajacy takie napiecia jak przetwornica i sprawa zalatwiona.dodam jeszcze ze latwo jest zlokalizowac przetwornice po kondensatorach filtrujacych,to jakies wieksze pojemnosci zedu 2200µ i musza byc 2 jeden plusem zwrocony do masy 2 minusem do masy.wlasnie pod te kondensatory mozesz podlaczyc twoj zasilacz.pozdro

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Krawczak
Poziom 31
Miasto: Sulechów
Dołączył: 05 Mar 2003
Posty: 1587
Pomógł: 174
Krawczak
Poziom 31
Post#3 28 Kwi 2006 11:18    

Jak przerobić wzmacniacz samochodowy


Witaj, wszystko zależy od twoich zdolnosci i wiedzy jaką posiadasz . Teoretycznie (w praktyce jest różnie )można przerobić tak jak myslisz ,musisz mieć trafo z odpowiednim napięciem i mostkiem prostowniczym, podłączasz napięcie do elektrolitów za przetwornicą (usunąć diody z przetwornicy) i powinno działać .Napewno przydatny będzie schemat wzmacniacza uprosci to lokalizacje zasilań koń mocy i przedwzmacniacza .Pozdr

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MormoN
Poziom 9
Miasto: Nasielsk
Dołączył: 29 Paź 2004
Posty: 30
Pomógł: 1
MormoN
Poziom 9
Post#4 28 Kwi 2006 19:01  Autor tematu   

Jak przerobić wzmacniacz samochodowy


Dzieki! Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MacGyver 7
Poziom 21
Miasto: Lubuskie
Dołączył: 20 Maj 2003
Posty: 428
Pomógł: 37
Ocena postów: 22
MacGyver 7
Poziom 21
Post#5 28 Kwi 2006 20:01    

Re: Jak przerobić wzmacniacz samochodowy


A ja bym wykorzystał zwykły prostownik do ładowania akumulatorów 12v o odpowiednio dużym prądzie. musisz tylko równolegle dołączyć kondensator o jak największej pojemności (tak ze 20 000uF w zupełności powinno wystarczyć) i sprawdzić napięcie po dołączeniu kondensatora czy nie jest więcej niż 15V.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MarcinG
Poziom 29
Miasto: Mikołów
Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 1074
Pomógł: 144
Ocena postów: 7
MarcinG
Poziom 29
Post#6 28 Kwi 2006 20:24    

Jak przerobić wzmacniacz samochodowy


Robienie zasilacza który dostarczyłby kilka(dziesiąt) A, to trudna sprawa, poza tym obniżanie napięcia tylko po to żeby przetwornica je podniosła to niepotrzebne zwiększanie strat w całym zestawie.
Jeśli to ma pracować w domu to pominięcie przetwornicy to dobry pomysł. Można zrobić jakiś przełącznik zasilania żeby nie stracić możliwości podłączenia go do instalacji 12V.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
irek2
Poziom 40
Miasto: Warszawa
Dołączył: 12 Sty 2004
Posty: 6040
Pomógł: 434
Ocena postów: 28
irek2
Poziom 40
Post#7 28 Kwi 2006 21:24    

Jak przerobić wzmacniacz samochodowy


w zasadzie to pzretwornicy wcale nei trzeba wylaczac. Na wyjsciu transformatora impulsowego jest prostownik mostkowy wiec mozna podlaczyc "obce" napiecie z zewnatrz bezposrednio do kondensatorow filtrujacych a diody prostownika nie dopuszcza do wstecznego przeplywu pradu. Bedzie to polaczenie rownolegle wyjsc zasilaczy wewnetrznego i zewnetrznego. Mostki prostownicze sa separatorami weic nawet zasilacze moga pracowac razem uzupelniajac sie.
Wystarczy na zewnatrz wzmaka wyprowadzic tylko zlacze trzy pinowe i mozna podlaczac zasilacz symetryczny kiedy sie tylko chce.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Jak przerobić wzmacniacz samochodowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Stroboskop Samochodowy-jak przerobić?? (1)
jak przerobić zmacniacz samochodowy na domowy (4)
Jak przerobić wzmacniacz z 110V na 230V? (22)
Jak przerobić wzmacniacz wydajniejszy lepszy? (27)
Jak Elektronika WS 1024 przerobić na wzmacniacz radiowęzłowy (12)
Jak przerobić radio samochodowe na wzmacniacz audio?? (3)
Jak przerobić wzmacniacz gitarowy z 110V na 230V? (5)
Jak podłączyc wzmacniacz samochodowy (9)
Jak podłączyć wzmacniacz samochodowy A/D/S (1)
Wzmacniacz samochodowy nokia ... jak to podłączyć ? (8)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.121 seconds

elektroda.pl temat RSS