mischa Poziom 17

Joined: 05 Jun 2003 Posts: 387 Location: Swornegacie/Smołdzino
|
17 May 2006 07:47 Re: Wzmacniacz mikrofonowy dla radioamatorów lub CB |
|
|
|
Witam. Temat przerabiany i stary.
Po pierwsze żeby zrobić mikrofon do CB to musimy mieć zasilanie w gruszce. Do mikrofonu idą przeważnie 4 przewody:
- masa
- mic
- RX
- TX
Nadawanie/Odbiór jest realizowane przez dołączanie do masy RX przy odbiorze lub TX przy nadawaniu. Ja to robię zawsze tak, że montuję miniaturowy przekaźnik w radiu zamiast przełączalnych styków w mikrofonie, podłączam zasilanie cewki przekaźnika w radiu do +12V a masę poprzez jeden przewód w mikrofonie.
Daje to takie korzyści:
- mamy wolny przewód na zasilanie przedwzmacniacza
- możemy zamontować dowolny mikrostyk/wyłącznik zamiast czasami dużego
- przy odłączonym mikrofonie mamy odbiór ( w większości radyjek po wyjęciu mikrofonu jest cisza)
Teraz sam przedwzmacniacz. Kombinowałem z wieloma konstrukcjami. Od takich prostych ja w powyżej (raczej mały pożytek) po np. kompresor dynamiki na TDA 1002 (ale to tylko w domu, w samochodzie nie bardzo :))
Najlepiej w kategorii jakość/cena/skomplikowanie sprawdza się układ na operacyjnym wzmacniaczu 741. Nie mam teraz przy sobie, ale postaram się dorzucić do postu później jak znajdę. Jak nie - rozbieram mój mikrofon zrobiony 5 lat temu i odrysuję schemat :)
Znalazłem :)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/sprawdzony-kompresor-dynamiki-tda-1002-do-cb-i-nie-tylko-ytt518171.html?highlight=
|
|