| Author |
tomasz199001 Poziom 8

|
10 Apr 2010 12:23 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Ja też mam problem z wyłącznikiem nadprądowym mam założonego esa 10A i często rozłącza przy starcie ale przy przytrzymaniu skrzydła nie wybija. Najlepszy był by wyłącznik elektroniczny z opóźnieniem ale ten o którym była mowa na początku z tego co wyczytałem maksymalnie może rozłączać 4A, a u mnie normalny pobór to ok 5-6 A a rozłączyć powinno przy 8A. Jestem raczej cienki z elektroniki, da się ten układ przerobić aby rozłączał przy 8A i miał ok 1 sek zwłoki i żeby był jak najprostszy wyłączanie zwarciowe jest zbędne.
|
|
| Back to top |
|
 |
demsy Poziom 17

|
10 Apr 2010 19:09 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
| j4rek wrote: |
| Pewnie za duży próg zadziałania ustawiony - przy 2A będzie 0,2V spadku na tym rezystorze 0,1. Napięcie na wejściu odwracającym WO ustawione potencjometrem musi być w tym przypadku mniejsze. Najlepiej to daj większy potencjometr np. 100K. Sprawdź najpierw układ zmniejszając rezystor w bazie traznystora ze 100K na np. 10K i wywal ten kondensator 22u. Pozwoli to na łatwiejsze uruchomienie - narazie bez opóźnienia. |
Udało mi się uruchomić układ z AVT o którym pisałem wcześniej, dziękuje koledze j4rek
|
|
| Back to top |
|
 |
demsy Poziom 17

|
12 Apr 2010 19:37 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Zastanawiam się nad fotokomórkami do bramy i myślałem o laserze z jednej strony a po drugiej stronie wyłącznik zmierzchowy, ma ktoś może jakiś najprostszy schemat takiego wyłącznika?
|
|
| Back to top |
|
 |
dominator1982 Poziom 11

|
14 Apr 2010 22:35 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Mam pytanie jak zrobić aby prawe skrzydło otwierało się wolniej od lewego a zamykało szybciej. Chodzi o to, że zamontuje siłowniki do bramy garażowej w której lewe skrzydło lekko nachodzi na prawe.
Z zamykaniem mogę zrobić tak, że lewe skrzydło bedzie się otwierało o większy kąt. W związku z tym podczas zamykania bedzie miało większa drogę do pokonania i dotrze do końca później niż skrzydło prawe.
Pozostaje jednak temat otwierania?
|
|
| Back to top |
|
 |
marcin0311 Poziom 9

|
18 Apr 2010 14:01 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
| Quote: |
Mam bramę dwuskrzydłową z zakładem i pracuję teraz nad innym rozwiązaniem sterowania. Jeśli testy wypadną pomyślnie to wrzucę na forum. Ogólnie ma to być tak, że jedno skrzydło robi za furtkę a drugie otwiera się po pełnym otwarciu pierwszego/furtki. Zamykać mają się razem, tyle, że drugie ma się zamknąć szybciej, żeby zakładka zdążyła wejść pod pierwsze skrzydło. :D
Udało mi się przysiąść chwilę i narysować schemat:
Przetestowane na bramie i działa elegancko.
Opiszę jak to działa:
1. Otwieranie bramy. Naciskamy na pilocie przycisk do otwierania. Skrzydło 1 rusza. Gdy całkiem się otworzy, rusza do otwarcia skrzydło nr 2.
- gdy w trakcie otwierania naciśniemy odpowiedni przycisk na pilocie, skrzydło 1 zatrzyma się. Po ponownym naciśnięciu skrzydło 1 ruszy do zamykania. W tym czasie skrzydło 2 jest zamknięte (to wynika z logiki Bramstera)
2. Zamykanie bramy. Gdy obydwa skrzydła są otwarte, naciskamy przycisk zamykania na pilocie, obydwa skrzydła ruszają do zamykania. Skrzydło 2 (napędzane szybszym siłownikiem) wyprzedza skrzydło 1 (u mnie jest to około 3-4 sekund przy dojechaniu do ościeżnicy) i zamyka się jako pierwsze.
- gdy w trakcie zamykania bramy naciśniemy odpowiedni przycisk na pilocie, skrzydło nr 1 zatrzyma się a skrzydło 2 nadal jedzie do zamykania. Po ponownym naciśnięciu przycisku następuje otwarcie skrzydła 1 i jeśli skrzydło 2 jechało do zamknięcia to po pełnym otwarciu skrzydła 1 zatrzyma się i ruszy do otwarcia. Jeśli 2 zdążyło się zamknąć to ruszy do otwarcia z pozycji zamkniętej.
Zrobiłem tak u mnie, bo korzystam ze skrzydła 1 jako furtki, przydatne np. do wnoszenia opału do kotłowni przez garaż, wyciągania kosiarki, roweru itepe.)
|
Może moje rozwiązanie by Ci odpowiadało? Jest tyko warunek: jeden z siłowników musi być szybszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
kaniutek Poziom 6

|
28 Apr 2010 19:49 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
mam zbudowane sterownie silownikami na podstawie schematu z 2 strony i chciałbym zrobić teraz wyłącznie 24V. Jako odbiornik radiowy mam sterwonik zamka centralnego zasilany 12V.
Mój pomysł jest taki, że pod wyjście na migacze ze sterownika podpiąć przekaźnik (który steruje tym trafo - czyli po zalaczeniu przekaźnika trafo dostaje 230V i zaczyna działać) tylko chciałbym żeby ten przekaźnik był czasowy, czyli żeby działał powiedzmy minute i sam się wyłączał. Jest to wykonalne?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Apr 2010 19:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
demsy Poziom 17

|
29 Apr 2010 22:26 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
| kaniutek wrote: |
mam zbudowane sterownie silownikami na podstawie schematu z 2 strony i chciałbym zrobić teraz wyłącznie 24V. Jako odbiornik radiowy mam sterwonik zamka centralnego zasilany 12V.
Mój pomysł jest taki, że pod wyjście na migacze ze sterownika podpiąć przekaźnik (który steruje tym trafo - czyli po zalaczeniu przekaźnika trafo dostaje 230V i zaczyna działać) tylko chciałbym żeby ten przekaźnik był czasowy, czyli żeby działał powiedzmy minute i sam się wyłączał. Jest to wykonalne? |
Może wykonać prosty układ czasowy na bardzo popularnym NE555
Czas ustawiasz za pomocą zmiany R1 i C1.
R1 daj 120k, a C1 470uF powinno wyjść jakieś 63 sekundy
|
|
| Back to top |
|
 |
kaniowy7 Poziom 11

|
01 May 2010 22:11 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Witam wszystkich konstruktorów!
Zainspirowany tematem postanowiłem zbudować sobie swoje sterowanie. Siłowniki zrobiłem wg pomysłu użytkownika bolid 1 z 7 strony tematu, silniki zasilane trafo 24v(z transformatora ochronnego), sterowane centralką zamka centralnego, zasilane osobnym zasilaczem 12v i do tego układ ciciego na 4 przekaźnikach. Dziś wszystko zmontowałem po wcześniejszych testach i brama ładnie się otwierała z pilota. I tu jest problem "otwierała" może z 10 razy, potem jedna się zacięła, ale ruszyła po kilku próbach, potem już obie, a potem działały jak chciały (raz jedna, raz druga raz obie, albo wcale). Doszedłem do tego że to wina przekaźników (mam samochodowe 24v, takie jak na pierwszych stronach tematu) kiedy je stuknę to brama rusza. Czyli normalnie mi się zacinają.
Proszę pomóżcie mi, czemu się tak dzieje? Tyle pracy w to włożyłem, a szczęście trwało pół godz i nie wiem co jest nie tak:(
|
|
| Back to top |
|
 |
demsy Poziom 17

|
02 May 2010 00:19 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
| kaniowy7 wrote: |
Witam wszystkich konstruktorów!
Zainspirowany tematem postanowiłem zbudować sobie swoje sterowanie. Siłowniki zrobiłem wg pomysłu użytkownika bolid 1 z 7 strony tematu, silniki zasilane trafo 24v(z transformatora ochronnego), sterowane centralką zamka centralnego, zasilane osobnym zasilaczem 12v i do tego układ ciciego na 4 przekaźnikach. Dziś wszystko zmontowałem po wcześniejszych testach i brama ładnie się otwierała z pilota. I tu jest problem "otwierała" może z 10 razy, potem jedna się zacięła, ale ruszyła po kilku próbach, potem już obie, a potem działały jak chciały (raz jedna, raz druga raz obie, albo wcale). Doszedłem do tego że to wina przekaźników (mam samochodowe 24v, takie jak na pierwszych stronach tematu) kiedy je stuknę to brama rusza. Czyli normalnie mi się zacinają.
Proszę pomóżcie mi, czemu się tak dzieje? Tyle pracy w to włożyłem, a szczęście trwało pół godz i nie wiem co jest nie tak:( |
Diody zaporowe na każdym przekaźniku dałeś?
|
|
| Back to top |
|
 |
kaniowy7 Poziom 11

|
02 May 2010 08:41 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Wszystko zrobione jest wg załączonego obrazka.
Jest to układ ciciego z drugiej strony tematu.
Jeśli coś to może pomóc to zasilacz do centralki (12V) i trafo do zasilania silników (24V) mają połączone masy, ale chyba tak musi być.
Diody są 6A. I nie mam zdjętych mas z obudów silników, czy to może coś mieszać?? Skrzydła bram nie mają ze sobą kontaktu, nie stykają się.
|
|
| Back to top |
|
 |
karolss1 Poziom 5

|
04 May 2010 18:15 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
A można by było prosić o jakiś prosty schemat na zasilanie awaryjne z akumulatora w razie awarii prądu,żeby przełączało na akumulator.
Zasilacz mam 24v i siłowniki też.Trochę wolniej by się brama otwierała ale w końcu by się otworzyła.
Czytając cały temat nie natknąłem się na takie coś.
Dzięki.
|
|
| Back to top |
|
 |
kaniowy7 Poziom 11

|
05 May 2010 21:27 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Poradziłem sobie z moim problemem, a dokładniej to poradził sobie mój brat:) Zluzował sprężynki w przekaźnikach i teraz się załączają prawidłowo. Wszystko już działa na bramie. Pochwalę się swoimi siłownikami wykonanymi wg projektu kolegi bolid1. Jutro postaram sie zrobić foty jak wyglądają na bramie, to może też wrzucę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 May 2010 21:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
j4rek Poziom 15

|
05 May 2010 23:47 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Te krańcówki długo nie 'pociągną' na zewnątrz...
|
|
| Back to top |
|
 |
demsy Poziom 17

|
10 May 2010 08:20 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Zgadzam się z kolegą j4rek.
Zamontuj takie
|
|
| Back to top |
|
 |
j4rek Poziom 15

|
10 May 2010 18:21 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Takie też w końcu skorodują - tak samo jest z nimi pod maską w samochodach. Najlepsze rozwiązanie przedstawiane w tym temacie to kontraktrony i magnesy.
|
|
| Back to top |
|
 |
kaniowy7 Poziom 11

|
10 May 2010 19:28 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Ciekawe demsy czym niby się różnią te Twoje od moich?? Do tego na takiej krańcówce to masa będzie na całym siłowniku wg mnie. Poza tym moje są zamknięte szczelnie w metalowym profilu. Na zdjęciu tego nie widać, ale teraz profil od tyłu jest zaślepiony. Wystaje tylko przewód przez otwór w zaślepce.
No ale dzięki za rady. Pożyjemy zobaczymy.
Lepiej doradźcie mi jak zrobić żeby trafo 24V nie musiało działać cały czas, a włączało się tylko na czas otwierania bramy? Ktoś tu pisał ze zrobił to na przekaźniku R15, ale nie wiem jak go podpiął w układ, ani w którym miejscu.
|
|
| Back to top |
|
 |
j4rek Poziom 15

|
10 May 2010 20:47 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Najprościej to może być jakiś mosfet z kodensatorem i rezystorem na bramce wyzwalany impulsem start - sterowałby przekaźnikiem trafa mocy, kondensator dobrać tak, aby uzyskać czas załączenia np. 1 minuty.
|
|
| Back to top |
|
 |
demsy Poziom 17

|
10 May 2010 21:38 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
| kaniowy7 wrote: |
| Lepiej doradźcie mi jak zrobić żeby trafo 24V nie musiało działać cały czas, a włączało się tylko na czas otwierania bramy? Ktoś tu pisał ze zrobił to na przekaźniku R15, ale nie wiem jak go podpiął w układ, ani w którym miejscu. |
W moim przypadku zastosowałem 2 przekaźniki który załączają trafo 24V. 1 przekaźnik załącz sie przy otwieraniu, a drugi przy zamykanie(oczywiście zdalne sterowanie dwu kanałowe)
|
|
| Back to top |
|
 |
kaniowy7 Poziom 11

|
11 May 2010 15:12 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Dzięki koledzy, tylko u mnie z tą elektroniką to tak nie za bardzo i to co wydaje się dla Was proste mi nie mówi nic i ciemne jest jak noc:). Więc może jakoś prościej. U mnie sterowanie jest jednym przyciskiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
kaniutek Poziom 6

|
11 May 2010 17:30 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
jesli chodzi o rozlacznie tego trafo, to namalowałem jakiś "pseudoschemat"
w punkcie start pojawia się napięcie 12V na chwile a później jak działają siłowniki jest tam 24V (a w zasadzie 28V). Więc teraz pytanie jaki zastosować przekaźnik (stycznik) w miejsce ???. Musiałby się załączyć po impulsie 12V i działać dalej na 28V.
|
|
| Back to top |
|
 |
kaniowy7 Poziom 11

|
19 May 2010 16:47 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Demsy jakie te przekaźniki zastosowałeś do tego rozłączania tego trafo 24V?
|
|
| Back to top |
|
 |
demsy Poziom 17

|
23 May 2010 14:43 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
PrzekaźnikNT73-2C-S10 dwie sztuki, bo takie akurat miałem
|
|
| Back to top |
|
 |
dvdek Poziom 2

|
28 May 2010 20:30 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Witam, mam pytanie a co się dzieje gdy chciałbym otworzyć taką bramę ręcznie? Muszę ściągać zawleczkę czy co?
|
|
| Back to top |
|
 |
kaniowy7 Poziom 11

|
30 May 2010 12:24 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Odpinasz połączenie siłownika z bramą, w zależności na co tam masz zrobione (śruba, zawleczka, kłódka) i otwierasz bramę.
|
|
| Back to top |
|
 |
kaniowy7 Poziom 11

|
13 Jun 2010 15:15 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Koledzy chciałem zapytać jakie kontraktony trzeba dać zamiast krańcówek? Gdzie takie kupić i jak podłączyć?
|
|
| Back to top |
|
 |
demsy Poziom 17

|
28 Jun 2010 20:32 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Zastanawiam się czy ktoś wykonał sobie dodatkowe sterowanie na słupku od bramy? Ciekawy jestem metody wykonania tego sterowania. Niech ktoś się pochwali. Ja myślałem nad dwoma układami czasowymi
|
|
| Back to top |
|
 |
kaniowy7 Poziom 11

|
28 Jun 2010 20:47 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Nie wiem o jakie sterowanie dokładnie Ci chodzi, ale ja pod skrzynką z wszystkimi przekaźnikami itd. mam mały włącznik którym mogę otworzyć i zamknąć bramę bez użycia pilota, po że czasem jestem na podwórku i kiedy ktoś przyjeżdża to nie muszę biec do domu po pilota tylko wciskam guzik i brama się otwiera.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jun 2010 20:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wojto15-05 Poziom 17

|
29 Jun 2010 15:45 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Mam pytanie dotyczące sterowania bramy, jednak przesuwnej.
Nie chciałem zakładać drugiego tematu więc pytam w tym miejscu, ponieważ wątek śledzi wiele osób znających temat od podszewki.
A mianowicie:
Robię sterowanie swojej bramy wjazdowej,
zakupiłem "po taniości" nową wyciągarkę na 230V, jak wiadomo takie urządzenie ma już odpowiednią przekładnie no i przy okazji sterowanie prawo-lewo na przyciski więc tylko podłączyć pod przekaźniki i powinno hulać.
I właśnie w tym miejscu jest pytanie... jakiego sterownika użyć?
Bramster-a czy jakiegoś innego? na allegro można znaleźć sterownik już za 80zł
jednak zależało by mi na sygnalizacji otwierania bramy oraz wejściu na fotokomórki.
Muszę kupić jeszcze listwy zębate oraz zębatkę, jakiś konkretny sklep czy szukać na allegro ? widziałem że listwy można kupić już za 90 parę złotych za 5-6mb.
Mam nadzieję że mi coś doradzicie ponieważ mam mętlik w głowie...
a nie chciałbym wiele wydać na całe przedsięwzięcie :)
Przypomniałem sobie jeszcze że mam nowy sterownik od centralnego zamka na pilota gdzieś leży i się kurzy, i do szedłem do wniosku że można go wykorzystać, jedyny problem będzie z sygnalizacją działania i foto komórkami..
|
|
| Back to top |
|
 |
kuczera15 Poziom 17

|
29 Jun 2010 22:56 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
Witam.
Oglądam już ten temat od dawna (i jednocześnie podziwiam) :)
Bardzo mi się spodobał pomysł, więc też poszedłem w te ślady.
Siłowniki już mam zrobione, a elektryka prawie jest.
Mam tylko mały kłopot z montażem siłowników, ponieważ moja brama otwiera się na zewnątrz, więc nie wiem jak zamontować siłowniki.
Proszę o jakieś propozycje.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
kuczera15 Poziom 17

|
30 Jun 2010 07:52 Re: Napęd bramy skrzydłowej domowej roboty za 30zł/skrzydło |
|
|
|
mam jescze pytanie.
zrobiłem układ według tego schematu i jak podłączam + a później - to zaczyna iskrzyć, tak jak by zwarcie było. Jaka może być tego przyczyna??
Dodano po 1 [minuty]:
|
|
| Back to top |
|
 |