Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



kVA a KW. Jak to zamienić? Agregat prądotwórczy.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->kVA a KW. Jak to zamienić? Agregat prądotwórczy. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Mikrokamery dyktafony i inne rejestratory
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
kuzyn83
Poziom 2
Miasto: Wadowice/JG
Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2
Ocena postów: 3
kuzyn83
Poziom 2
Post#1 06 Maj 2006 12:19  Autor tematu   

kVA a KW


Witam!

Chcialbym zakupic agregat pradotworczy i czesto producenci zamiast mocy w watach podaja moc w volto-amperach VA - moje pytanie brzmi:

jak zamienic VA na W ?

Bede bardzo wdzieczny za pomoc.

pozdrawiam forumowiczow.

Pomocny post? + +3
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
157700
Usunięty
157700
Usunięty
Post#2 06 Maj 2006 12:43    

Re: kVA a KW


Jedno i drugie oznacza to samo. Jeżeli masz np. 10kVA to równa się to 10kW.

Pomocny post? + -3
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
fred117
Poziom 21
Miasto: Wrocław
Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 406
Pomógł: 54
fred117
Poziom 21
Post#3 06 Maj 2006 12:55    

Re: kVA a KW


No nie do konca... Jezeli zamierzasz obciazyc go takimi elementami jak zarowka to 10kVA=10kW. Jednak gdy mysilisz o silnikach elektrycznych to jest troche inny przelicznik...
Jezeli silnik jest 10kW a jego cosφ=0,8 to przeciazysz generator...
Taki prosty wzor ktory pozwoli ci obliczyc moc pozorna pobierana przez urzadzenie (czyli moc w VA): P(moc czynna w Watach)*1/cosφ

P.S. przy silnikach i takich rzeczach jak pralka lodowka musisz miec na uwadze moc rozruchwa (nigdy nie moze byc wieksza od mocy chwilowej generatora)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
paweł1968
Poziom 15
Miasto: Rybnik
Dołączył: 22 Sie 2004
Posty: 87
Pomógł: 12
paweł1968
Poziom 15
Post#4 06 Maj 2006 13:27    

Re: kVA a KW


Witaj!
Moc w WATACH to moc bierna P=U*J*cosφ
Moc w VA to moc czynna S=U*J(cosφ różny od 0)
(może to coś pomoże pomoże rozwiązać problem)
Zależy od rodzaju obciążenia-silnik czy rezystancyjne(kuchenka.żarówka), przy silniku musisz wziąść pod uwagę rozruch.

Pomocny post? + -3
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
menek
Poziom 18
Miasto: Kudowa
Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 241
Pomógł: 25
Ocena postów: 3
menek
Poziom 18
Post#5 06 Maj 2006 13:45    

Re: kVA a KW


Absolutnie nie zgadzam się z ostatnim postem. Moc czynna jest podawana w watach, w woltoamperach podawana jest moc pozorna.
P=U*I*cos(fi)
S=U*I
W skrócie: moc pozorna to suma mocy czynnej (zamienianej na pracę) i mocy biernej. Moc generatora podawana w VA określa maksymalny pobór prądu z niego przy znamionowym napięciu niezależnie od rodzaju obciążenia.
Paweł1968: może czas odświeżyć wiadomości ze szkoły?

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kuzyn83
Poziom 2
Miasto: Wadowice/JG
Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2
Ocena postów: 3
kuzyn83
Poziom 2
Post#6 06 Maj 2006 13:57  Autor tematu   

Re: kVA a KW


Do agregatu mam zamiar podlanczac roznego rodzaju wiertarki, szlfierki, pilki itp. urzadzenia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
paweł1968
Poziom 15
Miasto: Rybnik
Dołączył: 22 Sie 2004
Posty: 87
Pomógł: 12
paweł1968
Poziom 15
Post#7 06 Maj 2006 14:50    

Re: kVA a KW


Witaj !
Kolego "menek" i masz absolutną rację,że się ze mną nie zgadżasz
bo TY MASZ RACJĘ!!! Nieuwaga i poknociłem moce.Dzięki za poprawkę,a
resztę kolegów PRZEPRASZAM!!!

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
prez8s
Poziom 33
Miasto: Wrocław
Dołączył: 22 Lis 2003
Posty: 2785
Pomógł: 69
Ocena postów: 22
prez8s
Poziom 33
Post#8 06 Maj 2006 16:20    

Re: kVA a KW


kuzyn83 napisał:
Do agregatu mam zamiar podlanczac roznego rodzaju wiertarki, szlfierki, pilki itp. urzadzenia.


Masz juz cos konkretnego na oku?
W agregatach jednofazowych mozna KVA porównać z KW, dlatego że żadko kiedy używa sie je do silników, czy innych dużych obciążeń indukcyjnych. W większości przypadków do takowych podłącza sie elektronarzędzia z silnikami komutatorowymi, których moc żadko kiedy przekracza 2kW.
Jeżeli natomiast chcesz używać trójfazowego i podlączać do niego silniki spawarki itd, to już trzeba wziąć pod uwage współczynnik cos(fi). Z reguły takie urządzenia mają 0,8 i mnożysz to przez moc podaną na gregacie w KVA i wychodzi ci moc w KW. Ale, jest jeszcze bardzo ważne "ale". Pod uwage trzeba wziąć też prąd rozruchowy takich urządzen. Silniki podczas rozruchu pobierają kilka krotnie wiecej mocy niz mają podane na tabliczce, dlatego trzeba zakupic odpowiednio mocny agregat. Wiecej na ten temat tu:
http://www.agregaty.elem.com.pl/index.php?page=dobor
Są jeszcze różne typy prądnic, do różnych zastosowań z różnym stopniem ochrony. Synchroniczne, asynchroniczne, inverterowe, cyklokonwertery itd. Każda ma swoje zalety i wady. Do twoich potrzeb wybrałbym synchroniczną lub tanszą asynchroniczną. Więcej na temat tych prądnic tu:
http://www.bazafirm.pl/newbaza...ladki=11981&l=1&id grupy=11136
Także zanim wybierzemy agregat, to warto ten wybór przemyśleć. Jest też kwestia firmy, trwałości, niezawodności, popularności, częsci zamiennych itd..

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> kVA a KW. Jak to zamienić? Agregat prądotwórczy.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jakiego typu agregat prądotwórczy wybrać 16 do 63 kVA starsze czy coś nowego? (7)
Generator prądotwórczy 300 kVA (1)
Jak zbudować agregat prądotwórczy. (6)
Agregat prądotwórczy 2 kW - jak połączyć? (3)
Einhell agregat prądotwórczy 3 - Agregat nie zwiększa obrotów pod obciążeniem (4)
Agregat prądotwórczy Endress - jak podłączyć? (2)
jak rozłączyć agregat prądotwórczy od silnika spalinowego (4)
Jak podłączyć agregat prądotwórczy do sieci domowej (2)
AGregat Bass Polska 0,75 KVA (4)
Jak zbudować z silnika elekt. 3 faz 7KW agregat prądotwórczy (91)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.22 seconds

elektroda.pl temat RSS