| Author |
destro Poziom 9

|
14 Jan 2007 22:12 Re: WinISD - czyli jak zaprojektowac samemu skrzynie do woof |
|
|
|
jak obliczyć w winISD obudowe BASS REFLEX z dwoma różnymi głośnikami ???
z tego co zauważyłem to obudowa jest liczona tylko dla jednego typu głośnika
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jan 2007 22:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DeeJayBzyQ Poziom 13

|
16 Jan 2007 20:41 Re: WinISD - czyli jak zaprojektowac samemu skrzynie do woof |
|
|
|
destro, ale przecież w zakładce 'drivers' możesz wybrać ilość głośników w obudowie! :D
A po co liczyć obudowę do średnio i wysokotonowych głośników skoro one bez niej radzą sobie bardzo dobrze? :D W niskotonowych chodzi o rezonans obudowy i otworu bas reflex :]
|
|
| Back to top |
|
 |
qscgu Poziom 23

|
15 Feb 2007 12:21 Re: WinISD - czyli jak zaprojektowac samemu skrzynie do woof |
|
|
|
!!!UWAGA!!!
WINISD NIE JEST PROGRAMEM DO LICZENIA OBUDOWY! SŁUŻY ON JEDYNIE SYMULACJI CHARAKTERYSTYKI GŁOŚNIKA W ZADANEJ OBUDOWIE I EW. DO LICZENIA DŁUGOŚCI RURKI BR.
moze ludzie przestana zadawac te glupie pytania odnosnie liczenia obudów
|
|
| Back to top |
|
 |
raveland Poziom 21

|
17 Feb 2007 20:42 Re: WinISD - czyli jak zaprojektowac samemu skrzynie do woof |
|
|
|
do tego sluzy kazdy program
to jest symulacja a nie program ktory liczy idelanei obdowe
moze wkoncu ktos to zauwazy
|
|
| Back to top |
|
 |
DeeJayBzyQ Poziom 13

|
18 Feb 2007 01:56 Re: WinISD - czyli jak zaprojektowac samemu skrzynie do woof |
|
|
|
A zakładka 'box'? Przecież jak się wybierze grubość ścian i zadaną pojemność w litrach to podaje wymiary zewnętrzne lub wewnętrzne. Potem tylko ODPOWIEDNIO policzyć każdy bok (każdą deskę) i mamy kolumnę jak się patrzy. Program liczy nawet jedną niewiadomą wymiarów! Wiem że to symulacja, ale nie wypuściliby chyba bezużytecznego programu symulacyjnego, no nie?
|
|
| Back to top |
|
 |
qscgu Poziom 23

|
20 Feb 2007 01:29 Re: WinISD - czyli jak zaprojektowac samemu skrzynie do woof |
|
|
|
obliczanie obudowy a obliczanie litrażu z podanych wymiarów to calkiem inna bajka. ON ci nie poda LITRAŻU ROZUMIESZ?! a jesli poda to w 80% przypadkach zły. Litraż mozesz sobie policzyc mając kalkulator i głowę na karku a zadnego programu do tego nie bedzie ci trzeba
|
|
| Back to top |
|
 |
DeeJayBzyQ Poziom 13

|
20 Feb 2007 10:55 Re: WinISD - czyli jak zaprojektowac samemu skrzynie do woof |
|
|
|
hmm... używam 0.44 beta... program najpierw podaje po kliknięciu na "Optimum" wymiary wewnętrzne (inner dimensions) ale po uwzględnieniu grubości płyty (board thickness) podaje wymiary zewnętrzne (zmienia się na outer dimensions) no i do docięcia samemu każdego boku trzeba, zależnie od boku, spodu lub frontu (deski x2 ) odjąć grubość płyty x2 ze względu na to że mają na siebie zachodzić (taka konstrukcja).
A propo kalkulatora... wg programu obudowa 40 litrów, deska 0,0018m, wymiary zewnętrzne to 55,5 x 34 x 29 (zmieniłem nieco proporcje a wymiary wewnętrzne po odjęciu płyt to 51,9 x 25,4 x 30,4 ) i wpisałem to do kalkulatora windowsowego i otrzymałem 40,075104 litra. Więc nie rozumiem w czym błąd...
No chyba że Ci chodzi o propozycje programu co do wielkości obudowy :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Marcin161 Poziom 5

|
20 Mar 2007 16:56 Re: WinISD - czyli jak zaprojektowac samemu skrzynie do woof |
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów!!! Mam problem z utworzeniem danych dla mojego głośnika w WINSD. Mianowicie nie wiem co oznaczają skróty w zakładce drive editor. Znalazłem dane do mojego głośnika na stronce tonsila i zdołałem wpisać je tylko w cztery rubryki. Czy mógł by ktoś napisać co oznaczają te skróty Qts, Qms, Vas, Re itd?? A może ma ktoś dokładne dane dla głośnika Tonsil GDN 30/60/3 8 OHM-owego??
|
|
| Back to top |
|
 |
tomaszo Poziom 24

Joined: 23 Jul 2003 Posts: 4471 Location: cz-wa (chwilowo dortmund)..
|
|
| Back to top |
|
 |