| Author |
Malek Poziom 18

|
01 Jun 2003 16:07 Antena siatkowa UKF |
|
|
|
Witam!
Mam pytanie czy ktokolwiek próbował zrobić zestaw anten ( połaczyć dwie anteny szerokopasmowe -siatkowe). Cy jest wogóle sens tworzenia takiego połączenia ?. Jak rozwiązać kwestie wzmacniaczy- każda antena posiada swój i zasilić jedbym zasilaczem , czy też anteny zasilić jednym wzmacniaczem i jednym zasilaczem.?
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jun 2003 16:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
waldec Poziom 15

|
01 Jun 2003 23:02 anteny |
|
|
|
Nie wiem co chcesz osiągnąc za pomocą dwóch anten siatkowych.Jest możlliwe podłączenie za pomocą rozdzielacza sygnału.Poniewaz wtyczki
anten posiadaja kondensatory separujące nie będzie kolizji z zasilaczy.
Możesz miec inne problemy, z zakłóceniami interferencyjnymi.
Poniważ są to anteny szeroko pasmowe wzmocnią Ci wszystko zakłócenia
równiez.Obawiam się o wzajemne zakłocenia ze wzmacniaczy.Musisz to
wyprobować.Pozdrawiam Waldec
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jun 2003 23:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jam Poziom 13

|
02 Jun 2003 01:54 Antena siatkowa UKF |
|
|
|
Jak chcesz już łączyć, to technicznie (nie mechanuicznie) najwygodniej łączyć jest cztery anteny siatkowe razem w jednym punkcie łącząc je najpierw po dwie szeregowo a następnie obydwa takie zestawy równolegle (kwestra otrzymania standardowej rezystancji na wyjściu). Obowiązuje w tym wypadku wymóg sfazowania przewodów odcinków fiderów 300 omowych uwzględniając współczynnik skrócenia obliczony dla optymalnej w tym wypadku dobranej długości fali. W praktyce uwzględniać należy rozstaw anten ok. 0,5 przyjętej długości fali i długość odcinków fidera 3/4 fali (długośc tych odcinków musi być pomniejszona o współczynnik skrócenia). Na wyjściu tak połączonych anten otrzyma się sygnał wzmicniony w układzie biernym teoretycznie do 17 dB. Jest to wzmocnienie dosyć trudne do uzyskania przy innych konstrukcjach anten możliwych do wykonania w warunkach amatorskich. O ile zachodzi taka potrzeba, to ten sygnał można również wzmocnić stosując znane rozwiązanie wzmacniaczy antenowych montowanych w puszkach antenowych zasilanych kablem koncentrycznym z domu przez dostosowany do tego popularny zasilacz. W warunkach olsztyńskich zestaw taki pozwalał mi na odbiór sygnałó TV z Kaliningradu i innych ośrodków przygranicznych. Uwzględnić jednak należy, że szerokopasmowe anteny są stosunkowo najprostszym i najtańszym rozwiązaniem niosącym za sobą - niestety - pewne przykrości polegające na zbieraniu z danego kierunku również wszelkiego rodzaju "śmieci". Czyli teoretycznie należy instalować je tylko tam, gdzie w pobliżu nie ma zakłóceń przemyslowych czy medycznych (hi).
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jun 2003 01:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rezyslaw Poziom 15

|
06 Jun 2003 03:24 *** |
|
|
|
Mozna 2 siatki zasilać 1 zas. i 1 wzmacniaczem.W tym celu montujesz jedną siatke ze wzmacniaczem jak do odbioru z 1 anteny a ponaddo płaskim fiderem 300 ohm podłączsz sie od strony wejscia wzmacniacza.Wówczas wzmacniasz sygnał zsumowany z 2 anten.Ale zdecydowanie odradzam łączenie 2 siatek w jakikolwiek sposób a juz na pewno nie należy łaczyc siatek ustawionych w innych kierunkach,bo poza tym że bedziesz miał antenę dookólną to dostaniesz odkurzacz do zakłóceń.Ja zastosowałem układ 2 siatek ale połączonych zwrotnicą mechaniczną w domu,mam 1 zasilacz do 2 anten- 2 wzmacniacze,nigdy nie pracują jednocześnie,pozdro 8) 8)
|
|
| Back to top |
|
 |