| Author |
Piter K. Poziom 19

|
21 May 2006 20:56 pcmcia z accespointa w laptopie? ależ to proste! |
|
|
|
Witam!
padlo mi kilka accespointow...zajzalem do srodka i co widze, siedzi karta...wpadlem na pomysl zeby ta karte wsadzic do lapa ale okazalo sie ze gniazda przeszkadzaja wiec je uciolem, okazalo sie po zdjeciu blaszanej obudowy ze kondensatory SMD(te male paproszki :) ) separujace sygnal trzeba przelutowac tak aby sygnal z karty poszedl na inne punkty lutownicze-to najbardziej precyzyjna robota w tym przypadku. nastepnie trzeba przylutowac antenke(lub dwie) albo zlacze SMA(ja zastosowalem jedno z isniejacych na karcie a ktore odciolem z fragmentem plytki).
narzedzia potrzebne to: precyzyjna lutownica, lupa zegarmistrzowska i ucinacze, do tego oczywiscie cyna i kalafonia.
zapytacie o stery...a tak sa stery pod winde :)) naszukalem sie ich i zamieszczam!
karty uzywam w laptopie IBM 380xd i nie mam z nim zadnych problemow procz braku diodek ale to jest do wybaczenia :)
moja jest firmowana przez linksysa ale mam tez inna nie firmowana przez nikogo i tez chodzi na zamieszczonych sterach!
pamietac nalezy ze aby zrobic wszystko jak trzeba, niezbedna jest praktyka z praca lutownica(kondensatorki sa rzeczywiscie maciupkie!)
zycze sukcesow i milej zabawy!
Piter
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
13650_02.exe |
| Contents: |
|
| Filesize: |
1.91 MB |
| Punkty: |
3.298 = 2.298 for transfer + 1.00 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 May 2006 20:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20222 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
21 May 2006 22:21 pcmcia z accespointa w laptopie? ależ to proste! |
|
|
|
Może jakieś zdjęcia?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 May 2006 22:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
22 May 2006 11:19 Re: pcmcia z accespointa w laptopie? ależ to proste! |
|
|
|
tak, myslalem o tym i niedlugo beda. tylko niestety beda to zdjecia przerobionej juz karty. chodzi o pokazanie jak nalezy przelutowac kondensatory, teoretycznie to bardzo prosta sprawa ale trudna w wykonaniu poniewaz sa one wrecz mikroskopijne....
zapomnialem tez dodac ze aby przylutowac gniazdo nalezy wyszlifowac plytke dlatego ze gniazdo montowane jest wzduz plytki, nie mozna zainstalowac "normalnego" poniewaz nie bedzie mozliwosci wsadzenia karty do slotu...
jak zrobie i zmniejsze zdjecie bedzie wszystko jasne :) tylko aparat musze wykopac bo moj ma swoje humory :(
|
|
| Back to top |
|
 |
comp252 Poziom 13

|
22 May 2006 17:47 pcmcia z accespointa w laptopie? ależ to proste! |
|
|
|
He he
Ludzie jednak mają pomysły :)))))
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 May 2006 17:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
22 May 2006 20:13 Re: pcmcia z accespointa w laptopie? ależ to proste! |
|
|
|
pomysly sie ma ale aparatu nie :p
moze dzis cos znajde to pukne fotki...
wazne jest tez to ze acces jesli jest walniety to ma miec uwalony oczywiscie LAN a nie radio bo bedzie kopa :)
Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:
to znowu ja i moje zdjecia :))
pierwsze to zdjecie przerobionej karty z zaznaczona pozycja kondka-tak nalezy go przelutowac, dodatkowo pokazuje jak wlutowane jest gniazdo SMA. nastepne pokazuje oryginalne ustawienie kondesatora(jednego z dwoch do przelutowania)
ostanie pokazuje dwie karty przerobiona i nie przerobiona ale z ucietymi juz gniazdami .
karta przerobiona posiada dodatkowo 1/4λ groundplane jako antena do domu a SMA sluzy do podpiecia anteny zewnetrznej, we wlasciwosciach karty mozna zarzadzac antenami wiec przydaja sie obie.
jakies pytania?
Piter
|
43.49 KB |

|
|
23.42 KB |

|