| Author |
ADI-mistrzu Poziom 21

|
04 May 2006 08:39 Przeróbka dysku twardego, stałe obroty |
|
|
|
Witam!
Można zrobić, aby silnik z dysku twardego (Quantum 1Gb) działał cały czas ? Dysk ma uszkodzony czytnik, przez co po paru nieudanych próbach z czytania wyłącza się cały dysk.
Chodzi mi o to aby silnik napędzający talerze pracował cały czas (może być bez czytnika, chodzi tylko o sam silnik), ale nie wiem jak to zrobić :/.
Można to jakoś zrobić bez budowy własnego układu elektronicznego ? Wtedy będą potrzebne pewnie mikrokontrolery którymi bawić się jeszcze nie umiem :P. Elektronika w nim jest w pełni sprawna to może dzięki niej da się coś zrobić ?
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam
| Filename: |
dysk.zip |
 Download |
| Contents: |
IMGP0267.jpg
, IMGP0263.JPG
, IMGP0264.JPG
, IMGP0265.JPG
, IMGP0266.JPG
See all... |
| Filesize: |
436.79 KB |
| Punkty: |
0.85 = 0.51 for transfer + 0.34 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 May 2006 08:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
axeland Poziom 16

|
04 May 2006 19:53 Re: Przeróbka dysku twardego, stałe obroty |
|
|
|
Witam możesz zblokować mu wyłączanie ingerując w falownik (układ scalony sterujący pracą silnika tależy dysku) , musisz zdobyć informacje jaki to falownik jak jest sterowany , gdzie ma zabezpieczenia , ewentualnie jakie impulsy potrzebyje by się nie wyłączał , niestety aby to wszysko zdobyć musisz pogrzebać w necie poszukaj aplikacji na stronach producenta (o ile są dostępne ) falownika może jest na elenocie
http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 May 2006 19:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ADI-mistrzu Poziom 21

|
05 May 2006 23:05 Re: Przeróbka dysku twardego, stałe obroty |
|
|
|
do tego quantum raczej nie znajde ale mam jeszcze seagate (ST31082A) do którego naściągałem troge pdf i tam znalazłem najwyżej jaki pin do czego słurzy.
Prubował ktoś wogóle coś takiego zrobić ? Ja nawet niewiem jak ma wyglądać ten falownik :P Pewnie scalak ale te oznaczenia które na nim są to czasem nawet google nie znają ;].
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 May 2006 23:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
BHenryk Poziom 18

|
06 May 2006 10:21 Re: Przeróbka dysku twardego, stałe obroty |
|
|
|
Witam zasadniczo silnik dysku dysku pracuje całyczas nawet przy uszkodzonych elektronikach odczytu natomiast u ciebie musza byc jakies krytyczne błedy ze zatrzymuje pracę silnika podepnij dysk tylko do zasilania i nie powinien się wyłaczyć pomierzyc musisz napiecia na falowniku i po podpięciu elektroniki po zatrzymaniu sprawdż ponownoie napięcia będziez wiedział które powoduje zatrzymanie dysku pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
hrycio Poziom 6

|
09 May 2006 11:28 Przeróbka dysku twardego, stałe obroty |
|
|
|
witam ja bym probował odłączyć od niego zasilanie a następnie dodać nowy (podłączyć oddzielne zasilanie omijając całą płytkę ) nie gwarantuje że to się uda bo nigdy tego nie robiłem
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 May 2006 11:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ADI-mistrzu Poziom 21

|
11 May 2006 16:35 Re: Przeróbka dysku twardego, stałe obroty |
|
|
|
Silnik ma 3 wyjscia (w nowych dyskach są 4) wiec bez elektroniki silnik nie ruszy :P.
A co do tego Quantum, to wyszło ze elektronika jest rozwalona i dlatego sie wyłancza, Maxtor chodzi bardzo łądnie bez czytnika =D.
|
|
| Back to top |
|
 |