Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Zasięg pilotów AMT? Czy to homologacja tak ogranicza zasięg?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Car Security -> Zasięg pilotów AMT? Czy to homologacja tak ogranicza zasięg?
Author
Message
gracus7
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 15 Jun 2004
Posts: 1051
Location: ŻARY - lubuskie

Post#1 Post from the author of the topic 11 May 2006 12:25   

zasięg pilotów AMT???


witam
mam takie spostrzeżenie a zarazem pytanko gdyż montuje alarmy firmy AMT i jeśli chodzi o zasięg pilotów to do tej pory czy alarm np INFERNO czy sterownik zamka ZAMSTER miały zasięg pilota spokojnie nawet do 60metrów ale ostatnio zakupiłem również INFERNO i zamontowalem go u znajomego lecz nie zwróciłem uwagi na zasięg !!
następnie założyłem w innym aucie ZAMSTERA i tam własnie stwierdziłem zasięg pilota max około 6 metrów a następnego dnia przyjechał znajomy któremu dzień wcześniej montowalem INFERNO i stwierdza że zasięg ma również około 6 metrów i co się okazało że urządzenia które montowałem wcześniej te z dobrym zasięgiem nie miały na obudowach homologacji a ten alarm i sterownik juz były że tak powiem nowsze i na obudowie jest wydrukowany znak homologacyjny! czy ta homologacja tak ogranicza zasięg pilotów czy to jakaś dziwna partia??

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 May 2006 12:25   





Back to top
   
sadam102
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 12 Feb 2006
Posts: 86
Location: Lublin

Post#2 12 May 2006 00:31   

Re: zasięg pilotów AMT???


Mogę zaryzykować stwierdzenie że homologacja obcieła moc sygnału
zgodnie z jakimiś tam przepisami które zabraniają używania nadajników
powyżej 1W mocy ze względu na możliwość zakłucania innych odbiorników itp.
Bez homologacji moc jest zapewne większa a czy to zgodne z prawem ?Pewnie tak bo nie wierzę że taki nadajniczek wysyła sygnał powyżej
1Wata

Helpful message? + -

Back to top
   
Sonix
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 Nov 2003
Posts: 209
Location: Strzelin

Post#3 12 May 2006 18:42   

Re: zasięg pilotów AMT???


Moc nadajnika w pilotach na 433,92 MHz została ograniczona przepisami do 10mW. Takie piloty były już wprowadzone wcześniej - przed homologacjami.
Resztę opisałem tutaj:
http://forum.amt-alarmy.pl/viewtopic.php?p=207

Helpful message? + -

Back to top
   
gracus7
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 15 Jun 2004
Posts: 1051
Location: ŻARY - lubuskie

Post#4 Post from the author of the topic 12 May 2006 22:00   

Re: zasięg pilotów AMT???


jeśli chodzi o ułozenie antenki i wysokość centralki to zawsze montuję mniej więcej w tym samym miejscu a przewód antenki przyklejam do palstykowego kanału nadmuchu więc jest to najwyższy punkt.... a problemy z zasięgiem faktycznie zaczeły się od momentu gdy na obudowie sterowników pojawił się nadruk chomologacjii..''spróbuję jeszcze wprogramować do sterownika starego pilota AMT i zobaczymy..

a czy ktoś wie jak zostało wykonane to ograniczenie? lub jak na własną rękę podnieść moc nadajnika??

Helpful message? + -

Back to top
   
sadam102
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 12 Feb 2006
Posts: 86
Location: Lublin

Post#5 12 May 2006 22:40   

Re: zasięg pilotów AMT???


Zapewne ograniczenie zostało wykonane jest jakimś rezystorkiem albo dławikiem w końcowym stopniu .
Ze schematem nie powinno być problemu odnalezienie takiego elementu
tym bardziej że można porównać nadajniczki.
Ale czy taka przeróbka to legal to nie wiem?
Swoją drogą nie wiedziałem że nadajniczki tak radykalnie obcieli 10mW!!!!!
Crying or Very sad

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 May 2006 22:40   





Back to top
   
gracus7
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 15 Jun 2004
Posts: 1051
Location: ŻARY - lubuskie

Post#6 Post from the author of the topic 12 May 2006 23:41   

Re: zasięg pilotów AMT???


no właśnie aż tak!! legal nie legal na nadajniku nie ma plomby więc warto to przerobić skoro byłoby to tylko na jakimś rezystorku to mozna go zewrzeć czy podmienić i juz większa moc tym bardziej że to klient chce mieć zasięg a nie biegac do okoła auta i szukać zasiegu....ach ta unia.... wszystko popsuje... a był taki piekny zasięg wcześniej...........

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 May 2006 23:41   





Back to top
   
sadam102
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 12 Feb 2006
Posts: 86
Location: Lublin

Post#7 13 May 2006 23:57   

Re: zasięg pilotów AMT???


właśnie czasem bzdurne przepisy pi.....eprzą wszystko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A ta unia to presadza jesteśmy krajem suwerennytm czy nie chyba nie ?

Helpful message? + -

Back to top
   
gracus7
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 15 Jun 2004
Posts: 1051
Location: ŻARY - lubuskie

Post#8 Post from the author of the topic 14 May 2006 00:05   

Re: zasięg pilotów AMT???


OK! tak więc panowie wziąłem się dzisiaj konkretnie za temat bo głupio mi było przed kolesiem któremu zachwalałem zasieg pilotów AMT i pokazywałem mu w moim aucie i u innego kolegi a po założeniu u niego wyszła kicha !!!
tak więc rozebrałem dzisiaj piloty kolegi te z certyfikatem i swojego bez certyfikatu i pomierzyłem wszystko do okoła końcówki mocy nadajnika i jakie było moje zdumienie gdy na kolektorze końca mocy był rezystor 20kilo do masy a u mnie w starym pilocie 200ohm!!!!!!!!!! tak więc szybciutko zrobiłem zamianke i pilot ma zasięg aż miło 50 metrów spokojnie....
temat uważam za zamknięty i pozdrawiam wszystkich

Helpful message? + -

Back to top
   
sadam102
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 12 Feb 2006
Posts: 86
Location: Lublin

Post#9 14 May 2006 00:27   

Re: zasięg pilotów AMT???


Tak myślałem!
Gratuluję!!!!!Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
fan_22
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 24
Location: ZG

Post#10 06 Jun 2006 19:59   

Re: zasięg pilotów AMT???


Witam.
Mam podobny problem wiec sie podczepie do tematu.
Zamontowałem alarm samochodowy Magicar 440 i wyszystko byloby ok gdyby nie maly zasieg pilotow. Próbowalem juz umieszczac centralke w ruznych pozycjach ale nie zaobserwowalem zadnej poprawy zasiegu. Moze koledzy znacie jakis sposob na jego poprawienie. Moze da sie cos fizycznie zmienic w pilocie aby bylo lepiej.

Pilot wyglada tak:

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
sadam102
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 12 Feb 2006
Posts: 86
Location: Lublin

Post#11 07 Jun 2006 17:21   

Re: zasięg pilotów AMT???


fan_22 wrote:
Moze da sie cos fizycznie zmienic w pilocie aby bylo lepiej.


Witam
W zmianach fizycznych pomocny jest schemat.
Czy takowy jest?
Jeśli nie to radzę samemu rozrysować stopień wyjściowy i pomierzyć
elemęty.
Wszystko będzie jasne.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Jun 2006 17:21   





Back to top
   
fan_22
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 24
Location: ZG

Post#12 08 Jun 2006 00:01   

zasięg pilotów AMT???


Niestety schematem nie dysponuje, a rozrysowac pewnie sam nie dam rady. Czy moge liczyc na jakas pomoc, lub kilka wskazowek jak sie za to wogole zabrac?

Helpful message? + -

Back to top
   
sadam102
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 12 Feb 2006
Posts: 86
Location: Lublin

Post#13 11 Jun 2006 18:12   

Re: zasięg pilotów AMT???


Witam
Można by było się pokusić rozrysować schemat na podstawie zdjęć pilota
ale musialo by być ich z kilka i z dobrą ostrością oraz z przybliżeniem małych elementów.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Car Security -> Zasięg pilotów AMT? Czy to homologacja tak ogranicza zasięg?
Page 1 of 1
Similar topics
Fiat Bravo - słaby zasięg pilotów centralnego/alarmu (8)
Alarm Scorpion 2000A Z2 - coraz słabszy zasięg pilotów (5)
Centralny fabia. Dlaczego zasięg pilota jest tak mały? (6)
amt zamster - dziwne psucie się pilotów (4)
LCa -2200. Czy ma ktoś? Jaki ma faktyczny zasięg? Czy są jakieś lepsze? (3)
Zasięg alarmu (5)
Słabszy zasięg pilota po przeróbce (3)
alarm alcatraz krótki zasięg (3)
Słaby zasięg pilota od autoalarmu (6)
Zasięg pilota do SEO Dolphin (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.094 seconds

elektroda.pl topic RSS feed