Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



W sieci istnieje duplikat nazwy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet ->W sieci istnieje duplikat nazwy Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
wilczak1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 14
Miasto: Lublin

wilczak1
Poziom 5
Post#1 22 Maj 2006 18:38  Autor tematu   

W sieci istnieje duplikat nazwy


Witam
Gdy włączam komputer i załaduje sie windows wyskakuje mi okienko

Błąd systemu windows
W sieci istnieje duplikat nazwy

Czy może wie ktoś o co może chodzić i jak sobie z tym poradzić, dodam, że wszystkim ludziom w tej sieci wyskakuje taki komunikat przy włączaniu windowsa.

Z góry dzieki i pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mlody_25
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 31
Miasto: RZESZÓW

mlody_25
Poziom 8
Post#2 22 Maj 2006 19:32    

Re: W sieci istnieje duplikat nazwy


http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=84977
http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&q=b%C5%82%C4%85d+systemu+w+sieci+istnieje+duplikat+nazwy&btnG=Szukaj&meta=
Ktoś miał podobny problem.

Jeżeli nie znajdziesz odpowiedzi w powyższych linkach zapraszam na google.pl
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=w+sieci+istnieje+duplikat+nazwy&lr=

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
wilczak1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 14
Miasto: Lublin

wilczak1
Poziom 5
Post#3 23 Maj 2006 22:37  Autor tematu   

W sieci istnieje duplikat nazwy


Tam piszą żeby zmienić nazwę kompa, ale co zrobić jak to nie pomaga???
A w sieci jest około 30 osób i wszystkim to wyskakuje!!

Pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pwave
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 189
Miasto: Oława

pwave
Poziom 14
Post#4 23 Maj 2006 23:04    

Re: W sieci istnieje duplikat nazwy


Zmień u siebie i zobacz. Czy komunikat się pojawi.
A tak apropos gdzie jest admin Waszej sieci????

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
wilczak1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 14
Miasto: Lublin

wilczak1
Poziom 5
Post#5 24 Maj 2006 09:45  Autor tematu   

W sieci istnieje duplikat nazwy


Jak próbuje zmienić nazwę to mi sie pojawia taki komunikat:
Podczas sprawdzania nazwy"NAZWA" wystąpił następujący błąd.
Połączenie nie zostało nawiązane, ponieważ w sieci istanieje duplijat nazwy. Przejdź do apletu system w panelu sterowania, aby zmienić nazwę komputera i spróbuj ponownie.

Także zmiana nic nie daje bo nawet jak ktoś zmienił swoją nazwę to komunikat dalej wyskakuje.
A admin??
Sam też walczy z tym problemem i nie potrafi sobie jak narazie poradzić.
Dodam, że nie ma żadnego problemu z funkcjonowaniem internetu ani LAN, wszystko chodzi po staremu tak jak powinno...

Pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
pwave
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 189
Miasto: Oława

pwave
Poziom 14
Post#6 24 Maj 2006 10:30    

Re: W sieci istnieje duplikat nazwy


To co bym zrobił to;
- na switchu "powypinał" i po kolei dołaczał do switcha,
- zmieniłabym stopniowo adresowanie sieci
- sprawdził przydzielanie adresów IP

Może kŧóryś z systemów coś ma w sobie że tak jest...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
punisher999
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 153
Miasto: Kielce

punisher999
Poziom 14
Post#7 24 Maj 2006 11:21    

W sieci istnieje duplikat nazwy


Hmm problem jest troszkę dziwny. Możliwe że to wina DHCP bo chce wszystkim przypisac tą samą nazwę. Co prawda ćzytałęm że windowsy xp sobie tak same nie dają zmieniać nazw, za to linuksy jak najbardziej. Na czym macie serwer/ruter? Sprubujcie na chwile wyłaczyć dhcp i zobaczcie czy pomorze. Jak nie to postępujcie tak jak napisał pwave. Chociarz jak to sie dzieje wszystkim ta ja bym stawiał na serwer lub czyjąs zlośliwoś w podszywaniu się pod serwer.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wilczak1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 14
Miasto: Lublin

wilczak1
Poziom 5
Post#8 24 Maj 2006 12:00  Autor tematu   

W sieci istnieje duplikat nazwy


No tak, dhcp chodzi ale nie na wszystkich użytkowników, jedni mają przydzielone ip na sztywno a inni przez dhcp. Serwer stoi na FreeBSD i wątpie w to aby ktoś się pod niego podszył lub nawet próbował. Może wieczorem coś nowego się dowiem to napisze od razu.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
pwave
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 189
Miasto: Oława

pwave
Poziom 14
Post#9 24 Maj 2006 12:21    

Re: W sieci istnieje duplikat nazwy


Dobrze by to było gdyby wszyscy użytkownicy ustawili sobie pobieranie adresów z DHCP.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
wilczak1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 14
Miasto: Lublin

wilczak1
Poziom 5
Post#10 29 Maj 2006 18:32  Autor tematu   

W sieci istnieje duplikat nazwy


Witam
Powiem tak, dhcp wywalone i komunikatu nie ma także wiemy juz skąd to się brało.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pwave
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 189
Miasto: Oława

pwave
Poziom 14
Post#11 29 Maj 2006 18:39    

Re: W sieci istnieje duplikat nazwy


Czyli wszystko wróciło do normy Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
punisher999
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 153
Miasto: Kielce

punisher999
Poziom 14
Post#12 29 Maj 2006 20:18    

Re: W sieci istnieje duplikat nazwy


No czyli tak jak mówiłem. Zróbcie sobie DHCP od nowa bo przy tak sporej sieci wpisywanie ip na sztywno to lekkie uptrapienie.
Tak powinien wyglądać plik dhcp.conf:
Kod:

authoritative;
option domain-name "internetdsl.tpnet.pl";
option domain-name-servers 194.204.159.1, 194.204.152.34;
option subnet-mask 255.255.255.0;
ddns-update-style none;
default-lease-time 21600;
max-lease-time 43200;

subnet 192.168.1.0 netmask 255.255.255.0 {
   # default gateway
   #range dynamic-bootp 192.168.1.200 192.168.1.220;
   range 192.168.1.200 192.168.1.222;
   option broadcast-address 192.168.1.255;
   option routers 192.168.1.1;
}

host assassin {
hardware ethernet 00:0C:76:E0:1B:94;
fixed-address 192.168.1.99;
}
host puni {
hardware ethernet 00:40:33:53:33:29;
fixed-address 192.168.1.100;
}
host kwiecien {
hardware ethernet 00:0E:2E:63:08:32;
fixed-address 192.168.1.101;
}
host Kosa {
hardware ethernet 00:40:05:65:4C:33;
fixed-address 192.168.1.102;
}
host norbert {
hardware ethernet 00:E0:7D:7B:33:86;
fixed-address 192.168.1.103;
}
host jacek {
hardware ethernet 00:0F:EA:2B:6A:67;
fixed-address 192.168.1.104;
}
host mak {
hardware ethernet 00:11:09:31:B5:EB;
fixed-address 192.168.1.105;
}
host spec {
hardware ethernet 00:04:61:67:B8:13;
fixed-address 192.168.1.106;
}
host ania {
hardware ethernet 00:C0:26:2B:D0:7A;
fixed-address 192.168.1.107;
}
host rafal {
hardware ethernet 00:02:44:9F:71:16;
fixed-address 192.168.1.108;
}
host beszczel {
hardware ethernet 00:08:A1:7E:DA:40;
fixed-address 192.168.1.109;
}
host patol {
hardware ethernet 00:4F:4E:60:81:E1;
fixed-address 192.168.1.110;
}
host ryskiewicz {
hardware ethernet 00:0E:2E:54:F4:CE;
fixed-address 192.168.1.111;
}
host zolw {
hardware ethernet 00:04:76:D1:7B:FF;
fixed-address 192.168.1.112;
}
host litwin {
hardware ethernet 00:02:44:76:4E:49;
fixed-address 192.168.1.113;
}
host stasio {
hardware ethernet 00:30:4F:3B:11:74;
fixed-address 192.168.1.114;
}
host Tomek {
hardware ethernet 00:0B:6A:20:12:D4;
fixed-address 192.168.1.115;

host luiza {
hardware ethernet 00:11:09:8A:12:0C;
fixed-address 192.168.1.116;
}
host sciana {
hardware ethernet 00:0B:6A:27:4E:02;
fixed-address 192.168.1.117;
}
host grzesiek {
hardware ethernet 00:50:BA:CA:40:16;
fixed-address 192.168.1.118;
}
host kotkowa {
hardware ethernet 4C:00:10:61:11:05;
fixed-address 192.168.1.119;
}
host obara {
hardware ethernet 00:0F:EA:71:14:A3;
fixed-address 192.168.1.120;
}

I tak dalej.
Pozdro. Smile

EDIT:
No ale przy zalozeniu że serwer macie na linuxie. :]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Manius65
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Maj 2006
Posty: 40
Miasto: Chorzów

Manius65
Poziom 9
Post#13 29 Maj 2006 20:29    

Re: W sieci istnieje duplikat nazwy


W moim przypadku również zaistniał taki problem.Rozwiązałem go w dość prosty sposób , mianowicie mam na płycie dwie karty sieciowe i podczs istalacji systemu i konfigurowaniu karty przez nieuwagę uruchomiłem obie pod tą samą nazwą.Wystarczyło że w konfiguracji jednej z kart zmieniłem nazwę komputera i problem znikł.Pozdrawiam Manius65.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wilczak1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 23 Mar 2005
Posty: 14
Miasto: Lublin

wilczak1
Poziom 5
Post#14 04 Cze 2006 01:06  Autor tematu   

W sieci istnieje duplikat nazwy


punisher99, tak jak napisałem wcześniej mój serwer stoi na FreeBSD ale mam nadzieję, że Twoja uwaga przyda mi się na przyszłość w końcu to chyba Unix, a może sie mylę...
Maniu65, u mnie są 3 karty sieciowe bo tego wymaga sytuacja, a przynajmniej człowiek, który się tym zajmuje stwierdził, że powinna być 3cia karta sieciowa żeby to sprawniej działało i chyba sie nie pomylił w nazewnictwie kart (o to bym go nie podejrzewał Razz hehe), jak narazie działa wszystko tak jak należy.
Dzięki i pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rokko
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 21 Sty 2005
Posty: 108
Miasto: Łódź

rokko
Poziom 12
Post#15 26 Sty 2007 22:16    

Re: W sieci istnieje duplikat nazwy


wilczak1 napisał:
Witam
Gdy włączam komputer i załaduje sie windows wyskakuje mi okienko

Błąd systemu windows
W sieci istnieje duplikat nazwy

Czy może wie ktoś o co może chodzić i jak sobie z tym poradzić, dodam, że wszystkim ludziom w tej sieci wyskakuje taki komunikat przy włączaniu windowsa.

Z góry dzieki i pozdrawiam


Przeglądnąłem cały wątek bo mam taki sam problem - wyskakujący komunikat.
U mnie w sieci nie ma DHCP, prywatne adresy IP są przypisane do MAC adresów kart sieciowych (taka autentykacja). Wpisuję więc na sztywno "mój" IP w "Użyj następującego numeru IP"
Miałem jakąś popularną "nazwę komputera" w Panel sterowania/System/Nazwa komputera (bodajże MONIKA) i byłem przekonany że to przez to. Zmieniłem nazwę, zrestartowałem kompa i ..... znów komunikat. Wymyśliłem więc nazwę abstrakcyjną, restart i..... znów to samo.
Może jeszcze coś powinienem ustawić inaczej ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pilu
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 68
Miasto: Bydgoszcz

pilu
Poziom 11
Post#16 26 Sty 2007 23:54    

Re: W sieci istnieje duplikat nazwy


Cóż, nie słyszałem aby DHCP przypisywało nazwę komputerowi, dlatego wg mnie w Waszych DHCP występuje parametr "netbios-name-server" który określa IP serwera WINS. Właśnie w tym serwerze WINS może leżeć problem. niech ktoś kto ma taki problem prześle na forum to co wypluwa ipconfig -all

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rokko
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 21 Sty 2005
Posty: 108
Miasto: Łódź

rokko
Poziom 12
Post#17 28 Sty 2007 14:59    

Re: W sieci istnieje duplikat nazwy


Załączam mój trochę "stuningowany" screen z polecenia ipconfig -all

Chyba tuning nie przeszkodzi w analizie ?

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> W sieci istnieje duplikat nazwy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
"W sieci istnieje duplikat nazwy" (3)
Duplikat nazwy w sieci (2)
Duplikat nazwy w sieci, błąd systemu - AntiVirus Comodo (9)
TL-WR340G - Nie rozgłasza nazwy sieci. (6)
Problem ze zmianą nazwy sieci w modemie-routerze (3)
TDC, zmiana nazwy sieci - router ISIDU 300N. (4)
TL-WA 5210G - Zmiana nazwy sieci w trybie Universal Reapter (4)
Istnieje program do graficznego przedstawienia sieci? (2)
Istnieje konflikt adresów IP z innym systemem w sieci. (4)
istnieje konflikt adresów Ip z innym systemem w sieci (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl temat RSS