FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kradzież licznika energii elektrycznej.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Kradzież licznika energii elektrycznej.
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 10 May 2006 18:03   

Witam. Mam pytanie: jakie grożą sankcje za kradzież licznika. Mieszkam w mieszkaniu komunalnym, dom 2 piętrowy, administracji zgłaszałem niejednokrotnie niezabezpieczoną skrzynkę licznikową.
Okolica nienajlepsza i może dojśc do kradzieży licznika(takie się zdarzały - licznik 3-faz), lub jego dewastacji.
Jak w takim przypadku obliczą mi zuzycie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 May 2006 18:03   

Back to top

adamjur1
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 10 May 2006 18:21   

Re: Kradzież licznika energii elektrycznej.

Uważaj i pisz jak najwięcej pism do energetyki za potwierdzeniem odbioru,
niedawno trzepalismy temat uszkodzonego licznika na którym energetyka znalazła sobie ślady...... magnesowania i dowaliła kolesiowi karę ok 5000zł. A co będzie jak zginie ? jeszcze ci koszt licznika dołożą i będą udowadniali ze go sam zutylizowałeś.......
Pozdr.J.
PS Umowę masz z energetyką ( chyba nie nie ze spółdzielnią) zobacz jak w umowie jest rozgraniczona własność instalacji. Jeżeli licznik jest po Twojej stronie to twój interes by go zabezpieczyć
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 10 May 2006 21:03   

Witam :)
Garcia24 wrote:

Jak w takim przypadku obliczą mi zuzycie?

Ryczałtem. Policzą ile nabiłeś przez ostatnie miesiące, policzą średinia i karzą płacić.

Ale ja widzę inne rozwiązanie. Budynek jest ADM'u, a więc on w/g PB i PE jest odpowiedzialny za stan techniczny budynku a nie lokator lub właściciel lokalu. I on jest odpowiedzialny za całe mienie, które jest w częściach wspólnych tego budynku, którymi są klatki schodowe, korytarze.
Back to top

stomat
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 10 May 2006 21:03   

W takim przypadku licznik musi zabezpieczyć administrator budynku. Jeżeli licznik zginie ZGM płaci za licznik, a Ty płacisz średnią z poprzednich miesięcy. Pisma w sprawie otwartych skrzynek pisz do administracji bo to ich obowiązek.
Back to top

Arnold_S.
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 10 May 2006 21:34   

Jeśli administracja to oleje, to lepiej się "ubezpieczyć na przyszłość", zakupić "u ruskich" dużą kłódkę, i zabezpieczyć skrzynkę na własną rękę. Będzie szybko i pewnie.
Back to top

laser53
Poziom 12
Poziom 12

Post#6 10 May 2006 22:11   

Bo, jeśli licznik jest w miejscu "publicznym " klatka schodowa, to natychmiast - zgłoś , i nie będzie (chyba) problemu, ale jak w mieszkaniu - no to problem ?!?!
Ps. Teraz tyle "Elekrowni" i regulaminów
Back to top

adamjur1
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 11 May 2006 07:10   

Powtarzam - sprawdź jak jest w umowie z energetyką. Jak przyjdzie do roszczeń energetyka walnie w Ciebie( natychmiastową windykacją z odłączeniem prądu lub wstawieniem licznika przedpłatowego) a ze spółdzielnią będziesz się woził latamoi po sądach.........
Pozdr.J.
Back to top

Garcia24
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 Post from the author of the topic 11 May 2006 13:24   

Wiem że nie ma szans na przeniesienie licznika do mieszkania, administracja nie jest w stanie zabezpieczyć skrzynek - dostałem takie pismo z Urzędu Miasta po mojej interwencji.
Chodzi mi o to czy energetyka może mi przywalić karę za niedopilnowanie licznika, który jest ich, a którym ja mam się "opiekowac"?
Czy komuś ukradli, lub zniszczyli licznik???? Co się działo??
Dzięki.
Back to top

laser53
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 11 May 2006 13:45   

Nie, odpowiedzialność ponosi administracja (gospodarz-cieć-anioł-Popiołek).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 May 2006 13:45   

Back to top

adamjur1
Poziom 24
Poziom 24

Post#10 11 May 2006 14:06   

W umowie ( mojej) stoi:
Ustala się następujące miejsce rozgraniczenia własności urządzeń, które stanowi jednocześnie miejsce dostarczania energii elektrycznej:
Zaciski prądowe na wyjściu od zabezpieczeń głównych w złączu w kierunku instalacji klienta.
Tak samo miejsce dostarczania energi jest określone w Warunkach Technicznych.
A w &8 Obowiązki odbiorcy p b
Odbiorca zobowiązuje się do:
- zabezpieczenia przed uszkodzeniem lub zniszczeniem urz. pomiarowych oraz plomb założonych przez Sprzedawcę i plomb legalizacyjnych a w szczególności plomb zabezpieczenia przedlicznikowego oraz w układzie pomiarowo- rozliczeniowych
I jeszcze w umowie przyłaczenia do sieci:
Klient oświadcza, że nieodpłatnie udostępniać będzie pomieszczenia lub miejsca na zainstalowanie układów pomiarowo-rozliczeniowych i sterujących oraz pokrywać będzie inne koszty związane z utrzymaniem tych pomieszczeń i miejsc.
Jak widać na odbioercy są wszyskie obowiązki związane z zabezpieczeniem przed uszkodzeniem czy kradzieżą urządzeń pomiarowych.
Pozdr.J.
Back to top

michgur
Poziom 16
Poziom 16

Post#11 11 May 2006 14:13   

Weź wypużć na skrzynke mase i po sprawie haha:D
POZDRAWIAM MICHGUR:D
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#12 11 May 2006 14:15   

adamjur1 wrote:

Klient oświadcza, że nieodpłatnie udostępniać będzie pomieszczenia lub miejsca na zainstalowanie układów pomiarowo-rozliczeniowych i sterujących oraz pokrywać będzie inne koszty związane z utrzymaniem tych pomieszczeń i miejsc.
Jak widać na odbioercy są wszyskie obowiązki związane z zabezpieczeniem przed uszkodzeniem czy kradzieżą urządzeń pomiarowych.
Pozdr.J.

Na podstawie jakiego prawa możesz decydować za właściciela lub zarządcę budynku czy zezwolisz na zainstalowanie licznika na klatce schodowej lub w jakiejś kanciapie?
Tobie tego nie wolno, a więc z prawnego pkt ten zapis jest bzdurą. Co innego jak chcą powiesić licznik w domu, ale nie o tym dyskutujemy.
Aby powiesić liczniki na klatce muszą pytać właściciela budynku i to on się podejmuje pewnych obowiązków. A że kogoś postraszyli i na tym zarobili to inna sprawa.
Back to top

adamjur1
Poziom 24
Poziom 24

Post#13 11 May 2006 14:22   

Ta umowa i warunki dot domku jednorodzinnego (swoją drogą ciekawa definicja - to już z teściami nie wolno mieszkać- a szwagier to obcy :D:D)
Podejrzewam że dla budynków wielorodzinnych są inne warunki techniczne, ale nie sądzę żeby ZE zostawił się na lodzie z opowiedziałnością i pewnie w umowie klientowskiej coś tam wcisnął.
Pozdr.J.
Ps Mihgur nie rozumiem co z tą masą - rozwiń temat......
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#14 11 May 2006 14:34   

adamjur1 wrote:

Podejrzewam że dla budynków wielorodzinnych są inne warunki techniczne, ale nie sądzę żeby ZE zostawił się na lodzie z opowiedziałnością i pewnie w umowie klientowskiej coś tam wcisnął.

A my rozmawiamy o budynku komunalnym.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 May 2006 14:34   

Back to top

Garcia24
Poziom 13
Poziom 13

Post#15 Post from the author of the topic 11 May 2006 20:12   

Właśnie. Odpowiedzialność za zabezpieczenie skrzynek licznikowych spoczywa na administracji, ale oni się do tego nie kwapią ze względu na liczne dewastacje i nielegalne podłączenia.
Ale czy w momencie faktycznej straty(np. kradzieży zegara sterującego) odpowiedzialność spływa na nich, czy na mnie????
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Kradzież licznika energii elektrycznej.
Page 1 of 1
Similar topics
Przeniesienie licznika energii elektrycznej, jakie koszty? (17)
Dobór indukcyjnego licznika energii elektrycznej (czynnej) (2)
Litowa Bateria TL-3276 z licznika energii elektrycznej (8)
Przyczyny błędu pomiaru licznika energii elektrycznej (4)
Podlaczenie trojfazowego licznika energii elektrycznej (9)
Przeniesienie licznika energii elektrycznej (9)
Poszukuje licznika energii elektrycznej. (5)
Przeniesienie licznika energii elektrycznej (5)
Resurs licznika energii elektrycznej ? (15)
Oszczędność energii elektrycznej!(!!) (59)

Page generation time: 0.1 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed