FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wzmacniacz mikrofonowy dla radioamatorów lub CB

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Wzmacniacz mikrofonowy dla radioamatorów lub CB
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 02 May 2006 19:47   

Wzmacniacz mikrofonowy dla radioamatorów lub CB

Jest to prosty wzmacniacz mikrofonowy przeznaczony głównie dla radiamatorów oraz użytkownika CB radia. Pozwala na wzmocnienie sygnału mowy do dosyć wysokiego poziomu porównywalnego z stacjonarnymi mikrofonami. Zasilanie może być bateryjne od 1,5V do 2V lub przy zbudowaniu prostego układu obniżającego napięcie widocznego po lewej stronie może być podłączony bezpośrednio do zasilacza CB.

wzmmic.gif
 Description:
0.00
 Filesize:  13.29 KB

wzmmic.gif

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 May 2006 19:47   

Back to top

mischa
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 17 May 2006 07:47   

Re: Wzmacniacz mikrofonowy dla radioamatorów lub CB

Witam. Temat przerabiany i stary.
Po pierwsze żeby zrobić mikrofon do CB to musimy mieć zasilanie w gruszce. Do mikrofonu idą przeważnie 4 przewody:
- masa
- mic
- RX
- TX

Nadawanie/Odbiór jest realizowane przez dołączanie do masy RX przy odbiorze lub TX przy nadawaniu. Ja to robię zawsze tak, że montuję miniaturowy przekaźnik w radiu zamiast przełączalnych styków w mikrofonie, podłączam zasilanie cewki przekaźnika w radiu do +12V a masę poprzez jeden przewód w mikrofonie.

Daje to takie korzyści:
- mamy wolny przewód na zasilanie przedwzmacniacza
- możemy zamontować dowolny mikrostyk/wyłącznik zamiast czasami dużego
- przy odłączonym mikrofonie mamy odbiór ( w większości radyjek po wyjęciu mikrofonu jest cisza)

Teraz sam przedwzmacniacz. Kombinowałem z wieloma konstrukcjami. Od takich prostych ja w powyżej (raczej mały pożytek) po np. kompresor dynamiki na TDA 1002 (ale to tylko w domu, w samochodzie nie bardzo :))

Najlepiej w kategorii jakość/cena/skomplikowanie sprawdza się układ na operacyjnym wzmacniaczu 741. Nie mam teraz przy sobie, ale postaram się dorzucić do postu później jak znajdę. Jak nie - rozbieram mój mikrofon zrobiony 5 lat temu i odrysuję schemat :)

Znalazłem :)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/sprawdzony-kompresor-dynamiki-tda-1002-do-cb-i-nie-tylko-ytt518171.html?highlight=
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Wzmacniacz mikrofonowy dla radioamatorów lub CB
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Typowy wzmacniacz mikrofonowy na BC (13)
wzmacniacz mikrofonowy 1.5V (2)
Wzmacniacz mikrofonowy (10)
Wzmacniacz mikrofonowy (13)
Wzmacniacz mikrofonowy (5)
Wzmacniacz mikrofonowy (4)
Wzmacniacz mikrofonowy (6)
Przedwzmacniacz mikrofonowy dla ADC w atmega32 (2)
Wzmacniacz mikrofonowy dla wkładki elektretowej (6)
Wzmacniacz mikrofonowy dla PC. (19)

Page generation time: 0.108 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed