FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Brumienie w gramofonie UNITRA

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Brumienie w gramofonie UNITRA
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 18 May 2006 14:57   

Witam,

Borykam sie z problemem brumienia w gramofonie.

Mam unitre 'gramofon stereo hi-fi g 8010' i podlaczam ja do wspolczesnego miksera dj'skiego. Mikser ten ma mozliwosc uziemienia gramofonu (jest w nim miejsce na podpiecie przewodu z uziemieniem, ktory to przewod jest w standardzie w nowszych gramofonach) Ja w swojej unitrze nie mam takiego przewodu uziemiajacego. Prubowalem uziemic go za pomoca drucika miedzianego, ale to okazalo sie niewystarczajace - brumienie nadal wystepuje. Wiec postanowilem uziemic mikser, drucikiem, do obudowy komputera ale to tez nie poskutkowalo.

Zastanawiam sie nad zmiana wtyczki do tego gramofonu, na wtyczke z bolcem. Co sadzicie o tym pomysle? Czy moze miec to wplyw na brumienie?

Prosze o pomoc :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 May 2006 14:57   

Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 18 May 2006 15:05   

Czy ten mikrofon ma wbudowany przedwzmacniacz?

jesli to stary gramofon i ma zlącza DIN, to przyczynąmoże byc polączenie masy zasilającej (z bolca) z masa sygnałową: może powodowac buczenie i wtedy nie pomoże najlepszy uziemiacz, bo cały brum generuje się wewnątrz gramofonu, a nie z powodu nie uziemienia. kazdy układ audio powinien miec jeden łącznik miedzy masa na płytce a obudową. Czasami sa wyjątki ale w starych Unitrach tak było.
Back to top

Grzegorz Markowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 21 May 2006 09:06   

Re: Brumienie w gramofonie UNITRA

czornybrat wrote:
Witam,

Borykam sie z problemem brumienia w gramofonie.

Mam unitre 'gramofon stereo hi-fi g 8010' i podlaczam ja do wspolczesnego miksera dj'skiego. Mikser ten ma mozliwosc uziemienia gramofonu (jest w nim miejsce na podpiecie przewodu z uziemieniem, ktory to przewod jest w standardzie w nowszych gramofonach) Ja w swojej unitrze nie mam takiego przewodu uziemiajacego. Prubowalem uziemic go za pomoca drucika miedzianego, ale to okazalo sie niewystarczajace - brumienie nadal wystepuje. Wiec postanowilem uziemic mikser, drucikiem, do obudowy komputera ale to tez nie poskutkowalo.

Moim zdaniem, najlepiej przerobić całkowicie, wyprowadzenie sygnału z wkładki gramofonowej.
Poczytaj na ten temat tam:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=429222&highlight=&sid=05b208382c1792471409f89aeb7a8c69
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=427172&highlight=&sid=05b208382c1792471409f89aeb7a8c69

GM
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 May 2006 09:06   

Back to top

czornybrat
Poziom 2
Poziom 2

Post#4 Post from the author of the topic 21 May 2006 22:39   

Problem jest w tym, ze ta Unitra na wyjscie sygnalu juz w czinczach, wiec nie mam czego przerabiac...
Back to top

h jaworski
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 22 May 2006 13:19   

pytanie czy ktoś wymieniał przewód sygnałowy czy też jest orginalny ??bo ktoś wymienił wtyk z dim 5 na czincze to już wiemy ale czy ktoś nie wymienił kabla na inny to jeszcze nie a te nowe tanie kable to istne dziadostwo
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 May 2006 13:19   

Back to top

adisos
Poziom 7
Poziom 7

Post#6 22 May 2006 16:40   

wymień wzmacniacz .
Back to top

Grzegorz Markowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 22 May 2006 17:24   

czornybrat wrote:
Problem jest w tym, ze ta Unitra na wyjscie sygnalu juz w czinczach, wiec nie mam czego przerabiac...

A czy zostały zmienione połączenia kabla sygnałowego z wkładką, wewnątrz gramofonu? Podejrzewam, że nie i dlatego masz problemy z przydźwiękiem.
Ekrany kabli sygnałowych nie mogą być ze sobą połączone. Przewody masowe łączące się z wyprowadzeniami wkładki, powinny być podłączone do właściwych ekranów kabli sygnałowych. To samo dotyczy przewodów łączących "gorące" styki wkładki. Te powinny być podłączone do właściwych żył kabli sygnałowych. Przewód łączący podłączony do ramienia gramofonu, powinien być podłączony do podstawy gramofonu i dalej osobnym przewodem, z zaciskiem GND we wzmacniaczu/mikserze.
Czyli:
1. Czerwony przewód z wkładki ("gorący" styk prawego ganału) do żyły kabla prawego kanału.
2. Zielony przewód z wkładki (styk masy prawego kanału) do ekranu kabla prawego kanału.
3. Biały przewód z wkładki ("gorący" styk lewego kanału) do żyły kabla lewego kanału.
4. Niebieski przewód z wkładki (styk masy lewego kanału) do ekranu kabla lewego kanału.
5. Czarny przewód łączący ramię do obudowy gramofonu (podstawy ramienia) i za pośrednictwem osobnego zacisku i pojedynczego przewodu do zacisku GND w mikserze.

GM

Dodano po 34 [sekundy]:

adisos wrote:
wymień wzmacniacz .

Totalna bzdura.

GM
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Brumienie w gramofonie UNITRA
Page 1 of 1
Similar topics
Brumienie przy nadawaniu Alinco dr-130E (2)
KX-TA308 uziemienie. Słychać w tel. brumienie. (12)
Monobloki 300B/845 - brumienie (4)
jakieś brumienie w mikserze Mackie sr 24/4 (1)
Brumienie glosnika we wzmacniaczu lampowym (3)
Brumienie Bugera 6262 (1)
Brumienie we wzmacniaczu na TDA2040 (13)
Domofon Wekta - brumienie (4)
Obroty w Gramofonie Unitra Fonica Bernard G603 (24)
Przedwzmacniacz na lampie ECC83. Szumy i brumienie (2)

Page generation time: 0.133 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed