| Author |
wiwo92 Poziom 11

|
19 May 2006 21:59 Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
Witam!
Chciałbym zbudować sobie bardzo prosty mixer audio, chciałbym, aby miał 4 kanały stereo i na każdym z nich TYLKO regulację głośności, oraz 3 wyjścia tak aby można było podpiąc pod to np 3 wzmacniacze.
Wejścia jak i wyjścia mają być na cinche.
Jestem dośc początkujący, mam jakąś tam nie zbyt dużo wiedzę ale mam dużo chęci :)
Czy ktoś ma gdzieś w zanadrzu taki prostu schemacik? i mógł by mi go dać
Czy do takiego mixera będzie potrzebne osobne zasilania? Wolałbym aby nie było wtedy będzie jeszcze prostszy.
Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam!!
wiwo
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
19 May 2006 22:19 Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
Jeśli masz w miare mocne źródła sygnału, to po prostu zrób to max pasywnie - 4jacki na wejscie -> 4 potencjometry -> 3 jacki na wyjsciach
|
|
| Back to top |
|
 |
wiwo92 Poziom 11

|
19 May 2006 22:26 Re: Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
no własnie o coś takiego mi chodzi :) tylko że nigdy nie robiłem niczego do audio a to ma być stereo i nie wiem jakie potencjometry zastosować i jak to zrobić żeby to co wychodzi z potencjometrów się łączyło w jedno a potem rozchodziło się na 3 wyjścia?
Jeżeli by się komuś chciało i mógł by mi to rozrysować jak co podłączyć to był bym na prawdę bardzo wdzięczny :)
Nie wiem czy pisałem ale poza tym że jest mi potrzebne coś takiego to ma to być dodatkowa praca na technike do szkoły (jestem w 1 klasie gimnazjum) i może dzięki temu będe miał ocene cel na koniec roku :)
tak więc bardzo proszę o pomoc!!
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
19 May 2006 23:07 Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
Hm... no nie, jak do szkoły to wymagałoby czegos chociazby troszeczke ambitniejszego niz 3 potencjometry... chociaz... 1sza klasa gimnazjum ;) (fakt faktem - ja w 3 klasie składałem na "fizyce" wzmacniacz, ale to co innego :P).
Daj mi pół godziny, bo jestem troche zajety, to cos narysuje, okej? a w miedzyczasie poczytauj forum i sieć ogólnie patrzac na schematach jak stosuje sie potencjometry, okej? Potem, jak bedziesz miał czas to zobacz jak uzywa sie wzmacniaczy operacyjnych i może jednak zrobimy coś aktywnego? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 May 2006 23:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wiwo92 Poziom 11

|
19 May 2006 23:17 Re: Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
no właśnie z potencjometrami to zazwyczaj one są na jakby jednym kablu/jednej ścieżce na płytce a tutaj jak będzie stereo to chyba będzie potrzebny jakiś potencjometr stereo? dobrze myśle?
Co do tego aktywnego, to na początku wolał bym zrobić albo wiedzieć na 200% jak zrobić pasywny a potem myśleć nad czymś aktywnym,
tylko czym będzie się ten aktywny różnił od pasywnego, przedwzmacniaczy nie chce, myślałem nad korekcją wysokich i niskich ale z tym to już zupełnie nie wiem co zrobić i sądze że będzie ciężko, czym jeszcze mógł by się różnić aktywny od pasywnego?
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
19 May 2006 23:53 Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
Tak, bedziesz potrzebował potencjometrów stereo.
Aktywny bedzie własnie przedwzmacniaczem, ponieważ tak wygląda 100% mikserów (w uproszczeniu). Korekcja tez może być, są od tego odpowiednie scalaki - bardzo prosta aplikacja. Potem możesz nawet dodać wskaźnik wysterowania i już zalatuje pełnym profesjonalizmem :).
|
|
| Back to top |
|
 |
wiwo92 Poziom 11

|
19 May 2006 23:57 Re: Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
To jak na prawdę to nie jest aż takie trudne to sie wezme za to w najbliższym czasie bo to ciekawe może być i troche bym się dowiedział dzięki temu o elektronice sądze.
A tymczasem postaram się skonstruować taki prosty pasywny mixerek, bo podoba mi się w nim że jest bez zasilania i jest w pełni przenośny i można sprawić aby był miejszy i lżejszy co może okazać się czasem przydatne.
Obiecałeś mi ten rysunek schmatyczny tego mixerka :) więc wrzuć go tutaj dzisiaj czy jutro!
z góry dzięki bo ja tymczasem spadam
pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 May 2006 23:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
20 May 2006 00:08 Re: Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
Oto schemacik prosty, bo mono. Żeby sprawić aby był stereo wystarczy zbudować drugie takie, połączenia pozostaną takie same. Potencjometry sprzegnięte będą mechanicznie jak kupisz stereo wiec podłączasz jeden pod jeden kanał, drugi pod drugi. Zeby rozdzielić sygnał na więcej wyjść nie trzeba żadnych kombinacji - wystarczy je po podłączać.
Rozumiesz to co pisze i rysuje? Bo ja około północy trace resztke zdolności dydaktycznych już :D.
| Filesize: |
37.04 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 May 2006 00:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wiwo92 Poziom 11

|
20 May 2006 10:57 Re: Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
zdaje mi się że rozumiem ale nie jestem pewien,
czyli ma być to coś takiego mniej więcej:
z gniazdek na cinche wchodzą po dwa kable do potencjometrów bo te są stereo
z potencjometrów wychodzą po dwa kable które odpowiednio łącze i podłączam do wyjścia na cinche, i potem z tego wyjścia na cinche powielam na ile chce wyjść?
Jeżeli dobrze myśle to powiem że sądziłem że to będzie trudniejsze :)
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
20 May 2006 17:58 Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
Z RCA (chinchy) wychodzą dwa kable (tzn dwa na każdy monofoniczny sygnał) - gorązy, tzn sygnał i masa tzn masa ;). Łączysz tak jak pokazałem - do jednego wyprowadzenia potencjometru masa, do drugiego sygnał, wyjście na suwaku. Wyjścia łączysz i ponownie rozdzielasz na ile chcewsz wyjść. Fin :)
|
|
| Back to top |
|
 |
wiwo92 Poziom 11

|
21 May 2006 19:04 Re: Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
ok, już chyba wszystko wiem i wymyśliłem porsty dodatek żeby to się wydawało chociaż odrobinę trudniejsze :)
więc zrobie tak, będzie razem 8 wejść - 4 na cinche i 4 na małe jacki stereo, będą jakby po dwa podłączone do 4 przełączników (przełączniki będą stereo) i będzie można wybrać czy ma być sygnał z jacka czy z cinchy, potem z przełączników na 4 potencjometry, z potencjometrów łącze odpowiedznio kable odpowiednio do kanału lewego i prawego (tzn, od lewego kanału łącze masy w jedno i łącze sygnał w jedno, i to samo z prawym) to wchdzi do jednego wyjścia na cinche i "rozgałęziam" to równolegle do jeszcze jednego cincha i dwóch małych jacków.
Chciał bym narysować schemat tego "mixera" :) tyle że nie wiem jak wygląda na schemacie:
przełącznik stereo (jak wygląda zwykły też nie wiem)
potencjometr stereo (zwykły wiem jak wygląda)
i nie wiem jak narysować wejścia i wyjścia,
jeżeli ktoś zna jakąś strone z rysunkami jak co na schemacie wygląda to proszę o adres, albo jak by się komuś chciało narysować mi jak narysować to co napisałem powyżej był bym bardzo wdzięczny.
A schemat chcę zrobić sam i wsadzić tutaj i dowiedzieć się czy dobrze myśle i być pewnym że wszystko będzie ok :)
Pozdrawiam
wiwo
|
|
| Back to top |
|
 |
wiwo92 Poziom 11

|
22 May 2006 18:40 Re: Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
wiem już coraz więcej ale nadal nie wszystko.
starałem się narysować schemat ale nie wiem jak to wszystko popodłączać jednno do drugiego? narysowałem tylko na 2 kanały (w sumie to 4
napewno jest wiele błędów i proszę o informaje jak to zrobić albo najlepiej poprawienie tego schematu !!
zdawało mi się że to będzie łatwiejsze i że coś tam chociaż troszke wiem ale się załamałem z lakka :(
Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc!
Oto "schemat":
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
22 May 2006 20:51 Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
Przełączniki pomiń, zrób więcej potencjometrów - zawsze lepiej jest zciszyć na suwaku niz wyłączać, pozatym elementy mechaniczne w torze sygnału wprowadzają rzeczy do niego bardzo niefajne, wiec po co dodatkowo psuć sygnał?
Jak podłączyć potencjometr to chyba już wiesz, prawda? Wiesz już też co to jest masa i co to jest sygnał, prawda? Teraz po prostu użyj tej wiedzy, eksperymentuj, to nie boli. Kup suwakowy potencjometr 100k i podłącz do niego sygnał i patrz co sie z nim dzieje, okej?
|
|
| Back to top |
|
 |
wiwo92 Poziom 11

|
22 May 2006 20:55 Re: Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
dobra będe kombionował :) mam nadzieje że sobie poradze, w sumie masz racje, jak już wszystko będe miał to będzie łatwiej,
tylko jeszcze jedno, co do potencjometru - co oznacza to 100k? :(
wiem że to może wydać się głupie ale na prawdę nie wiem
i jeszcze jedno - ile to wszystko może koszotować około - około 10zł, 30 czy 50? żebym mniej więcej wiedział ile potrzebuje.
pozdro
wiwo
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 May 2006 20:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ghost666 Poziom 24

|
22 May 2006 21:06 Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
Potencjometr 100k to taki który ma maksymalną wartość 100 kilo omów. W sklepie powiedz ze chcesz potencjometr suwakowy 100 kilo, jesli zapytają sie czy A czy B, to odpowiedz że B (to rodzaj charakterystyki, nie musisz narazie dokładnie wiedziec ocb - w audio zazwyczaj stosuje sie B i tyle :) ).
Jeden taki potencjometr - koło 1.50..2.00zł zależy gdzie kupujesz. Dwusekcyjne, tzn stereo, bedą droższe, ale nie wiem czy takowe dostaniesz (zatem zamontuj dwa obok siebie - to doda tylko możliwości Twemu urządzeniu). Wejscia czy to jacki czy RCA to koszt od 1..2zł do 10..20zł, ale Ciebie raczej interesuje dolna półka, prawda? Zatem jedna sekcja stereo - do koszt około 5..8zł. Do tego gustowna obudowa to około 10..15zł (zwykłe, uniwersalne plastikowe - całkiem tanie, a przy tym nie brzydkie).
|
|
| Back to top |
|
 |
wiwo92 Poziom 11

|
01 Jun 2006 20:13 Re: Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|
|
|
no więc zrobiłem to cudo :D narazie bez obudowy
kupiłem potencjometry dwusekcyjne longarytmiczne (czy jakoś tak, sprzedawca powiedział że jak do audio to te a nie liniowe więc mu zaufałem)
wszystko popodłączałem tak jak na schemacie tyle że dwa razy jakby (bo stereo)
i mam problem, coś nie działa znaczy działa ale nie tak jak powinno:
- gdy mam zciszony który kolwiek z potencjometrów w ogóle muzyka nie leci ani z jednego źródła ani z drugiego
- jak jeden pot. mam na środku a drugim się bawie to oba sygnały robią się głośniej i ciszej (a nie tylko ten którym ruszam na głośniej, cziszej)
- jak mam który kolwiek z pot. na maxa to muzyka leci bardzo cicho (dużo ciszej niż jak mam na 3/4 głośności
- ogólnie tak dziwnie od siebie jakby zależą jak jeden głośniej to drugi też
co może być tego powodem?? PROSZĘ O POMOC!
(jutro to musze wziąść do szkoły!!)
JESZCZE RAZ BARDZO PROSZĘ O POMOC
może komuś by było wygodniej wytłumaczyć mi na gg: 5372145 !!
I JESZCZE RAZ BARDZO PROSZĘ O POMOC
I POZDRAWIAM
wiwo
|
|
| Back to top |
|
 |
bprzem Poziom 17

|
03 Jun 2006 15:16 Potrzebuje schematu prostego mixera audio |
|