| Author |
Garcia24 Poziom 13

|
10 May 2006 18:03 Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
Witam. Mam pytanie: jakie grożą sankcje za kradzież licznika. Mieszkam w mieszkaniu komunalnym, dom 2 piętrowy, administracji zgłaszałem niejednokrotnie niezabezpieczoną skrzynkę licznikową.
Okolica nienajlepsza i może dojśc do kradzieży licznika(takie się zdarzały - licznik 3-faz), lub jego dewastacji.
Jak w takim przypadku obliczą mi zuzycie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 May 2006 18:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
adamjur1 Poziom 24

|
10 May 2006 18:21 Re: Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
Uważaj i pisz jak najwięcej pism do energetyki za potwierdzeniem odbioru,
niedawno trzepalismy temat uszkodzonego licznika na którym energetyka znalazła sobie ślady...... magnesowania i dowaliła kolesiowi karę ok 5000zł. A co będzie jak zginie ? jeszcze ci koszt licznika dołożą i będą udowadniali ze go sam zutylizowałeś.......
Pozdr.J.
PS Umowę masz z energetyką ( chyba nie nie ze spółdzielnią) zobacz jak w umowie jest rozgraniczona własność instalacji. Jeżeli licznik jest po Twojej stronie to twój interes by go zabezpieczyć
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
10 May 2006 21:03 Re: Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
Witam :)
| Garcia24 wrote: |
Jak w takim przypadku obliczą mi zuzycie? |
Ryczałtem. Policzą ile nabiłeś przez ostatnie miesiące, policzą średinia i karzą płacić.
Ale ja widzę inne rozwiązanie. Budynek jest ADM'u, a więc on w/g PB i PE jest odpowiedzialny za stan techniczny budynku a nie lokator lub właściciel lokalu. I on jest odpowiedzialny za całe mienie, które jest w częściach wspólnych tego budynku, którymi są klatki schodowe, korytarze.
|
|
| Back to top |
|
 |
stomat Poziom 21

|
10 May 2006 21:03 Re: Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
W takim przypadku licznik musi zabezpieczyć administrator budynku. Jeżeli licznik zginie ZGM płaci za licznik, a Ty płacisz średnią z poprzednich miesięcy. Pisma w sprawie otwartych skrzynek pisz do administracji bo to ich obowiązek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Arnold_S. Poziom 20

|
10 May 2006 21:34 Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
Jeśli administracja to oleje, to lepiej się "ubezpieczyć na przyszłość", zakupić "u ruskich" dużą kłódkę, i zabezpieczyć skrzynkę na własną rękę. Będzie szybko i pewnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
laser53 Poziom 12

|
10 May 2006 22:11 Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
Bo, jeśli licznik jest w miejscu "publicznym " klatka schodowa, to natychmiast - zgłoś , i nie będzie (chyba) problemu, ale jak w mieszkaniu - no to problem ?!?!
Ps. Teraz tyle "Elekrowni" i regulaminów
|
|
| Back to top |
|
 |
adamjur1 Poziom 24

|
11 May 2006 07:10 Re: Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
Powtarzam - sprawdź jak jest w umowie z energetyką. Jak przyjdzie do roszczeń energetyka walnie w Ciebie( natychmiastową windykacją z odłączeniem prądu lub wstawieniem licznika przedpłatowego) a ze spółdzielnią będziesz się woził latamoi po sądach.........
Pozdr.J.
|
|
| Back to top |
|
 |
Garcia24 Poziom 13

|
11 May 2006 13:24 Re: Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
Wiem że nie ma szans na przeniesienie licznika do mieszkania, administracja nie jest w stanie zabezpieczyć skrzynek - dostałem takie pismo z Urzędu Miasta po mojej interwencji.
Chodzi mi o to czy energetyka może mi przywalić karę za niedopilnowanie licznika, który jest ich, a którym ja mam się "opiekowac"?
Czy komuś ukradli, lub zniszczyli licznik???? Co się działo??
Dzięki.
|
|
| Back to top |
|
 |
laser53 Poziom 12

|
11 May 2006 13:45 Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
Nie, odpowiedzialność ponosi administracja (gospodarz-cieć-anioł-Popiołek).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 May 2006 13:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
adamjur1 Poziom 24

|
11 May 2006 14:06 Re: Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
W umowie ( mojej) stoi:
Ustala się następujące miejsce rozgraniczenia własności urządzeń, które stanowi jednocześnie miejsce dostarczania energii elektrycznej:
Zaciski prądowe na wyjściu od zabezpieczeń głównych w złączu w kierunku instalacji klienta.
Tak samo miejsce dostarczania energi jest określone w Warunkach Technicznych.
A w &8 Obowiązki odbiorcy p b
Odbiorca zobowiązuje się do:
- zabezpieczenia przed uszkodzeniem lub zniszczeniem urz. pomiarowych oraz plomb założonych przez Sprzedawcę i plomb legalizacyjnych a w szczególności plomb zabezpieczenia przedlicznikowego oraz w układzie pomiarowo- rozliczeniowych
I jeszcze w umowie przyłaczenia do sieci:
Klient oświadcza, że nieodpłatnie udostępniać będzie pomieszczenia lub miejsca na zainstalowanie układów pomiarowo-rozliczeniowych i sterujących oraz pokrywać będzie inne koszty związane z utrzymaniem tych pomieszczeń i miejsc.
Jak widać na odbioercy są wszyskie obowiązki związane z zabezpieczeniem przed uszkodzeniem czy kradzieżą urządzeń pomiarowych.
Pozdr.J.
|
|
| Back to top |
|
 |
michgur Poziom 16

|
11 May 2006 14:13 Re: Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
Weź wypużć na skrzynke mase i po sprawie haha:D
POZDRAWIAM MICHGUR:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
11 May 2006 14:15 Re: Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
| adamjur1 wrote: |
Klient oświadcza, że nieodpłatnie udostępniać będzie pomieszczenia lub miejsca na zainstalowanie układów pomiarowo-rozliczeniowych i sterujących oraz pokrywać będzie inne koszty związane z utrzymaniem tych pomieszczeń i miejsc.
Jak widać na odbioercy są wszyskie obowiązki związane z zabezpieczeniem przed uszkodzeniem czy kradzieżą urządzeń pomiarowych.
Pozdr.J. |
Na podstawie jakiego prawa możesz decydować za właściciela lub zarządcę budynku czy zezwolisz na zainstalowanie licznika na klatce schodowej lub w jakiejś kanciapie?
Tobie tego nie wolno, a więc z prawnego pkt ten zapis jest bzdurą. Co innego jak chcą powiesić licznik w domu, ale nie o tym dyskutujemy.
Aby powiesić liczniki na klatce muszą pytać właściciela budynku i to on się podejmuje pewnych obowiązków. A że kogoś postraszyli i na tym zarobili to inna sprawa.
|
|
| Back to top |
|
 |
adamjur1 Poziom 24

|
11 May 2006 14:22 Re: Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
Ta umowa i warunki dot domku jednorodzinnego (swoją drogą ciekawa definicja - to już z teściami nie wolno mieszkać- a szwagier to obcy :D:D)
Podejrzewam że dla budynków wielorodzinnych są inne warunki techniczne, ale nie sądzę żeby ZE zostawił się na lodzie z opowiedziałnością i pewnie w umowie klientowskiej coś tam wcisnął.
Pozdr.J.
Ps Mihgur nie rozumiem co z tą masą - rozwiń temat......
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
11 May 2006 14:34 Re: Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
| adamjur1 wrote: |
Podejrzewam że dla budynków wielorodzinnych są inne warunki techniczne, ale nie sądzę żeby ZE zostawił się na lodzie z opowiedziałnością i pewnie w umowie klientowskiej coś tam wcisnął.
|
A my rozmawiamy o budynku komunalnym.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 May 2006 14:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Garcia24 Poziom 13

|
11 May 2006 20:12 Re: Kradzież licznika energii elektrycznej. |
|
|
|
Właśnie. Odpowiedzialność za zabezpieczenie skrzynek licznikowych spoczywa na administracji, ale oni się do tego nie kwapią ze względu na liczne dewastacje i nielegalne podłączenia.
Ale czy w momencie faktycznej straty(np. kradzieży zegara sterującego) odpowiedzialność spływa na nich, czy na mnie????
|
|
| Back to top |
|
 |