Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

kVA a KW. Jak to zamienić? Agregat prądotwórczy.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> kVA a KW. Jak to zamienić? Agregat prądotwórczy.
Autor
Wiadomość
kuzyn83
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2
Miasto: Wadowice/JG

Post#1 Post autora tematu 06 Maj 2006 12:19   

kVA a KW


Witam!

Chcialbym zakupic agregat pradotworczy i czesto producenci zamiast mocy w watach podaja moc w volto-amperach VA - moje pytanie brzmi:

jak zamienic VA na W ?

Bede bardzo wdzieczny za pomoc.

pozdrawiam forumowiczow.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Maj 2006 12:19   





Powrót do góry
   
157700
Usunięty





Post#2 06 Maj 2006 12:43   

Re: kVA a KW


Jedno i drugie oznacza to samo. Jeżeli masz np. 10kVA to równa się to 10kW.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Maj 2006 12:43   





Powrót do góry
   
fred117
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 407
Miasto: Wrocław

Post#3 06 Maj 2006 12:55   

Re: kVA a KW


No nie do konca... Jezeli zamierzasz obciazyc go takimi elementami jak zarowka to 10kVA=10kW. Jednak gdy mysilisz o silnikach elektrycznych to jest troche inny przelicznik...
Jezeli silnik jest 10kW a jego cosφ=0,8 to przeciazysz generator...
Taki prosty wzor ktory pozwoli ci obliczyc moc pozorna pobierana przez urzadzenie (czyli moc w VA): P(moc czynna w Watach)*1/cosφ

P.S. przy silnikach i takich rzeczach jak pralka lodowka musisz miec na uwadze moc rozruchwa (nigdy nie moze byc wieksza od mocy chwilowej generatora)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Maj 2006 12:55   





Powrót do góry
   
paweł1968
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Sie 2004
Posty: 88
Miasto: Rybnik

Post#4 06 Maj 2006 13:27   

Re: kVA a KW


Witaj!
Moc w WATACH to moc bierna P=U*J*cosφ
Moc w VA to moc czynna S=U*J(cosφ różny od 0)
(może to coś pomoże pomoże rozwiązać problem)
Zależy od rodzaju obciążenia-silnik czy rezystancyjne(kuchenka.żarówka), przy silniku musisz wziąść pod uwagę rozruch.
Powrót do góry
   
menek
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 244
Miasto: Kudowa

Post#5 06 Maj 2006 13:45   

Re: kVA a KW


Absolutnie nie zgadzam się z ostatnim postem. Moc czynna jest podawana w watach, w woltoamperach podawana jest moc pozorna.
P=U*I*cos(fi)
S=U*I
W skrócie: moc pozorna to suma mocy czynnej (zamienianej na pracę) i mocy biernej. Moc generatora podawana w VA określa maksymalny pobór prądu z niego przy znamionowym napięciu niezależnie od rodzaju obciążenia.
Paweł1968: może czas odświeżyć wiadomości ze szkoły?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Maj 2006 13:45   





Powrót do góry
   
kuzyn83
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2
Miasto: Wadowice/JG

Post#6 Post autora tematu 06 Maj 2006 13:57   

Re: kVA a KW


Do agregatu mam zamiar podlanczac roznego rodzaju wiertarki, szlfierki, pilki itp. urzadzenia.
Powrót do góry
   
paweł1968
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Sie 2004
Posty: 88
Miasto: Rybnik

Post#7 06 Maj 2006 14:50   

Re: kVA a KW


Witaj !
Kolego "menek" i masz absolutną rację,że się ze mną nie zgadżasz
bo TY MASZ RACJĘ!!! Nieuwaga i poknociłem moce.Dzięki za poprawkę,a
resztę kolegów PRZEPRASZAM!!!
Powrót do góry
   
prez8s
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 22 Lis 2003
Posty: 2796
Miasto: Wrocław

Post#8 06 Maj 2006 16:20   

Re: kVA a KW


kuzyn83 napisał:
Do agregatu mam zamiar podlanczac roznego rodzaju wiertarki, szlfierki, pilki itp. urzadzenia.


Masz juz cos konkretnego na oku?
W agregatach jednofazowych mozna KVA porównać z KW, dlatego że żadko kiedy używa sie je do silników, czy innych dużych obciążeń indukcyjnych. W większości przypadków do takowych podłącza sie elektronarzędzia z silnikami komutatorowymi, których moc żadko kiedy przekracza 2kW.
Jeżeli natomiast chcesz używać trójfazowego i podlączać do niego silniki spawarki itd, to już trzeba wziąć pod uwage współczynnik cos(fi). Z reguły takie urządzenia mają 0,8 i mnożysz to przez moc podaną na gregacie w KVA i wychodzi ci moc w KW. Ale, jest jeszcze bardzo ważne "ale". Pod uwage trzeba wziąć też prąd rozruchowy takich urządzen. Silniki podczas rozruchu pobierają kilka krotnie wiecej mocy niz mają podane na tabliczce, dlatego trzeba zakupic odpowiednio mocny agregat. Wiecej na ten temat tu:
http://www.agregaty.elem.com.pl/index.php?page=dobor
Są jeszcze różne typy prądnic, do różnych zastosowań z różnym stopniem ochrony. Synchroniczne, asynchroniczne, inverterowe, cyklokonwertery itd. Każda ma swoje zalety i wady. Do twoich potrzeb wybrałbym synchroniczną lub tanszą asynchroniczną. Więcej na temat tych prądnic tu:
http://www.bazafirm.pl/newbaza/edytorwww/panel_new/prezentacja/index.php?id_klienta=2373C0&id_zakladki=11981&l=1&id_grupy=11136
Także zanim wybierzemy agregat, to warto ten wybór przemyśleć. Jest też kwestia firmy, trwałości, niezawodności, popularności, częsci zamiennych itd..
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> kVA a KW. Jak to zamienić? Agregat prądotwórczy.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jakiego typu agregat prądotwórczy wybrać 16 do 63 kVA starsze czy coś nowego? (7)
Generator prądotwórczy 300 kVA (1)
Jak zbudować agregat prądotwórczy. (6)
Agregat prądotwórczy 2 kW - jak połączyć? (3)
Agregat prądotwórczy Endress - jak podłączyć? (2)
jak rozłączyć agregat prądotwórczy od silnika spalinowego (4)
Jak podłączyć agregat prądotwórczy do sieci domowej (2)
AGregat Bass Polska 0,75 KVA (4)
Jak zbudować z silnika elekt. 3 faz 7KW agregat prądotwórczy (91)
Agregat prądotwórczy Champion 6800 jak go przystosować do polskiego standardu?? (19)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.121 seconds

elektroda.pl temat RSS