| Author |
emka50 Poziom 1

|
19 May 2006 00:04 Ściemniacz do świetłowek |
|
|
|
Ogromna prośba. Wybrałem temat jw. na pracę dyplomową i mam problem. Myślałem, że kupię gdzieś "kita" zmontuję i sprawa załatwiona. Okazuje się, że nie są dostępne takie układy.
Mam schemat, ale nie mam wzoru płytki
.
Może ktoś jest mi w stanie pomóc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 May 2006 00:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
milik Poziom 19

|
19 May 2006 00:35 Ściemniacz do świetłowek |
|
|
|
Witam
Ja myślę, że jeśli to ma być praca dyplomowa to wszystkie „kity” całkowicie odpadają. Zresztą to powinna być Twoja praca podsumowująca kilka lat nauki a nie jakiegoś pana inżyniera. A co do płytki to widzę na schemacie kilka elementów „na krzyż”, więc wystarczy troszkę chęci i kilka minut czasu wolnego żeby to namalować chociażby w systemowym Paint’cie. Więc wybacz, ale powinieneś ten projekt zrealizować sam tym bardziej ze nie jest on zbyt trudny (a nawet łatwy). Pozatem wszystkim - na naszym forum jest dość materiałów na temat robienia płytek wiec wystarczy poszukać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 May 2006 00:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Vaniliovy Poziom 13

|
19 May 2006 00:36 Re: Ściemniacz do świetłowek |
|
|
|
hehehehehehhe chyba do żarówek :P bo gaz to albo sie pali albo nie a świetlówka to raczej gaz w środku :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 May 2006 00:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Zenek Poziom 22

|
19 May 2006 03:00 Re: Ściemniacz do świetłowek |
|
|
|
jakiż to palny gaz się tam pali.....
a co do wzoru płytki...najlepiej zgromadź na początek potrzebne elementy, szczególnie diak i triak, potencjometr proponuję poza płytką....spróbuj takiej metody: powbijaj elementy nóżkami do kartki papieru w jakiś rozsądnych odległościach od siebie, np 5 mm, zaznacz ołówkiem przed wyjęciem elementów, jaki z nich zrobił dane dziurki, odwróć kartkę na lewą stronę i...postaraj się połączyć według schematu odpowiednie elementy mazakiem. No i według tego można namalować sobie ścieżki na płytce miedzianej i wytrawić płytkę ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
19 May 2006 17:10 Ściemniacz do świetłowek |
|
|
|
Ten układ szybko zniszczy świetlówkę ze względu na ciągłe podgrzewanie skrętek. Porządny elektroniczny ściemniacz (i jednocześnie statecznik) do świetlówek działa na zasadzie przetwornicy o częstotliwości kilkadziedziąt kHz z regulowanym współczynnikiem wypełnienia przebiegu wyjściowego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 May 2006 17:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Zenek Poziom 22

|
20 May 2006 00:23 Re: Ściemniacz do świetłowek |
|
|
|
są urządzenia, np pewne drukarki, w których świetlówki mają non stop podgrzewane skrętki, i ładnych parę lat pracują... ;)
|
|
| Back to top |
|
 |