Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wzmacniacz Trawiata 311D - zniekształcenia


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Wzmacniacz Trawiata 311D - zniekształcenia
Autor
Wiadomość
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 2168
Miasto: Tczew

Post#1 Post autora tematu 22 Maj 2006 22:16   

Trawiata 311D


Witam ! Dostalem od kolegi wzmaka ( pierdzial ). W ktoryms dniu naprawy dostalem oscyloskop no i moglem cos sensownego zrobic :) Wzmacniacz pierdzi mniej, ale teraz z kolei jest taka sytuacja:
- przy malej glosnosci ( ledwo slyszalne z glosnika ) otrzymuje na wyjsciu sinus
- przy wiekszym wysterowaniu pojawiaja sie znieksztalcenia ( przejscie z klasy A do AB ? )

Jak je zlikwidowac ? w miare podglaszania sa mniej slyszalne ale i tak dokuczaja.
Koncowka, elektrolity, pary roznicowe, zrodla zasilajace pary roznicowe wymienione ( oprocz zenerek w tych zrodlach ). Napiecia sa symetryczne. Zamieszczam foty sygnalu nie znieksztalconego jak i po podglosnieniu.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Maj 2006 22:16   





Powrót do góry
   
psooya
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 2954
Miasto: Kraków

Post#2 22 Maj 2006 22:46   

Trawiata 311D


wygląda mi to na zamały prad spoczynkowy zwmacniacza spróbuj troche go zwiększyć powinien byc Perek do tego.
Wcześniej podaj sygnał bespośrednio na końcóke nie przez korektor (chyba ze tak zrobiłeś to zmień prąd spoczynkowy)
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 2168
Miasto: Tczew

Post#3 Post autora tematu 22 Maj 2006 22:48   

Re: Trawiata 311D


Zapomnialem dodac - zmiana prądu spoczynkowego nic nie daje, zrodlem sygnalu jest komputer - wpinam go pod wejscie magnetofonowe, jeszcze sprawdze moze oscyloskopem gdize te znieksztalcenia sie zaczynaja... Za moment wracam :D

Dobra jutro powiem co i jak bo dzisiaj zaczela objawiac sie zlosliwosc rzeczy martwych a nie chce znowu czegos dotknac i spalic koncowki ;)
Powrót do góry
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 2168
Miasto: Tczew

Post#4 Post autora tematu 23 Maj 2006 10:21   

Re: Trawiata 311D


Witam ponownie, na emiterze T303 jest 17V zamiast 20, co moze byc nie tak ? pewnie przez to sa te znieksztalcenia. Pomozcie


dopisek:

Napięcia juz są ok, cos nie stykalo na kondensatorze filtrujacym. Wymienilem pare komplementarną jak i jej zrodlo ( oprocz zenerki ).

Na bazie T301 mam sinus a na kolektorze juz to co nizej. Co moze byc tego przyczyna ? Wszystkie napiecia sa ok....



dopisek:


Wymienilem ten tranzystor, teraz na wyjsciu jest jakis sinus ale jest tez napiecie stale -7V na min. glosnosci.

Czy te tranzystory się jakos dobiera czy co ?



dopisek:


Okazalo sie ze wlutowalem tranzystor npn zamist pnp i dlatego mialem to stale na wyjsciu... ale teraz jak wlutowalem nowe ( sprawdzalem wzmocnienie, oba mają 12 ) to dalej jest tak samo jak na poczatku czyli bez stałego ale zniekształca :( pomocy :(

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Maj 2006 10:21   





Powrót do góry
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 2168
Miasto: Tczew

Post#5 Post autora tematu 23 Maj 2006 14:36   

Re: Trawiata 311D


zauwazylem jeszcze ze po podglosnieniu i w pozycji potencjometru glosnosci bliskiej maximum zaczyna scinac dolna polowke sygnalu, moze ktos cos wie dlaczego moze tak byc ?
Powrót do góry
   
psooya
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 2954
Miasto: Kraków

Post#6 23 Maj 2006 14:56   

Trawiata 311D


witam
Podłacz sygnał bezpośrednio na wejście końcówki i wtedy badaj wyjście. Na wyjsciu powinno być napiecie bardzo bliskie 0V powinno sie to regulować tzw symetryzacja choć nie w każdym wzm to jest Pozatym tranzystory sterujace są dobre i wzmacniacz różnicowy jest dobry ??
Daj znac co i jak
Powrót do góry
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 2168
Miasto: Tczew

Post#7 Post autora tematu 23 Maj 2006 20:09   

Re: Trawiata 311D


Wlasnie sie poddalem. ponad 4 dni to dla mnie za duzo meczarni. wydalem 30 zl i inwestycja dalej jest juz nieekonomiczna. Przelutowalem cale plytki sterujace, niektore elementy nie zgadzaja sie z tymi na schemacie ( wartosci rezystorow ) jednak i tam nic nie udalo sie wskorac. Moze poprzedni "monter" podmienil plytki sterujace ? Nie wiem co narobil bo jakby tylko koncowka byla spalona to byloby to zupelnie proste. Jutro skladam wszystko do kupy, jeszcze raz przeczyszcze i dam znac. Jak bedzie dalej tak samo to trudno. Poracha :( :( :( :( :(
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Maj 2006 20:09   





Powrót do góry
   
psooya
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 2954
Miasto: Kraków

Post#8 23 Maj 2006 21:03   

Trawiata 311D


Nie poddawaj sie tak łatwo to sa dobre poczciwe zwmacniacze zawsze do naprawienia naprawde troche cierpliwości napewno dasz rade tam nic niema tylko 5 tranzystorów na krzyz i garść oporów
Będzie dobrze
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 2168
Miasto: Tczew

Post#9 Post autora tematu 23 Maj 2006 21:55   

Re: Trawiata 311D


Nie bede kumplowi kasy z kieszeni wyciagal bo za kilkadziesiat zl mozna kupic taki wzmak na allegro :|

Pytalem sie kumpla powiedzial ze ten gosc co mu robil wymienil plytki z tranz. sterujacymi, dlatego mi sie nie zgadzalo :/ Jak znajdzie to wrocimy do tematu, jak nie to trudno jak glosno sie slucha to prawie tego nie slychac ( jakas pociecha ).

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim :)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Serwisanci -> Wzmacniacz Trawiata 311D - zniekształcenia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Trawiata 311D pali bezpiecznik główny (WTAT T250/630) (22)
Wzm. Unitra Trawiata 311d - pali bezpiecznik główny. (3)
Schemat wzmacniacza ,,Trawiata 311D" (2)
Szukam schematu wzmacniacza UNITRY Trawiata hi-fi 311d (2)
Poszukuje schematu wzmacniacza do Trawiata 311d (1)
trawiata 311d trzeszczy przy pogłaśnianiu (12)
problem ze wzmacniaczem Unitra Trawiata 311D (21)
para różnicowa - trawiata 311d (2)
Wzmacniacz Unitra trawiata 311D - palą się rezystory. (4)
Wzmacniacz Trawiata ws 301s i prąd spoczynkowy. (12)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS